Emotiva BasX A-700 végerősítő teszt

A többcsatornás végerősítők drágák, nemde bár? Az Emotiva A-700 változtat ezen.

 

Az egydobozos AV erősítők szinte teljesen kiváltották a különálló processzor – végerősítő kombinációkat az összes, kivéve a legfelsőbb árkategóriákban. Az egyetlen ház adta praktikum és a funkciók egyre növekvő száma, mellyel a legkülönbözőbb árszinteket képviselő erősítőknél találkozhatunk, kiszorították a kétkészülékes megoldásokat. Ami a jelfeldolgozást illeti, nincs ami megállítsa az egydobozos egységek térhódítását a processzorokkal szemben, azonban a többcsatornás végerősítők esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Ennek pedig egyszerű oka van. Azzal, hogy az AV receiverek mind több funkciót és erősítőcsatornát kínálnak az új keletű audioformátumok használatához, egyre növekszik az erősítőkre jutó terhelés. Míg egy AV receiver esetében a gyártó megadhatja, hogy hét, kilenc vagy akár tizenegy csatornája – mondjuk – 100W teljesítményt ad le, ez az érték jelentősen esni fog, amint valamennyi csatorna – vagy akár csak néhány közülük – terhelés alá kerül, és hangsugárzókat hajtanak meg. Itt lép be a képbe az Emotiva A-700, azt állítva, hogy összes csatornája egyidejűleg 80W teljesítményt képes biztosítani (8 Ohmon), alacsony torzítás mellett. Jónak mondható technikai jellemzők – mindez csalogató, 770 angol fontos áron.

Noha rendelkezésre áll hozzá passzoló processzor (a 4K kompatibilis, hétcsatornás BasX MC-700), az A-700 meglévő receiverünk továbbfejlesztéseként is használható. Hadra foghatjuk például az elsődleges surround rendszer tehermentesítésére, így az AV receiver kezelheti a magassági csatornákat vagy a második zóna hangsugárzóit.

Egyszerű és letisztult


Az erősítők D helyett A/B osztályúak, ami azt jelenti, hogy az A-700 belső kraftjának jelentős részét az izmos toroid trafó szolgáltatja. Utóbbi elegendő tápot biztosít a 4 ohmos terhelés hatékony kezeléséhez is. Minden egyes csatorna különálló, emellett egy méretes belső hűtőborda gondoskodik a végfokozatok és a tápegység elválasztásáról. Kettő darab hűtőventilátor helyezkedik el az A-700 belsejében, azonban a tesztelés során egyszer sem voltak hallhatóak, már ha egyáltalán működésbe léptek.A készülék hátoldala kellőképpen levegős és egységes képet mutat, így elegendő hely áll rendelkezésre a csatlakozók és a hangsugárzók kimenete körül.

Tesztünk során az A-700-at a Yamaha RX-A3040 receiverével kötöttük össze, az utóbbi pre-out kimeneteit igénybe véve. Öt szatellit hangsugárzó használata mellett az Emotiva végerősítő az első pillanattól fogva bizonyította, hogy bármilyen hangerő-növekedés mellett nagyobb erősítést biztosít, mint a Yamaha belső erősítői. Azonban az A-700 pozitív tulajdonságai túlmutatnak a puszta hangerőn. Igazi, bűnös Blu-ray élvezetek után nyúlva „A trollvadász” (Troll Hunter) című film került terítékre, tesztalanyunk pedig kiválóan reagált a film hangsávjának váltásaira, ahogyan a norvég erdő megelevenedett, és trollok hangjával telt meg. Az A-700 azon képessége, hogy könnyedén visszaadja a dinamikai változásokat, sokat segít abban, hogy a filmek hangeffektusai igazán meggyőzően hangozzanak. A tonalitás végig pontos és élethű volt, és az Emotiva természetesen szólaltatta meg a „Hajsza a győzelemért” (Rush) Forma-1-es filmdráma már jóval valószerűbb hangeffektusait. A motorok sikító hangja részletezően szólt, és a James Huntot alakító Chris Hemsworth sorai is kellően elkülönültek a hangsáv többi részétől, így végig érthetőek maradtak. Meg kell hagyni, az A-700 kifejezetten jól teljesít ebben a tekintetben – akármilyen filmről legyen is szó, minden tiszta és követhető.

