SVS 3000 Micro Top Choice 2021. AVS fórum

SVS 3000 Micro mélynyomó. Erőteljes kombinációja a kettős 8″-os hangszóróknak és a 800 Watt teljesítménynek. SVS 3000 Micro Top Choice 2021 . AVS fórum

Jellemzők és specifikációk
A mélyláda egyik legnyilvánvalóbb jellemzője a kettős, egymással szemben álló 8″-os hangszórók. Egy igazán jó, szuperkompakt mélyláda csak úgy készíthető, ha olyan hangszórókat helyezünk el, amelyek sok levegőt képesek megmozgatni. A kettős, egymással szemben elhelyezett konstrukció ezt úgy éri el, hogy megosztják egymás közt a “munkát” és a teljesítményt. Ezeken felül, ennek a megközelítésnek több előnye is van, mint a például a kisebb membránfelület, vagy éppen a kettős, egymással szembeni elhelyezés pedig az egyenletes erőeloszlás előnyét kínálja, amelynek során az egyik meghajtó mozgása a másik tükörképe, mivel ellentétes irányba néznek. Ennek eredményeképpen, csekély mérete ellenére kivételes hangnyomásra képes, anélkül, hogy ugrálna a padlón, ahogyan néhány kis mélyláda hajlamos is erre táncra.

Az SVS 23 Hz és 240 Hz +/-3 dB között adja meg a frekvenciamenetet, és ezt a méréseink is alátámasztják. Mindig érdemes megemlíteni, hogy a frekvenciaválasz értékek nem kötődnek a csúcsteljesítmény specifikációkhoz, de szoros kapcsolatban állnak vele. Ez az oka annak, hogy ebben a kategóriában találkozhatunk olyan mélyládával is, amelyekre 10Hz-es alsó határfrekvencia értéket adnak meg. De a basszus, amelyet valójában nem hall vagy érez, nem több, mint a lassan be- és kimozduló mélyláda vizuális effektje, így az SVS 23 Hz-es specifikációját ebben az összefüggésben kell figyelembe venni.

Ahogy a bevezetőben is említettük, ez egy olyan aktív mélyláda, amelynek szerény méretének következtében igen könnyen integrálható bármilyen környezetbe. Méretei: 28cm magasságú, 30cm szélességű és 28cm mélységű. Maga a hangdoboz kivételesen szilárdra sikerült, extra vastag MDF külső vázzal és belső merevítésekkel, annak érdekében, hogy kiválóan kezelni tudja az ilyen kialakítással együtt járó megnövekedett hangnyomást és teljesítményt.

Ez a kompakt mélyláda Bluetooth-on keresztül csatlakozik az SVS App alkalmazáshoz, így hozzáférést enged az általa kínált beállításokhoz, funkciókhoz és előbeállítások teljes skálájához. Az alkalmazás parametrikus EQ-t és szobai erősítés-kompenzációt kínál a mélysugárzó optimális illesztéséhez. Még azt is lehetővé teszi, hogy több, igény szerint elérhető konfigurációt hozzon létre a különböző felhasználási igényekhez megfelelően.

Beprogramozható egy “éjszakai üzemmód” is, kicsit kevesebb basszussal, vagy “házimozi üzemmód”, amely pedig meg mindent “belead”. 2 csatornás sztereó hangrendszer esetén, amely nem rendelkezik aktív mélyáda beállítási funkcióval, az SVS App segítségével elvégezhető az összes szükséges beállítás a problémamentes integráláshoz.

Minden SVS mélyláda univerzális “jellemzője” a cég Customer Bill of Right (Ügyfél Jogok Nyilatkozata). Ennek köszönhetően első osztályú ügyfélszolgálatot, jó árat és 45 napos visszavásárlási lehetőséget kapunk, amelyet még a Best Buyban vagy az Amazonban sem kapunk meg ebben a formában. Ráadásul feltétel nélküli 5 éves garancia jár a termékre, így nem kell költenie a kiterjesztett garanciákra. A 3000 Micro dekorációbarát jellegét kiegészíti, hogy a készülék zongoralakk-fényes fekete vagy zongoralakk-fényes fehér kivitelben is elérhető.

