DALI SPEKTOR 2 állványos hangfal teszt / audio&vision online

Újoncok hangfala

DALI SPEKTOR a gyártó közleménye szerint még magasabbra teszi a lécet és egy teljesen új közönséget céloz meg. Előbbi nagyon ígéretesnek hangzik, bár önmagában nem mond sokat. Az már bizonyos, hogy kedvező árral kelleti magát a kis doboz, figyelembe véve, hogy párja kerül 99 990 forintba. Nem lehetünk biztosak abban, hogy új közönség alatt mire gondolt a DALI, bizonyára azokra utalnak, akik korábban még nem tudtak/mertek belevágni hifi rendszer építésébe.

 

 

 

Régebben jól érzékelhető jelei voltak annak, hogy egy hangfalgyártó miként reagál a jó vagy rossz hangú erősítőkre, ezért könnyen meg lehetett határozni, hogy egy konkrét dobozhoz milyen elektronikát érdemes (vagy nem) társítani. Mára a hangszórók és a készülékek egyaránt fejlődtek, ezért nem olyan egyértelmű az ősi szabály. Ezt meglovagolva, és persze saját fejlesztéseit kamatoztatva a DALI leszögezi, hogy a SPEKTOR egy ún. erősítőbarát termékcsalád. Más szóval, elvileg bármilyen hasonló árkategóriájú elektronikát ráköthetünk tesztalanyunkra és szinte biztos, hogy az kellemes, jónak ítélt produkcióval ajándékoz meg minket, kihozva az erősítőben lévő legjobb adottságokat.

Adottságok

Egyszerű külseje által a SPEKTOR 2 diszkréten ékelődik belépő kategóriás vetélytársai közé. Éppen a háttérben lappangó DALI filozófia ruházza fel őt bizonyos privilégiumokkal, amelyek persze meghallgatás nélkül még nem érzékelhetők. Amit kívülről látunk, egy viszonylag egyhangú, giccsektől mentes, szögletes doboz. Az előlapon ezüstösen fénylő karikák megalapozzák skandináv arculatát, egyébiránt minden jellegű luxust nélkülöz. Előlapi védőselyme nem mágneses, a rögzítő csavarok fejét látni engedi, egyedül extrája, hogy falra akasztható.

Ami ténylegesen számottevő értékkel ruházza fel, az a benne található hangszórókészlet. Utóbbit a DALI épp úgy saját elvárásai szerint közelítette meg, függetlenül attól, hogy e termékcsalád gyártása a nagyobb szériáktól eltérően még Távol-Keleten történik. A leírás szerint minden egyes SPEKTOR komponenst úgy terveztek, hogy a cég hangkarakterrel kapcsolatos alapelveinek megfeleljenek.

Az egyedire szabott hangszórók alkalmazása szükségtelenné teszi, hogy a keresztváltó frekvencia korrekciót végezzen. Utóbbinak köszönhetően pontos keresztváltót helyezhetnek a dobozba, amely az alacsony jelveszteség egyik kulcseleme.

Az erős mágnessel hajtott, DALI stílusjegyként ismert, vörös színű farost membrán továbbra is kamatoztathatja jellegzetességeit, előnyeit. A lágy dóm magassugárzó az átlagos alternatívák tömegének csaknem felét nyomja, négyzetmilliméter szerinti eloszlása 0,056 mg. Az ekörül lévő, enyhe tölcsért formáló hullámvezetőn pókháló szerű minta figyelhető meg. Utóbbi funkciójáról nincs tudomásunk azon kívül, hogy a RUBICON és EPICON szériákon lévő gumigyűrűt próbálja megidézni.

Mindez egy fekete vagy dió színű ládikába zárva kelti az 54 Hz-től 26 kHz-ig terjedő hanghullámokat, amely a gyártó szerint önálló sztereó vagy háttérsugárzó szerepben is megállja helyét. Amennyiben olvasónkat érdekli e termékcsalád tudása filmes fronton, akkor segítséget jelenthet korábbi, SPEKTOR házimozi hangfal szettről szóló cikkünk.

Meghallgatás

A gyártó közleményét meg tudjuk erősíteni olyan tekintetben, hogy a SPEKTOR 2 igyekszik hangerőtől és erősítőtől függetlenül jó hangot nyújtani. Ettől persze még ez is hangfal, tehát a jó karakterű elektronikát meghálálja. Próbaképpen rákötött, kisebb teljesítményű Rotel és Emotiva készülékeink szép, kiegyensúlyozott dinamikát hoztak ki belőle, olyan higgadtsággal, aminek hallatán a kritikus fülűek is inkább hátradőlnek elemezgetni, ahelyett, hogy sajnálkozva letekernék a hangerőt.

