SVS Prime Wireless – vezeték nélküli aktív sztereó rendszer

Küllem, és felszereltség:
A kartonból kicsomagolva az SVS Prime Wireless hangfalakat, a külcsínt tekintve, először a Star Wars egyik fő karaktere – Darth Vader jutott eszembe, hiszen a magasfényű kivitel, és a váltakozóan szögletes, lekerekített/levágott oldalidomok a sötét nagyúrra hajazó formát kaptak. Viccet félretéve – bár ezt teljesen komolyan gondoltam ? – szépre sikerült a lakkozás, jobban szemügyre véve sem találtam hibát a kivitelezésben. Abszolút kompakt lett a kabinet, nem mondanám nagynak, sem kicsinek, pont olyannak, amit szívesen tennénk asztalunkra a laptokunk mellé, vagy akár kisebb állványokra a tv oldalaihoz igazítva. Kompakt mérete ellenére tisztességes súlyú a doboz, nem egy kétdekás vacakról van szó. Aktív hangfal-rendszer lévén, beépített erősítéssel rendelkezik, méghozzá rögtön 4 darab erősítő dolgozik, külön erősítőket kaptak a magas sugárzók, és külön a mélyközepek, összesen 4×50 watt teljesítménnyel, mindezt a hatékony D-osztályban. Ezek a számok már leírva – kimondva is bizakodással kecsegtetnek. Bár hozzáteszem rögtön, mi mást várhatnánk az SVS-től, ha nem csupa erőt és teljesítményt?!?

Mellesleg, a front oldalt a csomaghoz tartozó grillekkel takarhatjuk, mely a pattintós megoldást alkalmazza (én egyből levettem róluk, szeretem nézni a membránokat…). Kétutas konstrukcióban dobozonként egy-egy 12 centis mélyközép hangszórót, és egy-egy 2,5 centis alu dómot kapunk. A tweeterek egy diffúz hatású rácsos burkot kaptak, ami a külső behatások elleni védelmen túl, jótékony hatással van a magas hangok optimális visszaadására is. A meghajtókat a stabilitás és rezonancia csökkentés érdekében több csavarral rögzítettek a házhoz, a ragasztást mellőzték a gyártáskor. A dúsabb mélyhangokért a hátulra száműzött hangolt reflexport felel. Elhelyezést tekintve, minél közelebb tesszük a dobozokat a falhoz, annál erősebb mélyeket kapunk, én többféle elhelyezést is kipróbáltam, erre később kitérek. Alapvetően jól megalkotott dobozokról beszélhetünk, a mai divatnak megfelelően szép lett a végeredmény.

A jobboldali hangsugárzó tartalmazza az erősítő panelt, a vezérlő gombokat, kapcsolókat, és potmétereket, kiegészítve egy diszkrét kék háttérvilágítású informatív kijelzővel. A bal hangsugárzót, egy elég hosszú összekötő kábellel kapcsolhatjuk össze a fő dobozzal, így kapva a 2 csatornás sztereó-rendszert.

Bekötés, csatlakozások:

A csomaghoz kapott borotva csatlakozós tápkábellel kötöttem hálózatba, majd a két dobozt a spéci összekötővel párosítottam. Optikai kábelt használtam a tévé és SVS közé. Az elülső vezérlőn a bal potmétert az „OPT” feliartig tekertem, és máris megszólalt a tévén nézett műsor hangja. Azonnal felüdülés fogadott, a tévé silány hangja után. Végre már részletteli vokálok és öblös mélyhangok vették át az eddig recsegő ropogó, torz megszólalást. Az átlag felhasználó, tudjuk szeret YouTube-on zenét hallgatni, videóklipeket nézni, úgyhogy ki is próbáltam, elindítottam pár YouTube zenét. A hosszú háziteszt alatt, rákötöttem Bluray és médialejátszómat is, optikai- és rca kábelekkel egyaránt, valamint egy külső Dolby Digital/DTS dekóderrel is kipróbáltam. Érdekes, a külső dekódert használva, egyáltalán nem éreztem/hallottam jobbnak, mint az SVS DAC-ja, így elkönyvelhető, hogy a TV-s műsorok, filmek sztereós (2.0 – 2.1) kihangosításához bőségesen elég az, amit maga az SVS tud! Alapból nincs az SVS vezetéknélküli rendszerhez távirányító, így azt a jobb oldali hangsugárzó vezérlőivel lehet állítgatni, vagy ugyebár a tévé távjával, illetve a DTS Play-Fi alkalmazással.

