Emotiva Airmotiv T2 álló hangfal teszt / audio&vision online

Mióta hazánkat elárasztotta legkülönbözőbb termékeivel az amerikai hifi és házimozi specialista Emotiva, csak kapkodjuk a fejünket, hogy vajon milyen következő csemegét ad a magyarországi forgalmazó egy alapos tesztre. Volt már nálunk integrált erősítő, elő/végfok páros, és egy aprócska, de annál meghökkentőbb tudású állványos hangsugárzó is. Dávid után most Góliát érkezett meg szerkesztőségünkbe az Emotiva Airmotiv T2 álló hangfal személyében.

A monstrum

A korábban nálunk vendégeskedő Emotiva Airmotiv B1 állványos hangfal határozottan jó benyomást tett ránk, ami nem csak kedvező ár/érték arányának köszönhető, hanem mert tetszett az egyszerűsége és letisztultsága. Tetszett, hogy nem akart csili vili divatcikk lenni, nem akart drágának látszani vagy magát többet mutatni annál ami. Sőt, határozottan alábecsültük első ránézésre, mert méreteihez képest meglepően testes dinamikus hangélményt nyújtott. Ezzel a tudattal jogosan vakartuk a fejünket a Home Movie raktárában, amikor az Airmotiv T2 megtermett dobozaira mutattak a srácok, kaján mosollyal arcukon. Kétemberes feladat volt a kisebb koporsó nagyságú kartonok mozgatása, és csak arra tudtunk gondolni, hogy mire lehet ez képes, ha a korábbi aprócska vendégünk mérete alig haladta meg a T2 egyik mélyhangszórójáét.

A kicsomagolást követően nyugtáztuk, hogy a dobozban hagytak elég levegőt a hangfalnak, de a kiemelést követően sem mondhatnánk, hogy átlagos méretű jószág lenne. A fekete zsákokat eltávolítva még mindig döbbenetes látványt nyújtottak, annak ellenére, hogy a B1-et nézegettük eleget, és a sorban a T2 alatt elhelyezkedő Airmotiv T1-hez is volt már szerencsénk élőben.

A doboz távolabbról matt feketének tűnő fényezése, közelebbről szemügyre véve egy bőrhatású kifejezetten tetszetős felületet képez.

A selyemfényű, 25 mm vastag MDF-ből kivágott masszív előlapban kapott helyet a két 200 mm-es szőtt rost membránú mélysugárzó, a 133 mm-es fáziskúpos középsugárzó, és a 25 x 32 mm-es ribbon magassugárzó.

Az összképre mindenképp jótékony hatása van, de közelebbről nézve feltűnik, hogy a hangszórókat rögzítő csavarokat egy olcsó, nyolcszög alakú műanyag gyűrű fedi el, ami nem feltétlenül kelt igényes hatást. A doboz hátulján találjuk a méretes reflexnyílást, alatta pedig egy igényesen kivitelezett kettős kábelezést fogadó banándugós csatlakozó terminált.

Az Emotiva Airmotiv T2 külseje bizonyosan megosztó lesz a hifi rajongók között, bár nekünk tetszik ez a fajta minimalista, indusztriális stílus. Dan Laufmann – az Emotivatulajdonosa – vélhetően nem kívánt különféle olasz, német vagy francia tervezőt megbízni azzal, hogy álmodjon meg egy hatásvadász, trendi divatot követő formavilágot a termékcsaládnak, hanem büszkén viseli a stúdiók világából kölcsönzött funkcionális letisztult vonalat. Kicsit olyan érzésünk van mintha személyesen Lucius Fox (Morgan FreemanBatman filmek) tervei alapján készültek volna az Emotiva prototípusai, egyenesen Bruce Wayne földalatti létesítményébe szánva.

Tréfát félretéve az Emotiva Airmotiv T2 minden ízében megtestesíti az autós kifejezéssel élve “American Muscle” életérzést. Tesztünk azonban pont emiatt arra irányult, hogy a jól láthatóan jó kondiban lévő “kidobó ember” képes-e a műszak végén besétálni a karaoke bárba, és a föld alá énekelni az 50 kg-os, selymes hangú énekesnőt.

A meghallgatás

“Nagy test, nagy élvezet” ahogy a 90′-es években egy molett, rövid hajú hölgy duótól halhattuk, de a nagy testhez sok energia is kell, hogy valóban élvezetet nyújtson. Az Emotiva hangfalakhoz első körben 2 x 100 W-ot prezentáló NAD sztereó erősítő, majd onnan feljebb lépve, a szintén nálunk szolgálatot tevő Parasound Halo Integrateduszíthatta rájuk 2 x 160 W-ját. Egy rövid próba erejéig forrásként pedig OPPO BDP-105 Blu-ray lejátszó és Yamaha NP-S303 hálózati zenelejátszó szolgált.

