Új Onkyo RZ-szériás házimozi erősítők IMAX® Enhanced hitelesítéssel

Az Onkyo két THX® Certified Select™ és IMAX® Enhanced hitelesítéssel rendelkező hálózatképes házimozi erősítővel bővítette a prémium RZ sorozatát. Mindkét erősítő exkluzív nagy-teljesítményű végerősítőt és csúcstechnológiájú multiroom audió támogatást kapott, hogy megfeleljenek minden elvárásnak.

 

 

A 9.2-es TX-RZ840 (215 W/cs, 6 ohm, 1 kHz, 10% THD, 1 csatorna meghajtáskor) és a szintén 9.2-es TX-RZ740 (185 W/cs, 6 ohm, 1 kHz, 10% THD, 1 csatorna meghajtáskor) egy stabil, könnyen kezelhető multiroom felülettel rendelkeznek. Tökéletesen optimalizálták őket a high-end Dolby Atmos® és DTS:X® surround hanghoz, ami külső erősítő támogatásával akár 7.2.4-es kiosztásban is megszólalhat rajtuk. Sztereó forrás esetén pedig igazán magával ragadó zeneiségre képesek. A Dolby Surround® és a DTS® Neural:X felkonvertáló technológiáknak köszönhetően a felső hangszórók régebbi hangsávok esetén is szólalnak. A Dolby Atmos Height Virtualizer pedig virtuális surround és felső effekteket képes létrehozni a Dolby® formátumok esetén hagyományos hangfalkiosztásokból is.

Továbbá ezek az Onkyo első olyan erősítői, melyeket az IMAX® Enhanced programnak megfelelve terveztek. Ebbe beletartozik a DTS:X audió dekódolás is, amit úgy optimalizáltak, hogy megfelelően adja vissza az IMAX mozi hangzásának teljes dinamikatartományát, ami a digitálisan újrakevert IMAX Enhanced tartalmakban található. Az IMAX mód az IMAX Enhanced tartalmakat a legmagasabb szinten képes visszaadni, pontosan megfelelve a filmkészítők szándékának. A filmek IMAX Enhanced verziói, legyenek azok hollywoodi blockbuster filmek vagy akár dokumentumfilmek, 4K HDR streamként és Ultra HD Blu-ray™ formátumban jelennek meg. A TX-RZ840 és TX-RZ740 THX Select minősítésűek, 75 kategóriában végzett 2000 szigorú teszten mentek át, megfelelve a THX hangminőségnek, ami a mozi szintű hangot jelenti a képernyőtől 3.5 méteres távolságnál.

Az RZ széria tagjaiként mindkét erősítő továbbfejlesztett Dynamic Audio Amplification (DAA) rendszerrel rendelkezik. A DAA stabilizálja az egyedi készítésű High-Current Low-Noise Power Transformer-ből és az egyedi nagyfeszültségű kondenzátorokból induló magas feszültséget, aminek eredménye a pontos hangszóróvezérlés és lenyűgöző dinamika. A diszkrét, fázistolódástól mentes erősítők 5 Hz-100 kHz frekvenciatartományra képesek. A rezgési frekvenciák hosszát és magasságát egy préselt alumínium hőelnyelő vezérli, limitálva a vibrációt, a TX-RZ840 esetében ráadásul ez a hőelnyelő fekete eloxált festést is kapott, ami növeli a hűtés hatékonyságát, és csökkenti a meleg okozta torzítást. Ez a modell továbbá a hifi „bizonyítványát” az alumínium ötvözetű előlapjával és annak lenyíló ajtajával is messziről hirdeti.

Minden alkatrészt a meghallgatás-mérés-meghallgatás elv alapján válogattak, szemben azok elvelméleti teljesítményével. Ez a módszer ugyan komoly erőforrásokat igényelt, de egy szubjektíven és objektíven is jobb hangot eredményezett. Egy új HDMI® panel tiszta A/V jeleket biztosító rövidebb jelutakat és gondosan hangolt földelési útvonalakat biztosít. A Quad-core (négymagos) SoC-t (System on Chip) elszigetelték az interferencia elkerülése érdekében, és a tápfeszültség útvonala is 4-ohmos meghajtó erővel lett tovább erősítve. Ezek a fejlesztések még jobb jel/zaj minőséget valamint gyorsabb dinamikus válaszidőt biztosítanak. Előnyük fizikailag érezhető a mély és feszes basszusokban, a hangszerek pontos elkülönülésében és az audió hangszínpadon való pozícionálásában.

