Emotiva BasX TA1 sztereó rádióerősítő teszt

A TA1 az Emotiva válasza napjaink mindentudó, kompakt integrált sztereó erősítőire. Szolgáltatásait praktikus szempontok alapján válogatták össze, így analóg és digitális forráseszközök jelét is fogadja. Belépő/középkategóriás külleme és ára mellé audiofil hangot ígér. Kell ennél több egy kezdő sztereó szetthez?

Rugalmasság és hangminőség elfogadható áron

Ezt igyekszik megtestesíteni az Emotiva pénztárcakímélő mindenese, amely egy diétás BasX A2 végerősítő és egy PT1 sztereó előerősítő összegyúrt változatának is tekinthető. Tartalmaz D/A konvertert, három analóg bemenetet (köztük az egyik phono, lemezjátszóhoz való) és FM rádiótunert is. Távvezérelhető, teljesítménye csatornánként 60 W (8 ohmon), közben alig 7 cm magas, ezért megjelenése szemből kifejezetten karcsúnak hat.

Analóg bemenetek közül két pár RCA és az MM/MC kompatibilis phono közül lehet választani. Digitális forráskészülékek (televízió, médialejátszó, set-top box, játékkonzol stb.) csatlakoztatásához koaxiális, optikai és számítógépes USB biztosított. Bluetooth vevőt szintén tartalmaz, így vezeték nélkül is lehet zenét közvetíteni rá. Említést érdemel még az aktív mélysugárzó kimenet és a 90 Hz-es felül áteresztő szűrővel, vagy anélkül használható RCA hangkimenet. Így a TA1 későbbiekben könnyen kiegészíthető végerősítővel és egy (vagy akár kettő) aktív mélysugárzóval. Mindez jelenleg 299 990 forintért kapható.

Küllem

BasX sorozat az Emotiva megfizethetőbb eszközeit tartalmazza, ezért a TA1 külseje inkább visszafogott. Nem kimondottan szobadísz benyomását keltő eszköz, lényegében fekete fémdoboz, a lehető legkevesebb gombbal és egy kék kijelzővel. Az XPA sorozatból örökölt, oldalt kiálló fémsávok megmaradtak és robusztus hatást kölcsönöznek. Az előlap szálcsiszolt alumínium, középen fekete csíkkal, kicsit robotzsarus érzetet keltve. Baloldalt 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenet és két bemenetválasztó gomb található. Középen, a kijelző alatti gombbal lehet bekapcsolni és kikapcsolni az erősítőt. Jobboldalt egy kék fénnyel megvilágított jelszint vezérlő (de nevezhetjük hangerő szabályzónak, forgó jeladónak vagy tekerőgombnak is) és egy állapotjelző LED zárják a sort.

Hátul a már említett digitális és analóg bemeneteken, illetve kimeneteken kívül egy pár banándugót is fogadó, szorítófejes aljzathoz lehet hangfalkábelt csatlakoztatni. A toroid transzformátorral etetett tápegységhez C7 csatlakozós tápkábellel lehet eljuttatni az áramot, a tápaljzat fölött főkapcsoló is található. Végül, de nem utolsósorban 12 voltos trigger kimenet is színesíti a lehetőségek tárházát, használatával egyetlen gombnyomással felébreszthető például egy opcionálisan TA1 után beillesztett, trigger bemenettel rendelkező végerősítő.

Az összkép egyszerű, de nagyszerű. Nem annyira fényűző megjelenésű az Emotiva TA1 és egyesek hiányolhatják az ezüst színopciót, de szolgáltatásait és a belső alkatrészeket elnézve kellemes mindenes benyomását kelti, mint egy jól felszerelt városi kisautó.

Használat közben

Tetszett, hogy az erősítő egymástól függetlenül megjegyezte az előlapi fejhallgató erősítő és a végerősítő jelszintjét. Ha kihúztuk a fejhallgatót, akkor az elektronika visszaállította a jelszintet oda, ahol a hangfalak használatakor állt. A kijelzőt messziről is tisztán el tudtuk olvasni, de igény szerint akár teljesen elsötétíthettük azt, az állapotjelző LED-del együtt. Szimpatikus volt a mélysugárzó kimenetnél engedélyezhető, aktív felül-áteresztő szűrő megléte is. Mi nem használtuk, de előnyünkre vált volna, kis hangsugárzókat tartalmazó 2.1 hangrendszer esetén. Így a hangfalakat és az erősítőt sem terheltük volna feleslegesen mélyhangokkal.

