Auris Euterpe fejhallgató erősítő és USB DAC teszt – Megállja a helyét

Az Auris Euterpe úgy képes dizájnt és egzotikumot csenni a műszaki tartalom köré, hogy közben eszelősen jó hangélményt nyújt. Emellett a helytakarékosság jegyében még fejhallgató állványként is használható.

High end a szomszédból

Az Euterpe (melynek jelentése “örömet nyújtó”, vagy “gyönyörködtető”) fejhallgató erősítő Euterpé múzsa, Zeusz egyik gyermeke után lett elnevezve. Rendeltetését tekintve csöves fejhallgató erősítő, USB DAC modullal kiegészítve. Az Auris chicagói székhelyű cég viszonylag szűk, de rendkívül elégedett vásárlókörrel, leginkább high end csöves hifi erősítőkre specializálódtak.

Annak ellenére, hogy irodájuk a bolygó másik felén van, annyira mégsem állnak távol tőlünk. Fával (és olykor bőrrel) dekorált készülékeik ugyanis Szerbiában készülnek. Az EarMen termékek magyarországi forgalmazójaként tevékeny Home Movie látott fantáziát az Auris (az EarMen anyacége) fejhallgató erősítőiben. Mivel korábbi tesztjeinkben bemutattuk az összes EarMen eszközt, logikus lépés volt a felsőbb ligába is belekóstolni.

Küllem

Az Auris Euterpe készülékháza álló formátumú, ami két előnnyel jár: kevesebb helyet foglal, és használható fejhallgató állványként is. Két oldalát valódi falemezekből készítették, amelyek oldalról nézve hárfára emlékeztetnek, miközben látni engedik az elektroncsöveket is. Mivel a fa mintája, erezete véletlenszerű, nincsen két egyforma Euterpe. Az eszköz masszív alumínium talpat is kapott, ezért nem kell attól tartani, hogy felborul. A tetején lévő enyhe mélyedés szépen megtartja még a legnagyobb fülesek fejpántját is.

Az előlapra jókora analóg jelszint vezérlőt (hangerőszabályzót) terveztek, amely alatt két billenőkapcsoló díszeleg. Az egyik forrásválasztásra, a másik jelszint beállításra (magas vagy alacsony attól függően, hogy mennyire hajtás-igényes az elektronikához társított fejhallgató) szolgál. Mindezt kiegészíti a szingli 6,3 mm-es fejhallgató Jack kimenet.

A hátsó oldalon egy pár RCA bemenet és kimenet, valamint az USB DAC kapcsolatra szolgáló USB-B aljzat látható. Legalul speciális 4-tűs aljzat fogadja az egyedi tápkábelt, amely a különálló, kb. téglányi nagyságú alumínium házas tápegységből érkezik. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a fókuszban lévő faház karcsú és vékony látványt nyújt.

Használat közben

A potméter egyben be/kikapcsolóként is működik, a legalsó fokozatról feltekerve finom kattanással ébred fel az elektronika. Ekkor elkezdenek bemelegedni a csövek és kb. 20 másodperc elteltével egy előlapon elhelyezett, apró borostyánszínű LED jelzi, hogy az Euterpe készen áll a zenehallgatásra. A tápegységen is elhelyeztek egy kétállású billenőkapcsolót, ami bizonyos helyzetekben praktikus megoldás.

Mivel csöves erősítő, 10 perc után kissé langyossá vált az Euterpe készülékháza, de órákig tartó használat után sem vált túl meleggé. A csövek fölé helyezve tenyerünket érezni lehetett, hogy szállt a meleg, de nem olyan mennyiségben, ami megrongálná például a készüléken felejtett fejhallgató pántját. Bekapcsolás után mi azért “biztos, ami biztos” alapon levettük róla saját Sennheiser HD 800 S fülesünket.

Az Auris Euterpe használata gyerekjáték volt. Csak összedugtuk iMac számítógépünkkel, kiválasztottuk hangkártyaként a JRiver lejátszó szoftverben és máris fülelhettük magas felbontású zenegyűjteményünket. A teszteléshez Sennheiser HD 800 S és Focal Radiance Bentley fejhallgatókat használtunk. A DAC és a számítógép közé AudioQuest Carbon USB A-B kábelt illesztettünk. Az Euterpe tápegységébe saját IsoTek EVO3 Premier kábelünket dugtuk.

Az egyetlen apró mellékhatás, amivel találkoztunk, a H/L jelszint kapcsoló zaja volt. Ha átváltottunk alacsony vagy magas szintre, akkor néhány másodpercig halkan pattogott a hang. Ám hamar kiderült, hogy az Euterpe még a 300 ohmos Sennheiser fejhallgatókat is könnyen kiszolgálja, ezért visszaállítottuk alacsony jelszintre, mert úgy is bőven elég erő állt rendelkezésre. A potméter kb. 11 órás állásánál már kifejezetten hangosan lehetett zenét hallgatni.

Megjegyzés: A fejhallgató erősítőn található egy PL95 -> EL95 kapcsoló. A gyártó alapértelmezetten PL95 csőkészlettel szereli termékét. Ha idővel elavulna a gyárilag beépített csőkészlet, akkor az pótolható EL95 típusúakkal is (az EL95 jóval elterjedtebb, ezért könnyebben beszerezhető, mint a PL95). Ekkor kell csak használni az említett kapcsolót. Tehát újonnan megvásárolt terméken a gyári alapbeállításon, azaz jelen esetben PL95 módban kell hagyni.

