AudioQuest NRG-Y3 és NRG-Z3 tápkábelek tesztje

Otthoni szórakoztató elektronika vásárláskor mindenki elsősorban a fő komponenseket, tehát jelforrást, erősítőt, hangfalakat tartja szem előtt, aztán jöhet minden más. Ez így is van rendjén, de tényleg ne feledkezzünk meg az olyan “kiegészítőkről” mint például a hálózati tápkábel. Az AudioQuest mindjárt kettőt is kínál, ráadásul a mindenki számára elérhető, belépő kategóriában.

Sokan már azon meglepődnek, ha egy összekötő vagy hangfalkábel csodát művel, az addig jónak hitt rendszerével, aztán az elégedett hátra dőlés után jut csak az eszébe, hogy bizony lehet még min javítani, csak el kell kalandoznunk kicsit az elektronikákat körülvevő kábeldzsungelben. A kiindulási pont pedig alapvetően egyszerű, mint egy pofon, hiszen kedvenc szerkezeteink továbbra is árammal működnek, amihez bizony elengedhetetlen egy jó tápkábel. Minden komponenshez tartozik ugyan a dobozban egy, többnyire tényleg megbízhatónak tűnő darab, ami a fő feladatát valóban képes ellátni, de semmi többet. Arra valók, hogy a készüléket kipróbáljuk, rendben működik-e? Az AudioQuest két termékével azoknak kínál lehetőséget és megoldást, akik ezen a téren is hajlandók áldozni, de nem sokat, viszont szeretnék tapasztalni a befektetés jótékony hatását.

Az AudioQuest NRG-Y3 tápkábele 1, 2 és 3 méteres hosszban kapható, az ára pedig tényleg több, mint baráti. Az AudioQuest NRG-Y3 kábelek irányhelyes hosszúszemcséjű, tehát LGC vezetőt használnak féltömör csokorba rendezve. Ez azt jelenti, hogy a szálakat még szorosabban illesztették egymáshoz, és a köpenyen belül a helyzetük változatlan marad. Ez jelentősen redukálja a szálak interakciós torzítását, a nagyobb tisztaság és a tisztább szemcse szerkezet az LGC rézben pedig még tovább csökkenti a torzítást.

Eggyel feljebb lépve az AudioQuest kínálatában az NRG-Z3 típust találjuk, ami az NRG Storm tápkábeleinek technológiáit nyújtja, sokkal alacsonyabb áron. Belsejében PSC (Perfect Surface Copper) réz vezető található, és szintén 1, 2 és 3 méteres kivitelben választható. Fő tényező itt a zéró karakterisztikus impedancia, amit korábban már részleteztünk, viszont ennek a frissítése tesztünk esetében indokolt.

Képzeljünk el tehát egy csövet, amiben sampon van. Mindegy, hogy milyen széles (alacsony ellenállású) a cső, a sampon (a karakterisztikus impedancia) útban lesz. A karakterisztikus impedancia teljes megszűnése olyan, mintha levegő lenne a csőben. Mindegy, hogy az erősítő alig 1 wattot ad le, vagy épp teljes terhelésen üzemel, a korlátlan tranzienseket a testünkön is érzékelhetjük. Az NRG-Z3 tápkábelek tökéletes felszínű (PSC) réz vezetőt tartalmaznak 7-szálas féltömör koncentrikus szerkezetben. Az egyenletes felszínű és tiszta PSC vezetők minimalizálják a torzítást, amit a szemcsehatárok okoznak és a felületi egyenetlenségeket, melyek bármilyen fém vezetőben léteznek.

tápkábelekről alkotott véleményünket hosszas bejáratás előzte meg, hiszen ez egy olyan műfaj, ahol az idő bizony nagy és érezhető nyomot hagyhat a hangképben.

