Miller & Kreisel Movie 5.1 házimozi hangfalszett teszt

Szaküzletekben, fórumokon gyakran felbukkanó kívánság, hogy az otthonukban mozihangra vágyó filmrajongók kisméretű és falra szerelhető hangdobozokból kívánják kialakítani rendszerüket. Ennek okai között legtöbbször a helyhiány, a kisgyermekektől való biztonságos távolság és a feleség elfogadó (WAF) faktor szerepelnek. Mi tagadás, ésszerű és elfogadható érvek. Ezeket elégíti ki, méghozzá felettébb magas szinten a Miller & Kreisel Movie 5.1.

Nem volt nehéz dolga a Miller & Kreisel mérnökeinek, bőségesen volt miből meríteniük, amikor kiötlötték a Movie 5.1 terveit. Számos elismert, kiváló termékük volt és van a piacon, közülük néhányat a világ legelismertebb filmstúdióiban használnak.

Csak a helyigényt csökkentették, a hangminőségből nem engedtek. Jól hangzó mondat, hogy valóság, vagy marketing, hamarosan kiderül.

K50 nevű, zárt felépítésű LCR hangdobozok 25 centis magassága egészen emberesnek tekinthető, de a mindössze 8,5 centis mélység miatt a belső térfogatuk meglehetősen csekély.

Ez részben kompromisszumot igényel, de messze nem akkorát, ami kellemetlenséget okozhatna. Miért részben? Mert a falra akaszthatósághoz ez éppen megfelelő, valamit valamiért.

Hangszóróból két darabot illesztettek az előlapba, a selyemdóm a szokásosnak tekinthető 1 colos, a középsugárzó 10 centis, a membrán üvegszálas anyagú. Ami nem mindennapos, az a fordított elrendezés, a magassugárzó került alulra. A hátlapon a banándugót, villát és csupaszított vezetéket egyaránt befogadó csatlakozókon kívül a falra akasztásra szolgáló fémidom és 4 db gumi távtartó található.

Ezekkel valóban gyerekjáték az installálás. A burkolat selyemfényű fekete vinyl, a kidolgozás nagyon jó, ez vonatkozik a szett mind a 6 tagjára.

A K40T típusú háttérsugárzók figyelemreméltó darabok. Alakjuk trapéz, a rövidebbik párhuzamos lap néz a hallgatóság felé, benne ugyanolyan hangszórókkal és elrendezéssel, mint az imént említett többi háromban.

A konstrukció tripól, ezért a két ferdén felénk néző oldallapban is vannak hangszórók, 1-1 db szélessávú, kb. 8 cm névleges méretű. Az előttük lévő védőselyem nem eltávolítható, ezért ennél többet nem tudunk elmondani róluk. A direktsugárzó résznek köszönhetően megadják a szükséges precízséget, képesek pontosan elhelyezni az effekteket, a két oldalsó hangszóró pedig mintaszerű diffúz teret hoz létre.

A mélyláda neve V8, ez az M&K Sound szülőhelyén, a napfényes Kaliforniában jól cseng, bár leginkább 5 liter körüli lökettérfogatú, nyolchengeres motorokra asszociál, aki meghallja. Félreértés ne essék, ez nem a hangjuk hasonlóságára vonatkozik!  A konstrukció zárt, a hangszóró névleges mérete 8 col, a membrán préselt papírból készült, porsapkája üveg- vagy karbonszálas, gumipereme nem különösebben széles. A hátlapja igényes kivitelt mutat, a 4 db (1-1 pár be- és kimenet) RCA aljzat csavaros rögzítésű, bizonyos fogyasztói ár felett kötelezővé tennénk az ilyeneket.

Tekerőgombos fáziskapcsolója fokozatmentes beállítást tesz lehetővé. Ugyanilyen kezelőszervekkel szabályozható a mélyáteresztő szűrő frekvenciája (60-200 Hz) és a bemeneti érzékenység, amit hangerőnek szoktak nevezni. Magától értetődően választható fix és automatikus bekapcsolás és cserélhető a tápkábel. Védőkerete ugyanúgy pöckökkel hatol be az előlap lyukaiba, mint az összes többi hangdobozé.

Erősítőjének teljesítményére vonatkozó adatot nem találtunk az M&K honlapon, ezért nyomozni kezdtünk, amit találtunk az 150 W RMS.