Hangminőség

A jó zenehallgató készüléklánc ismertetőjegye, hogy használata közben a felhasználó szinte kényszeresen lehunyja szemeit. Az Euterpe esetében szinte azonnal csukott szemekkel merültünk a zenébe, mert a váratlan információhalmaz annyira erős virtuális valóságot teremtett a fejünkben. A többszörös Oscar-díj nyertes Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie csodálatos élete) c. film betétdalai határozott jelenlétérzettel, szilárdnak ható térrel jelentek meg. A szokatlanul magas tisztaságtól hideg futkosott a hátunkon. Különbséget tudtunk tenni a közeli és távoli részletek között, miközben az elektronika mellőzte a ridegséget, mesterkéltséget, digitális ízvilágot. A csövek gondoskodtak róla, hogy a nullákat és egyeseket ignorálni tudjuk.

Joe Hisaishi – Dream Songs c. válogatását lejátszva olyan intimitást és kiteljesedő hullámot kaptunk, amit szavakkal nehezen fogalmaztunk meg. A csőkészlet miatt ott volt egy kis derengés és különös frissesség a frekvenciák körül, de annyira intenzív hangsúly került az életteliségre, olyan mértékben “jelen volt” bármelyik részlet a fejben, hogy a csöves fűszerezéssel együtt (vagy attól függetlenül) kifogások nélkül maradtunk.

Könnyű volt elhinni, hogy a zene a “play” gombra kattintás hatására született meg és hogy minden, ami a fülünkbe került, az a bitekbe elásott zene valamennyi kincse volt. Az Euterpe azoknak ajánlott, akik a hangszeres zene, a vonósok, klasszikus gitárok, zongorák megszállottjai. Azt a szintet mutatta meg nekünk, ahol a realisztikus reprodukció kezdődött. A hegedű hitelesen dalolt, a kísérő hangszerek nyitottan, áramlóan egészítették ki még az összetettebb zenéket is.

Sting – The Last Ship c. számával bensőséges, invitáló hangulatot kaptunk. Különálló rétegekből épült fel a zene, annyira közvetlen énekkel, mintha a művész úr a fülünkbe énekelt volna. Az ütőshangszerek finom egyensúlyban, tolakodás, ércesség nélkül, mégis kristálytisztán kísérték az úszó zenét. Ott volt leheletnyi mértékű fűszerezettség a magashangokon, de ha a zenére figyelünk, akkor elfeledkeztünk róla.

Dave Brubeck – Take Five c. klasszikusában makulátlan térbeli összeolvadás történt. A cintányér visszhangja homogén téren tudott balról jobbra vándorolni, olcsóbb elektronikával (és fejhallgatóval) ezt az érzetet kevesebb mélységgel és közel sem ennyire háromdimenziós érzettel kaptuk volna meg. A szaxofon légiesen, könnyedén, nem fárasztó, inkább selymes karakterrel kapcsolódott be, önmagában rengeteg árnyalatot hordozott. A játék laza volt és lélegző, mesteri módon tartotta fenn a valóság illúzióját. A lábdob pillekönnyen támasztotta alá az ütemeket, teljesen önálló buborékot alkotott.

Alternatívák

Hasonló hangélményre lehet számítani az Unison Research SH fejhallgató erősítőtől, amely ráadásul eggyel több 6,3 mm-es Jack kimenetet kínál. De az SH mindent egy dobozba épített, ezért jóval több helyet igényel, mint az Euterpe, nem használható fejhallgató állványként és kb. 40 000 forinttal drágább is. Több digitális bemenetet, bőséges fejhallgatós aljzatsort és távvezérlőt is kínál az Exposure XM HP. Előerősítőként jobb extrákat kínál, mint az Auris, de szubjektív, hogy félvezetős hangkaraktere mennyire lesz kielégítő az Euterpe levegős és áramló érzete után.

Forrás: AV-online.hu

Auris Euterpe fejhallgató erősítő és USB DAC

Műszaki adatok

Csőkészlet:ECC81, 2 db PL95
Teljesítmény:0,9 W
D/A konverter:ESS Sabre
Mintavételezési frekvencia (PCM, DSD):384 kHz/32 bit, DSD128
Bemenetek:USB-B, RCA
Kimenetek:6,3 mm-es analóg sztereó Jack, RCA
Méretek:95 x 185 x 55 mm
Tömeg (tápegységgel együtt):4,1 kg
Ár:539 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest, Pesti Út 237.

Home Center D/9.

homemovie.hu

Mérleg

+Kiváló hangminőség bármilyen zenei stílussal

+Megfelelő fejhallgatóval/rendszerrel hosszú távon is élvezhető hangkarakter, szellős térrel és remek felbontással

+Egyedi külső, igényes anyagok

+Fejhallgató állványként is használható, kevés helyet foglal

-Nem távvezérelhető

-Csak egy digitális bemenet

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel:5
Kezelhetőség:4.5
Szolgáltatások:4.5
Ár/érték arány:5

 

Tovább a termékhez……..

Elfogyott

Elfogyott

Auris Audio Euterpe High-End Csöves fejhallgató erősítő, előerősítő és DAC

AurisAudioEuterpe
A dizájnerek az extravagáns külsőbe négy funkciót rejtettek.

Hozzászólás