SVS SoundPath RCA interkonnekt és hangfalkábel teszt

Az amerikai SVS hifi gyártó talán itthon kevésbé ismert, mint a tengerentúlon, ugyanakkor minőségben és ár/érték arányban tapasztalataink szerint kimagaslót képes nyújtani. Bár eleinte mélyládák gyártására fókuszáltak, később kibővítették kínálatukat, így ma már házimozi hangfalszettek, elektronikák és kiegészítők is a szortiment részét képezik. Lássuk, mit tudnak a SoundPath névre keresztelt Ultra hangsugárzó és RCA Audio Interconnect kábelek!

Bevezetés, kinézet

Az SVS SoundPath RCA és hangsugárzó kábelek közös tulajdonsága, hogy kívülről mindkettőt pamutból készült, kék-fekete kockás borítás védi és teszi esztétikussá, kellemes tapintásúvá. A csatlakozók – utóbbi esetében banándugók – aranyozottak, ami jó előjel lehet hang szempontjából is. Mindkét kábel egyedi méretben kérhető, illetve választhatunk sokféle sztenderd hosszúságból is, a hangfalkábel esetében 1,2-6 méter, míg az RCA esetében 1-15 méter hosszúságig. Az extra, 5 méternél hosszabb példányokat elsősorban mélyládákhoz ajánlják, ezt támogatja, hogy darabonként és nem párban kaphatóak.

A csatlakozók mindkét kábel esetében ránézésre is jó minőségűnek tűnnek, csatlakoztatásuk könnyű, nem túl szorosak, de nem is lötyögnek az aljzatokban. De milyen technikát rejt a kék-fekete külső? Lássuk bővebben!

SVS SoundPath RCA Audio Interconnect

Tesztre kapott RCA kábelünk a legrövidebb, 1,2 méteres darab. A két csatornához két teljesen külön kábel tartozik, így egyrészt a szigetelés is maximális, valamint nem történhet meg, hogy a végén lévő Y elágazás miatt (amely megoldást sztereó kábelek esetében gyakran láthatjuk) esetleg nem ér el az egymástól távollévő aljzatokig a vége. Ez különösen dual mono felépítésű erősítők esetében lehet előny. A 14 vezetőszál összeadott keresztmetszete 3,3 mm2 (12AWG), természetesen 99,99 % tisztaságú OFC rézből készült; ehhez forrasztással rögzíti a csatlakozókat a gyártó.

A belső felépítés esetében az 5 rétegű szigetelés érdekes, ami a kívülről érkező illetve a kábelen belül esetlegesen keletkező zajok, zavarok kiszűréséért felelős. Az öt réteg közül az első egy nagysűrűségű, 7 mm belső átmérőjű PVC, ami a pamut és a belső elektromos vezetők között helyezkedik el. A belső vezető borítása HDPE anyagú, a következő réteg pedig PET Mylar. Ezután, a belső OFC réz szálakat körül öleli még egy fonott alumíniumszálakból készült réteg, ami az irányítottságot is meghatározza, legalábbis a gyártó közlése szerint mindenképpen. E többrétegű szigetelés képes az elektromagnetikus (EM) illetve a rádiófrekvenciás (RF) zavarok szűrésére is, így a benne futó jel tiszta marad, nem befolyásolják a környezetből érkező zavarok.

SVS SoundPath Ultra hangfalkábel

SoundPath Ultra tesztkábel 10 láb hosszúságú (ez kb. 3 métert jelent) és nagyon hasonló külsővel rendelkezik, mint az RCA Audio Interconnect, ezzel szemben vastagabb, 9 mm. Végükön csak 1 pár banándugót találunk (kérhetjük villásdugóval is) egy kellően hosszú Y elosztóval ellátva. Irányítottságot jelölő nyilakat vagy egyéb erre utaló jeleket nem látunk, így a kábelt bármilyen irányban beköthetjük erősítőnk és hangfalaink közé. A vezető szintén 12 AWG vastagságú 99,99 % tisztaságú OFC réz anyagú, ami körül ezúttal nem 5, hanem csupán 3 réteg szigetelést találunk. Tapintása igényes, érződik, hogy a gyártó a minőségérzetre is nagy hangsúlyt fektetett.

