Naim Mu-so Qb Bluetooth hangszóró teszt / audio vision online

A Naim kifejezetten azon márkák közé tartozik, melynek csapatunk mindig örömmel fogadja egy-egy újabb termékét. Az angol cég jól láthatóan hű marad ötletes mottójához (“Go deeper”), amit már valóban nagyon sokféleképpen értelmezhetünk. Az mindenesetre igaz, hogy mérnökeik és formatervezőik is alaposan elmélyültek a fejlesztések tengerében, melynek ékes bizonyítéka ez a szemet gyönyörködtető All in One készülék, a Mu-so Qb.

A jövő mindenese

Ha örülünk, ha nem, a világ és az életünk egyre nagyobb léptekben gyorsul, fejlődik. A tech cégek szinte már felfoghatatlan tempóban követik, vagy inkább diktálják a felhasználók igényeit, ami az utóbbi években bizony fenekestől felfordult. Köszönhetően a kiváló minőségű hifi készülékeknek, és a számos streaming szolgáltatónak, már nincs feltétlenül szükség milliókat elkölteni fél szobákat elfoglaló készülékláncokra, hangfalakra, hanglemezekre vagy CD gyűjteményekre, egyebekre, mert egyre komolyabb tudású, és hangminőségű készüléket kaphatunk meg szinte nevetséges méretekben. Természetesen itt nem a vájtfülű audiofilekre gondolunk, hanem
egyszerűen az igényes hangzásra vágyó tömegekre, melynek népes tábora rohamosan növekszik, és a szakma számára egy óriási új piac nyílik meg ezzel.

Napjainkban egy magasabb árfekvésű Bluetooth hangszóró olyan hangminőségre képes, amit korábban egy középkategóriás hifi rendszertől kaphattunk csak meg. Több konkurenciájával egyetemben a Naim is észrevette ezeket a trendeket, és úgy döntött, hogy érdemes beszállni ebbe a ringbe, de egy ilyen patinás cég többet is le tud tenni az asztalra egy jó minőségű Bluetooth hangszórónál. A hálózati zenelejátszásban volt már tapasztalatuk, és a tökéletes hangzásra való törekvésben is élenjáró cégnek csak ezeket a részleteket kellett egy olyan minimális helyigényű házba préselni, amire ha ránéz az ember, tátva marad a szája. Ennek eredményképpen született meg a Naim Mu-so és a még kompaktabb testű Mu-so Qb. Jelen tesztünk során a kisebbik modellt veséztük ki, bár az eltérés, nem a tudásban, hanem a méretben, hangban és ebből adódóan az árcédulán keresendő. Apropó ár, a Mu-so Qb 250 000 forintos hazai ára bizony nem tűnik kevésnek első blikkre, de had meséljük el, hogy mit is tud ez a valamivel több, mint 22 x 22 cm-es kocka.

Egységben az erő

Ahogy kiemeltük a dobozából és először körbeforgattuk kezünkben ezt a kis csodát, valóban elképesztő látványban volt részünk. Ennyire igényes anyaghasználatot, megépítést és tervezést nagyon ritkán látunk. Már csak a külseje miatt is megérdemelné a már bezsebelt EISA díjat, bár már ekkor borítékolható volt, hogy ha valaminek a külsejével ennyit foglalkoztak, akkor a felszín alatt is izgalmas részletek várnak ránk. Az is egyértelműen látszik, hogy a Naim mérnökei itt bizony minden négyzetmillimétert kihasználtak a hatásfok érdekében. A gyönyörű megmunkálású masszív alumínium ház, teljes felületű hűtőborda hátfallal, valamint üveg töltésű polimer elő- és oldallappal kellően merev, és stabil házat képeznek az öt hangszórónak, és az oldalt elhelyezett passzív basszus radiátornak.

