SVS SB-3000 aktív mélyláda teszt

Végre megszületett és a hazai SVS importőrhöz megérkezett az a mélyláda, amit a házimozi megszállottak, köztük mi is, már nagyon vártunk! Az SB-3000 jókora, tátongó rést tölt be, igazi hiánypótló. Azt, hogy pontosan mire célzunk az előbbi mondatokkal és azt, hogy mire képes a szóban forgó szerkezet, az mindjárt kiderül.

Az SVS kínálatának jelentős része megfordult szerkesztőségünkben, vagy mi mentünk el meghallgatni, mint Mohamed próféta a hegyhez. Ez a hasonlat talán nem túlzás a zárt felépítésű csúcsmodell, az 55 kilogrammos SB16-Ultraesetében. SVS-ek közül legutóbb, nagyjából egy éve az SB-4000 vendégeskedett nálunk, percek alatt a rajongóivá váltunk. Semmiféle kifogásolhatót nem találtunk a hangjában, csupán a szobánk mérethez illeszkedése nem volt 100 %-os. Ezt úgy kell érteni, hogy 22,5 négyzetméteren a kiaknázott teljesítménye, és a membránja által megmozgatott levegőmennyiség töredéke volt annak, amire valójában képes. Vagyis lényegesen nagyobb teret is be tudna tölteni a hangjával, ráadásul nem éppen olcsó mulatság. Mi ilyen esetben a teendő? Eggyel kisebbet kell venni! Viszont az akkori kistesó, az SB-2000, bármennyire kiváló a maga kategóriájában, értelemszerűen túl nagy lépés, sőt, ugrás lett volna lefelé.

Ezért volt hiányérzetünk, ami füstté, vagy köddé vált, ahogy tetszik, mert itt az SB-3000!

Kinézetében, teljesítményében, és mint kiderült, hangjában valamivel közelebb áll az említett kisebbik testvéréhez, mint az SB-4000-hez, míg az itthoni árakat tekintve pontosan a kettő között helyezkedik el. Ezzel ügyesen betöltötték azt a rést, amit sokan, mi is nehezen átugorhatónak minősítettünk. Nézzék el nekünk, amiért bemutatása során nem tudunk eltekinteni az összehasonlítástól, egyaránt megemlítjük a különbségeket és a hasonlóságokat.

Az SB-3000 kinézete nem sok érdekességet mutat, belesimul az SVS-ek mára már eléggé hosszúra nyúlt sorába, oldaléleinek legömbölyítése az egyetlen olyan elem, ami a szabályos mértani testtől megkülönbözteti. Apró gumikúpokon áll, amiket jövőbeni tulajdonosa SoudPath lábakra cserélhet, amennyiben tuningolni lesz kedve.

13 colos hangszórójának alumínium membránja, közepén jókora rost erősítésű porsapkával, rajta gyártója nevének három betűjével, kísértetiesen hasonlít a 2000-es sorozatúakra, bár a mögötte lévő szerkezet más, teljesen új fejlesztésű. Finoman megnyomkodtuk a kónuszt, valóban meglehetősen merev, akárcsak a felfüggesztése, amit a doboz belsejébe zárt levegő is támogat.

Vaskos gumipereme nagy membránkitérésre enged következtetni, ezt hirdeti az SVS honlap is. A hangszóró mágnesének tömege 25 lbs, vagyis körülbelül 11 kg, ami egészen emberes, még az SB-4000-ben rejtőző 18 kilós szörnyeteghez viszonyítva sem filigrán darab. Illetve darabok, mert, ahogy szokásos, két ferritgyűrűt ötvöztek egységbe.

A FEA (Finite Element Analysis) eljárással optimalizált alumínium öntvény kosárra stabil, nikkelezett, rugós kábel csatlakozókat szereltek, az onnan a lapos drótból tekercselt lengőcséve felé haladó vezetéket több ponton a pilléhez rögzítették. (Megjegyzés: rengetegszer említettük a FEA-t, ám pontosan nem vagyunk tisztában annak folyamatával, ezt igyekszünk pótolni, ha végre valahol bemutatják nekünk!)