DTS Play-Fi, Bluetooth

tt jön képbe a valódi miértje a vezetéknélküliségnek, hiszen ez az SVS hangrendszer a DTS Play-Fi protokollt használja, illetve alkalmazza (úgy, mint mások például a Sonos-t, vagy a Heos-t). Le kell tölteni okostelefonunkra a DTS Play-Fi appot (elérhető almán és droidon is), majd párosítani kell az SVS-t vele. Az egyszerűség kedvéért, én a kábeles megoldást választottam – ha már LAN bemenet is van rajta, és egy netkábellel összekötöttem a routert az SVS-sel. A Play-Fi párosítás másodperceken belül megtörtént, az app máris mutatta, hogy aktív az SVS, mint hangsugárzó, első akcióm a hangerőszabályzás volt…
Aki eddig nem ismerte a DTS Play-Fi-t, akkor valószínűsíthetően ezentúl kedvence lesz. Az applikáció jól sikerült, színes, jól látható és értelmezhető ikonokkal, egyszerű navigálással. Első blikkre bonyolultnak tűnik, de hamar megszokható, és néhány alkalom után már magától értetődő módon fogjuk kezelni.
Tipp: ha közel van a router és van egy felesleges net kábelünk, akkor kössük össze kábellel, ez megkönnyíti az esetleges hálózati beállításokat…

De mit is tud valójában?

Az alkalmazásban lehetőségünk van több DTS Play-Fi kompatibilis eszközt/hangszórót párosítani, majd azokat tetszés szerint átnevezhetjük. Fontos, hogy az alkalmazás használatakor azonos WiFi hálózaton legyen az applikációt használó telefonunk/tabletünk, illetve maga az egység, ez esetben az SVS Wireless! Az SVS Wireless-t kiválasztva, navigálhatunk az app menüjében, és indíthatunk zenelejátszást, különböző klienseken keresztül, mint például a TIDAL, Spotify, Amazon Music – ezeknek függvénye, hogy legyen hozzájuk előfizetésünk, illetve hallgathatunk internetrádiót, vagy az egyszerűség kedvéért a saját eszközünkön tárolt kedvenc zenéinket is…

Amennyiben rendelkezünk számítógéppel, laptoppal vagy nassal, akkor szerveren keresztül az azokon tárolt zene fájlainkat is elérjük, így tudjuk teljesen kimaxolni az SVS Wireless sztereó rendszer nyújtotta vezeték nélküli tulajdonságokat és előnyöket! Bluetooth zene streamelés is pofon egyszerű, ki kell választani az SVS-en a Bt funkciót, ami automatikusan párosítás üzemódba teszi magát, és telefonunkon megkeresve, pár klikkeléssel párosítjuk a két eszközt. Bluetooth 4.0 és aptX® codec-jének köszönhetően, meglepően élvezetes hangminőséget képvisel, persze érdemes nem MP3-, hanem sokkal inkább FLAC fájlokkal hallgatni a rendszert a még jobb minőség érdekében.

Hogyan szól?

