SVS SB 4000 mélyláda teszt / audio & vision online

Pár hete megérkezett Magyarországra az SVS általunk nemrég beharangozott legújabb, 4000 nevű szériájának néhány reprezentánsa. Közülük a zárt felépítésű SB-4000 tűnt számunkra leginkább érdekesnek, ezért eloroztunk belőle egy példányt, hogy alaposan megismerjük, és a tapasztalatainkat megoszthassuk Kedves Olvasóinkkal.


Az SB-4000 az SB13-Ultra helyére érkezett az SVS kiterjedt családjának egyik legifjabb tagja. Megőrizve elődjének minden pozitív tulajdonságát és kiküszöbölve az általunk is tapasztalt és kifogásolt, igazán nem jelentős hiányosságokat, mint például a távirányíthatóság. Kinézete bizalomgerjesztő, pont annyi lekerekítés finomítja a szögletességet, amennyi feltétlenül szükséges, nem válik általuk gömbölydeddé, ugyanakkor tömör, masszív. A perforált acél védőlap meglehetősen súlyos, ezért annak csapjai méretes furatokba illeszkednek, melyek látványa picit rontja az összképet, de egyáltalán nem feltűnően. A doboztest anyaga természetesen MDF, feltehetően a legvastagabb változatból állították össze, mert kopogtatásra semmi kongást nem ad, mintha egy gránittömbből faragták volna ki. Mérete alapján nem gondoltuk, hogy irdatlan tömegű: 46,4 kg! A doboz makulátlan kidolgozású burkolata furnérnak tűnik, ezen kívül kapható csillogó, elegáns, zongoralakk változatban is. Aprónak tűnő gumikúpjain rezzenéstelenül áll, akinek ez nem felel meg, kicserélheti őket SoundPath talpakra.

Megfordult a fejünkben az SB-4000 alkotóelemeire bontásának gondolata, de letettünk róla, mert kicsit drága mulatság lenne, ha a legkisebb nyoma maradna. Így az SVS honlapon látható fényképekben tudunk gyönyörködni. Igen, túlzás nélkül állítjuk, a hangszóró gyönyörű! 13,5 col (34,3 cm) átmérőjű, tömege 19,5 kg, ennek döntő többségét, 17,1 kilogrammot teszi ki a két darabból álló mágnes egység. Üvegszál erősítésű papír-kompozit membránja porsapka nélküli, tapintás alapján extrém mértékben merev. A hangszórót kifejezetten zárt konstrukcióhoz optimalizálták, ennek tudjuk be a viszonylag széles alumínium öntvény kosár-küllőket, melyek között, trapéz alakú nyílásokon áramolhat a membrán által mozgatott levegő. A motor 3 colos lengőcsévéjére nyolc rétegben tekercseltek lapos, alumínium huzalt. Nem azért a húsz fillérért,de lehetne legalább 4 colos, ha már az SB16-Ultra 8 colosat kapott. Mindenki tudja, mi is, hogy nem a cséve átmérője határozza meg a hangminőséget, ezért az iménti megjegyzésünket tekintsék szimpla kötözködésnek.

A membrán legnagyobb kitérésére (Xmax) 52 mm-t adnak meg, no, ezt nem próbáltuk ki. Mondhatja erre valaki: gyáva népnek nincs hazája. Nézzék el nekünk, hogy nem feszegettük a határokat, semmi szükségét nem éreztük, erre majd a hangminőség fejezetben visszatérünk. Ehhez kapcsolódóan egy rendkívül ritkán előforduló adat olvasható az SVS honlapján, neve Xmech, ami azt a kitérést jelenti, amit maradandó károsodás nélkül képes elviselni a szerkezet, ez 76,2 mm. Gondoljanak bele, majdnem 8 cm!

