Mi az a Dolby Atmos

Ha azt gondolná valaki, hogy az otthoni zenehallgatás élménye kimerül a kétcsatornás sztereó, illetve az 5.1-es, vagy többcsatornás surround lehetőségeivel, akkor nagyon téved. Hogy mire is gondolunk az a következő írásból kiderül…

 

Emlékeztek még a kazettás deck-ekben a Dolby B és C zajszűrő eljárásokra? Ez a Dolby nem az, hanem valami egészen más, a Dolby Atmos az atmoszféra megteremtésre megy rá.

Az amerikai Dolby Corporation, mint a tökéletes audio-hangzás érdekében kutató és tevékenykedő amerikai vállalat, nemrégen a térbeli hangzás új lehetőségével ismertette meg a világot. A két éve bemutatott Dolby Atmos lehallgatási rendszer az óta már több mint 300 moziban szórakoztatja a látogatókat szerte a világban.

A következő sorokat Brett Crockett, a Dolby akusztikai kutatásainak felelős vezetője írta, hogy megismertesse olvasóinkat a Dolby Atmos otthoni körülmények közötti alkalmazásának lehetőségeivel.

 

Dolby Atmos

A Dolby Atmos mozipalotája a falon körben és a plafonon elhelyezett több tucat hangszóróval. Plafonba épített Dolby Atmos hangfalak

 

„A Dolby akusztikai kutatásainak vezetőjeként nagyon komolyan veszem a hangzást, és ebbe természetesen beletartozik az is, hogy egy mindent kielégítő és magas technikai szinten működő házimozival szereltem fel a nappalimat.

Dolby Atmos hangfalak

Az ábrán jól érzékelhető egy Dolby Atmos 7.1.4 hangrendszer elhelyezésének a képe, a plafonon elhelyezett, vagy beépített hangszórókkal.

2012-ben, amikor bevezettük a Dolby Atmos®-t, azt a rendszert, amely valóban az események közepébe repíti a moziba járókat, elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen lenne, ha otthon is sokkal jobban szólhatna a házimozim – és nemcsak az enyém, hanem még sok millió emberé… Mivel tudtam, mennyire jó a Dolby Atmos által kínált mozihangzás, biztos voltam abban, hogy alkalmazásával, és egy kis igyekezettel, az otthoni szórakozást is teljesen új szintre lehet emelni.

Így aztán kutatócsoportunk, a házimozi részleggel karöltve elkezdett azon dolgozni, hogy a Dolby Atmos élményét az otthonokba is bevigyük. Célunk az volt, hogy a házimozi hangzása minden eddigit felülmúljon, ugyanakkor az audio rajongók rugalmas választási lehetőségekkel rendelkezzenek a rendszer felállítását illetően. Büszkén mondhatom, hogy hosszú tervezgetés, kísérletezés és innováció után sikerült létrehoznunk a hihetetlen Dolby Atmos hangzást a házimozik, s így az otthoni szórakozás minden kedvelője számára.

 

Dolby Atmos

A sematikus rajzon jól érzékelhető egy Atmos kiegészítő hangszóró terelő funkciója.

Felfelé sugárzó Atmos „lebegő” hangszóró .

 

Hardvergyártó partnereinktől talán már hallhattak bejelentést olyan termékekről, amelyek lehetővé teszik, hogy a Dolby Atmos segítségével az otthoni szórakozás minden aspektusa tökéletes élményt nyújtson. Ilyen bejelentésekből még több várható majd a következő hónapok során.

 

Dolby Atmos élmény – otthon.

A Dolby Atmos azzal a bámulatos képességgel rendelkezik, hogy a hangot felülről szólaltatja meg. A Noé című mozifilmben például úgy adja vissza az özönvízszerű esőzés hangját, mintha az a hallgatóság feje felett, valóban az égből ömlene. Aki pedig már látta a Godzillát Dolby Atmosban, az hallhatta, hogy a szörny üvöltése a magasból több mint élethű – maga a velőt rázó rémület volt.

