Krell Duo 300 XD high end sztereó végerősítő teszt

Krell Duo 300 XD high end sztereó végerősítő teszt

A Krell Industries termékeivel eddig is remek tapasztalataink voltak, hiszen már kettő – a K-300i integrált sztereó erősítő és a Vanguard DAC/streamer – is megfordult kezeink között. Ezek minősége és teljesítménye igencsak meggyőzőnek bizonyult, ezért nagy várakozással néztünk a magasabb kategóriát képviselő Duo 300 XD sztereó végfok tesztje elé.

A Krell Duo 300 XD végerősítő igen méretes és súlyos darab, kicsomagolása és beüzemelése is nagyobb fizikai erőfeszítést igényel, mint amit általában megszoktunk tesztalanyainkkal. A közel 32 kg tömegű, 3U magasságú – és ehhez mért mélységű – vas egyrészt tekintélyt parancsol megjelenésével, másrészt még e robusztus kinézeten is átsüt az elegancia és az igényes, minőségi kidolgozás is magáért beszél. A vastag fémből készült szálcsiszolt fekete ház vonalait csak az előlapon töri meg a Krell-re jellemző ívelt, tömör alumínium díszítőelem, ami készenléti állapotban piros, bekapcsolt állapotban kék színnel világít.

A készüléket megfordítva hasonlóan puritán hátoldallal találkozunk. A hely nagyrészét négy, egyenként 10 cm átmérőjű hűtőventilátor foglalja el. Ezektől jobbra találunk egy RJ45 Ethernet csatlakozót, ami a hálózaton keresztüli beállításra szolgál – itt az előlapi LCD fényeségét állíthatjuk, valamint az automatikus kikapcsolás időzítését, ezeket viszont bármilyen internet-kompatibilis eszközzel vezérelhetjük. Az Ethernet aljzat alatt főkapcsolót találunk, alatta pedig egy IEC C19 szabványú elektromos aljzatot. Utóbbi érdekes megoldás, mivel a sokkal elterjedtebb szabványos IEC csatlakozótól eltérő. A gyártó magától értetődően egy odaillő kábelt mellékelt hozzá (ami elég bizalomgerjesztő, vastag kivitelű), így a Duo 300 XD tápellátása megoldódott. Mindemellett természetesen rendelkezésre áll szinte az összes kábelgyártó kínálatában ilyen csatlakozóval szerelt vezeték, vagy dönthetünk meglévő kábelünk átalakítása mellett – ez is megoldható alacsony költség mellett.

Visszatérve a hátlapra, a fentieken túlmenően kapunk még oldalanként egy-egy RCA és XLR bemenetet, valamint banándugós hangsugárzó kimeneteket és egy trigger csatlakozót. Lássuk, mit rejt még magában ez a drabális remekmű!

Mindenekelőtt a dual mono kialakítás az, ami felhívja magára a figyelmet, melynek köszönhetően, a csatornák közötti áthallás nullára csökkenthető, természetesen csak hasonló felépítésű forráseszközök esetében. Ugyanakkor sztereó forrással is pontosabbnak érződik a csatornák kezelése, így e tulajdonsággal mindenképpen elégedettek lehetünk. Csatornánként egy-egy, 700 VA teljesítményű toroid transzformátor látja el árammal a Duo 300 XD-t, ami nagyon stabil és minden helyzetben elegendő – összesen 1400 VA! – energiát pumpál a készülékbe. Nem véletlen az 1140-es értéket is meghaladó csillapítási tényező (!) ami az egyik legnagyobb érték, amivel valaha dolgunk volt. Kiemelkedő a Duo 300 XD THD értéke is, ami a teljes, 0,5 Hz-100 kHz frekvenciasávon kisebb mint 0,045 % értéket mutat. Örömmel nyugtáztuk, hogy az XD megjelölés itt is a Krell iBias technológiájának továbbfejlesztését jelenti, azaz az erőstő tisztán A osztályú a teljes teljesítmény-tartományban, ami a 2×300 wattot (8 ohmon) figyelembe véve igen kiemelkedőnek mondható. Emellett kevesebb hőleadást és mindig az aktuális szükségletekhez mért előfeszültséget ígér, szemben a hagyományos A osztályú topológiákkal. Lássuk, mit tud ez a nagy vas éles szituációkban!