Referenciaként használt jazz felvételeink (pl. Herbie Hancock – Watermelon Man) lejátszásakor kis hangerőn is határozottan felugrasztotta a dobfelszerelést, de egész közlékenyen mutatta a halkabb részleteket is. Magas frekvenciái alacsony terhelésen finomkodtak. A drágább DALI hangfalakkal ellentétben ő nem úgynevezett hűvös frissességet, hanem ártatlannak tűnő puhaságot pakolt a legfelső hertzekre. A hangszerek igyekeztek elkülönülni egymástól, de egy kis kötelék összefogta őket, ezért nem kaptunk szellősséget, bár az árat figyelembe véve nem is vártunk ilyesmit.

Olivier Latry orgonafelvételeit elindítva a mélyközép frekvenciák, a hangszer méltóságos zengése egy kis nyíltság érzettel társultak. Közepes vagy halk hangerőn keltette leginkább a teljesség látszatát a kis DALI, a potméter feljebb tekerésével már egyértelműen feltűnt, hogy az orgona messze áll tőlünk, mintha a templom kapujából s nem a közepéből akarnánk fülelni.

Könnyedebb, dinamikusabb, elektronikus részeket is tartalmazó számoknál hamar kiderült, hogy a SPEKTOR 2 keményebb munkát is bevállal. Basszusai kicsit felkeményedtek ilyenkor, de legalább megtudtuk, hogy még ha szolidan, de kicsit keményebben is képes viselkedni. Caro Emerald – Back It Up c. száma látszólag semmilyen szofisztikált részletet nem rejt, egészen addig, míg egy komolyabb hifi rendszeren meg nem halljuk. Valójában remekül rögzített electro-swing nóta, melyben a háttérben lévő hangszerek épp olyan precízen helyezkednek el, mint bármilyen tisztán akusztikus felvételben. A SPEKTOR 2 esetében a szaxofon kicsit ráfeküdt az énekre, illetve a szorosan összefűzött, többsávos vokál nem akart elkülönülni, ami egyfajta csonkaság érzetet keltett. Mindez nem okozott semmilyen mértékben fárasztó vagy zavaró mellékhatást, egyszerűen csak éreztük, hogy tagolás és térbeli elosztás tekintetében ez a doboz nem fogja átlépni kategóriája és a fizika határait.

Her (A Nő – 2013) c. filmet végignézve a párbeszédhangok meggyőzően olvadtak burokká a teszthez használt Sony LCD képmegjelenítő előtt, illetve síkjának fél-egyméteres körzetében. A dialóg sokkal valóságosabb és árnyaltabb volt, mint amit a hátlapból visító kis hangszórók produkáltak, emellett a zenei betétek (az említett film albuma önmagában is kellemes hallgatnivaló) alatt élénken, bátran kirajzolódtak a gitárpendülések és zongorabillentyű leütések. Meglehet a hangélmény nem ért a drágább rendszerek sebészi, holografikus szintjéhez, de közepesnek vélt hangerőn épp azt a dinamikát és könnyedséget kaptuk, amit a film megkívánt.

Ajánlás

DALI SPEKTOR 2 egyértelműen azoknak javasolt, akik először vesznek hangfalat, de nem akarják kivívni a szomszéd lakók haragját. Basszusa kellemes, annak ellenére, hogy a legalsó frekvenciák hallható korlátok mögé szorulnak. Ha kisebb helyiségbe tesszük, azt egész ügyesen megtölti, szórása tényleg jobb a vártnál, de audiofil igényűeknek értelemszerűen a cég nagyobb szériához kell fordulni. Mellette szól kompakt mérete és az a könnyen felfedezhető DALI karakter, amit kedvező ár/érték aránya ellenére is valahogy bele tudtak varázsolni. Az áráért cserébe jól szerepelt, ezért beállhat az Ajánlott Vétel cédulával díjazott dobogósok közé.

DALI SPEKTOR 2 állványos hangfal

Műszaki adatok

Felépítés:kétutas basszreflex
Frekvencia-átvitel:54 Hz-26 kHz (+/- 3 dB eltéréssel)
Érzékenység:84,5 dB (2,83 V/1 m)
Impedancia:6 Ohm
Magassugárzó:25 mm-es lágy dóm
Mély/középsugárzó:133 mm-es
Keresztváltási frekvencia:2,6 kHz
Maximális hangnyomás:105 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény:25-100 W
Színválaszték:fekete, dió
Méretek:292 x 170 x 238 mm
Tömeg:4,2 kg
Ár:99 990 Ft/pár

Mérleg

+ Moderált, mégis mozgalmas, hosszabb távon is hallgatható hang

+ Kompakt kialakításából eredően szinte bárhol elhelyezhető

+ Jó erősítővel kis terhelésen is meglepő dinamikára képes

-Fizikai méretei által értelemszerűen nem a nagyszobák bajnoka

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel: 4
Formaterv: 4
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online

 

Tovább a termékhez:

Rendelhető 2-6 nap

Dali Spektor 2 polc hangfal pár

dalispektor2
Miközben a DALI SPEKTOR 2 továbbra is csupán

Hozzászólás