Meghallgatás

Méretei miatt nem a hatalmas lakóterek, hanem a 25 négyzetméteresnél kisebb szobák tekinthetők az M&K Movie 5.1 ideális játékterének. Ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy kevés lenne az ereje és a dinamikája, mert mindkettőben bővelkedik. Természetesen a méreteihez képest. Ha már méretek, akkor előtérbe kerül a frekvencia-átvitel, ami a 10 centis hangszórók miatt magas keresztváltási pontot követel az 5 hangfal és a mélyláda között. 120 hertz-cel kezdtünk, majd kipróbáltuk 110-zel, nem vált be, vissza kellett állítani az előzőt. Ez nem baj, erre számítottunk. A szubláda 20 centis hangszórójától nem vártunk pincemély hangokat, ezt igazolták a mérések. 25 Hz-en szinte érzékelhetetlen a membrán működése, ám 31,5-ön már erőteljes a jelenléte. Tehát korrekt a gyártó által megadott érték. Hangját tekintve elsődleges előnye az egységesség, ebben nehéz nála jobbat találni. Még valamit feltétlenül figyelembe kell vennie annak, aki eme szett vásárlásán töri a fejét! Konkrétan a hozzá társított erősítő teljesítményét, ugyanis a pici membránok és a viszonylag alacsony érzékenység wattokat követel, méghozzá nem keveset.

 

A tesztelést több hetes bejáratás előzte meg, ami után sztereó zenével indítottunk. Ha egy szóval kellene összegezni, azt mondanánk: remek! Szerencsére nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk ezt bővebben kifejteni. Marantz processzor/végerősítő párosra bíztuk a Movie 5.1 meghajtását, ami árban és minőségben igencsak meghaladja azt a szintet, ami a szetthez passzol, de szeretünk biztosak lenni abban, hogy mindent kihozunk a tesztalanyainkból.

A DALI egyik (CD VOL 4′) tesztlemezét helyeztük a lejátszóba és sorra vettük a tartalmát. Az első szám elején a magányos gitár húrjainak pengését, majd Eva Cassidy énekét úgy szólaltatta meg a 2.1 felállás, hogy csak elégedetten mosolyogni tudtunk. Erre tett rá egy lapáttal Tom Jones, akit évtizedek óta kedvelünk. Az éltes exbányász hangját képtelenség nem szeretni, persze szükséges az a hiteles tolmácsolás, amit megkaptunk. Számítottunk arra, hogy a vonósnégyessel nem lesz gond, így is történt, mindegyik hangszer valóságosnak tűnt. Hans Zimmer Pirates of the Caribbean filmzenéje elvarázsolt minket, képmegjelenítő nélkül is magunk előtt láttuk a szereplőket. Egy tekintélyes méretű szimfonikus zenekar hangját méteres állódobozok sem mindig tudják úgy előadni, hogy abba ne lehessen belekötni, a Movie 5.1-nek sikerült.

artottunk a He Xiu Tan által megszólaltatott ütős hangszerek prezentálásától, ám azt is olyan élvezetesen tette, hogy leesett állal hallgattuk. Egyik tesztestársunk tömör véleménye: de kár, hogy vége! Lehet ennél pozitívabb kritikát mondani? Itt jött ki igazán, mennyire be tudja tölteni a 4,2 m széles szobát a két pici téglatest hangja. Egymástól 1,6 méterre helyeztük el őket, de kísérleteztünk 2,6 méterrel is, az nem jött be. Ebből következik, hogy az oldalfalak nem voltak hozzájuk közel, viszont a hangjuk, vagyis a virtuális színpad bőven odáig ért. Volt a térnek kellő mélysége, nem csak hátrafelé, hanem a hallgatóság irányába is, plusz a magasság megközelítette a mennyezetet. 65-70 colos tv két oldalán pont jó helyük lehet a K50 hangdobozkáknak, 2,5 m széles vászonhoz nem a legjobb választás.

Filmekre és 5.1 felállásra váltottunk, kezdésnek a szubláda tesztekhez készített összeállításunkat tűztük műsorra. A Drive pisztolylövései nem sokkolták a hallgatóságot, Hulk landolása, ordítása és a lövöldözés finomkodónak tűnt. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja nem volt ijesztgetésre alkalmas, inkább elpukkantott papírzacskóhoz hasonlított. Ezek olvastán azt hihetik, gyengécske a V8 típusú mélyláda, pedig nem az, csupán a korábban teszteltekhez viszonyítva mondható, hogy nem éppen romboló hatású. Viszont a többi 5 hangdobozhoz remekül illeszkedik, maradéktalanul kiegészíti, segíti azok munkáját, ami a tényleges feladata. Ezeket összegezve, nem kifejezetten a zúzós akciófilmekhez ideális választás a Movie 5.1 szett, amit a San Andreas film néhány részletének megtekintése is igazolt. A John Wick 3 sem éppen lagymatag iramú filmecske, mégis kifejezetten kellemesen szólt az M&K tolmácsolásában. A fő hallgatói ponttól 1,9-1,9 méterre, fülmagasság fölött 60 centire elhelyezett háttérsugárzók élethű atmoszférával vették körül a kanapét, ami legtöbbször fontosabb, mint az a bizonyos, egyesek által sokat emlegetett referencia hangnyomás. Tehát egyáltalán nem vészes a helyzet, ha eleve tisztában vagyunk a kompakt méretű sub/sat rendszerek képességeivel és korlátaival.

