Naim Uniti Nova teszt – Egységben az erő

Sok víz lefolyt a Temzén amióta az abszolút funkcionális, minimalista stílusú Naim erősítők mellé olyan modern eszközök kerültek be a gyártó választékába, mint a Mu-So és az Uniti streamer sorozat, melynek tagjai közül, ha már lúd legyen kövér, mindjárt a csúcsmodell Novát láttuk vendégül.

Az utóbbi években az aktuális technológiákat innovatívan és bátran alkalmazó brit gyártó úgy tűnik presztízsének és készülékei minőségének megőrzés mellett egyre inkább kilépett a szigorúan vett audiofil közönség felé irányuló több évtizedes imázsából, és új piacok és vásárlók felé nyitott, lényegesen szélesebb körben ismertté téve ezáltal a korábban inkább csak az „értő” közönség számára ismerősen csengő Naim Audio nevet. Ha jól belegondolunk, igazából ez egy logikus lépés, hiszen a modern technológia, a jó kinézet és a bővebb funkció repertoár egyáltalán nem zárja ki a jó minőséget, és nem kell feltétlenül elhivatott audiofilnek lenni ahhoz, hogy valaki jó és drága készüléket vásároljon. Ennek okán a Naim lényegében felvette a kesztyűt a modern világ kihívásaival és elvárásaival szemben, jól felismerve, hogy napjainkban a készülékek megjelenése és tudományai sokkal fontosabbak, mint korábban voltak, és, hogy azok a vásárlók, akiknél ezek a paraméterek is sokat nyomnak a latban, ugyanúgy vágyhatnak a kifinomult, minőségi hangzásra.

A fentiek szellemében született Uniti streamer sorozat tagjai letisztultan elegáns és modern, néhol majdhogynem sci-fi hangulatú kivitel elemekkel rendelkező készülékek, melyeknek formája és a Star valamint a Nova esetében a moduláris, két dobozos felépítése számomra ráadásként egy másik nagy brit, a Meridian ’90-es években futó 200-as készülékeit idézi. A Nova mi tagadás, valósággal vonzza a tekintetet, ezzel már a bekapcsolása előtt jelentős „kell nekem” érzést ébreszt a szemlélőben, bár sajnos nem pont abba az árkategóriába tartozik, ahol a legtöbb hazai vásárló keresgélni szokott.

A feketére anodizált, szálcsiszolt alumínium külsejű Nova megjelenésének meghatározó eleme a jobb oldalon található 5”-os színes kijelző tűéles képpel és bekapcsoláskor a sorozatra jellemző, Cocteau Twins lemezborítókat idéző színkavalkáddal. A kompakt méretű, nem túlzottan magas készülék összesen 13 kg-ot nyom, amiben komoly szerepe van a vaskos alumínium hűtőbordáknak és a házának közel felét elfoglaló méretes toroid transzformátornak, ami stabil tápellátást biztosít a csatornánként 80 W teljesítményű AB osztályú végerősítőknek. Igen, ebben a modern, sok tekintetben a digitális eszközök megszólaltatásához optimalizált eszközben nem digitális, hanem egy olyan klasszikus AB osztályú analóg erősítő egység található, amely az ikonikus Naim NAIT típusból származik, ami már előzetesen kiváló ajánlólevél a Nova számára. A kapcsolás természetesen szigorúan válogatott, kiváló minőségű diszkrét komponensekből épül fel házon belül tökéletesen elválasztva a digitális és a tápszekcióktól, valamint a Naim új signature hangerőszabályzó egysége is beépítésre került, amely a kifinomult analóg módon történő hangerőszabályzást digitális precizitással végzi, és egyébként a high-end NAC-N272 streamer előfokban is megtalálható. Maga a lágyan működő hangerőszabályzó a kiváló minősége mellett is megér egy misét; a jobb oldalon, felül elhelyezkedő, fénygyűrűvel körülvett fényes fekete domború egység első ránézésre felültöltős CD játszó felnyíló lemezfedelének tűnik és kétségkívül a Nova egyik legfőbb design elemének számít, mellesleg pedig még a Bluetooth antennát is elrejtették benne a mindenre gondoló tervezők. A beállított értékről a kijelző természetesen folyamatosan tájékoztat, akkora szép formájú, tűéles fehér digitekkel, amelyeket még egy nagy terem túlsó végéből is kényelmesen le lehetne olvasni.