Közelebbről
Ehhez a teszteléshez úgy gondoltam, hogy egy kicsit összekeverem a dolgokat, ezért két tesztrendszert használtam, egy AVR-alapú surround hangrendszerrel (az én “otthoni rendszerem”) és egy kompakt 2.1-es rendszerrel, amelyet csak erre a tesztre választottam, és amely az SVS további komponenseiből áll.

Ha véletlenül sietsz, megspórolhatok neked egy kis olvasást… itt a lényeg: Ez a mélyláda egy győztes. Úgy szól, mintha egy hatalmas, csúcskategóriás aktív mélyláda lenne, de valójában csak egy kis “szuper kocka”, amely szuperül végzi a dolgát. Semmi sem hiányzik, minden a helyén van. A mélység, a tisztaság és a torzítás hiánya együttesen fenséges teljesítményben részesít minket, mindent olyan feszességgel, erővel, mikrodinamikájával és sebességgel, amelyet egy nagyobb méretű és teljesítményű mélyádától várnánk. Hatalmas “hangnyomást gyakorol a szobára”, máskét fogalmazva, nem csak hallani, de érezni is fogja.

Az SVS egy komplett, kis rendszert küldött nekem, amely megmutatja, hogy mit lehet elérni szerény költségvetéssel és egy kis kreativitással. Megkaptam az SVS Prime Wireless SoundBase-t, egy pár Prime Elevation hangszórót, valamint SVS SoundPath Ultra hangszórókábeleket és egy SoundPath RCA interkonnektort (az esztétika és az elégedettség miatt, ha valóban “csak SVS” rendszerről van szó). Két felhasználást is találtam erre: Ez egy mélységesen jó asztali 2.1-es hangrendszer, pedig csak a hangszórók egyszerűen az IKEA szekrényre kerültek, ahol a TV-m van, ez az aranyos 2.1-es rendszer több mint kiváló alternatívája egy soundbárnak, miközben egy teljes értékű sztereó rendszer. Ó… és a mélyládát és a hangszórókat zongorafényű fehér színben kaptam, ami meg eléggé mutatósan néz ki.

A SoundBase nem rendelkezik szobakorrekcióval, ezért egy UMIK-1 mérőmikrofont használtam, hogy megállapítsam, hogyan befolyásolja a szoba a hallgatási területem viselkedését. Ezután az SVS App parametrikus EQ funkcióját használva tudtam egy laposabb megszólaláshoz szükséges beállításokat elvégezni. Mindig a mérésen alapuló megközelítést javaslom, ha az megvalósítható, de a hangerő és a szobai erősítés szabályzóival is “ízlés szerint hangolhat”. Mindenesetre az eredmény egy igazán jó 2.1-es rendszer lett, teljes körű hangzással, de határozottan más beállítások szükségesek az asztali használatra való optimalizáláshoz, mint a nappaliban felállított rendszerhez.

A legfontosabb dolog az, hogy az SVS App alkalmazással a rendelkezésére állnak a szükséges eszközök ahhoz, hogy jobb hangzást hozzál ki a rendszeredből. És ha segítségre van szükség, az SVS mindig szívesen segít ügyfeleinek.

Tehát a teszt legnagyobb meglepetése, azon kívül, hogy a mélyláda mennyire fantasztikus, a Prime Elevation hangszórók rugalmassága volt. Szekrényen, a tévé mellett a SoundBase-hez csatlakoztatva, annak összes streaming képességével, valamint a tévéből érkező hanggal… nos, az a tény, hogy nem lehet olyan soundbar-t vásárolni, amely ilyen jó mélytartománnyal rendelkezik, továbbá, a hangszórók meg nem csak egyszerűen jobbak soundbar-oknál, hanem még az áruk is kedvezőbb. Természetesen ezt a mélysugárzót nagyobb hangszórókkal is használható, de ezek a hangfalak remek egyensúlyt teremtenek az ár, a méret és a teljesítmény között. Természetesen, ha egy nagyobb képességű térhatású rendszert szeretne, és esetleg HDMI-váltást és szobakorrekciót is szeretne hozzáadni, akkor AVR-t kell választani.