A kis kocka szálcsiszolt alumínium tetejébe süllyesztett hangerőszabályzó tárcsa rendkívül finoman mozog, közepében pedig a vezérlés funkcióit találjuk meg gondosan megvilágított ikonok formájában. A Naim vezérlő applikációit ismerve, ezeket maximum a kivitelezésből adódó technikai élvezetek miatt fogjuk csak manuálisan kezelni. A hátlap hűtőbordái alsó részén találhatjuk a fontosabb bemeneteket, név szerint, 3,5 mm-es Jack, digitális optikai 96 kHz-ig, és egy USB-A.

A Mu-So Qb eleje már izgalmasabb részleteket rejt. A mutatós hullámformát viselő védőrács eltávolításával érdekes látványban volt részünk. Az öt darab hangszóróval ellátott front és az oldalak, első blikkre egy gülüszemű ordító pszichopata űrlényre emlékeztetnek, a passzív radiátorok az oldalakon, pedig mozgás közben mintha kopoltyúk lennének. Bizarr egy látvány, de el kell ismernünk, hogy a kocka belsejében szunnyadó 300 W-os teljesítmény felszínre hozásához ennél tökéletesebb megoldást nem is tudnánk elképzelni. Technikailag látszólag tehát minden adott. Van egy nagyon masszívan megépített ház, alaposan átgondolt és elhelyezett hangszórókészlet, bőségesen elegendő erő, 32 bit-es DSP, 24 bit-es DAC amely még WiFi-n is csak 48 kHz-re csökkenti a mintavételezést, tehát a háttérben minden adott, hogy a zenék kiváló minőségben szólaljanak meg. A döntő szempont tehát ismét a forrás lesz. A Mu-so Qbszerencsére rendelkezik a legtöbb szolgáltatással, amit az ember napjainkban elvárhat.

A Naim vezérlő applikációja segítségével könnyedén elérhetjük a hálózaton (NAS) tárolt zenei tartalmakat 24 bit/192 kHz-ig, illetve a hátsó USB porton át akár pendrive-ról is lejátszhatjuk azokat. TIDAL és Spotify kliens szintén elérhető az applikációból, bár mi szívesebben használtuk az eredeti felületet, ez csak megszokás kérdése, de a lehetőség mindkét esetben adott. AptX Bluetooth és AirPlay is rendelkezésre áll, valamint az internet rádiók kedvelői is szinte végtelen mennyiségű csatorna közt kalandozhatnak, akár Hi-Res minőségben is. Az applikáció természetesen sok-sok egyéb opcióval is kecsegtet. Több különböző beállításban (EQ, Loudness) alakíthatjuk a hangzást (hangszeres muzsikáknál természetesen ezt nem javasoljuk).

A készülék talpát képező logózott átlátszó akril tömb és a felső vezérlő szekció világításának fényerejét, finombeállításokat végezhetünk attól függően, hogy milyen messze helyeztük el a faltól, vagy saroktól, kiválaszthatjuk a kezelő felület háttérszínét és stílusát és még sorolhatnánk. A Naim Mu-so Qb, tehát lenyűgöző részletekkel és tudással van felvértezve, de tesztünk legfontosabb része talán még ennél több izgalommal töltött el minket.

Működés közben

Szerencsés szituációban volt alkalmunk a Naim Mu-so Qb-t tesztelni, ugyanis a hazai forgalmazó, egyidejűleg bocsátott rendelkezésünkre egy Naim Uniti Atom készüléket is, (részletes teszt hamarosan) így remek lehetőségünk nyílt a két rendszer összehasonlítására, illetve a multiroom képességeik kiaknázására is. Egyhetes szokásos járatás előzte meg az éles tesztet, melyre sok mindennel fel voltunk készülve. A Mu-so Qb egy igazi mindenes, így ennek megfelelően álltunk hozzá.