A többi Uniti készülékkel és Naim streamerrel tökéletesen együttműködő Nova folyamatos szimultán zene lejátszásra képes a legtöbb külső forrásról, beépített Chromecast és AirPlay funkciókkal, Spotify és Tidal kliensekkel, vTuner internet rádióval, Roon szoftverrel, valamint Bluetooth kapcsolattal egyaránt rendelkezik, utóbbiból az aptX HD verzióval, amely a jelenleg elérhető legjobb átviteli minőséget biztosítja. A Burr-Brown DAC-hoz csatlakozó digitális bemenetek között SD kártya helyet, Ethernet csatlakozást, kettő USB A portot (egy az előlapon, egy a hátlapon), kettő optikai digitális bemenetet (az egyik 24 bit/192 kHz-es jelek fogadásához is alkalmas), valamint három koaxiális bemenetet találunk, melyek közül az egyik a Naim által kedvelt BNC változat. Az analóg repertoár kettő bemenetből (RCA, DIN) és egy pre out kimenetből áll, azok számára, akik netán külső erősítővel vagy aktív szub-wooferrel szeretnék használni a készüléket. A mindössze néhány fontos kezelőszervet hordozó frontlapon még egy diszkrét felépítésű fejhallgató erősítőhöz kapcsolódó 3,5 mm-es jack fejhallgatóaljzat kapott helyet. A Nova kezelése a hozzá mellékelt elegáns távezérlő mellett az iOS/Androidos Naim app-al lehetséges. A felhasználó könnyedén elérheti a kedvenc zenéit és rádióállomásait, a különféle streaming szolgáltatók választékát és lejátszási listáit, valamint megtekintheti az előadók diszkográfiáit és biográfiáit. A rendszer a későbbikben egyszerűen frissíthető és az új app a Naim streaming termékek és merevlemezes szerverek együttes irányítását is biztosítja.

A monumentális Statement erősítők legújabb változatait elnézve egyértelmű, hogy a Naim semmit sem adott fel sok évtizedes értékeiből, miközben olyan modern és a design orientált vásárlókat is tökéletesen kielégítő készülékeket is bemutatott, mint az Uniti modellek. Ezek a nagytudású all-in-one eszközök azonban örvendetes módon semmilyen auditív kompromisszumot nem kényszerítenek rá tulajdonosaikra, mivel kifinomult digitális áramköreik és a NAIT integrált erősítőből származó AB osztályú analóg erősítőegységeik a klasszikus Naim hifi készülékek hangzásvilágát nyújtják, és a karcsú és kompakt Nova a maga 2×80 Wattjával még a különféle komoly és nagyméretű hangsugárzókat is mindenféle értelemben gondtalanul meghajtja. Apropó AB osztály! Amióta csak hifivel foglalkozom, mindig is a csöves és félvezetős világok előnyeit és karakterét ötvöző, vagyis kellemes, lágy, szép hangszínű, de ugyanakkor levegős, részletező és dinamikus hangzás volt az ideálom, amit egyes digitális erősítők mellett az utóbbi idők tapasztalatai alapján úgy érzem, a jól megkonstruált AB osztályú félvezetős erősítőkben találtam meg olyan hátrányok nélkül, mint a kis teljesítmény vagy az A-osztály tekintélyes hője. A Nova ugyanúgy elvarázsolt, ahogy korábban a Nait XS2, mint a gyártóval való legelső, és igencsak emlékezetes élményt nyújtó találkozás, amelynek kapcsán egy másik olyan hang is eszembe jutott, ami a közelmúltban szubjektíven is óriási és maradandó hatást gyakorolt rám. Ez volt a Micromega M1, ami történetesen szintén AB osztályú analóg erősítővel rendelkezik, melynek alkalmazását és előnyeit a gyártó a leírásban is hosszasan ecseteli, de a hangzása természetesen mindenféle műszaki információnál sokkal szemléletesebben „mondja” el, milyen jó!