Tesztkörnyezet, zenék

Mivel az SVS ezeket a kábeleket a legmagasabb szériás (Prime Pinnacle, Ultra Tower, stb.) hangfalaihoz is ajánlja, ezért úgy döntöttünk, hogy egy csúcskategóriás rendszerben próbáljuk ki. Ehhez egy Naim NDX DAC-ot kötöttünk össze egy Naim Supernait 2 erősítővel az RCA kábelt használva, míg a Supernait-et egy pár, szintén nálunk vendégeskedő SVS Prime Pinnacle hangfalhoz csatlakoztattuk. Mivel kábeleink és a hangsugárzó még nem estek túl az ilyenkor elengedhetetlen bejáratáson, először az IsoTek bejárató lemezét játszottuk le néhány alkalommal, közepes hangerőn. Ezután meghallgattuk és úgy éreztük, hogy valami nagyon nem stimmel: furcsa mélyek, maszatos közép- és fátyolos mélytartomány jellemezte rendszerünk hangját. Feltételezve, hogy ez csak valami tévedés lehet úgy határoztunk, hogy hosszabb bejáratást alkalmazunk, így még körülbelül 30-40 órán keresztül járattuk a rendszert az említett lemezzel.

A bekövetkezett változástól megdöbbentünk: minden részlet kitisztult, megfogott, szép kerek mélyeket és kellően részletes, kellemes középtartományt kaptunk. Következhetett tehát a meghallgatás szokásos tesztzenéinkkel: Wintersun – When Time Fades AwayJean-Michel Jarre – Equinoxe InfinityMike Oldfield – Return to Ommadawn, illetve Gustav Holst – Planets című szvitje is a repertoárba került. Ehhez tettünk még egy kis jazzt, nevesül Shota Oshabe – Happy Coat című lemezét, hogy teljes legyen a stiláris választék.

Meghallgatás

Az SVS kábelek a rendszerben előzetesen használt, magasabb árkategóriájú kábeleinket helyettesítették, ezért voltak bizonyos elképzeléseink a végeredményt illetően. Bizonyos tekintetben csalódtunk, de pozitív értelemben, hiszen a sajátjainknál jóval olcsóbb SVS kábelekkel is hasonló megszólalást értünk el. A dinamika tartomány elvárásainknak megfelelő volt, a teret sem hiányoltuk zenéinkből. A mélységérzet is megjelent, ami a rendszer elemeit figyelembe véve elvárható, ugyanakkor a kábelektől nem feltétlenül vártuk el ezt a szintet. A kis keresztmetszet illetve az anyaghasználat hatása inkább a részletekben és a felbontásban nyilvánult meg. Ezek tesztelésére mindig a Wintersun – When Time Fades Away című számát használjuk, mivel ez egy rendkívül összetett, nagyon részletes felvétel, hatalmas felbontással. Az SVS kábelek használatával néhány részletről le kellett mondanunk és egy kissé fedettnek éreztük a hangzást, de természetesen az árkategóriát is figyelembe véve még bőven megengedők lehetünk. Jazz esetében viszont lenyűgöző jelenlétérzetet kaptunk, illetve az élőzenére jellemző nüánszok is megjelentek a zenében. Egyszerűen elénk ugrott a jazz klub, ahol még sosem jártunk és megkaptuk azt a hangulatot, ami e helyekre jellemző. Akusztikus felvételek hallgatásakor körülbelül ugyanazokat a megállapításokat tettük, mint a Wintersun dal esetében, nagyzenekari felvételek tekintetében pedig a hanggal elégedettek voltunk, de néhány részletet még szívesen hallottunk volna.

Filmnézéshez e kábelek osztályon felüli minőséget kínálnak, bármilyen jelenet, aláfestő zene vagy párbeszéd jött, mindig tiszta, kiegyensúlyozott hangot kaptunk.