Koncertfilmekkel folytattuk a tesztelést, melynek időtartama igencsak hosszabb lett a tervezettnél. Ennek okát talán említeni sem kellene, de megtesszük: annyira tetszett, amit hallottunk, hogy újabb és újabb BD-ket vettünk elő. Michael Bublé egyik dalának elején, amit a David Foster által létrehozott koncerten adott elő, három bumm is van, amikor halk rész után hirtelen az összes zenész belecsap a húrokba, vagy abba, ami a keze ügyében van. Ettől, ha a házimozi rendszer a helyzet magaslatán van, kellőképpen dinamikus, a hallgatóság összerezzen. Nos, ez annyira rendben volt, hogy egymás után háromszor hallgattuk meg. Adele Royal Albert Hall-beli koncertje zseniális, melynek utolsó előtti – Someone Like You – számától mindannyian libabőrösek lettünk. Az említett egységesség és a háttérsugárzók kialakításának jóvoltából a nézőtéren éreztük magunkat, körülöttünk énekeltek a rajongók. Mindezeken felbuzdulva kíváncsivá váltunk Chris Botti bostoni koncertjére, azon belül Sy Smith előadására, a házigazda trombitájára és a kísérő zenekar produkciójára. Sokak szerint a rézfúvósokat fém magassugárzóval lehet igazán hitelesen megszólaltatni, amire rácáfoltak az 1 colos selyem dómok, perfekt volt a hangzás, ami érvényes a dobszerkóra, zongorára és a szólógitárra is. A többi élményünket nem soroljuk fel, mert sosem érnénk a végére.

Összegzés

A fentiekből világossá vált, hogy kiknek és hová ajánljuk a Miller & Kreisel Movie 5.1 szettet: azoknak, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak, vagy nem akarnak sem álló, sem állványos hangdobozokat elhelyezni a szobájukban. A helyiség ne legyen 25 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű, a tulajdonos inkább a minőséget, mint a decibeleket tartsa elsődlegesnek. Bő félmillió forintért nem éppen olcsó ez a csomag, de olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amik bőven elfogadhatóvá teszik ezt az összeget.

Műszaki adatok

Miller & Kreisel K50 hangdobozok

Felépítés:kétutas, zárt
Hangszórókészlet:1 colos selyem dóm, 10 cm-es középsugárzó, üvegszálas membránnal
Frekvencia-átvitel:100 Hz-20 kHz
Keresztváltási frekvencia:1,8 kHz
Színválaszték:fekete
Méretek:13 x 25 x 8,5 cm
Tömeg:2 kg

Miller & Kreisel K40T háttérsugárzó

Felépítés:zárt, tripól
Hangszórókészlet:1 colos selyem dóm, 10 cm-es középsugárzó, 2 db 8 cm-es szélessávú
Frekvencia-átvitel:100 Hz-20 kHz
Keresztváltási frekvencia:2 kHz
Színválaszték:fekete
Méretek:20 x 19,5 x 12,2 cm
Tömeg:2,9 kg

Miller & Kreisel V8 aktív mélyláda

Felépítés:zárt
Hangszóró:20 cm
Erősítő teljesítménye:150 W
Mélyáteresztő szűrő:60-200 Hz
Méretek:26 x 34 x 29 cm
Tömeg:11 kg

Iránytű

Ár:549 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest Csomafalva utca 1 D/9

Home Center üzletközpont

homemovie.hu

Információs weboldal:mksound.hu

Mérleg

+Egységes 5.1 hang, hatalmas, minden irányban kiterjedő sztereó színpad

+Méretéhez képest meglepően nagy dinamika

+Remek részletező képesség, felbontás

+Kiváló surround hatás

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4.5
Hangminőség zenére:5
Kivitel:4.5
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5

Forrás: AV-Online.hu

Rendelhető 2-6 nap

M&K Sound Movie 5.1 házimozi hangfalszett

mkmovie5.1
Miller & Kreisel Movie szett tartalma: Miller &

Hozzászólás