SVS SB16-Ultra aktív mélyláda – Menjünk még mélyebbre

Az amerikai gyártó olyan meglepően robbant be az európai piacra, hogy a vetélytársak szinte levegőhöz sem tudtak jutni.

A hazai piacot is megrázta az SVS Ultra megjelenése. Mindent elsöprő teljesítményét és az eddig megjelent kritikákat figyelembe véve, nehéz elfogultság nélkül írni erről a „nagyfiúról”.

 

Felépítés

 

A saját tesztelési módszereinken végig menve, mindig megpróbálunk objektívek lenni, de ott vannak a makacs tények, a technikai részletek, amiket nem hagyhatunk figyelem kívül. Ebben az esetben a beépített húsz kilogrammos mély hangszóró és annak rendhagyóan nagy, 40 centiméteres átmérője, máris önmagában hordozza a különlegesség ígéretét és most még csak a hangszóróról beszéltünk, mert az egész hangfal, a maga nem kevesebb mint 55 kilogrammos tömegével, még impozánsabb benyomást kelt.

Az átlagostól eltérően, meglehetősen nagyra sikerült az építmény, egy keményen „házimozizónak” biztosan megakad rajta a szeme.

Velünk is ez történt, de a felépítése miatt, az SVS SB-Ultra16 ugyancsak felkeltheti a főként zenehallgatók figyelmét is. Néhány támpontot adok, hogy miért van ez így! A kivételesen nagy hangnyomás keményen és áthatóan mindent rezgésbe hoz, nem csak a dobhártyánkat! Ez a házimozi élményfaktort szolgálja, de a felépítése szerinti kategória, a zárt doboz kialakítás, alapjaiban is jó alternatíva lehet az igényes zenehallgató közönségnek is. Nekik nem feltétlenül a hatalmas hangnyomás jelenti majd a többletet, hanem az SVS zárt rendszerének pontossága és hiteles megszólalása jelent majd örömöt.

Az elszigetelt belső levegő mennyiség nem kedvez a nagy teljesítménynek, ezért a tervezőknek hathatós megoldást kellett találni az esetleges alacsony eredményű hangnyomás lehangoló hatásainak kivédésére. Erre a kihívásra a mérnökök egy Sledge gyártmányú 1500 Wattos D osztályú erősítővel válaszoltak, ami 5000 W csúcsokat tud produkálni!

Ha ezek után azt kérdezné valaki, hogyan lehet ezt a teljesítményt valósan hanggá alakítani, akkor a választ az egyedi meghajtó felépítésében találhatjuk meg. A hangszóró nem csak a hecc kedvéért lett ugyanis 20 kilós, hanem azért, mert az efféle hangszórókban használt, általában kb. 50 mm-es lengőtekercs helyett, itt egy 200 mm-es lengőtekercs található, amihez óriási mágneseket kell alkalmazni. A kemény felfüggesztésű membránt, tehát esetünkben rettentő erőnek kell megmozgatni. Hab a tortán, hogy a mérnökök nem érték be ennyivel, külön szolgáltatási extraként, az egyébként távirányítható mély-sugárzóba a készítők bele csempészték az okostelefonos kezelhetőséget is. A Subwoofer felső élen elhelyezett kijelzőn jól követhető a beállítások folyamata.

Házimozi hangzás!

 

Az SVS SB16 Ultra sub-ot M&K Sound S300 házimozi hangfalak társaságában bemutatótermi körülmények között teszteltük, a forgalmazó Home Movie átlagos nappaliszoba méretű komplex házimozira optimalizált helyiségében. Azt tapasztaltuk, hogy éppen az aprólékosan paraméterezhető beállítások miatt, az SVS bámulatosan tud váltani a mozizás és a zenehallgatás között. Ahogy a filmeket és a zenéket váltogatva füleltünk hangos, de mégis ha lehet így mondani: komfortos és természetes hangok által körülvett térben ültünk. Számtalan esetben óriási robbanások és mindent megrengetően erős zajhatások váltogatták egymást.

A Mad Max „Fury Road”-ban, a hang olyan megdöbbentően hangos volt, hogy rezgett körülöttünk minden, mert ekkor már a vibráció nem tréfált! Hangsúlyozom, hogy egy precízen beállított rendszerről van szó, ezért most jön a meglepetés! Rátérve a tisztán zenei prezentációra olyasmi volt észlelhető, ami egy kisebb, átlagosabb rendszertől nem elvárható. Nevezetesen az, hogy amit sokan megszoktak, (mi is) a hangszeres zenékre való áttérés gyakran hangbeállítás módosítással jár, és itt mi most egészen mást tapasztaltunk. A bevezetőben említettem az alkalmazkodó képesség fontosságát, most elérkeztünk ehhez a részhez, hogy bővebben beszámoljunk róla.