A doboztest MDF-ből készült, az előlap dupla, hogy a hangszóró irdatlan súlyát meg tudja tartani, valamint belső merevítést is elhelyeztek benne, ennek hatékonyságát a doktor bácsis kopogtatás egyértelműen igazolta. A nálunk vendégeskedő mélyláda fekete kőris mintázatú borítást kapott, létezik csillogó zongoralakk kivitelben is, ami valamennyivel többe kerül.

Az SVS mélyládákhoz mellékelt védőrácsot már több éve ismerjük, elismeréssel adózunk a formájának és a kivitelének, de inkább eltettük a doboza mélyére, felhelyezésének nem éreztük szükségét.

A műszaki adatok figyelemre méltóak, a 800 wattos folyamatos teljesítmény mellé 2500 W csúcsértéket adnak meg. Az ezt előállító Sledge STA800D2 nevű erősítő működését nagyfelbontású, 50 MHz-es Analog Devices DSP felügyeli, melynek képességeiből mobil eszközünk kijelzőjén láthatunk egy csokorra valót, ezekről pár sorral lejjebb írunk bővebben.

Az SB-3000 hátlapjára a letisztult jelző illik legjobban. Négy RCA aljzatából az LFE a legfontosabb egy házimozi rendszerben, ám fölöttük egy USB csatlakozó vonta magára a figyelmünket. Gyorsan kiderítettük, hogy mire szolgál és bizony díjaztuk. Az SVS vezeték nélküli jelátvitel lehetőségét kínálja a külön megvásárolható SoundPath Audio Adapter-rel, annak vevőegységét látja el árammal USB-n keresztül. Erről érdemes picit hosszabban értekezni, ezért hamarosan különálló cikkben térünk vissza rá.

Ezeken és az elmaradhatatlan IEC csatlakozón kívül 6 nyomógomb található rajta, melyek egy LED sort fognak közre. Velük beállítható a hangerő, a fázis, a mélyáteresztő szűrő és az automatikus ki-bekapcsolás. Minden egyéb – ami nem kevés – kényelmesen a kanapéról vezérelhető Bluetooth-on kapcsolódó (iOS és Android) mobiltelefonról, tabletről. Az ismert helyekről ingyen letölthető applikáció részletes és egyúttal egyszerű finomhangolást teszt lehetővé. Címszavakban felsoroljuk a menüpontokat: hangerő, kapcsolat az SVS ügyfélszolgálattal, mélyáteresztő szűrő frekvenciája (30-200 Hz), a vágás meredeksége (6; 12; 18; 24 dB), fázis (0-180-ig fokonként), polaritás, háromsávos, parametrikus EQ, szubszonikus szűrő, mindezek mentése három (Movie, Music, Custom) memóriába, amik tetszés szerint átnevezhetőek.

Megpróbáltuk fülre optimalizálni az SVS SB-3000 hangját, nem volt úgy sem rossz, de amikor bevetettük jól bevált hangnyomásmérő műszerünket, más dimenzióba kerültünk. Ezt ajánljuk minden jelenlegi és jövőbeni SVS SB-3000 (és PB-3000) tulajdonosnak. Hosszas, cirka másfél órás művelet volt, amit nem a mélyláda, hanem a szoba akusztikája tett szükségessé. Le kellett faragni a 31,5 Hz körüli kiemelést és emelni a 40 Hz fölötti tartományt, hogy a 20 és 25 közöttivel azonos szinten legyen. Választható megoldás lett volna, de nem volt szívünk az utóbbit csökkenteni. Nem lehet vitás, hogy egy automatikus EQ jelentősen megkönnyítette volna az életünket.

A kipróbálás, meghallgatás folyamata, körülményei pontosan megegyeznek korábbi mélyláda tesztjeink során leírtakkal, ugyanazokat a filmrészleteket, zenéket tűztük műsorra, amiket szoktunk, kiegészítve néhány mostanában megjelent alkotással. Valamint nem maradt el az 1/3 oktávos mérőjelekkel történő vizsgálat, amit összekötöttünk az EQ beállításával. Utóbbi, ahogy korábban már említettük, annak ellenére nem volt egyszerű feladat, hogy az applikáció kimondottan felhasználó barát.