Kevésbé tetszett a fapados érzetű, műanyag távvezérlő. A feladatát jól teljesítette, de az erősítő robusztus kiviteléhez és az Emotiva arculathoz nem igazán illett. Hozzátesszük, hogy találkoztunk már drágább erősítővel, amelyhez még igénytelenebbet mellékeltek. A távvezérlővel minden parancsot és beállítást gyorsan elérhettünk annak ellenére, hogy gombjait nem teljesen egyértelműen jelölték. Aminek még örültünk volna: HDMI bemenet és automatikus kikapcsolás funkció (amikor az erősítő bizonyos idő után, ha nem kap jelet, készenléti állapotba kapcsol).

Bekapcsolást követően a TA1 néhány másodpercen belül üzemkész állapotba került és már hallgathattuk is a zenét. D/A konverter módban kiírta az aktuális mintavételezési frekvenciát. 40-50 %-os terhelés mellett, órákig tartó zenehallgatástól is csak enyhén langyosodott. Tesztünket 18 négyzetméteres szobában, Bowers & Wilkins 705 és Focal Profile hangfalakkal végeztük. Forráseszköznek Reavon Blu-ray lejátszót és Loewe bild i.55 OLED televíziót használtunk.

1. Megjegyzés: az Emotiva TA1 D/A konvertere nem “szereti”, ha lejátszás közben oda-vissza kapcsolják az analóg és digitális bemeneteket. Nekünk legalábbis a koaxiális és analóg RCA közötti váltogatásnál (a két bemenet hangját akartuk valósidőben összehasonlítani) előfordult, hogy összeesett a hang. Ha lestoppoltuk a zenét és újból elindítottuk, akkor a DAC azonnal “magához tért”. Érdemes először kiválasztani a bemenetet és utána elindítani a műsort.

2. Megjegyzés: digitális összekötés esetén a TA1 D/A konvertere nem dekódolja natívan a DSD vagy MQA jelfolyamokat. A küldő félnek PCM jellé kell konvertálnia (vagy analóg kapcsolatot kell használni a forrás és az erősítő között), különben az eredmény csak furcsa zaj lesz.

Hangminőség

Az Emotiva összességében igényes hifi hangkaraktert nyújtott. Analóg és digitális bemeneteit használva is részletesebb hangzást kaptunk ahhoz képest, amire egy belépőszintű rádióerősítőtől számítottunk. A megfelelő kábelezéssel és hangfalpárral jó térszélességet kaptunk, fegyelmezett dinamikát energikus, de nem túlerőltetett közlésmóddal.

Olivier Latry orgonaművész Midnight at Notre-Dame c. albuma kíméletlen vallatóanyag bármilyen hangrendszer számára. A mi kis szobánkban jó atmoszférát teremtettek a TA1 erősítővel kombinált, állványos hangfalak. A basszus (nem egyértelműen az erősítő miatt) kevés volt ahhoz, hogy a hangszer testét visszakapjuk, ekkor hasznos volt az aktív mélysugárzó kimenet megléte. A sztereó középpont nem volt annyira megfogott, mint más (sokkal drágább) erősítők esetében és a magashangok néha kissé csilingelővé váltak. Viszont kaptunk egy kis mélységet, ami segített jobban érzékelni a katedrális dimenzióját.

Ezután a kötelező jazz-köröket is leróttuk, melyekben Melody Gardot andalító If I’m Lucky c. dala is benne volt. Teszt-rendszerünk ügyesen leválasztotta az éneket a kísérő hangszerekről. A hangszerek picit összeértek egymással és a sztereó középpont ismét lehetett volna szilárdabb. Az énekhang kicsit súlyosabb és közelibb volt a vártnál. A TA1 törekedett a fókuszált érzet fenntartására annak ellenére, hogy színpadképe inkább az atmoszféra teremtésről és kevésbé a jelenét-érzetből állt. Hozzá kell tenni, hogy utóbbit szubjektíven gondoltuk róla, abból kiindulva, ahogy az említett számot addig mindenen hallottuk. Egy 300 000 forintos, funkciókban gazdag erősítőhöz mérten viszont koherens volt, határozott és szerfelett élvezhető.