Egyszóval a Nova a Nait X2-höz hasonlóan eszköztelenül, semlegesen, testesen és dinamikusan zenél, a híres rokonnál talán egy csipetnyivel szebb hangszínekkel, gondolva talán arra is, hogy ezt a készüléket a kinézete és a tudományai okán vélhetően nem csak „kőkemény” audiofilek fogják vásárolni. Karakterét tekintve a Nova a kritikai érzéket sikeresen elaltató berendezések közé tartozik, aminek okán a tesztelő gyakran kapja azon magát, hogy egyszerűen csak zenét hallgat és még a gyakorlatilag „rongyosra” hallgatott tesztanyagot is jobban élvezi a szokásosnál. Gyakorlatomhoz hűen a különféle TV műsorokat és filmeket is sztereóban néztem (hallgattam), amihez a készülék szintén tökéletes partnernek bizonyult. A „Gyilkosság az Orient Expressen” legújabb feldolgozásának végén a vége főcím alatt megszólaló akusztikus hangszerek/női ének dal, majd az azt követő klasszikus zenei jellegű mű hangzása például annyira tetszett, hogy lényegében végignéztem az egész stáblistát, de ugyanígy lenyűgöztek más filmek modern, popos vagy rockos zenei témái is, vagy a „Gátlástalanok” hajós epizódjának végén hallható mexikói gitárzene, hogy csak egy-két igazán maradandó példát hozzak fel a sok kellemes élmény közül.

A Nova hangzását analóg és digitális forrásokról egyaránt egységesség, kohézió, semlegesség, nyugalom és természetesség jellemzi, és a Naithoz vagy a Micromega M1-hez hasonlóan nem instant módon, de rövid szavatossággal nyűgöz le, hanem hosszú időre ott akar tartani a zenehallgató székben és a zenéje sokáig az ember fülében marad. A hangzása olyan, mintha mind egyes hangjegye tökéletesen meg lenne komponálva a testes, dobhártya rezegtető basszusoktól kezdve egészen a légies magastartomány legfelső még hallható hangjáig bezárólag. A megszólalása kerek, valóság ízűen telt hangszer és énekhangokkal, és kozmetikázás vagy színezettség nélkül is egészen egyszerűen szép hangszínekkel. A nagyon erős mezőnyből éppen ezért elég nehéz bármit is kiemelni, de ha már mindenképpen meg kell említenem valamiket, azok a fúvósok és a húros hangszerek lennének. Előbbiek megszólaltatása egészen lenyűgöző, a belőlük kiáramló levegővel, a különféle textúrákkal és a hangszerek apró nüanszaival, az ebből a szempontból amúgy is szerencsés gitármuzsikák pedig egészen hihetetlen jelenlétérzetet produkálnak. Műfajtól függetlenül a zene integritása kiváló, a dinamikus és halk részletek közötti átmenetek még szélsőséges esetekben sem tudják zavarba hozni a készüléket, amely abszolút természetesen, mindenféle erőlködés nélkül zenél, a hangok pedig minden hangerőszinten maguktól értetődően és könnyedén áramlanak a hangszórókból. Ha már a hangszóróknál tartunk, a nyílt, levegős, dinamikus és részletező Opera például tökéletesen illik a háklisnak amúgy sem mondható, alapvetően jóindulatú karakterrel rendelkező Novához, ezért a hozzá sok tekintetben hasonló Focal hangsugárzókkal való együttműködés is nagyon jó, abszolút érthető lépésnek tekinthető és könnyen belátható, miért a francia gyártóval „bútorozott össze” a Naim.

Ajánlás

Az egydobozos modellként is a klasszikus high-end komponensek minőségét nyújtó, kifejezetten szerethető hangzású és nagytudású Nova egy átkozottul vonzó modell, az árcédulája azonban nálunk sajnálatos módon eléggé leszűkíti a potenciális vásárlók körét, akik közül sokan majd bizonyára igazi szerelemből választják ezt a készüléket. Eljövendő tulajdonosaiknak egy irigyük már biztosan van.

Forrás: HFP online

 

Naim Uniti Nova üzletünkben előre egyeztettet időpontban kipróbálható

Alábbi hangfalakkal: 

 

Rendelhető 2-6 nap

Dali EPICON 8 álló hangfal pár

daliepicon8
Ajánlott erősítő teljesítmény: 50-500 Watt Frekvenciatartomány: 35 -
Elfogyott

Elfogyott

Focal ARIA 936 álló hangfal pár

focalaria936
Erősítő teljesítmény: 50 – 300W Frekvencia átvitel: 39Hz
-25%

Rendelhető 2-6 nap

SVS Ultra Tower High-End álló hangfal pár

svsultraálló
  Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-300 Watt Frekvencia átvitel:
899 990 Ft

 

Tovább a termékhez:

-12%

Rendelhető 2-6 nap

 

 

Hozzászólás