Kivételesen Marcus Miller basszusgitár játékával indítottunk, mert nagyon kíváncsiak voltunk az SB-3000 muzikalitására. Háromszor hallgattuk és néztük végig a cirka 4 perces részletet, minden alkalommal újabb finomságokra, ritkán hallható nüánszokra figyeltünk fel. Ugyanaz történt a Hulk jelenetben, amit ekkor nem az előbb megcsodált részletező képesség, hanem a 20 Hz-en is tekintélyes hangnyomás okozott. Kettővel korábbi tesztalanyunk is lement ennyire mélyre, ám annak hangnyomása jó néhány decibellel kevesebb volt. A Drive című filmben a zálogház kirablását követő eseményeket kismilliószor láttuk, mégis mindegyik revolverlövéstől összerándultunk, sőt, némi hangtalan indulatszót is kiváltott belőlünk. Ne gondoljanak holmi trágárságra, vagy kötőszóra, mindössze “a francba” hagyta el ajkunkat. A Valkyrie következett, a gépágyú ütött, rúgott, a robbanások mindent megremegtettek, amit lehetett, szinte hullámzott a bükkfa parkettát borító vastag gyapjúszőnyeg. Olyan ízelítőt kaptunk a háború borzalmaiból, amit soha nem szeretnénk a valóságban átélni. Ezek után hezitáltunk, hogy belenézzünk-e a San Andreas-ba, de mivel magunkénak valljuk a gyáva népnek nincs hazája mondást, elindítottuk a mélygarázsból autóval menekülés perceit. Az imént a háborút utáltatta meg velünk az SB-3000, ekkor a földrengéstől kezdtünk rettegni. Sajnos a talpunk alatt lezajló földtani folyamatok ellen semmit nem tehetünk, ellenben a “world peace” szlogent lépten-nyomon hirdethetjük, mint valamelyik vígjátékban (sajnos a címe nem ugrik be) a szépségkirálynő aspiránsok.

Itt kellene következnie az ajánlásnak, ami helyett könnyebb az ellenkezőjéről írni. Az SVS SB-3000 ügyesen és sikeresen ötvözi a zárt kialakítás összes pozitívumát a tekintélyparancsoló hangnyomással, habként a tortán a mobil applikációs kezelhetőséggel.

Nincs olyan helyzet, felállás, rendszer, amiben nem állná meg a helyét. Na jó, pici, 20 négyzetméteresnél kisebb szobákba talán felesleges egy ekkora, erőtől duzzadó mélyládát üzemeltetni, de nem beszéljük le kipróbálásáról – amire lehetőséget biztosítanak a hazai forgalmazók – az akkora helyiséggel rendelkező szubbasszus imádókat. Nem ajnározzuk, nem magasztaljuk egekig ezt a mélyládát, mert akad néhány hasonló összegért kapható a piacon, ami felveszi vele a versenyt.

SVS SB-3000 aktív mélyláda

Műszaki adatok

Felépítés: zárt
Hangszóró mérete: 33,3 cm (13 col)
Erősítő teljesítménye (max./RMS): 2500/800 W
Frekvencia-átvitel: 18-270 Hz
Keresztváltási frekvencia: 30-200 Hz
Készenléti teljesítményfelvétel: <0,5 watt
Méretek: 397 x 385 x 399 mm
Tömeg: 24,7 kg
Ár: 449 990 Ft (magasfényű kivitelben: 479 990 Ft)
Forgalmazó:
Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

homemovie.hu

Webshop: homemovie.hu, svsound.hu

 

Mérleg

+Elismerésre méltóan pontos, feszes, részletező hang, nem csak koncertfilmekkel, sztereó zenével is megállja a helyét

+Tekintélyes hangnyomást tud kelteni, még 20 hertzen is nagyot szól

+Könnyen kezelhető, mindent tudó mobil applikáció

!Makulátlan kivitel

-Nincs automatikus EQ

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:5
Hangminőség zenére:4.5
Hangnyomás:4.5
Kivitel:5
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5

 

Forrás: AV-online.hu

 

Tovább a termékhez………………….

 

Raktáron - azonnal

SVS SB-3000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb3000tölgy
Teljesítmény: 800 / 2500+ watt Frekvencia átvitel: 18-270

Hozzászólás