Zenehallgatás

 

Az SVS SB16 Ultra esetében ugyanazokat az alapbeállításokat használva lehetőségünk van nagyszerűen hangzó, akár komolyzenei darabok hallgatásához is. A basszus reprodukcióra koncentrálva lehettünk figyelmesek olyan finomságokra, mint az üstdob valóban életszerű és túlzások nélküli, de mégis erősen megrázó és csúcspontokat döngető jelenlétére. Ha a bőgő hangját vagy a brácsáét füleltük, akkor meg azt vettük észre, hogy a felső tartományai annyira természetesen jelennek meg a front, és az oldalsó sugárzókon, hogy észre sem lehet venni az átvezetést, hála a parametrikus EQ beállításnak, ami a szoba akusztikai teréhez igazítható. Feltűnt, hogy szélsőséges műfajokhoz is mennyire kiválóan volt használható az SB16-Ultra. Mind ezek után a tesztelő már jócskán „bizalmat szavazhatott” az SVS-nek, úgyhogy elérkezett az idő, hogy az afféle „ereszd el a hajam” élményekkel is kényeztesse magát. Mi lehet erre jobb, mint egy világhíres metal zenekar zenéje?

A Metallica koncertjei régóta fergeteges hatásúak és ezt nem csak élőben, hanem sok csatornás házimozi hangzásban is érdemes újra és újra átélni. Nos, ezzel a hangrendszerrel bátran vállalkozhattunk erre a nemes feladatra. A dübörgő banda gyakran dühös és zsigerig ható ritmus szekciójának megszólalásához, remek alátámasztást adott ez a rendkívüli hangfal remekmű. Összegezve, az SVS SB16 Ultra tesztelésekor választ kaptunk arra a kérdésre, hogy miért is kell a jó hangrendszerhez egy ilyen minőségű, a szubcsatornát megszólaltató Subwoofer. Az SB16 az alsóbb kategóriájú ládákra jellemző hibákat szinte teljesen kiküszöböli, itt nincs a reflex dobozokra jellemző surrogó léghang és a gyakran elkent, túlpuhított hangzás. Az SVS Ultrától gyorsaságot, pontosságot kapunk, és ami a legfontosabb, hogy az általa produkált kivételes mély hangzás jó zene és film rajongóknak egyaránt. Úgy tűnik az SVS dominálta a subwoofer-ek táborát, és teljesítményével egyszerűen az élre tört, ahol ádáz küzdelem folytatódik a még jobb mélyhangokért… Kíváncsian várjuk erre a többi gyártó válaszát.

Ajánlás

 

El akartam kerülni a leírásban a szubjektív hatást, amit ez az eszköz kínál, de valószínűleg úgy jártam, mint azok a tesztelők, akik már kipróbálták, hogy mire képes az SVS SB16-Ultra. Sebaj, ennél nagyobb csalódás soha ne érjen és nem hiszem, hogy bárkit is érne ezzel a Subwooferrel kapcsolatban. Mint ez várható volt, én sem tudtam kritikát megfogalmazni a SB16-al kapcsolatban, ami nekem, mint kritikusnak ugyan csalódás, de a hallottak hatása után ezt boldogan vállalom.

 

 lambert

 

 

SVS SB16-Ultra aktív mélyláda

 

Iránytű

Ár:899 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.
Telefon:+36-1-2566478
Internet:www.homemovie.hu
Garancia:5 év

 

 

Technikai jellemzők

Márka / típusSledge STA-1500D
FelépítésZárt
Hangszóró40 centis, kompozit üvegszál membránnal
Erősítő teljesítménye, típusa1500/5000 W (folyamatos/csúcs), D osztály
Frekvencia-átvitel16-460 Hz
Méretek508 x 500 x 510 mm
Tömeg 55 kg

 

 

Tesztértékelés

Hangzás:98
Mélyhang átvitel:87
Pontosság, gyorsaság:96
Dinamika / életszerűség:98
Hangminőség ( átlag )97

 

Kidolgozás:98
Kinézet / design:96
Kezelhetőség / üzembehelyezés:97
Gyakorlati értékelés (átlag)97

 

Tesztösszesítő

Hang:97
Gyakorlatban:97
Végeredmény:97
Ár/érték arány:9,7
Értékelés:Kíváló / Csúcsosztály

 

 

Forrás: sztereomagazin.hu

Rendelésre

SVS PB16-Ultra High-End aktív mélyláda (fekete tölgy)

pb16ultraoak
Teljesítmény: 1500 / 5000 Watt Frekvencia átvitel: 15-280 Hz +/-

Beérkezés 2 hét

SVS SB16-Ultra High-End aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb16ultraoak
SVS bemutatta történetének egyik legnagyobb és legerősebb aktív

Hozzászólás