Miért kell kettős aktív mélyláda a házimozi vagy a Hifi rendszerbe.

Talán már te is olvastál a kettős/dupla mélyláda a különböző A/V fórumokon, és azon tűnődtél, hogy mi az egész katyvasz? Mi az SVS-nél igazi dual-szub fanok vagyunk, és ezt a megoldást ajánljuk amikor csak lehetséges. A kettős mélyláda-rendszer nagyszerű upgradet* jelenthet bármilyen házimozi vagy sztereó rendszer esetén.
* egy szubról kettőre való fejlesztés esetén

Az alábbiakban bemutatjuk a kettős mélyláda előnyeit:

Optimális hangminőség több hallgatási pozícióban is
Még gondos elhelyezés esetén sem lesz optimális frekvenciaválasza egyetlen mélyládának, a szoba minden hallgatási helyén (mert egyszerűen nem lehetséges). A szoba elhelyezésben a mélysugárzónak egyedi viselkedési mintája (álló hullámok csúcsokkal / nullákkal), és a hozzá tartozó frekvenciaválasza van a hallgatási pozícióban. A felhasználók gyakran azt észlelik és nyugtázzák, hogy ha a lehallgatási pontból csak néhány lépést is elmozdulnak, akkor a basszus hangminősége jóval rosszabb lesz. A megfelelően elhelyezett kettős mélysugárzóval ezek a viszonylagos viselkedési minták átfedik egymást. Az eredmény egy simább frekvenciaválasz a szoba több lehallgatási pozíciójában, valamint kevesebb a csúcsok/nullák lehetősége a frekvenciaválaszban. Valamint ez megkönnyíti az automatikus beállítási programok (például: Audyssey MultEQ) számára a mélysugárzó-csatorna kiegyenlítését.

Könnyed basszus – nagyobb teljesítmény
A kettős aktív mélyládák jelentősen növelik a rendszer rendelkezésére álló teljesítményét, nagyobb dinamikai tartományt, kevesebb kimeneti tömörítést, alacsonyabb torzítást és kevesebb lehetőséget ad a túlvezérlésnek is. Ha szereted hangosan hallgatni a rendszert, és igényled a könnyed basszusokat, az extra becsapódásokat, az ütéseket és komolyabb hangnyomásra vágysz egy akció vagy sci-fi film nézésekor, akkor ez esetben a dupla aktív mélyláda kiváló opció neked…

Sztereó dedikált 2-csatornás rendszerekhez
A sztereó-hívők tudják, hogy az irányított basszusok fontosak a képalkotáshoz és a hangminőség szilárdságának megőrzéséhez. Kettős mélysugárzók használata egy dedikált kétcsatornás rendszerben megőrzi a sztereózásra jellemző stílusjegyeket, és megakadályozza a hangminőség és színpadkép összeomlását, különösen akkor, ha korlátozott basszus-válasszal bíró kis polcsugárzókat használnak.

Nehezebb lokalizálni
Még egy meglehetősen jól beállított rendszer esetén is, ahol a hangsugárzók frekvencia váltásai és vágásai is szép összhangban vannak egymással, gyakran lehetséges meghatározni a mélynyomó helyzetét (honnan jön a mély…), különösen, ha az a mélynyomó nem a front részen van. Összehasonlításképpen: a kettős mélysugárzókat szinte lehetetlen lokalizálni. Miután a kedves felhasználó egyszer megtapasztalta milyen is ez a magával ragadó – körül ölelő basszus, ami a szobában mindenütt érezhető, soha nem akar majd visszatérni az egy-mélyládás rendszerhez.

Két kisebb mélyláda jobban elfér, mint egy nagyobb
A legtöbb hifista a saját sztereó- vagy házimozi rendszerét nem épp egy dedikált helységben-, hanem általában a nappaliban használja (vagy olyan helységben, amit a család közösen használ), ahol a mélynyomó kinézete bele kell illeszkedjen az enteriőrbe, és az esztétikát tekintve is összhangban kell lennie a többi berendezéssel. Ilyen helyzetekben egy nagyobb mélysugárzónak túl sok vizuális hatása lehet a szobában, vagy akár nem is felel meg az arra szánt helyen, míg két kisebb hasonló/megegyező aktív mélysugárzó kevesebb vizuális hatást kínál, és több helyre is beilleszthető a szobán belül.

Ajánlott elhelyezések, kettős mélynyomó ( hifi és házimozi aktív mélyláda ) rendszer kiépítse esetén
Alapozva saját tapasztalatainkra és a profi hifi közösség irányadásaira, az alábbi elhelyezéseket javasoljuk kettős mélysugárzó rendszerekhez:

1. Átlósan, az első és hátsó sarkokkal szemben
2. Az oldalfalak középső pontjain (középpontnál)
3. A front szekció sarkaiban
4. A front szekcióban, a center sugárzó két oldalán – frontok között


Megjegyzés: bár az első két megoldás bizonyítottan tipikusan kiváló eredménnyel bírnak, tudjuk, hogy ezeket nehéz kivitelezni egy átlagos nappaliban. Minden szoba különböző, ezért javasoljuk, legyél ez ügyben rugalmas, és próbáld ki az összes lehetséges elhelyezési lehetőséget a legjobb eredmény elérése érdekében.

Hozzászólás