Első periódusban egy közel 30 négyzetméteres helyiségben vizsgáltuk zenei, és mozis képességeit is, elvégre akár TV hangosításra is használhatjuk. Mielőtt elmerültünk volna a hangzásban, érdekes jelenség volt, hogy a jó hangszóró beállításoknak köszönhetően, ha nem is sztereó jellegű élményt produkált, de semmiképp sem csak egy irányból jött a hang. Határozott, széles teret képez maga köré, és meglepő módon, erőlködés nélkül töltötte be zenével még ezt a méretes szobát is. Szokásunkhoz híven, most is akusztikus zenékkel kezdtük a szeánszunkat. Ha valakinek volt már szerencséje meghallgatni ezt a kis zenedobozt, egyet fog velünk érteni abban, hogy az
első reakciónk a “tényleg csak ebből jön?” felkiáltás volt. Hihetetlen, hogy ennyi zeneiség, erő, dinamika és élet szorult egy ilyen szűk kis helyre. Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy képes egy komolyabb hangsugárzó karakterét visszaadni, de nem is lenne korrekt ezt elvárni tőle. A gitárpengések feszessége, a cintányérok tiszta csengése, és a szinte zavarba ejtően mélyre kúszó basszusok valóban elismerésre méltóak voltak. Több “laikus” ismerősnek, barátnak is megmutattuk, mert kíváncsiak voltunk a reakciókra, ami nagyon egybehangzó volt. Méretéhez képest abszolút meglepő teljesítményre képes a Mu-so Qb, de mi azt is figyelembe vettük, hogy
250 000 Ft-ért jóval többet is kell mutatnia egy hasonló méretű Bluetooth hangszórónál.

A teszt kedvéért oda is raktuk mellé a saját használatban lévő Harman Kardon Go + Play hangszórónkat, ami eddigi tapasztalatink szerint jelenleg az egyik legjobb a piacon. Bár nagyon szurkoltunk a kis Mu-so-nak, nem volt rá szüksége. Szinte másodpercek alatt magabiztosan támasztotta alá, hogy a több mint kétszeres árat, nem csak a megmunkálás, vagy temérdek funkció miatt kell leperkálnunk, hanem bizony minőségi, tiszta és nagyon összeszedett hangzást is kapunk a pénzünkért. Természetesen a fizika alapvető törvényeit az angol mérnökök sem tudják megkerülni, ezért például dinamikusabb elektronikus zenéken, rockon, vagy erősebb basszusokkal
tarkított könnyűzenéken a Mu-so Qb csak egy bizonyos jelszintig tudja garantálni lehengerlő előadását, utána ugyanis közbelép a védelem, ami fokozatosan veszi el a húsos mélyhangokat, bár ennek eredményeképp nem is tudunk belőle torzítást kihajszolni. Egyszerűbb MP3 fájlok lejátszásakor Bluetooth kapcsolat esetén sem vált élvezhetetlenné az előadás, de minden esetben meghálálta a nagyfelbontású forrásanyagokat, főleg ha azok tartalmát élő hangszerek biztosították. Fontos részletnek tartjuk megjegyezni, hogy a három részből álló, hajtogatható védőrács ugyan nagyon igényes darab, de bizony beleszól a hangzásba. Eltávolításával, tisztább
magas- és középtartomány kaptunk, az meg ízlés kérdése, hogy ki mennyire barátkozik meg a jópofa hangszórókészlet látványával. Amennyiben mégis fent marad a kifejezetten tetszetős rács, úgy ebben a Naim még három színnel tudja segíteni otthonunkba való beilleszkedését. Közel 20 000 Ft-os áron kék, narancssárga, vagy piros színű szövettel is rendelhetünk borítást a kis kockánkra, ami még akkor sem nevezhető baráti összegnek, ha a hullámos dizájn a közel 30 000 000 Ft-os zászlóshajó végerősítőjét a Naim Statement-et idézi.

