Emotiva 5.0 házimozi hangfalcsalád – Egységben az erő

Az előző lapszámban az Emotiva T1-es álló hangfalakról tesztben írtam meg a tapasztalataimat. Az élmény maradandó volt ahhoz, hogy most még nagyobb érdeklődéssel fogjak neki a teljes rendszer meghallgatásához.

 

A meghallgatás során egyszerre vallattam az Emotiva MC-700 Surround Processzort, és az A-500-as erősítőt az Emotiva 5.0-ás házimozi hangfalcsaláddal, közben pedig arra kerestem a választ, hogy egy egységes, egy gyártótól származó rendszerben mire képesek a komponensek. Az Emotiva családtagok nem csak látványban, hanem hangzásban is lenyűgözően viselkedtek, noha –mint az a felsorolásból is kiderül, –  nem találunk közöttük mélyfrekvenciás subwoofert.

 

Külső és technika

 

Az MC-700 BasX Surround Processzor acélvázára alumínium előlapot szerelek, az előlapon lévő nagyméretű, világoskék kijelzőn kísérhetjük figyelemmel az üzemmódokat. Hátul hat 4K-s HDMI be- és két hasonló kimenetet találunk, a bemenetek közül három támogatja az UltraHD HDR szabványt, ezeken kívül még több analóg és digitális hangbemenet is használható.

Az MC-700 kézzel vagy a mellékelt távvezérlővel működtethető és az intuitív menürendszerének segítségével egyszerűen konfigurálható. Az MC700 nem skálázza fel a tartalmakat, mert a gyártó szerint ez sokkal többet árt, mint használ a minőségnek Ha okostelefonról vagy más Bluetooth-alapú eszközről szeretnénk zenét lejátszani az MC-700-on keresztül, vásárolható hozzá bluetooth-vevőegység is. A vevőegység közvetlenül az MC-700 hátulján található USB aljzatba csatlakoztatható, és támogatja a legújabb Bluetooth 3.0 CD minőségű AptX audio szabványt.


Az A-500 BasX erősítő a hangprocesszorhoz hasonlóan nagy teherbírású mechanikai szerkezettel rendelkezik és túlméretezett lineáris tápegységének köszönhetően a gyártó szerint bármilyen nehezen hajtható hangfallal megbirkózik. Csatornánként 80 Wattra van méretezve, de akár 110 wattos kétcsatornás üzemmódot is tud 8 Ohm-nál, a hátlapon pedig öt RCA bemenettel és 12 voltos triggerrel is rendelkezik. A frontpanel állapotjelző LED-jei kikapcsolhatók, amennyiben azt zavarónak ítéljük.


Felkészülés a tesztre

 

A hangfalak bekötése a mostanában megszokott és bevált Furutech FA-Alpha vezetékekkel történt, valamint a vendégszeretetemet élvező Oppo BDP105-ös lejátszót is beillesztettem a rendszerbe. A kábelek nagy száma ellenére az Emotiva BasX surround rendszer beállítása egyszerű. Először az OPPO-t csatlakoztattam HDMI kábellel közvetlenül az MC-700 processzorhoz és az MC-700 HDMI-1-es kimenetét a TV-hez. Ezután az OPPO-t – szintén HDMI kábellel – közvetlenül a TV-hez, végül az OPPO “csak audio” HDMI kábelét az MC-700-hoz. Ez az elrendezés egy extra kábelt is igényelt, az MC-700 HDMI kimenetéről a TV-hez, ezzel viszont a processzor OSD menüje is látható lett.

Sztereó zene esetén az OPPO HDMI kimenetét kötöttem az MC-700-ra. Ebben a konfigurációban az MC-700 digitális-analóg átalakítója (DAC) dolgozott, nem pedig az OPPO DAC-ja. Ez azért kívánatos, mert ha az analóg hangot az OPPO-ból az MC-700-be továbbítjuk, a jel a basszuskezelés miatt „újradigitalizálódik” a processzorban és ez veszteséggel jár. És tudjuk, minél kevesebb az A/D-D/A konverzió, annál szebb a hang.

Ne feledjük, hogy a 4K tartalom lejátszásához “nagysebességű” HDMI kábelek szükségesek!

Így láttuk, hallottuk

 

Remek az Emotiva BasX MC-700 helyiségkorrekciós megoldása. A processzorhoz mikrofont is kapunk, az algoritmus neve pedig “Emo-Q”. A Yamaha YPAO-val és az Audyssey helyiségkorrekciójával összevetve is megállja a helyét. A teszthangok igencsak hangosak, de az elektronika pontosan meghatározta a rendszer összes hangszórójának méretét és távolságát, különösen a filmek dinamikáját javította jelentősen az Emo-Q rendszer.

A technológia áldásos tevékenysége A nagy fal „alatt is” – Dolby Atmos / TrueHD 5.1 – remekelt, ahol Matt Damont egy középkori kínai akciójátékban találjuk, amely animált, félelmetes szörnyeket és intenzív surround hangzásokat produkál. Az Emo-Q nem csökkentette a frekvencia-eltéréseket, de a képalkotást határozottabbá tette. Hallottam, ahogy a hangkép beszűkült, amikor az Emo-Q-t kikapcsoltam. Az Emo-Q a basszus folyamatos állítgatása mellett magabiztosan varázsolta a helyükre a hangokat, a háborús dobok lüktetését és a puskapor robbanásait ugyanúgy, mint a párbeszédek világos részleteit.