Ó, és a 2.1-es rendszerben a mélyláda az IKEA szekrény bal oldalán volt elhelyezve, míg a hangszórók a tévé két oldalán kerültek lehelyezésre. Ez a legkézenfekvőbb hely számára, egy olyan elrendezés, amely csak egy rövid mélynyomó kábelt igényel, és az egész rendszert a szoba ezen részén tartja – ne feledd, az ötlet itt az, hogy a régi, jól bevált, vagány sztereó rendszer hangzása legyen, anélkül, hogy egy pár hatalmas hangszórót kellene odatenni, amit biztosan megvétóznának odahaza.

Folytatásban, az SVS 3000 Micro-t az 5.1.2 AVR-alapú rendszerembe illesztettem, amely egy Denon AVR-X8500H házimozi erősítő köré épül. Az SVS sokkal kompaktabb, mint a mostani mélyládáim, és mégis hasonló hangzású mélytartomány érhető el vele, az egyetlen észrevehető különbség a legmélyebb hangok teljesítményében figyelhető meg, ahol a 12-es hangsugárzók természetesen túlszárnyalják. De, hogy őszinte legyek, nagyon kevés olyan tartalom van, amelyhez a 3000 Micro által lefedett frekvencia tartományon felül (vagyis alul) szükség lenne. És az én fülemnek mindenesetre a kis SVS-ből érkező mélytartomány hihetetlenül feszes, az a fajta, amely lehetővé teszi a pontos artikuláció hallását és eközben meg finom textúrát ad a hangszereknek.

Természetesen egy Atmos térhatású hangrendszer elsődleges célja, hogy a legtöbb filmet, sorozatot és videojátékot kiváló hangminőségben és igen nagy teljesítményszinten adja vissza. Ez nagyon megterhelő lehet egy mélyládával számára, hiszen amikor megjelennek a robbanások és a zenekari zenék, valamint a dráma kedvéért az ultramély frekvenciák, például a filmekben effektként használt mélykitörések, dallamok és ütőhangszerek – ez percekig is eltarthat szünet nélkül. Tehát olyan rendszerre van szükség, amelyik nem haddja el magát könnyen, olyan, amelyik képes mindezt folyamatosan végig csinálni. És ez az a nagy dicséret, amit az 3000 Micro-nak mondhatok: megvan benne minden erő, ami szükséges ahhoz, hogy megfeleljen a fent támasztott szigorú követelményeknek.

Most, hogy világos legyen, amikor azt mondom, hogy ez a mélyláda minden igényt kielégít, amire valaha is szükség csak lehet, akkor nem a fanatikusan elkötelezett házimozi közönséghez beszélek, akiknek referencia szintű hangnyomásra van szükségük, – mindezt 5 Hz-től vagy bármi mástól, és mindent csak kizárólag teljesítményem és hangnyomáson ítélnek meg. Sok olyan aktív mélyláda létezik, amelyet ennek megfelelően terveztek, de mindegyik sokkal nagyobb ennél. Egyszerű felhasználó enyhén szólva is meglepően kielégítőnek fogja találni ennek a házimozi mélyládának a teljesítményét. Egy nappali rendszer keretében tényleg lehet, hogy ennél nem kell több, mindent megad amire szükség lehet. Kettő, vagy akár négy mélyláda is elhelyezhető az egyenletesebb hangzás érdekében …. Kis méretüknek köszönhetően a 3000 Micro esetében ez is könnyen megvalósítható.

Oké, készen állsz még egy hagyományokat megtörő dologra? Ezt a mélyládát nem kell a padlóra tennie. Ha van elég hely, akár az asztalára is felteheti. Választható úgy is, hogy egy szekrényre, vagy akár egy erős polcra helyezzük. A kettős ellentétes irányú meghajtók erőátvitele pedig biztosítja, hogy a legkisebb rezonanciát sem közvetíti a bútorok felé.