A teszt során több alkalommal is áthelyeztük kisebb szobákba, konyhába, hálószobába a Mu-so Qb-t, ahol nagyon jól szerepelt a multiroom funkció is. Azon felül, hogy zökkenőmentesen és nagyon könnyen kezelhetően működött, az is bebizonyosodott, hogy egy 15-20 négyzetméteres helyiségben még inkább elemében érzi magát és rendkívül magabiztosan zenélt egészen alacsony hangerőn is. Zenei tesztünk után nem hagyott nyugodni a dolog, ezért egy optikai kábellel összekötöttük
tévénket a Mu-so Qb-val, hogy kiderüljön, meg tudja-e kímélni tulajdonosát egy esetleges soundbar vásárlástól vagy inkább csak zenehallgatásban számíthatunk rá. Természetesen fontos tényező, hogy médiabútorunk és a TV készülék között vagy alatt legyen annyi hely, hogy a Mu-so Qb elférjen középen. Ahogy elkezdtük nézni a filmeket, az első és legfontosabb észrevétel, hogy a beszédhangok, nagyon hangsúlyosan és tisztán szólaltak meg. Ez sok esetben egy egyszerű 2.0 sztereó rendszeren sem magától értetődő. Ahogy már korábban is említettük, a fizikai törvényei itt is abszolút jelen vannak, ezért egy robbanásokkal teli akció jelenetnél, a Mu-so Qbsem tud
helyettesíteni egy dedikált mélyládát, de a TV saját hangjánál fényévekkel jobb teljesítményt kapunk. A zenei jelentek, párbeszédek, de még az akcióval teletűzdelt részek is jobb minőségben szólaltak meg, mint egy alsóbb kategóriás soundbar, pedig nem erre a célra lett kitalálva.

Összegzés

A Naim Mu-so Qb egy nagyon jól átgondolt, és kivételesen megépített készülék, melyet nagyon sok területen bevethetünk, és mindenhol meg is fogja állni a helyét. Kezelése sokoldalú és nagyon felhasználóbarát, hangzása pedig minden várakozásunkat felülmúlta. Méreteiből adódóan megvannak a korlátai, de jövőbe mutató fejlesztéseinek köszönhetően, valóban nincs szükség másra, mindössze egy telefonra/táblagépre és erre a kompakt méretű, letisztult külsejű kis kockára, hogy otthonunkat megtölthessük minőségi zenével. Nem mondhatjuk alkalmi vételnek, de azok alapján, amit nálunk töltött ideje alatt tapasztalhattunk, óva intünk mindenkit attól, hogy ezt a zseniális kis készüléket csak a mérete alapján ítéljék meg, mert tudása, kivitelezése és a hangja alapján egyértelműen megéri az árát.

 

Naim Mu-so Qb vezeték nélküli hangrendszer

Műszaki adatok:
– Kialakítás: háromutas rendszer, mono mélysugárzóval
– Teljesítmény: 4×50 W + 1×100 W mély (300 W)
– Bemenetek: 3,5 mm-es sztereó Jack, digitális optikai, Ethernet, USB-A, WiFi, internet rádió,
– Bluetooth, AirPlay
– Támogatott formátumok:
WAV, FLAC és AIFF 24 bit/192 kHz, Apple Lossless 24 bit/96 kHz, MP3, AAC 48 kHz, 320
kHz (16 bit), OGG és WMA 48 kHz (16 bit) felbontásig
– Hangszórókészlet: 2 db magassugárzó: 25 mm-es dóm
2 db középsugárzó: 64 mm-es
1 db mélysugárzó: 145×76 mm
2 db passzív mélysugárzó: 148×86 mm
– Méretek: 210 x 218 x 212 mm
– Tömeg: 5,6 kg
– Ár: 249 990 Ft

 

Mérleg

+ Kivételes megépítés és anyaghasználat
+ Nagyon hatékony helykihasználás
+ Kiemelkedő minőségű részletgazdag hangzás
+ Méreteit meghazudtoló erőteljes basszusok
+ Széleskörű szolgáltatáscsomag
+ Könnyű kezelhetőség
+ Több színben rendelhető védőrács
– A védőrács magas ára
– Méretéből adódó terhelhetőségi korlátok
– Távvezérlő csak külön rendelhető

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség zenével: 4
Hangminőség filmekkel: 4.5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

AV-Online

 

Tovább a termékhez:

 

Hozzászólás