Természetesen nem valószínű, hogy az öt kompakt szatellit hangsugárzó állítaná a legkomolyabb kihívások elé az Emotiva erősítőjét. Így hát új összeállítást rögtönöztünk két Neat Momentum álló hangfal, egy Neat IOTA center, valamint egy Acoustic Energy AE1 Classic hátsó hangfalpár formájában. Ez az ötösfogat alacsony érzékenységet ígér, emellett egy sor olyan követelményt támaszt, mely a legtöbb AV receiver számára magasra teszi a lécet – az Emotiva azonban mindvégig állta a sarat.

 

A „Tron: Örökség” (Tron: Legacy) (Blu-ray) hisztérikusan hangos fénymotor futama  bármilyen erőlködés vagy kompresszió nélkül szólalt meg, a részletek pedig itt is kellőképpen elkülönültek. Aligha találnánk az 1 millió forint alatti árkategóriában olyan hangfalszettet, melyekkel ez a végerősítő ne tudna elbánni.
Mindezzel persze ne csapjuk be magunkat, hiszen az Emotiva nem egy komoly, prémiumkategóriás, többcsatornás erősítő teljesítményét kínálja – hiányzik belőle némi tér és az a valódi erő, amit mondjuk a NAD M27 esetében tapasztaltunk. Ez persze nem túl meglepő, ha megnézzük az A-700 árcéduláját, azonban még így is tökéletesen megfelelhet az elvárásainknak. Ha valaki plusz erősítésre vágyik egy meglévő Atmos/DTS:X rendszer továbbfejlesztéséhez, érdemes kipróbálnia az Emotiva végerősítőjét.

 

Összegzés

Az Emotiva rendkívül kedvező árú készüléke erőlködés nélkül kínál tetemes kraftot (noha nem egy nehézsúlyú erősítőről van szó) és lenyűgöző audioélményt.

 

EMOTIVA BASX A-700

 

Iránytű

Ár:269.900 forint
Forgalmazó:Home Movie Bt.
Internet: www.homemovie.hu
Garancia:3 év

 

 

Technikai jellemzők

Erősítő típusa7-csatornás A/B osztályú végerősítő,

mikroprocesszoros vezérléssel és védelmi áramkörrel

Transzformátor tipusaLineáris tápegység toroid transzformátorral
Teljesítmény 8 Ohm-on110 watts RMS / csatorna; 20 Hz – 20 kHz;

THD < 0.1%

Teljesítmény 4 Ohm-on210 watts RMS / csatorna; 1 kHz; THD < 1%
THD0,02%
Frekvencia átvitel (Hz)5 Hz to 80 kHz (+ / – 1.8 dB)
Jel / Zaj viszony (dB)>120 dB
CsatlakozókRCA be, Vezérlő ki – be
VédelemTúlmelegedés védelem, rövidzárvédelem, földelési hiba védelem
Méretek (szé x ma x mé)431 x 101 x 393 mm
Tömeg13,3 kg

 

 

Tesztértékelés

Hangzás, hangképzés:96
Részletek bemutatása:98
Térleképzés:95
Dinamika / életszerűség:97
Hangminőség (átlag):97

 

Kidolgozás:98
Kinézet, dizájn:96
Kezelhetőség, üzembehelyezés:96
Gyakorlati értékelés (átlag):97

 

Tesztösszesítő

Hangminőség:97
Gyakorlati értékelés:97
Végeredmény (átlag):97
Ár/érték arány:9,7
Értékelés:Kiváló / csúcsosztály

 

 

Röviden és velősen

+Felépítés / felhasznált anyagok

+Kiváló hangzás

+Jó ár / értékarány

 

Forrás: http://www.sztereomagazin.hu

 

 

Tovább a termékhez………..

Hozzászólás