Az egyik, ha nem a legfontosabb előnye az SVS Wireless rendszernek maga a hangminősége. Kétségkívül, az SVS mint márkanév, eleve minőségre ítéltetett, így hozzáfűzött reményeinket és elvárasainkat bőven teljesíti. A fentebb említett D-osztályú erősítő(k) kellő erővel és dinamikával szólaltatják meg a dobozokat, méretüket meghazudtoló módon. Kimondottan tetszett a nyílt tere, és tiszta vokális tartománya. A jól hangolt keresztváltójának köszönhetően, a hangok szépen elkülönülnek, egyáltalán nem mosottak, és fátyolosságot sem mutattak. Több műfajban próbáltam, hosszú heteken keresztül, egészen a finom jazz-től a zúzosabb house-ig, mindent.

Nyilvánvaló leginkább a populáris zenék állnak neki jól, nem szégyenlősködik a basszussal, nyugodtan feltekerhetjük a hangerőt, nem fog zavarba jönni. Ami egyértelműen kijön a rendszernél, hogy ildomos jó minőségű anyagokkal megszólaltatni, lehetőleg FLAC fájlokkal, valóban sokkal szebben szól, ha a forrás is hozzá illő!
A Ghost Rider – Make Us Stronger című zenéje, a közel 8 perc hosszan az elejétől a végéig igen komoly dinamikát tudhat magáénak, és folyamatosan mosolyt csalt az arcomra, ugyanis a kis SVS játszi könnyedséggel tárta elém a bulisabb dallamokat. Yosi Horikawa – Bubbles track-je hozta el azt a WOW effektust, amit nehezen hittem el, milyen remek lehet egy ilyen kis rendszer térképzése, nyíltsága és plasztikussága! Chris Jones – Long After You’re Gone sokak által jól ismert és kedvelt demóanyagnak számító dala is szépen szólalt meg az SVS-en, pedig tudjuk „milyen nehéz” anyag ez, mégsem térdelt le, elkülönülten hallottam a magas- közép és mély hangokat. Tegyük hozzá, természetesen nem hasonlítható egy komoly audiofil sztereó rendszer hangjához, de mindent a helyén kell kezelni! ?

Tipp:
amennyiben igényünk rámutat, és szeretjük a komolyabb basszusokat, esetleg a gatyarázó mélyeket, akkor iktassunk be az SVS Wireless-hez egy SVS SB-1000 aktív mélyládát! Ami a slussz poén; egy aktív mélysugárzó csatlakoztatásával, a rendszer automatikusan 80Hz vágást alkalmaz, és csak a 80Hz feletti tartományt szólaltja meg a két kis doboz, 80Hz alatt pedig a mélysugárzó! Az SB-1000 aktív mélysugárzó rendszerbe illesztésével újabb dimenziók nyíltak meg, igazi húsos hangzású lett az összeállítás, még tagoltabb és lendületesebb! Filmezéskor egyértelműen plusz élmény faktor egy ilyen aktív mélynyomó, már-már házimozis lett a hangzás – de tudjuk, ahhoz azért több kell! ?

Kinek ajánlom?
Ajánlom minazoknak, aki nem szeretnének – vagy nem tudnak – több komponensből álló hifi/házimozi rendszert kiépíteni otthonukba, de fontos nekik a minőségi hangzás, a kompakt – könnyen beilleszthető kivitel! Azoknak, akik nem érik be tévéjük silány hangzásával, és a Netflix, HBO GO filmeket moziszerű telt és erőteljes hangélménnyel szeretnék nézni! Azoknak is, akik sokat laptopoznak, avagy „home offiszoznak”, illetve DJ-kvalitással rendelkezőknek is, akik otthon alakítanak ki kisebb aktív monitor rendszert kedvenc zenéik mixeléséhez!
Ebben az SVS csomagban mindent megkapsz, ami szükséges lehet: nagy teljesítményű beépített erősítőt, számtalan analóg és digitális csatlakozást, vezeték nélküli zene-streamelést, és nem utolsó sorban kiváló hangminőséget!

Tovább a termékhez……….

Elfogyott

Elfogyott

SVS Prime vezeték nélküli aktív hangfal

SVSprimeaktívhangfal
Az SVS Prime Wireless vezeték nélküli aktív hangfal

Hozzászólás