M&K Sound S300 sorozat – A házimozi élményfokozó / Sound and Vision

Az igazi házimozi hangzás előállításához speciális hangfalakra van szükség. Ez pedig sajnálatos módon hatással van a pénztárcánkra, bár szerintünk a tökéletes élmény bőven kárpótol bennünket az elköltött forintokért.

..

Mit kínálnak az M&K Sound S300–as sorozat hangfalai

A kimondottan házimozi hangfalak hazai kínálata meglehetősen szűk; úgymond belterjes. Az általánosan zenei előadásokra használt hangfalaknak, a lehetőségekhez mérten maximálisan kiegyensúlyozott frekvenciatartománnyal kell rendelkezniük, és emellett a lehető legmélyebb frekvencia elérése is a követelmények között szerepel. Ezzel szemben egy házimozi hangfalnak elég a THX referenciának számító 80 Hz elérése, viszont a hangszóróknak rendkívül gyors reagálásúnak kell lenniük. Gondoljunk csak az élethű pisztolylövésekre, vagy autós ütközések hangjaira, ezek a hirtelen hangeffektek a membránoktól nagy teljesítményt, gyors reakciót követelnek. Tesztünk során volt szerencsénk megtapasztalni ezeknek a tulajdonságoknak a jelentőségét, és akusztikai hatásunkat. Többek között ezért is érdemel figyelmet az M&K Sound S300 speciálisan házimozira hangolt hangfalainak bemutató tesztje.

 

Az M&K Sound S300 felépítése

Mielőtt belefognánk az igazi mozizásba, – mikoris rendkívüli hangzásával az MK Sound S300-as rendszer azonnal megnyert minket,- essék néhány szó arról, hogy honnan árad felénk ez a lenyűgöző hangözön. A külsejét tekintve egyáltalán nem „háziasszony kedvence” kinézetű alkotás formája kivitelezése igencsak funkcionális. A matt fekete burkolat és a kockához közelítő forma inkább stúdió monitorra emlékeztet, bár úgy gondolom, ez egy igazi házimozi rajongót nem riaszt el. A hangszórók minősége sokkal fontosabb szempont annak, aki egy ilyen ízig-vérig házimozizásra készült hangfalra vágyik. Az M&K Sound S300 sorozat hangfalaiban a hangszórók zsúfolásig megtöltik az előlapot. Lecsupaszítva láthatjuk, hogy a magas frekvenciák hatékony reprodukálására mindjárt három darab magas sugárzó áll rendelkezésre, melyek érdekessége, hogy egymástól eltérően vannak hangolva.

A magasak dómjai ránézésre olyanok, mint egy átlagosan kinéző kompakt lágy membrán, miközben a tervezők sok fejlesztést rejtettek el bennük, hogy még többet nyújtsanak és hangzásban megfelelő csúcspontokat érjenek el a hangos effektek lesugárzásakor. Az üvegszál erősítésű mély/közép Polimer hangszóró membránok hosszú élettartamra lettek kivitelezve. A doboz felépítése kettős falú, ami a legjobban csökkenti a rezgéseket, továbbá nem mellékes az sem, hogy az M&K S300 sorozat összes hangfala zárt rendszerű, ami segít kiküszöbölni a reflex dobozoknál felmerülő gyakori negatív mellékhatásokat. A hangfalak viszont, felépítésükből adódóan, a hatékony reprodukció eléréséhez nagy teljesítményű végfokot igényelnek, noha az érzékenységük magas, 93 dB.

 

Adjuk meg a fülünknek, ami jár

A demószobát a Home Movie csapata partnerei közreműködésével építette, és nem méretezte túl a belteret azért, hogy bemutathassa azt, hogy ha van valakinek egy 5×5-ös szobája amit moziszobának alakíthat, akkor ugyan azt a hatást tudja elérni, amint itt is megtapasztalhat. A gondosan tervezett, és a megfelelő pontokon elhelyezett akusztikai elemekkel felépített szobában, Dolby Atmos házimozi hangfal elrendezésben szólnak a filmek. Ettől persze eltérhetünk, de a tökéletes hangzás miatt nem célszerű lemondani egyik hangcsatornáról sem. A mozi szobában a front és a center csatornákat egyaránt az M&K Sound S300 hangfalak szolgálták ki, melyek a teszt során végig a kívánt legkoherensebb hangot biztosították számunkra. A háttér csatornák hangját a gyártó S300T hangsugárzói biztosították, ezek is érdekes darabok, mivel egy úgynevezett Tripole kivitelű hangszóró készlettel rendelkeznek. A Tripole lényege, hogy az effektsugárzó három irányba szórja a hangot, amivel a szoba akusztikájához plusz térhatást ad és emellett megfelelő irányítottsággal is rendelkezik. A rendszer része, a kettős subwoofer csatorna, ami személyes kedvencem. A fő mély-hangokat egy SVS Ultra SB16 SUB biztosította, ami annyira egyedülálló, hogy később egy külön cikket szentelünk majd neki. Elöljáróban csak annyit mondanék róla, hogy a mély-csatorna tökéletes megszólaltatása egy külön tudomány, még a házimozi világán belül is. De esetünkben kaptunk még egy plusz sub támogatást, mégpedig az M&K X10 mélynyomótól, ami az X sorozat csúcspontja és ami páratlan tervezésének köszönhetően gyakran kerül alkalmazásra zenei stúdiókban is.

