Házimozi Erősítő Beállítás – Hangfalméret

Fogyasztóbarát, mindenki számára jól értelmezhető kifejezést szerettek volna erre a beállításra kitalálni, ez sikerült is nekik, mert ügye, mindenki nagy hangfalat használ. “Nekem?? kicsi … a szomszédnak talán, de nekem biztos nem” Szóval, ennek következtében a házimozizók apraja-nagyja large beállítást használ, tekintet nélkül, hogy milyen hangfalakat csatlakoztattak a rendszerhez. (Na jó, tescós kis hangfalacskákba nehéz belebeszélni, hogy ezek nagy hangfalak, de nagy képzelőerővel valakinek ez is sikerül)

14949052800_d095e4781d_b14949052840_7b0840d2e9_b

Szakmával meggyezően, mi is majdnem minden esetben a meredekebb frekvencia vágású Small beállítást részesítjük előnyben, tapasztalataink szerint sokkal kiegyensúlyozottabb, határozottabb és könnyebben optimalizálható és beállítható rendszert kapunk.

Large beállítás hátránya:

  • 80Hz felett dolgoztatott mélyláda helyzete a szobában jobban beazonosíthatóvá válhat – hangkép eltolódás jelentkezik a mélyláda felé.
  •  Hangfalak és a mélyláda között nehezebb a tökéletes fázisillesztés megvalósítása – Erős frekvencia kioltások és erősítések jelentkezhetnek.
  • Általánosságban elmondható, hogy egy álló hangfal (itt nem a felső kategóriás High-End termékekre gondolunk) frekvencia kezelése 50Hz környékén már nem hatékony, szobától függően -3dB / -6dB esést is elszenvedhet a frekvenciatartományunk. Széles keresztezési frekvencia következtében large állásban mélyládánk nem lesz képes hatékonyan támogatni hangfalainkat – ez nem “ütős” és hiányos mélytartomány eredményezhet

Small beállítás hátrányára csak azt tudom felhozni, hogy jó mélyláda kell hozzá, nem a hipermarketes szemét, abból nem lehet jót csinálni.

Még egy dolog amit meg kell említenem, ez pedig a szigorúan kerülendő “LFE + Main” beállítás: Ebben a módban a fő (front) hangsugárzók megkapják a teljes frekvencia tartományt, és a mélynyomó is megkapja a meghatározott frekvencia alatti hangokat. Azaz a front hangsugárzók és a mélynyomó is kapnak mély hangokat. A probléma ebben az esetben a frekvencia átfedés a frontok és a mélynyomó között, amitől bizonyos frekvenciák hangereje megduplázódhat vagy éppen teljesen ki is olthatják egymást.

Hozzászolások (1)

  1. Üdvözletem!

    Az én Denonom ( AVR-X2600H) nem is ad olyan opciót, hogy “Large” állásban a crossover beállítható legyen, “full band” a kiírás, állítani csak a “szigorúan kerülendő LFE + Main” ad lehetőséget rá. Ez a típus nem képes rá? Vagy egyéb oka van? A kérdés inkább csak elvi, hiszen “small” állásban használom a rendszert, de mint technikai kérdés azért felmerül bennem többször, mikor a házimozi beállításáról olvasok, főleg arról hogy miért kerüljem azt a lehetőséget, ami (nálam) nem is választható…

    Köszönöm előre is a választ: K. Béla

Hozzászólás