Parasound elő és végfok párosunknál alkalmaztuk a kábeleket, amelyeknél töredelmesen be kell valljuk, hogy ez idáig a gyáriakat használtuk, mert úgy éreztük, hogy biztosan megérdemelnék a tuningot, de elégedettek voltunk így is a hallottakkal. Az AudioQuest dolgozói csak nem hasra ütés szerűen csomagolták a dobozba ezeket a példányokat. Gyorsan rá kellett jönnünk, hogy a jónál bizony lehet jobb is. Nem, nem azt állítjuk, hogy kategóriát ugrottunk, azt sem, hogy az erősítőink megtáltosodtak volna, de valami történt, amit lehetett hallani, az nem bemagyarázás volt. A végfokban hatalmas trafó van, ezt ki kell szolgálni valahogy, eddig ment is simán. Azonban a rejtett tartalékok kezdtek kibontakozni, a nagy erő definiáltabb, kulturáltabb, pontosabb és gyorsabb lett. Nem sokkal, de egyértelműen hallhatóan. Az NRG-Y3 az előerősítőbe került, az NRG-Z3 pedig a végfokba, mindezt a választást természetesen kísérletezés előzte meg. A végeredmény az volt, hogy így érezték jól, jobban magukat. Az előfok is igényli a jobb áramellátást, de a végfoknál egyértelműen indokoltabb, ott nagyobb hatásfokú kiszolgálás szükségesebb, a trafó egyszerűen igényli a tisztább áramforrást. Továbbra sem szeretnénk nagy szavakat használni, hiszen az AudioQuest belépő darabjairól van szó, de azt alá tudják támasztani, hogy szükség lehet rájuk.

Egy éppen nálunk vendégeskedő integrált sztereó erősítőnél is kipróbáltuk őket, ami árban jócskán szolidabb volt, mint a tesztezközeink bármelyike, az eredmény pedig tényleg kézzelfoghatóbb lett, tehát többet tudott adni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az NRG-Y3 vagy NRG-Z3 tápkábel esetében meg kell találni azt a szintet, ahol igazi értéket tudnak képviselni. Vérbő audiofil kategóriához, netán high end-hez a cég kínálatában bőven van még olyan példány, amelyeket ehhez mérten alakítottak ki, természetesen az áruk is jóval borsosabb. Ebben az esetben még egyáltalán nem erről van szó. Tapasztalataink alapján, a felső kategóriában ugyan megmutatták jelenlétüket, de a plusz, amit kaptunk, elenyésző. A kétszázezres árfekvésű komponensnél viszont mindkét kábel adott valamit, amin már el kell gondolkoznunk. Továbbra sem olyan, mintha tettünk volna egy vadiúj lézert a lejátszóba, vagy ezüsttel vontuk volna be a “drótokat” a belső kábelezésnél, de folytonosabb, energikusabb, evidensebb lett minden.

Pár tízezer forintos befektetésről, ha úgy tetszik, plusz költségről van szó, amit érdemes rákölteni az amúgy elégedettséget okozó rendszerünkre, ha eddig nem tettük volna meg. Az NRG-Y3 egy jól eltalált nyitógondolat, az NRG-Z3 viszont valamivel magasabb áron már tényleg nyújt valamit. Érdemes mindkettővel tenni egy próbát, és nem csak azért, mert sokkal jobban néznek ki, mint a készülékünkhöz adott mezei kábelek.

Az NRG-Y3 elsősorban jelforrások kiszolgálására elegendő, az NRG-Z3-t már komolyabb munkára is foghatjuk, mint nálunk a végfok esetében. Csodát ne várjunk, arra ott lesznek a cég magasabb kategóriájú példányai, amelyeket hamarosan szintén górcső alá veszünk, ugyanebben a rendszerben.

Az AudioQuest NRG-Y és NRG-Z tápkábelei nem okoztak nagy meglepetést, de elégedettséget igen. Amennyiben valakinek alap, belépő, de már audiofil komponensei vannak, mindenképpen érdemes elgondolkozni rajtuk. Egy integrált erősítő és egy jelforrás tápellátása így sem haladja meg a bűvös 100 ezret, viszont kapunk cserébe valamit, ami által szerethetőbbnek érezzük a rendszerünket, hiszen ki vannak szolgálva. Még mindig nem teljesen, de jobban. Ennyiért többet úgy gondoljuk, más cég kínálatában nem találunk, ezért ugyan ajánlott vétel még nem jár, de mindenkinek preferáljuk a próbatételt. Veszíteni biztosan nem fognak semmit.

Összesített mérleg

+Stabil, megbízható kivitel

+Belépő szinthez képest érzékelhető javulást eredményez

+Többféle hosszban vásárolható

Összesített szubjektív vélemény

Hangminőség:4
Kivitel:5
Kezelhetőség:5
Ár/érték arány:4.5

Forrás: AV-online.hu

 

Tovább a tápkábelekhez……………………………………….

 

-15%

Rendelhető 2-6 nap

Audioquest NRG Y3 tápkábel 1m

NRGy31m
Hosszú szemcséjű (LGC), ezüstözött rézszálakból készült vezető. Féltömör
48 600 Ft
-15%

Rendelhető 2-6 nap

Audioquest NRG Z3 tápkábel 1m

NRGz31m
Az NRG-Z az NRG Storm tápkábeleinek technológiáit tartalmazza,
78 400 Ft

Hozzászólás