Zenei tesztanyagainkat ez esetben kicsit vegyesebben állítottuk össze (Padödö nem volt köztük, nyugalom…) annak tükrében, hogy vélhetően nem nyugdíjas korú, hegedű szólókat hallgató audiofileknél fog landolni az eladott hangfalak nagyobb része (tisztelet a kivételnek). Így szokásos akusztikus, jazz és rockzenéink mellé, belenyúltunk az elektronikus zenék döngetősebb verzióiba is.

A valós tesztet megelőző, körülbelül másfél hetes bejáratási időszak alatt, inkább csak háttérzajt szolgáltattak az Emotivák. Már akkor feltűnt, hogy még ilyen hangerőn sem mellőzi a dinamikát. Nem volt szükség erőműre ahhoz, hogy a méretes mélyhangszóró párosból lágyan duruzsoló halk basszusokkal tarkított kellemes ütemek színezzék a szoba légterét.

Jelenlegi tesztünk során az Emotiva Airmotiv T2 végig sztereó hangfalként üzemelt, és ugyan megnéztünk egy-két filmet is, leginkább a zenei tulajdonságait vettük górcső alá, amit reményeink szerint a közeljövőben követni fog egy kimerítő házimozis teszt is a teljes Airmotiv palettával.

Lassú bemelegítésnek inkább hangszeres zenékre bíztuk az Emotiva bemutatkozását, ami igazán kellemes meglepetést okozott. A behemót fekete hangdobozok könnyed, részletgazdag előadása visszaidézte a kistestvér Airmotiv B1 hangulatát, de ebben az esetben nem jelentkeztek a méret okozta korlátok. Dominic Miller – London Paris Cardifffelvétele már az első taktusoktól lehengerlő dinamikáról tanúskodott. A ribbon magassugárzók kristálytiszta csengése, a gitár feszes pendülésének minden apró részlete előbújt, és alacsony hangerőn hallgatva is pincemély frekvenciák áradtak szét a helyiségben, melynek tükrében teljesen reálisnak tűnik a 35 Hz-es megadott adat. Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy amennyiben a kedves felhasználónak nem áll módjában akusztikai paneleket elhelyezni a hangfalak mögé, úgy érdemes minimum 50-70 cm-re elhúzni a faltól azokat. A két darab 20 cm-es mélysugárzó tisztességes mennyiségű levegőt mozgat a hátsó reflexnyíláson, ami a falról visszaverődve könnyedén vált hajlamossá a búgásra.

A következő felvétel lejátszásakor Anne Bisson – Blue Mind című szerzeményével nagyon jó vizsgázott eredménnyel az Emotiva Airmotiv T2. Hála a 91 dB-es érzékenységnek, nem kell egekbe tekerni a jelszintet ahhoz, hogy az énekesnő erőteljes, karakteres hangja bejárja a szoba minden szegletét. A színpad kifejezetten levegős és jól tagolt, ami az ilyen árfekvésben lévő, ekkora álló hangfalaknál, nem alapvető tulajdonság. Az énekhangok, cintányérok és dobseprűk magas- és közép frekvenciái kissé dominánsan, szinte hatásvadász módon kerültek prezentálásra, de hosszú hallgatás után sem váltak bántóvá vagy fárasztóvá. A mélyek minden esetben megfogottak, nem túlzóak, bár méretükből adódóan enyhén lassúnak érződnek.

Alapvetően az elvárásunkon messze túlteljesített az Airmotiv T2 a lágy dallamos akusztikus muzsikákon, de eljött az idő, hogy végre kimutassa a foga “feketéjét”. Szándékosan nem térünk ki számokra vagy előadókra, mert minden típusú pop- vagy rockzene egy élmény volt. Erő, energia, tér és igazi telt dögös hangzás jellemezte a produkciót. Az elektromos gitárok, énekhangok és dobszólók tisztán, pörgősen duzzadó dinamikával szólaltak meg, és a lábdob témák szó szerint a gyomrunk mélyéig hatoltak. Nyugodt szívvel ajánljuk ezeket a hangfalakat akár próbatermek hangosítására is, mert megfelelő erősítővel párosítva egyszerűen nem akar belőle elfogyni a szufla, és nem tudtunk (talán nem is akartunk) olyan hangerőig eljutni, ahol élvezhetetlenné vált volna az előadás.

Zárásképpen jött az elektronikus zenei szeánsz, de picit másképp, mint ahogy megszoktuk. A kedvelt tesztfelvételeinket természetesen ezúttal is bevetettük, és pontosan azt kaptuk, amire számítottunk is az addig hallottak alapján. Egy aktív diszkó hangfal ereje párosul egy audiofil babérokra törő szobai hangsugárzó kifinomultságával. A Daft Pank – Doin’ it Right című számában feszülő három tónusban váltakozó basszusfolyam minden hangerőn úgy jött át, ahogy az meg van írva. Nem volt olyan mélytartomány, amin zavarba tudtuk hozni, pedig ezen a felvételen sok nagy hangdoboz elvérzett már.