Az SVS azt mondja, hogy 23 Hz-es alsó fekvenciaválaszt kapunk tőle, és ilyen mélyen általában néhány dB-es szobai erősítés van jelen, ami annyit jelent, hogy valós körülmények között néhány Hz-cel alacsonyabb frekvencia értéket eredményezhet. Ez itt minden bizonnyal így van, és a gyakorlatban is úgy találtam, hogy a 3000 Micro lefedi a hallható hang “teljes tartományát”, amely általában 20 Hz-től felfelé mindent magában foglal, és ez nem jelenti azt, hogy 16 Hz-en semmi sem történik, mert van mérhető tiszta kimenet. De mivel ez infrahang, csak a mikrofon értékeli, az alacsony torzítás miatt alapvetően “semmit” nem hallani belőle, ha 16 Hz-es szinuszos jelet táplálsz bele, ami ebben az esetben azt jelzi, hogy a mélyláda jól végzi a dolgát.

Az egyik meghajtó mellé ragasztottam egy mikrofont, hogy néhány közeli mikrofonos mérést végezzek, hogy jobb betekintést nyerhessek a mélyláda működésébe. Először is… a mélysugárzó kimenete közelről mérve szinte vonalzószerűen lapos 30 Hz-től valahol 200 Hz körülig. Ez egybeesik a specifikációban található 3 Hz és 240 Hz közötti +/-3 dB-es értékekkel. De mélyen lent… az esés egyáltalán nem meredek, és hihetetlenül lineáris, egyenes vonalú, furcsa dudorok vagy anomáliák nélkül egészen egyszámjegyű Hz-ig. Ez az ultramély infrahangos dolog természetesen nem hallható… de 100%-ban mérhető, és ez jól megmutatja, hogy ez egy hihetetlenül szépen viselkedő mélyláda, amelyet pontosan úgy hangoltak, hogy optimálisan működjön a teljesítményhatáraiig.

A mérés megmutatta, hogy az SVS 3000 Micro mélyládának ez a titkos fegyverre, – ha nagy mélyáda hangzásra vágysz, nagy hangszóró nélkül. Bátran állíthatom, hogy a zenekedvelőknek ezt a mélysugárzót kellene első helyen választaniuk, mert bár teljesen igaz, hogy kiváló aktív mélyládák mindenféle formában és méretben léteznek, de az SB3000 micro lenyűgözően “feszes és masszív”, és szinte mindent lefed, amit egy felvételen a zenék nagy, nagy, nagy, nagy többségében megtalálsz. Még a bőséges mély basszusokra (frekvenciákra) támaszkodó zenék is 100%-os figyelmet kapnak ettől az aktív mélyládától, semmi sem veszik el. Az igazi meglepetés itt az, hogy milyen jó teljesítményt nyújt ez a kis mélyláda… az árához képest legfőképp! Igen, ez így van, szerintem ez a mélysugárzó megállja a helyét az áráért kapott hanghűség tekintetében, még akkor is, ha a kis méretét kivesszük az egyenletből. Egyszerűen mondva, nagyszerű a hangja.

Következtetés
Nem kell kompromisszumot kötni a mélyláda mérete miatt. Nagyszerű hangzás, ahol csak szükség van rá, – többé nincs kifogás, hogy nem fér el a szobádban. Az SVS 3000 Micro azt a mennyiséget, minőséget és mélységű mélytartományt kínálja, amiért a cég már más aktív mélyláda kínálatát is elismeréssel illette, most egy felhasználóbarát formátumba csomagolva.

A gyakorlati tesztelésem során mind az AVR-alapú rendszerben, mind az SVS kompakt rendszerében fantasztikus mélytartományban részesültem az SVS 3000 micro által. A mérete az egyik meglepetése, abból a szempontból, hogy mennyire könnyű kezelni és helyet találni neki. Azonban a teljesítménye, ami még nagyobb meglepetése, ez egy igazi SVS mélyláda, formáját és funkcióját tekintve, és az, hogy ilyen kompakt lényegében a hab a tortán. Az SVS 3000 Micro Top Choice 2021, nem is kérdés.

Forrás: AVSforum

Raktáron - azonnal

SVS 3000 Micro aktív mélyláda magasfényű fehér

svs3000microfeher
Teljesítmény: 800 / 2500+ Watt Frekvencia átvitel: 23
-15%

Rendelhető 2-6 nap

SVS 3000 Micro aktív mélyláda magasfényű fekete

svs3000microfekete
Teljesítmény: 800 / 2500+ Watt Frekvencia átvitel: 23
389 990 Ft459 990 Ft

Hozzászólás