A hang természetes megszólalását az AccuEQ Advance kilenc pontos akusztikai kalibráció támogatja. A kilenc ponton végzett mérés pontosan kalibrálja, és behangolja a hangfalakat és a mélyládákat, és kiiktatja a szobában megrekedő hanghullámokat. Megrekedő hullámok akkor jelenhetnek meg, amikor a hangfalakból jövő hang összerezonál a falakról visszaverődő hanggal, és megakadályozza annak eredeti megszólalását. A bemérés folyamán a rendszer érzékeli és kiegyenlíti a háttérzajt is a pontos egyensúly biztosítása érdekében. Az AccuReflex™ a fázis eltolódás megszűntetésével optimalizálja a Dolby-ra alkalmas hangfalakból megszólaló 3D hangot, aminek eredménye egy egységes hangszínpad lesz.

Erősített jeleket egyszerre három helyiségben lehet megosztani (a fő helyiséggel együtt). A különböző zónákban szólhat akár más-más analóg vagy digitális forrás (analóg / HDMI / SPDIF / NET / Bluetooth a 2-es zónában és analóg / NET / Bluetooth a 3-as zónában), vagy akár ugyanaz a forrás a 2-es és 3-as zónák hangfalain szinkronban. A kilenc csatornával, szeparált 2-es és 3-as zóna DAC-okkal és 11.2 csatornás előfok kimenettel a vásárlóknak hatalmas szabadságuk van kiválasztani a számukra legszimpatikusabb hangfal kiosztást, az otthon más részein kapcsolható, applikációval vezérelhető audióval.

A multiroom hálózati audió ökoszisztémára vágyó vásárlók mindkét erősítő esetében válogathatnak a Works with Sonos, beépített Chromecast, Airplay 2, DTS Play.Fi® és a FlareConnect™ lehetőségei között. Az otthoni szórakozásra vágyók számára elérhetők az Amazon Music, Spotify, TIDAL, Deezer és TuneIn szolgáltatások a házimozi rendszeren, vagy a támogatott hangszórókon keresztül. Az RZ széria erősítői egy meglévő Sonos hangrendszerhez is csatlakozhatnak, vagy egy új rendszer első tagjai lehetnek, és mindehhez csak egy Sonos Connect-hez kell őket párosítani. A beépített Chromecast-tal a felhasználók bármilyen zenét könnyedén az erősítőre streamelhetnek okostelefonjukról, laptopjukról vagy PC-jükről. A lejátszás vezérelhető a Chromecast-ra alkalmas applikációkból iPhone-ról, iPad-ről, Android telefonról és tabletről, Mac-ről, Windows laptopról vagy Chromebook-ról. Google Assistant-ra alkalmas hangszóróval együtt használva hangvezérléssel lehet a tartalmat a lejátszáshoz adni, lejátszani és vezérelni.

A TX-RZ840 és TX-RZ740 modellekben egyaránt új négymagos SoC található. Ez fejlettebb hálózati funkciókat nyújt és támogatja a nagy sebességű 802.11ac 2×2 MIMO WiFi-t, miközben kompatibilis a kétsávos 802.11b/g/n routerekkel is. Mindkét erősítő támogatja a Hi-Res zenei formátumok lejátszását. A digitális/analóg konverziót egy többcsatornás AKM DAC látja el 384 kHz/32-bit minőségben, és a D/A átalakításból eredő digitális pulzálás zaj nyomait a VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry) tűnteti el a Front bal és jobb csatornákból. A TX-RZ840 támogatja a DSD Direct 11.2 MHz lejátszást, arra viszont mindkét készülék képes, hogy a DSD 11.2/5.6/2.8 MHz felvételeket eredeti PCM jellé alakítsa. Az erősítők a FLAC, WAV (RIFF), AIFF és ALAC formátumokat 192 kHz /24-bit minőségben támogatják. A lemezgyűjtők pedig egy diszkrét MM phono előerősítőnek örülhetnek mindkét erősítő esetében, és Pure Audio módnak, ami biztosítja a természetes analóg hangot. Az SPDIF és digit koax bemenetek pedig veszteségmentes audió fogadására alkalmasak lejátszókból és egyéb eszközökből.