Az egyik kedvenc sorozatom következett, a Terror az egyik kábelcsatornáról – HD-ben. Az erősítőnek itt sem akadt gondja, megtöltötte a kívánt erővel mind az öt csatornát úgy, hogy közben „pengeélesen” el lehetett választani a beszédet a víz csobogásától és a jég recsegésétől.

 

A hangsugárzók

 

Megállapíthattam, hogy a hangszórókon nem múlt semmi. Sőt!

A két álló torony (T1), a kisebb kétutas szatellitek (E1) és a háromutas közép (C1) mindegyike derekasan állta a sarat. Különlegességük a saját fejlesztésű Airmotiv típusú, hajtogatott sík mágneses magas-sugárzók.

A hangszórók ugyanolyan vinil-burkolatú konstrukciójúak, nagysűrűségű farostlemezből (HDF) készült ésszerű vastagságú és súlyú burkolatokat kaptak, nem pedig a gyakrabban használt közepes sűrűségű MDF-et.

A fent említett magas-sugárzóval együtt, amely mindhárom modellben azonos, a dobozokat megnyugtatóan súlyos driverek töltik be, amelyek menetes csavarokkal, alátétekkel vannak ellátva, nem pedig a szokásos facsavarokkal. Az E1 az egyedüli hangszóró, amely kompromisszumot kíván a csak push terminálok használatával. A többiek több utas terminálokat kaptak.

Következtetés

 

Az Emotiva-nál büszkék arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a piac elvárásait. Komplex rendszerekben gondolkodnak, melyekkel a felhasználóknak nincs más dolguk, mint hazavinni, összedugni és élvezni a zenét. Mindezt anélkül, hogy meg kelljen fizetniük a csúcskategória termékeinek meredeken növekvő árait. És éppen ez az, ami elválasztja ezt a céget a “csúcsminőségű” iskola legjobbjaitól. Emotiva-nál megfizethető árakat kérnek a kiváló teljesítményért cserébe.

Herbán Tibor

 

Emotiva MC-700 Surround Processzor – A-500 erősítő

Emotiva 5.0 házimozi hangfalcsalád

 

 

Iránytű

 Forgalmazó:Home Movie Bt.
Telefon:06-1-256-6478
Internet:www.homemovie.hu
Ár:Airmotiv C1: 119 900 Ft

Airmotiv E1: 129 900 Ft

Airmotiv T1: 329 990 Ft

Emotiva BasX MC-700: 269 990 Ft

Emotiva BasX A 500: 229 990 Ft

 

 

Technikai jellemzők

TípusEmotiva BasX MC-700
Video6 HDMI be / 2 HDMI kimenet 
Audio beoptikai és koaxiális  digitális, analóg sztereó, Bluetooth (opcionális Emotiva Bluetooth adapterrel)
Audio  ki7.1 csatorna, (subwoofer)
Analóg bemenetek1 x 3,5 mm jack

 

TípusEmotiva BasX A 500
Tulajdonságok5-csatornás A/B osztályú végerősítő, mikroprocesszoros vezérléssel és védelmi áramkörrel 
Teljesítmény 8 Ohm-on110 Watt RMS/csat/ 20 Hz – 20 kHz / THD < 0.1%
Teljesítmény 4 Ohm-on190 Watt RMS/csatorna. 1 kHz; THD < 1%
Frekv. átvitel5 Hz – 80 kHz (+/– 1.8 dB)
 Jel / Zaj viszony>120 dB / THD: 0,02% 

 

TípusAirmotiv C1
TulajdonságokHáromutas, középcsatornás hangszóró Airmotiv szalagmagassugárzóval, kettős 133 mm-es szőtt membrános mélysugárzó, egy 75 mm-es szőtt membrános

középsugárzó és egy 25 mm x 32 mm-es Airmotiv magassugárzó 

Frekvenciaátvitel50 Hz – 28000 Hz (+/- 3 db) / 89 db
Teljesítmény120 / 250 W (8 Ohm)

 

TípusAirmotiv E1
TulajdonságokKétutas házimozi háttérsugárzó Airmotiv szalagos magassugárzóval. Kétutas,basszreflex egy 11,5 cm-es mélyközép hangszóróval és egy 25 x 25 mm-es Airmotiv

magas frekvenciás egységgel 

Frekvenciaátvitel65 Hz – 28000 Hz (+/- 3 db)
Teljesítmény60 / 120 W (8 Ohm)
Érzékenység85 db

 

TípusAirmotiv T1
TulajdonságokHáromutas, álló hangfal. 1 x 133 mm-es közép, 2 x 152 mm-es  mélyhangszóró, 25 x 32 mm-es szalag magassugárzóval  
Frekvenciaátvitel37 Hz – 28000 Hz (+/- 3 db)
Teljesítmény150 / 300 W (4 Ohm)
Érzékenység88 db

 

 

Tesztértékelés

Hangzás, hangképzés:95
Részletek bemutatása:96
Térleképzés:94
Dinamika / életszerűség:97
Hangminőség (átlag):95,5

 

Kidolgozás:98
Kinézet / design:97
Kezelhetőség / üzembe helyezés:97
Gyakorlati értékelés (átlag):97

 

 

Tesztösszesítő

Hangzás:95,5
Gyakorlati értékelés:97
Végeredmény (átlag):96
Ár/érték arány:9,6
Értékelés:Kíváló / Csúcskategória

 

 

Röviden és velősen

+ Eredeti, egyedi design
+ Kiváló dinamika
+ Jó ár/érték arány

 

Forrás: sztereomagazin.hu

 

Tovább a termékhez:

 

Hozzászólás