Post Malone – wow. című száma intenzív basszusokat és házibuli jellegű hip-hop ütemeket tartalmazott. Ismét tiszta, energikus jelet kaptunk 50-60 %-os jelszintig. Erősebb terhelésen összepréselődött a dinamika és hiányoltuk az ütős mélyhangokat, ami természetesen nemcsak az erősítőn, hanem a hangfalpáron is múlott. Az oldalanként 60 W teljesítmény és az állványos hangfalpár magas terhelésen megmutatták képességeik határait, ekkor éppen annyira nagy hasznát vettük egy mélyládának, mint mozizás esetén.

Mindenes célra tervezett erősítőként vétek lett volna filmnézés nélkül visszaküldeni a TA1-et. A Spider-Man: Homecoming (Pókember – Hazatérés) c. filmet nézve jó zenei teret kaptunk, tiszta párbeszéddel, finom hangeffektusokkal. A basszus 2.0 csatornás kiosztásban értelemszerűen kevés volt, de ha bekapcsoltuk Definitive Technology Descent DN8 aktív mélyládánkat, erős jelet biztosított számára a TA1 szubkimenete.

Alternatívák

Akinek fontos a HDMI bemenetek és hálózati szolgáltatások megléte, annak ajánljuk Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítőről készült cikkünk elolvasását, hozzátesszük, hogy az a készülék 40 000 forinttal többe kerül és számítógépes USB bemenete nincsen. Másik kihívó lehet a Yamaha R-N803D erősítő is, amely extrák tekintetében bőkezűbb, viszont térábrázolás és dinamika tekintetében nem olyan fejlett, mint az Emotiva.

Végszó

Az Emotiva BasX TA1 jó hangú sztereó erősítő, egész kellemes karakterű D/A konverterrel és praktikus funkciókkal. Számítógép, okostévé, lemezjátszó, bármilyen Bluetooth forrás csatlakoztatható hozzá és később könnyen kiegészíthető aktív mélyládával vagy végerősítővel. Jó alapot képezhet egy sokoldalú hifi rendszer építéséhez. Elsősorban vegyes ízlésű/igényű kezdőknek, vagy költséghatékony opciót keresőknek tudjuk ajánlani. Szubjektív véleményünk, hogy inkább lágyabb karakterű hangsugárzóval érdemes társítani, állványos méretű dobozoknál pedig a mélyládával történő kiegészítés is megfontolandó. Egyesek kifogásolhatják, hogy ezért az összegért streaming funkciót és telefonos alkalmazás általi vezérelhetőséget nem tartalmaz, de egy hálózati lejátszó bármikor csatlakoztatható még hozzá. Ami a legfontosabb: megfelelő környezetben mindent megtesz, hogy jó érzés legyen hallgatni.

 

Emotiva BasX TA1 sztereó rádióerősítő

Műszaki adatok

Erősítő:AB osztály
Teljesítmény:2×60 W/8 Ohm
Jel/zaj viszony (RCA bemenet):> 120 dB
Jel/zaj viszony (Phono bemenet):> 78 dB (ref 5 mV; MM); > 58 dB (ref 0,5 mV; MC)
THD:< 0,001 % (A-súlyozott)
Frekvencia-átvitel:5 Hz-50 kHz
Analóg bemenetek:2 pár RCA, Phono (MM/MC)
Digitális bemenetek:koaxiális, optikai, USB-B, Bluetooth
DAC:AD1955 192 kHz/24 bit
Bluetooth verzió:v5.0
Bluetooth profilok:aptX, aptX HD, AAC
Méretek:431 x 66 x 317 mm
Tömeg:6,8 kg
Ár:299 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest, Pesti Út 237.

Home Center D/9.

homemovie.hu

 

Mérleg

+Árához és tudásához mérten a hangjába nehéz belekötni

+Gazdag funkcionalitás, digitális és analóg bemenetek, szűrhető mélysugárzó kimenet

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel:4
Kezelhetőség:4
Szolgáltatások:5
Ár/érték arány:5

Hozzászólás