A készülékek rugalmasságát és a felhasználói élményt több exkluzív szolgáltatás is növeli. A képernyőn megjelenő kezelőfelület egy olyan funkciót is magába foglal, amivel az A/V bemenetekkel kapcsolatos információk tekinthetők meg. A felhasználók megnézhetik a források adatai, mint a HDR formátum, videó felbontás, frame-rate és audió codec, és összehasonlíthatják a kimeneten lejátszott beállításokkal. Mindezt a lejátszás megzavarása nélkül, ezzel is biztosítva az optimális lejátszási minőséget. Egy új, DSP által vezérelt Voice Enhancer is elérhető a távirányítón vagy az előlapon található gombokkal, amivel a párbeszédek által elfoglalt frekvenciatartomány erőssége növelhető vagy csökkenthető öt fokozatban. A bekapcsoláskor preferált hangerőszint beállítása is lehetséges minden egyes A/V forrásnál az előlapon lehelyezkedő bemenet gomb hosszan való lenyomásával. Ugyanakkor az erősítők a bemenet gombok valamelyikének lenyomásával is bekapcsolhatók. A Stereo Assign Mode pedig a front hangfalakon lejátszott hangot tudják átváltani a felső csatornákra, ha valaki csak háttérzenére vágyna.

A B zóna / 2-es zóna vonalkimenetén is fejlesztettek, hogy támogassa a vezeték nélküli fejhallgatók jeladójának vagy egy másik helyiségben elhelyezett hifi rendszernek a csatlakoztatását RCA-n. Zone 2 módban ugyanaz vagy más analóg/digitális (SPDIF és HDMI is) forrás is hallgatható az egyik vagy mindkét helyiségben. A Zone B mód pedig ideális lehet a vezeték nélküli fejhallgatók jeladójához: a fő helyiség bármely forrása hallgatható egy vezeték nélküli fejhallgatón, így a késő esti tévézés is zavartalan lehet.

Mindkét készüléken hét HDMI bemenet (az egyik az előlapon) van, valamint egy Main kimenet és egy SUB / Zone 2 kimenet projektorhoz vagy második képernyőhöz. Minden bement támogatja a BT.2020 és HDCP 2.2 által meghatározott 4K/60p, HDR10, Dolby Vision, HLG (Hybrid Log Gamma), WCG (Wide Color Gamut) formátumokat. A TX-RZ840 Main HDMI-je továbbá támogatja az eARC-t (Enhanced Audio Return Channel) is. Ez akár Dolby Atmos vagy DTS:X hangformátumok átvitelére is alkalmas, a Dolby Digital, Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio formátumok mellett. Mindkét készüléken bőven vannak analóg és digitális audió valamint analóg videó bemenetek. Az erősítők akár egyedi telepítésekhez is elhelyezhetők, köszönhetően az IP vezérlést biztosító kétirányú Ethernet Lan-nak, az RS-232-es portnak, az IR bemenetnek, a 12 V trigger kimenetnek, az OSD kimenetnek és a külön megvásárolható rack-mount csomagnak.

Legyen szó akár egy meglévő házimozi rendszer felújításáról vagy egy referencia minőségű első házimozi erősítőről, ez a két RZ szériás termék még a legmagasabb elvárásokat is túlszárnyalja.Tovább az RZ szériákhoz………………………………

Elfogyott

Elfogyott

Onkyo TX-RZ3400 11.2 THX Ultra házimozi erősítő

onkyoRZ3400
11 végfokcsatorna akár 4Ω-os hangsugárzók meghajtásához is ultra

Hozzászólás