Házimozi Erősítő Beállítás – Hangfalméret

Fogyasztóbarát, mindenki számára jól értelmezhető kifejezést szerettek volna erre a beállításra kitalálni, ez sikerült is nekik, mert ügye, mindenki nagy hangfalat használ. “Nekem?? kicsi … a szomszédnak talán, de nekem biztos nem” Szóval, ennek következtében a házimozizók apraja-nagyja large beállítást használ, tekintet nélkül, hogy milyen hangfalakat csatlakoztattak a rendszerhez. (Na jó, tescós kis hangfalacskákba nehéz belebeszélni, hogy ezek nagy hangfalak, de nagy képzelőerővel valakinek ez is sikerül)

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, ennek a beállításnak semmi köze ahhoz, hogy mekkora és milyen teljesítményű hangfalat használok a rendszerben, kizárólag a mélysugárzó és a többi hangsugárzó közötti keresztezési frekvencia meredekségének szintjének beállítására szolgál. A tévhittel ellentétben, semmi más különbség nincs a két beállítás között. (pl teljesítmény) Elméletileg a hangfalaink és mélyládánk frekvencia átvitelétől függ ez a beállítás, azonban, hogy ne legyen olyan egyszerű, ez sem teljesen igaz .

Nézzük a száraz tényeket:

  • Small: 24dB / oktáv meredekségű vágás
  • Large (vagy full range): 12dB / oktáv meredekségű vágás

Magyarul,  ha az erősítőn “Large” állásban 80 Hz kerteszezési frekvenciát állítunk be, akkor a front hangfalunk 40Hz-nél pontosan 12dB-el halkabban fog megszólalni. Értelem szerűen, ha a ezt “Small” állásban hatjuk végre akkor 24dB-vel lesz halkabb front hangsugárzónk 40Hz-nél. Ezt nézhetjük a mélyláda oldaláról is, small állásban 160 Hz-nél 24dB-vel, large állásban 12dB lesz halkabb subwooferünk. Mindkét esetben a keresztezési pontban -3dB (esetenként -6dB) csökkentés van jelen, hogy a frekvencia menetünk egyenletes maradjon.

14949052800_d095e4781d_b14949052840_7b0840d2e9_b

Szakmával meggyezően, mi is majdnem minden esetben a meredekebb frekvencia vágású Small beállítást részesítjük előnyben, tapasztalataink szerint sokkal kiegyensúlyozottabb, határozottabb és könnyebben optimalizálható és beállítható rendszert kapunk.

Large beállítás hátránya:

  • 80Hz felett dolgoztatott mélyláda helyzete a szobában jobban beazonosíthatóvá válhat – hangkép eltolódás jelentkezik a mélyláda felé.
  •  Hangfalak és a mélyláda között nehezebb a tökéletes fázisillesztés megvalósítása – Erős frekvencia kioltások és erősítések jelentkezhetnek.
  • Általánosságban elmondható, hogy egy álló hangfal (itt nem a felső kategóriás High-End termékekre gondolunk) frekvencia kezelése 50Hz környékén már nem hatékony, szobától függően -3dB / -6dB esést is elszenvedhet a frekvenciatartományunk. Széles keresztezési frekvencia következtében large állásban mélyládánk nem lesz képes hatékonyan támogatni hangfalainkat – ez nem “ütős” és hiányos mélytartomány eredményezhet

Small beállítás hátrányára csak azt tudom felhozni, hogy jó mélyláda kell hozzá, nem a hipermarketes szemét, abból nem lehet jót csinálni.

Perszer vannak olyan szakemberek (itt Magyarországon is) akik előnyben részesítik a “Large” beállítást, de ők kiváló mélytartománnyal rendelkező High-End hangfalaikból egy tökéletesen elhelyezett és fáziskorrigált rendszert alakítanak ki, hogy elkerülhessék a fenti említett problémákat.

Még egy dolog amit meg kell említenem, ez pedig a szigorúan kerülendő “LFE + Main” beállítás: Ebben a módban a fő (front) hangsugárzók megkapják a teljes frekvencia tartományt, és a mélynyomó is megkapja a meghatározott frekvencia alatti hangokat. Azaz a front hangsugárzók és a mélynyomó is kapnak mély hangokat. A probléma ebben az esetben a frekvencia átfedés a frontok és a mélynyomó között, amitől bizonyos frekvenciák hangereje megduplázódhat vagy éppen teljesen ki is olthatják egymást.