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Krell Duo 300 XD erejére és kategóriájára való tekintettel némileg elbizonytalanodtunk, hogy milyen további rendszerelemekkel érdemes kipróbálnunk. Forrás tekintetében hamar találtunk megoldást, mivel a teszt idejére a forgalmazó rendelkezésünkre bocsátotta a Krell Vanguard streamer/DAC modellt, ami előfokként is működik, valamint egy pár kiváló AudioQuest Wind XLR összekötőkábelt. Hangsugárzók tekintetében a PMC Fact.8-at választottuk, mint kategóriájában hozzáillő darabot, és szeretett Nordost Heimdall 2 hangfalkábelünkkel kötöttük be ezeket. Torus TOT MAX tápszűrőnk használata nem volt kérdéses, valamint a DAC-hoz egy magas kategóriás IsoTek tápkábelt választottunk.

Forrásanyagként kiemelkedő minőségű PCM és DSD fájlokat használtunk. Zenék tekintetében a változatosság vezérelt minket: Wintersun – When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre – Equinoxe Infinity, Yes – The Steven Wilson remixes, Mike Oldfield – Return to Ommadawn és David Gilmour – Live in Pompeii dalokat és lemezeket hallgattuk meg a teszt során. Ezután kerültek fel kedvenc klasszikus felvételeink DSD formátumban: Handel – Vizizene illetve Haydn – Trombita concerto, valamint Muszorgszkij – Egy kiállítás képei.

Meghallgatás

Amit hallottunk a Krell Duo 300 XD tolmácsolásában, az egészen fantasztikus élményt jelentett. Zenei stílustól függetlenül nagyon könnyed, részletező és folyékony előadást hallottunk természetesen remek dinamika és kerek, nagyon kontrollált mélyek mellett. A Wintersun számban a hangszínpad szélessége és mélysége is megnövekedett, valamint a hangszerek, szólamok térbeli elhelyezése is nagyon pontosan valósult meg, ami azért is elismerésre méltó, mert igen komplex zeneszámról van szó. Ugyanakkor – és véleményünk szerint ez igen lényeges – nem vált túlzóan analitikussá, hideggé a megszólalás, a zeneiség és játékosság minden dalban megjelent.

Eleinte kísérleteztünk streamelt (akár MQA) illetve FLAC formátumokkal, de a Duo 300 XD igen finnyásnak bizonyult e téren: az alacsonyabb minőségű forrásanyagok minden apró hibáját megmutatta, nem eufemizálta a néha valóban nehezen vállalható digitális felhangokat, el-eltűnő szólamokat. Ugyanakkor a PCM lényeges javulást hozott, Mike Olfield lemeze így már igen természetesen, remek akusztikus élményt kínálva szólalt meg. Ugyanez volt igaz a Yes lemezek esetében is: dinamikus, természetes megszólalás, hatalmas térben, nagyon pontosan megjelenő szólamok és hangszerek kíséretében. DSD-re váltottunk, és a hatás nem maradt el: azonnal megjelentek azok a nüánszok, amiket más forrásokkal hiányoltunk, illetve nyitottabb, dinamikusabb hangot kaptunk még nagyobb térben előadva. Különösen a Muszorgszkij mű kínált egészen lenyűgöző eladást, hiszen ilyen zenékben a részletesség és folyékonyság mellett a dinamika sem csupán hangerőnövekedést vagy csökkenést jelent, hanem több vagy kevesebb hangszer megszólalását. (Ennek történelmi oka, hogy a nagyzenekari hangszereket egy ponton túl nem volt lehetőség tovább hangosítani: ha valaminek hangosabbnak kellett lennie, akkor többen játszották ugyanazt, ha halkabbnak, akkor pedig kevesebben. Természetesen ez a megoldás csak akkor került alkalmazásra, amikor a hangszerek fortissimo-ja sem volt elég hangos a zeneszerző megítélése szerint).