Atlantic_Technology_IC-6_OBA_Atmos_hangfal

Az IC-6 OBA hangszórókat kimondottan az olyan sokcsatornás, térhatású hangrendszerekhez tervezték, mint a Dolby Atmos, Auro 3D vagy DTS:X. Ennek érdekében a termék fejlesztői, mindenekelőtt törekedtek a szokásos mennyezeti típusokhoz képest, hallhatóan szélesebb szórástartományra. Ez a gyártó közleménye alapján, kritikus fontosságú volt, hiszen egy több irányból generált hangmezőnek összefüggőnek kell lennie, ha a csatornák nem fésülődnek össze, úgy könnyen hézagossá válhat az eredmény.

 

Talán nehéz elképzelni, hogyan is lehet mindezt egy egyszerű szobában megvalósítani. Mi azt szeretnénk, hogy a Dolby Atmoshangzás kialakítása a lehető legegyszerűbb legyen, ezért több megoldást is kidolgoztunk. Aki számára nem okoz gondot, hogy a hangsugárzókat valóban felszerelje a mennyezetre, az választhatja ezt is. Aki viszont erre nem vállalkozna – és talán ez a tábor a nagyobb –, azok számára partnereink olyan új Dolby Atmos-kompatibilis hangsugárzókat kínálnak, amelyek a szokásos pozíciókból is teljes, részletes, felülről jövő hangzást biztosítanak.

dolby atmos Atlantic technology da44

 A Dolby Atmos hangfalak, kiválthatják a menyezetre helyezett hangfalakat, ezeknél az oldalsó hangfalak (front) tetejére helyezett külön, vagy egybeépítve vannak az Atmos hangsugárzók.

 

Ha már van olyan hangsugárzónk, amellyel meg vagyunk elégedve, úgy is dönthetünk, hogy egy kiegészítő Dolby Atmos hangsugárzót helyezünk el a rendszerben. Vannak, akik egyszerűen csak rárakják az új modult a meglévő hangsugárzóik tetejére. De hogyan lehet létrehozni a felülről szóló hang hatását, ha valójában nem fent helyezkednek el a hangforrások?

Nos, ez többféle tényező bonyolult összjátékával érhető el, de ez lényegében a hanghullámok fizikájával, valamint azzal kapcsolatos, ahogyan az emberi agy a hanghullámokat felfogja és értelmezi. Annak érdekében, hogy a Dolby Atmos élménye teljes körűen megvalósuljon az otthoni szórakoztató rendszereken, partnereink a fentiek mellett erre alkalmas erősítőket és más eszközöket is kínálnak. Ezek közé tartozik például az új Blu-ray™ lejátszó – és azok a készülékek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a Blu-ray rendszerekkel kapcsolatos előírásoknak, és szintén képesek visszaadni a Blu-ray Disc™ hordozón tárolt Dolby Atmos tartalmakat.

 

Dolby Atmos – több mint hardver

A Dolby Atmos azonban több mint hardver: alapvetően olyan kreatív és hatékony eszköz, amellyel a filmkészítők kivételesen életszerű hangzást képesek elérni művészi szándékuk kibontakoztatására. Vállalatunk hangstúdiókkal és filmgyárakkal működik együtt számtalan, otthoni megtekintésre szánt mozi- és tévéfilm Dolby Atmos minőségű hangzásának létrehozásában. Először idén ősszel, majd a folytatásban 2015 elejétől szerintem egyre több Dolby Atmos hangzású filmmel találkozhat majd Ön is Blu-ray lemezeken. Tehát, érdemes már most oda figyelni, ha filmet vásárolunk, hogy az audio tulajdonságok között ott legyen a Dolby Atmos keverési változat is.

forrás: sztereómagazin.hu

 

Hozzászolások (1)

  1. A cikk érdekes, a berendezés biztosan kitűnő, főként, hogy az dicséri, aki elakarja adni nekünk. 50 éve foglalkozok igényes zenehallgatással és amit eddig a Dolby művelt annak nem sok köze van a dologhoz. Gondolom, van akinek a nemlétező szörny “élethű” üvöltése fontos, de nem szeretne meghallgatni egy vonósnégyest, annak való. Az ötlet megvalósításához milyen hangsugárzókat ajánlanak, amik ebben a felépítésben nem színezik a hangot? Ha megérné a fáradtságot, meghallgatnám.

Hozzászólás