Külön figyelmesség a forgalmazótól, hogy nem valami felturbózott demó anyaggal akarja elkápráztatni a betérőket, hanem a forgalmazott filmek közül válogathatunk műsort a rendszer bemutatásához. A legújabb Mad Max film részleteitől olyan élményt kaptunk, amitől azonnal beindult az összehasonlítási ösztönünk. Az emlékeink között kutatva, talán az eddigi legjobb házimozi élményekben volt részünk. A házimozi rajongók elvárják a nagy hangerőt, amiből mi is kaptunk; jó sokat! A csatornák szétválasztásáért felelős Marantz processzor és a Vincent végfokok, nagyban kivették a részüket az összhatásból, de ami a lényeg, hogy a fergeteges hangzás minden alkalommal lenyűgözött. Az Interstellar c. filmben az űrrepülő startolásának hangja szinte több volt, mint élethű, pedig természetesen valós tapasztalatom nincs egy ilyen startról, de szerintem nagyon jól megközelítette a valóságot. Számomra a teszt során a legjobb élményt a Metallica koncertfilm nyújtotta, – ami miatt, mint teszt-zeneként való használatától, a főszerkesztőmtől kaptam már „megjegyzéseket”. A „Through The Never” c. album számait hallgatva elájultam, és mint koncertlátogató, most a valós élményeimet tudtam felidézni. Ebből az összehasonlításból most egyértelműen kiderült, hogy a hangminőség és a relatív hangerő vonatkozásában, az M&K S300-as rendszer került ki győztesen.

Az élményen sokat dobott, a csaknem 4 méteres vászonra vetített 4K felbontású kép. A megfelelő hangerő a legjobb koncerthangosításokat idézte fel bennem és végig megmaradt az a fajta részletesség, amit egy igényes zenehallgató ilyenkor elvár. Az M&K Sound S300T háttér sugárzók élethűen rajzolták körém azt az atmoszférát, amit a koncertek közben megszokhattunk: a tapsot, a füttyöt, és minden bekiabálást, melyek most is élővé tették az előadást. A kivételes hangerejű tesztelés valós hozománya a fülzúgás, ami mint tudjuk természetesen nem egészséges, de szerintem bőven megér ennyit, egy ilyen fantasztikus élmény után.
Az „ennyit megér” megjegyzésről álljon itt néhány további gondolat: M&K Sound S300 hangfalak ára 1 millió forint, ez a profi rendszerek között kifejezetten kedvezőnek mondható. Tudom, itthoni viszonyok között ez elég drágának hangzik, de ami a lényeg, hogy ha a tökéletes házimozi a célunk, akkor szerintem a piacon nincs olcsóbb alternatíva, olyan, ami ekkora élményt garantálna.

Ajánlás

Ahhoz, hogy igazán tökéletes minőségben élvezzük a filmeket, az M&K S300 házimozi hangfalrendszer jelenleg az egyik legjobb alternatíva a hazai piacon. A kedvenc zenémet ilyen jó minőségben hallgatva, a fent leírtak alapján ki is hagyhatnám ezt az összegző részt, de azért írom mégis, mert nagyon jól esett az a pár óra, amit eltöltöttem egy igazi élményt adó házimozi rendszerrel, tehát ajánlom mindenkinek.

M&K Sound S300 sorozat

7.1 Házimozi hangfalszett

 

Iránytű 

 

Forgalmazó:Home Movie Bt.
Telefon:+36-1-2566478
Bemutató terem címe:1171 Budapest, Óvónő u. 23.
Internet:www.homemovie.hu
Márka weboldal:www.mksound.hu

 

 

TECHNIKAI JELLEMZŐK:

 

M&K Sound S300

Frekvencia / Impedancia: 60 Hz-22 kHz / 4 Ohm

Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-500 W

Méretek / Súly : 395 x 340 x 330 mm /18 kg

Ár: 990.000 Ft/db

 

 

M&K Sound S300T Tripoláris

Frekvencia / Impedancia: 80 Hz-22 kHz /4 Ohm

Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-400 W

Méretek/ Súly: 345 x 345 x 180 mm /12 kg

Ár: 1 299 000 Ft/pár

 

M&K Sound X10 aktív sub

Teljesítmény 350 W RMS / 650 Watt
Frekvencia 20-200 Hz +/- 3 dB
Méretek / Súly: 380 x 560 x 420 mm / 28 kg

Ár: 999.900

 

 

TESZTÉRTÉKELÉS: (max. 100 pont adható) 

Hangzás:96
Zenei részletek bemutatása:95
Térleképzés:97
Dinamika / életszerűség:95
Hangminőség (átlag):96
Kidolgozás:95
Kinézet:90
Felépítés:98
Gyakorlati értékelés (átlag):94

 

Tesztösszesítő:

Hang:96
Általános:94
Végeredmény:95
Ár/érték arány:9,5
Értékelés:Nagyon jó/Kiváló

 

Röviden és velősen:

plus-4-16.gif  Kiváló hangzás
plus-4-16.gif  Funkcionális kivitel
plus-4-16.gif  Ár / érték arány

Rendelhető 2-6 nap

M&K Sound S300 THX Ultra2 High-End monitor hangfal

m&ksounds300
Ha a legjobbat keresed.......A filmek hangja megérkezett –

Rendelhető 2-6 nap

M&K Sound S300T THX Ultra2 tripoláris High-End háttérsugárzó

m&ksounds300T
Ha a legjobbat keresed…….A filmek hangja megérkezett –

Beérkezés 2 hét

SVS SB16-Ultra High-End aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb16ultraoak
SVS bemutatta történetének egyik legnagyobb és legerősebb aktív

Hozzászólás