A Handel és Haydn esetében kifejezetten a játékosság volt magával ragadó, hiszen e könnyed – mégis komoly – zeneműveknek e tulajdonság meghatározó eleme. A Trombita concerto fúvósai szinte a nappalinkban szólaltak meg, olyan szellős és dinamikus előadás mellett, ami valóban ritkaságnak mondható még a legmagasabb kategóriákban is. Tapasztalatunk szerint minél nehezebb feladat elé állítottuk a Duo 300 XD-t, annál elegánsabban oldotta meg a problémát. Az iBias technológiának köszönhetően még e hatalmas teljesítmény mellett is hozta a tiszta A osztály karakterét megszólalásában. Ezt nagyra értékeljük, még annak tudatában is, hogy a korábban tesztelt K-300i integrált erősítőben is megtalálható volt e technológia, mégis, a Duo 300 XD egyértelműen magasabb szintre emelte a hangot.

Összességében a Krell Duo 300 XD lenyűgöző előadásával maximálisan elégedettek voltunk.

Összegzés

A Krell Duo 300 XD (tulajdonképpen minden hangfalhoz, de) teljesítménye okán inkább nagyobb, nehezebben hajtható hangsugárzókhoz ajánlott, egyértelműen nagyobb helyiségek hangosítására. Ahogy fenti sorainkban részleteztük, az extrém mértékű csillapítási tényező és a bőséges tápellátás okán semmiképpen nem kell aggódnunk, ha nehezen hajtható hangdobozokkal párosítjuk. Ugyanezt mondhatjuk a lehallgató helyiség méretéről is: tesztünk során úgy éreztük, hogy a Duo 300 XD megfelelő hangsugárzókkal minden további nélkül képes lenne egy koncerttermet is betölteni hangjával. A megszólalás pazar, és bizton kijelenthetjük: gyakorlatilag bármilyen igényt kielégít kategóriájában. Karaktere kifejezetten a Krellre jellemző remek tulajdonságokat hozza, és köszönhetően a felhasznált iBias technológiának, tulajdonképpen tiszta A osztályú megszólalást kapunk. Mindenképpen ajánljuk meghallgatását, ha komoly, minden igényt kielégítő, hatalmas teljesítményt keresünk, kompromisszumok nélkül. Természetesen kizárólag méltó környezetben értelmezhető a Duo 300 XD, éppen ezért javasoljuk további hasonló kategóriájú eszközökből álló rendszerbe illeszteni!

 

Műszaki adatok

Kiépítés:dual mono
Teljesítmény (RMS):2×300 W/8 Ohm, 2×540 W/4 Ohm
Analóg bemenetek:1 pár szimmetrikus XLR, 1 pár RCA
Egyéb csatlakozók:RJ45 és 12 V trigger
Csillapítási tényező:> 1140
Frekvencia-átvitel:20 Hz-20 kHz (+0, -0,13 dB, 0,5 Hz-100 kHz +0, -3 dB)
Jel/zaj viszony:> 116 dB
THD:< 0,045 % (1 kHz, 400 W, 8 Ohm); < 0,17 % (20 kHz, 400 W, 8 Ohm)
Teljesítmény-felvétel:180 W
Max teljesítmény-felvétel:1600 W
Készenléti teljesítmény-felvétel:4 W
Méretek:434 x 194 x 536 mm
Tömeg:31,8 kg
Ár:3 999 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest, Pesti Út 237.

Home Center D/9.

homemovie.hu

Mérleg

+Kifinomult, részletes, dinamikus megszólalás folyékony, tiszta hang minden frekvenciatartományban

+Hatalmas térmélység és hangszínpad, kiváló csatornaelválasztás és panorámák

+Óriási, mindenre elegendő teljesítmény

+Komoly csillapítási tényező, szeparált áramellátás csatornánként

+iBias technológia: tiszta A osztályú hangélmény

+Dual mono kialakítás

+Időtálló, robusztus megjelenés

+Masszív, fém távirányító

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel:5
Kezelhetőség:5
Szolgáltatások:4.5
Ár/érték arány:4.5

 

Tovább a termékhez…………………….

Megrendelésre

Krell Duo 300 XD 2 csatornás High-End végfok, végerősítő

krellduo300xd2csatornas
A osztályú végeresítő iBias technológiával 2 x 300

Rendelésre

Krell Illusion II High-End előerősítő

krellIllusionII
  Krell Illusion II High-End előerősítő hivatalos magyarországi
-43%Ajánlott

Raktáron - azonnal

Hozzászólás