Az SB-4000 hátlapja sokkal egyszerűbbnek néz ki az átlaghoz képest, ennek oka a kezelőszervek teljes hiánya. Csupán vonalszintű be- és kimeneteket, nem csak RCA hanem XLR aljzatokat és a főkapcsolót látjuk rajta. Értelemszerűen áramot is kell valahogyan kapnia, arra IEC csatlakozóaljzat szolgál. Remek ötlet és bizony szükséges részegység a kijelző – a 16-Ultra bemutatásakorejtettük szót róla – még azt is elnézzük, hogy pálcika szegmenses, ami 2018-ban meglehetősen retró hatású, de legalább messziről is olvasható. Miért kell mélyládára kijelző? Mert az 1200 W RMS, 4200 W csúcsteljesítményű Sledge STA-1200D erősítőt 50 MHz-es Analog Devices DSP dirigálja, amely igencsak okos, ahogy ez egy aprócska professzorhoz (gyengébbek kedvéért: mikroprocesszor) illik. Ennek kezelése, vezérlése lehetséges a szubládán lévő gombokkal, a tartozék távirányítóval, valamint Bluetooth-on kapcsolódó (iOS és Android) mobiltelefonról, tabletről. Az ismert helyekről ingyen letölthető applikáció részletes és egyúttal egyszerű finomhangolást teszt lehetővé.

A mellékelt kis infravörös eszköz is elismerést érdemel, a mindennapos használathoz elegendő a tudása. Ám a DSP összes lehetséges funkcióját sokkal könnyebb 5-10 colos kijelzőn lapozgatni, mint a mélyláda kéken világító pálcikáit figyelni és közben a mellette lévő négy gombot, vagy ezeknek a távirányítón lévő másolatait nyomogatni.

Címszavakban felsoroljuk a menüpontokat: hangerő, kijelző kikapcsolása, kapcsolat az SVS ügyfélszolgálattal, mélyáteresztő szűrő frekvenciája (30-200 Hz), a vágás meredeksége (6; 12; 18; 24 dB), fázis (0-180-ig fokonként), polaritás, háromsávos, parametrikus EQ, szubszonikus szűrő, mindezek mentése három (Movie, Music, Custom) memóriába, amik tetszés szerint átnevezhetőek. Megpróbáltuk fülre optimalizálni az SVS SB4000 hangját, nem volt úgy sem rossz, de amikor bevetettük jól bevált hangnyomásmérő műszerünket, más dimenzióba kerültünk. Ezt ajánljuk minden jelenlegi és jövőbeni SVS SB-4000 tulajdonosnak.

A tesztelést két hetes normál használat előzte meg, tévéműsorok, sorozatok és film újdonságok nézését tette kiemelkedően élvezetessé az SVS SB-4000. Egészen jól összebarátkoztunk, majd elindítottuk szokásos összeállításunkat és kivétel nélkül, mindegyik széles mosolyt varázsolt az arcukra. A Drive zálogház kirablásos jelenetében a revolverlövések kegyetlen erővel, feszesen, pontosan, valósághűen törték meg a várokozás perceinek csendjét. Az autós üldözés során egymásnak csapódó karosszériák puffanásai fényévekre vannak az életszerűtől, szimpla hatásvadászat, ehhez felesleges egy 600000 forintos zárt szubládát bevetni, amiből következik, hogy az SB-4000 számára ujjgyakorlatnak bizonyult. A Valkyriesivatagi légitámadásában döbbenetes erővel, feszességgel, lélegzetelállítóan szólalt meg a légvédelmi gépágyú, majd a bombák robbanásától hullámzott a szőnyeg és talán alatta a bükkfa parketta is. A Hulkot támadó .50 hüvelykes géppuska dörgésétől még a lábszárunkon is bizsergett a bőr, majd az infrahang-ágyúk bevetésekor pánikszerűen le kellett csökkentenünk a hangerőt, mert az súrolta az elviselhetetlenség határát. A Tron-ból kiemelt részek szubbasszusainak hitelességét képtelenség minősíteni, mert például nem létező, rakétahajtóműves szerkezetekhez társultak. Azt viszont tudjuk, ezek hogyan szólaltak meg más mélyládák tolmácsolásában, azokhoz tudtunk viszonyítani. Az SB4000 sokadszorra nyűgözött le mindnyájunkat, estünk egyik ámulatból a másikba.