Etherwood – Begin By Letting Go-ja ugyancsak kellemes meglepetés volt. A kezdő rész férfi vokálja élvezetesen és energikusan hangzott, de a belépő mélyhangok tartománya volt igazán elismerésre méltó. Olyan mélységig hatolt, amit például egy állványos hangsugárzó szinte nem is képes produkálni, de ebben az árfekvésben még álló hangfalból sem sűrűn hallottunk. Végül, ha már egy ilyen izmos vendégünk van, zárásnak Gus Gus – Crossfade (Maceo Plex mix) csinált alapos légörvényt a reflexnyílás környékén. Ennek a dalnak a basszusai olyan erejűek, amihez valóban szükség van erre a méretre és hangszórókészletre, ha valaki nem rendelkezik egy igen combos aktív mélyládával. Az eredmény döbbenetes. Az, hogy a kanapé rezeg, már nem újdonság, az Airmotiv T2-nél kisebb hangfalak is képesek rá, de ennél a számnál már a helységben lévő tárgyak is életre keltek, beleértve az ablakokat is. Elképesztő erő szunnyad a két fekete hangdobozban, és ha megfelelő elektronikát kap, és a tökéletes elhelyezést is megtaláljuk, akkor nem létezik olyan zenei stílus, ahol ezt ne tudná igazán élvezetes hangélménnyé varázsolni.

A zenei tesztek után egy-két film erejéig megvizsgáltuk, hogy mire számíthatunk, ha nem kívánjuk házimozi szetté alakítani a sztereó rendszerünket.

Ebben a Parasound Halo Integrated sztereó erősítő remek partnernek bizonyult. A párbeszédek tiszták, jól pozícionáltak és élvezhetőek voltak, de ahogy az sejthető volt, a zenei betétek és az akciójelenetek okozták a legnagyobb élményt. A robbanások, lövések és egyéb dinamikus hatások, aktív mélyládákat megszégyenítő energiával söpörtek végig a szobán.

Összegzés

Az Emotiva szerint az Airmotiv hangfalcsalád audiofil sztereó, és akár high end házimozi rendszerként is helyt áll, ha a megfelelő elektronikával társítjuk. A mi olvasatunkban a high end kifejezés ugyan nem ezt a kategóriát foglalja magában, de annyi bizonyos, hogy az immár második Airmotiv hangsugárzó is várakozáson felül teljesített, a többi nálunk megfordult termékükről nem is beszélve. Figyelembe véve a hangfal árát, méretét, erejét, hangszórókészletét valamint azt a zenei és filmes hangzást, amit az Emotiva Airmotiv T2 prezentál, könnyed szívvel akasztjuk rá a kedvenc piros Ajánlott Vétel címkénket. Garantáltan megbízható társunk lesz a legtöbb zenei stíluson, legyen az hip-hop, drum&bass, jazz, rock, vagy akár komolyzene. A külseje, pedig ahogy lenni szokott, csak ízlés és fantázia kérdése.

Emotiva Airmotiv T2 álló hangfal

Műszaki adatok

Felépítése:háromutas, négy hangszórós, basszreflex (hátsó)
Terhelhetőség:200 W (zenei), 400 W (max)
Magassugárzó:25 x 32 mm-es ribbon magassugárzó
Középsugárzó:133 mm-es, szőtt rost membránnal
Mélysugárzó:2 db 200 mmes, szőtt rost membránnal
Érzékenység:91 dB (2,83 V/1 m)
Impedancia:4 Ohm
Frekvencia-átvitel:35 Hz-28 kHz (+3/-3 dB)
Keresztváltási frekvenciák:3200 Hz (12/18 dB/oktáv)

350 Hz (12 dB/oktáv)

Szín:fekete
Méretek:270 x 1070 x 310 mm
Tömeg:26,5 kg
Ár:464 990 Ft/pár
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

 

Mérleg

+ Erőtől duzzadó, részletgazdag, megfogott pontos hangzásvilág

+ Nagyon jó sztereó színpad, de megköveteli a helyes beállítást

+ Csillogó kristálytiszta magashangok a ribbon sugárzóból

+ Nem válogat a zene stílusok között

+ Gyengébb teljesítményű (100 W alatti) erősítővel is megfelelő dinamika

-Kizárólag fekete színben létezik

-A stúdiók világát idéző puritán funkcionális formavilág nem mindenkinek fog tetszeni

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel: 4
Formaterv: 4.5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online

 

Tovább a termékhez:

 

Hozzászólás