THX házimozi hangrendszer célja

Maximális pontosság a film előadásában – halld úgy kedvenc filmjeidet, ahogyan azt a készítője is megálmodta.

 

A filmiparban egy jól meghatározott szabvány létezik a filmek hangsávjainak lejátszására. Ebben többféle mód kínálkozik arra, hogy az elméleti ideális célt elérjük – a gyakorlatban azonban ennek a célnak az elérése meglehetősen kihívó feladat.

A hangsáv végső keverése “kép és hang utómunka” stúdiókban történik, ezekben a stúdiókban egy nagy felületű vetített kép és egy speciálisan erre célra kifejlesztett audio keverő berendezés van elhelyezve a hangsáv minden vonatkozásának szabályozására, minden apró részletre ügyelve, hogy hallható legyen.

Amennyiben úgy szeretnénk hallani a hangsávot, amint azt a rendező hallotta, amikor kritikus döntéseit meghozta, valahogy meg kell ismételnünk otthonunkban az utóhangosítási stúdió hangélményét. A THX házimozi hangrendszer célja, hogy pontosan ezen élményt, szabványt vigye be az otthoni környezetbe és ily módon a filmkészítő számára egy  világosan átlátható csatornát biztosítson, amelynek révén a filmkészítő szándéka és a néző tapasztalata között láthatóbbá válik a kapcsolat. Minden azt célozza, hogy pontosan reprodukáljuk a otthoni környezetben a rendező által szándékolt élményt.

Általánosságban szólva, ez annak a problémának a megoldását kívánja, hogy egy hatalmas utóhangosító stúdióból a hangot egy kis nappali szobába vigyük át anélkül, hogy a hangélmény jellege leromlana (ez nem csekély feladat, ha figyelembe vesszük, a nagy és kis termek gyökeresen eltérő akusztikai hatásait). Ezenkívül számos sajátos célkitűzés is jelentkezik:

  • Széles frekvencia tartomány
  • Egyenletes, természetes és kiegyensúlyozott hangzás
  • Kiváló párbeszédi érthetőség
  • Széles dinamikus tartomány, rendkívül alacsony torzítás mellett
  • Az elöl elhelyezett és a helységben körben elhelyezett (surround) hangszórók között jól egyeztetett hangzás (hanghatás kiegyensúlyozás)
  • Specifikus hanghatások precíz behatárolása (pl: a speciális effektekben)
  • A teret körülölelő hangmező korlátozása (anélkül, hogy a hang egyedi hangszórókban lenne hallható, ily módon a képernyőn látható cselekvéstől elvonná a figyelmet)
  • A kiváló teljesítmény nem csak film hangforrásokból

Ez egy nehezen teljesítendő igény, mégis pontosan az, amit a THX  házimozi hangrendszerek nyújtanak…….

Rendelhető 2-6 nap

Rendelhető 2-6 nap

Rendelhető 2-6 nap

M&K Sound S300 THX Ultra2 High-End monitor hangfal

m&ksounds300
Ha a legjobbat keresed.......A filmek hangja megérkezett –

Hozzászólás