Megnéztünk egy teljes Seal koncertet, majd az unalomig ismert Marcus Miller dalt a Ramsey Lewis nevével fémjelzett BD-ről, és amikor a muzsikus tenyérrel csapkodta a gitárját, azt a mellkasunkon és a gyomrunkon éreztük. Phil Collins First Farevell Tour-jának Finally című párizsi előadását megörökítő lemeze sajnos nem Blu-ray, de ez sosem gátolt meg minket abban, hogy rajongjunk érte. Az indító szám dobszólóval kezdődik, majd duó, végül ütőhangszeres trió lesz belőle, amit csakis precíz, gyors, megfogott szubbasszus támogatással lehet igazán élvezni. Ezt maradéktalanul megkaptuk az SB-4000-től, az élményfaktor csúcsot döntött. Kiváló példája annak, hogy a legalsó oktáv is tud szólni részletezően. A technikai ismertetőben írtunk a membrán tekintélyt parancsoló, 52 milliméteres maximális kitéréséről, ami irdatlan mértékű, ám a használat és a tesztelés során ennek kihasználására nem volt szükség, mert az SB-4000 úgy tudott lenyűgöző basszust kelteni, hogy látszólag meg sem
mozdult a membránja. Na jó, az említett légvédelmi gépágyú megszólaltatásakor rendesen kilengett, mégsem rakódott hangjára a torzítás árnyéka sem. A műszaki adatok között szereplő 19 hertzes alsó határfrekvencia korrektnek, hitelesnek tűnik, méréseink során eggyel magasabban, 20 Hz-en vizsgáltuk a mélyládát, ott a hangnyomás körülbelül 3 decibellel csökkent a 25-höz képest. Ezt a parametrikus EQ-val megemeltük és kaptuk egy 20-80 Hz-ig lineáris frekvencia-menetet. Azért ehhez még két helyen be kellett avatkoznunk, de annak a szoba akusztikája volt az oka, arról az SB-4000 nem tehetett.

Végszó

Az SVS SB-4000 bekerült abba a szűk körű, elit társaságba, amit szerkesztőségünk tagjai referenciaként, példaként hoznak fel, amikor egy adott termékkategória szóba kerül. Viszonylag kis térfogatból akkora hangot présel ki, amekkora egy tekintélyes méretű moziszobában is több lehet ez elegendőnél, ugyanakkor 20-25 négyzetméteres helyiségben sem tűnik soknak. Ez köszönhető a remek DSP-nek, a rengeteg tapasztalaton alapuló tervezésnek és a mintaszerű kivitelnek.

Vitán felül áll, hogy megérdemli a Kiváló Termék címkét.

 

Műszaki adatok

  • Felépítés: zárt
  • Hangszóró mérete: 34,3 cm (13,5 col)
  • Erősítő teljesítménye (max/RMS): 4200/1200 W
  • Frekvencia-átvitel: 19-310 Hz
  • Keresztváltási frekvencia: 30-200 Hz
  • Készenléti teljesítményfelvétel: <0,5 W
  • Méretek: 465 x 453 x 471,3 mm
  • Tömeg: 46,4 kg
  • Ár: 599 990 Ft
  • Forgalmazó: Home Movie Bt.

 

 

 

Mérleg:

+ Mintaszerűen pontos, feszes, részletező hang, ezért zenére is ajánlott
+ Brutalitásra képes hangnyomás
+ Hatalmas erősítő teljesítmény
+ Könnyen kezelhető, mindent tudó mobil applikáció
+ Infravörös távirányító
+ Makulátlan kivitel
-Nincs automatikus EQ

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség házimozira: 5
Hangminőség zenére: 5
Hangnyomás: 5
Kivitel: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 4.5

Forrás: AV-Online

 

Tovább a termékekhez:

 

Rendelésre

SVS PB-4000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

pb4000oak
Teljesítmény: 1200 / 4000 Watt Frekvencia átvitel: 13

Rendelésre

SVS PC-4000 aktív mélyláda

svspc4000
Teljesítmény: 1200 / 4000+ Watt Frekvencia átvitel: 15

Rendelésre

SVS SB-4000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb4000oak
(1)
Teljesítmény: 1200 / 4000 Watt Frekvencia átvitel: 19

Hozzászólás