Tesztünk után érdekességképpen kipróbáltuk egy alacsonyabb kategóriás rendszeren is az SVS kábeleit, nevesül egy Synthesis Soprano erősítőt kötöttünk össze B&W 685 S2 hangsugárzókkal és egy Parasound Zdac V.2 DAC-kal. Az eredményt minden kétséget kizáróan maximálisnak tekintjük, mivel semmilyen további kábel használatával nem tudtunk jobb hangot kicsikarni utóbbi rendszerből, mint az SVS-ekkel.

Összegzés

Az SVS, mint kábelgyártó jelenleg nem tartozik legismertebbek vagy legelismertebbek közé, viszont a SoundPath termékek ár/érték aránya minket meggyőzött: van helye a piacon egy kedvező árú, mégis magas minőséget képviselő termékcsaládnak. Ahogy tesztünkből is kiderült, ezeket a kábeleket inkább alsó-középkategóriás, nagyjából 5-600 ezer forint összértékű rendszerekhez ajánljuk. Mindamellett, hogy magasabb kategóriákban is megállják a helyüket, egy 1-2 millió forint értékű rendszert már nem tudnak teljességgel kiszolgálni; ezekben éppen azok a részletek vesznek el általuk, amik a felár nagy részét indokolják. A meghallgatás során mindenesetre igazolást nyert az az örökérvényű igazság, miszerint az ár és a minőség növekedése egyáltalán nem lineáris – bizonyos szint felett a nagyobb invesztíció is csak kis javulást eredményez. Ugyanígy nem okoz akkora minőségromlást, ha egy-egy kábel valamivel alacsonyabb kategóriás, mint rendszerünk további komponensei, ugyanakkor természetesen mindenkinek azt ajánljuk, hogy rendszere egyes elemei legyenek egymással egyensúlyban, a legjobb hangot biztosan így érhetjük el. Összességében elégedettek vagyunk az SVS kábeleivel, reméljük, hogy lesz belőlük high end felé kacsintgató széria is, ami bármilyen rendszert kiszolgál.

 

Műszaki adatok

SVS SoundPath Ultra hangfalkábel

Vezető keresztmetszeti felülete:12 AWG (3,3 mm2)
Kábel teljes átmérője:9 mm
Vezető anyaga:99,99 % tisztaságú OFC réz
Külső borítás:szövött pamut
Szigetelés:3 rétegű
Ár:1,2 m: 24 990 Ft/pár

2,5 m: 54 990 Ft/pár

3 m: 56 990 Ft/pár

3,5 m: 62 990 Ft/pár

6 m: 74 990 Ft/pár

 

SVS SoundPath RCA Audio Interconnect kábel

Vezető keresztmetszeti felülete:12 AWG (3,3 mm2)
Kábel teljes átmérője:7 mm
Vezető anyaga:99,99 % tisztaságú OFC réz
Külső borítás:szövött pamut
Szigetelés:5 rétegű
Ár:1 m: 14 490 Ft/db

2 m: 17 490 Ft/db

3 m: 19 990 Ft/db

5 m: 22 990 Ft/db

8 m: 25 990 Ft/db

 

Összesített mérleg

+Kiváló dinamika és térérzet

+Igényes kialakítás, tetszetős kinézet

+Remek minőségérzet

+Kedvező árfekvés

-Visszafogott részletezőképesség és felbontás

Szubjektív vélemény

Hangminőség:4
Kivitel:5
Ár/érték arány:4.5

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez………………………….

Raktáron - azonnal

SVS Soundpath RCA Interconnect mélyláda és audió kábel

svssoundpathinterconnectkábel
(3)
Prémium minőségű összekötő kábelek, mélynyomók és audió készülékek
13 990 Ft21 990 Ft
-73%

Raktáron - azonnal

Kategóriák:,

SVS Soundpath Ultra szerelt hangfalkábel

svssoundpathultrahangfalkábel
(2)
SVS Ultra minőségi négytisztaságú réz hangfalkábel, aranyozott SVS
19 990 Ft59 990 Ft

Hozzászólás