Usher TD-10 hangfal teszt

Kedves Olvasónk is megteheti, ha ellátogat a Home Movie hifi/házimozi/high end bemutatótermébe, ahol a tajvani kolosszus TD-10 hozzá illő társaságban, Krell elektronikával karöltve nyűgözi le az érdeklődőket!

 

Valószínűleg az első

Jelenleg nincsen tudomásunk másik Usher Audio TD-10 hangsugárzó párról Magyarországon (ha valaki mégis birtokol, megköszönjük, ha jelzi nekünk), ezért írtunk róla külön hírt, hogy e modell is bekerült a Home Movie falai közé. A TD-10 egészen magas igényeknek is megfelel: hangszóró készlete által nagy tereket is erőlködés nélkül betölt, magas felbontású hangképéből kis terhelésen sem hiányoznak a dinamikus részletek. Olyan értelemben is első, hogy mi még DMD gyémánt középsugárzót korábban semelyik hangdobozban nem láttunk. A Home Movie-nál lévő pár magasfényű Macassar furnéros külsővel érkezett. Ez a szín nemrég került csak fel az Usher palettájára és jól döntöttek, hogy alkalmazták, mert általa attraktívabb, elegánsabb, tekintélyesebb érzetet kelt a hangfal.

Élőben más

A személyes kipróbálás alkalmával arról is meggyőződtünk, hogy a TD-10 külseje, vizuális hatása élőben teljesen más, mint fotó vagy videó alapján. Emblematikus, döntött háza és a rajta lévő lakkozás fennkölt, luxusszintű imázst adnak neki.

Elsőre szokatlan lehet az európai szemnek, de a hallgatói pozícióban tartózkodva, amikor már tőlünk méterekre álló mini monolitokként néznek velünk farkasszemet, egyáltalán nem olyan hivalkodó a 37 cm széles és 112 cm magas “dobozok” látványa.

Meghallgatás

Egy high end hangfal kiismeréséhez szükséges némi idő és türelem és persze sorsdöntő lesz az is, hogy mennyire komoly az otthonául kiszemelt helyiség akusztikája. Esetünkben csak arra fókuszáltunk, amit ott és akkor kaptunk, a Home Movie bemutatótermének adottságait és az általunk ismert referencia fájlokat ismerve. A TD-10 megszólaltatását Krell Industries Vanguard DAC/előfok és Duo 300 XD 2 végerősítő támogatta. A teljes rendszer AudioQuest kábelezést és tápszűrést kapott, természetesen a felsőbb szériákból összeválogatva. A mi dolgunk csupán annyi volt, hogy hátradőljünk és megfigyeljük, hogyan muzsikált a hangsugárzó.

Szavakkal nem teljesen lehet megfogalmazni a DMD magassugárzó és középsugárzó kettősének gyors, textúrált, ugyanakkor legkevésbé sem fárasztó karakterét. Kaptunk teret, irányítottságot, áttetszőséget. Levált a zene a hangfalakról, önálló térben rajzolódott ki a hangszínpad. A realitásérzet is magasra tört, különösen a középső hangok esetében. A basszus tudott feszesen és integrálva kísérni, ha az adott zenei stílus (pl. Dave Brubeck – Take Five c. szám dobszólója) megkövetelte.

A szokatlan méretű, 11 colos Eton mélyhangszóró remekül beolvasztotta a részletes basszusokat a nagy kerek egészbe, nem durvult feleslegesen. Ha viszont megköveteltük tőle, azonnal akcióba lendült. Több elektronikát és masszívabb ütemeket tartalmazó, vadabb vizekre evezve (Trentemoller, Travis Scott, Vory stb.) észbontó mennyiségű és minőségű basszussal jutalmazott meg minket a rendszer. A Krell végerősítőnek természetesen fontos szerepe volt mindebben, a hangsugárzó olyan partnerének bizonyult, mintha direkt hozzá tervezték volna. Hihetetlen energiák szabadultak fel, a mélyhangok villámgyorsan terjedtek a térben és átjárták testünket, olyan hangnyomásszinttel párosítva, mintha egy mini koncerten ültünk volna. És eközben semmilyen bántó, zavaró színeződés, harsányság nem jelentkezett.

A komplex hangszeres muzsikát is fegyelmezetten, rengeteg részlettel és térbeli mélyítéssel kaptuk vissza. Olivier Latry orgonazenéje kiterjedten jelent meg, a bemutatóterem atmoszférája egyik pillanatról a másikra templomi légkörré vált. A tér fontos eleme rengeteg zenének és egészen addig nem vettünk róla tudomást, amíg egy ilyen tudású hangrendszer ki nem mutatta, hogy mi és hol történt akkor, amikor nem a konkrét hangszert, hanem annak visszaverődéseit kellett megjeleníteni.

A TD-10 illedelmesen, hezitálás nélkül adott vissza mindent, amit lejátszottunk rajta, nem éreztünk a karakterében felesleget, tömörítést, tompítást vagy élesítést. Tai Chi mesterként vonta magára figyelmünket és közben rávilágított referencia számlistánk minden előnyös és kevésbé előnyös részletére. Nem volt tehát célja mindenáron szépíteni, de objektív, tárgyilagos visszaadása mellé érzelmesség, finomság is társult. Természetesen az áráért cserébe elvárhattuk, hogy a fekete-fehér igazságok, hiteles közlés mellé izgalom, lendület, művészi értékek is társuljanak. Ettől még említést érdemel, hogy az Usher mérnökei jól eltalálták ezt a mezsgyét. Az ugyanis csak félsiker, ha meggyőző mérési diagrammokat produkálnak a hangszórók, mindezt összeilleszteni úgy, hogy a pontos hang közben élvezetes is legyen…mondhatni művészet.

Konklúzió

Az Usher Audio TD-10 azoknak készült, akiknek a zenei reprodukciót egészen magas szinten kívánják megtapasztalni minden pillanatban, amikor bekapcsolják hangrendszerüket. Elhivatott zenerajongók miatt jött létre, azoknak, akik szeretnének sokszor sokféle munkát rábízni egyetlen pár hangfalra. Mindehhez persze idő, türelem és igényes körítés is szükséges, szerencsére azonban a Home Movie munkatársai kellő ismeretekkel rendelkeznek azt illetően, hogy mi számít egy Usher természetes élőhelyének.

 

Iránytű

Ár:7 499 990 Ft/pár (dió színben)

8 199 990 Ft/pár (magasfényű Macassar színben)

Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest, Pesti Út 237.

Home Center D/9.

homemovie.hu

Hozzászólás