Naim Mu-so High-End vezeték nélküli hi-fi rendszer teszt

Naim Mu-so – Olyan mint egy Bentley…

A Naim-nek a Mu-so az első olyan készüléke, amit a Bentley luxusautók motorjainak szellemében terveztek. Egy High-End guru szerint, a Naim Mu-so-t egyediség, luxus, és óriási teljesítmény jellemzi, akárcsak a négykerekű autócsodát.

Egy pillantás a Mu-so -ra és rögtön láthatjuk, hogy a tervező csapat célja egy tökéletes hangrendszer megalkotása volt. A dizájnerek olyan külsőt álmodtak meg, amiről azonnal kiderül a Mu-so hovatartozása. A Naim évek óta gyárt audio-rendszereket a Bentley-nek, így érthető a bevezetőben leírt utalás, hogy nem titkoltan a híres autógyártó motorjai ihlették a rendszert, aminek építéséhez új technológiát dolgoztak ki a mérnökök.

Felépítés

 

A Naim tervezői a lehető legkomolyabban vették a különleges megjelenést, ezért az eloxált és a szál-húzott felületű alumínium burkolat alá, még egy vastag MDF réteget rejtettek, aminek a belső rezgéscsillapító tulajdonságát ötvözték, az innováció adta rendhagyó külsővel. Mivel tulajdonképpen egy kompozit felépítésű házzal találjuk magunkat szemben, így joggal bízhatunk abban, hogy kiváló minőségű, természetes, és torzításmentes hangzást kapunk.

A hátlapot uraló mart alumínium hűtőborda-tömb, hajaz a 2017-ben megjelenő Bentley Mulsanne hűtőmaszkjához.

A teljes hátlapot uraló mart alumínium hűtőborda-tömb, pedig stílusosan maximalizálja a hőelvezetést. A csatlakozások a hátlapon már el sem fértek, így azok a lábak közé, alulra kerültek. De a Mu-so-nak, nem csak lábai vannak. Olyan talpazattal rendelkezik, amire szintén „ráámulhatunk”. A lábrész szerepét egy rendkívül vastag plexilap vette át, amibe 3D technikával egy Naim logó van gravírozva, amit bekapcsoláskor LED-ek világítanak meg, így hirdetve a nagyszerű készülék egyediségét. A Mu-so mérnökei két szabadalmaztatott ötlettel is feldobták a készüléket. Az újszerű és innovatív kezelőszervre ismét rácsodálkozhatunk, mert mindössze egyetlen egység szolgál a vezérlésre és a kivánt funkciók kijelölésére. A megvilágítást kapott érintőképernyős vezérlésű interfész kidolgozása – mint azt megtudtuk – hónapokig tartott.

A lakkfekete, süllyesztett kijelző mindig csak az aktuális ikonokat jeleníti meg.

A kerek, 10 cm átmérőjű kombinált érintőkijelző és a körülötte elhelyezkedő impozáns forgó vezérlőkarika a szemlélő számára tökéletes összhatást nyújt. A másik újítás az antenna rendszerben található, amely biztosítja a zökkenőmentes Wi-Fi kapcsolatot, és mindezt külső antenna nélkül. Ezek a látványos megoldások nagyon Hi-Tech, és kiemelten prémium külsőt biztosítanak a Mu-so számára. A többszínű és cserélhető hangszóró takarás plusz ráadást képez a kínálatban, sajnos ezeket külön kell megvásárolni, ha a hozzá kapott feketét le akarjuk cserélni. Tehát elöljáróban elmondhatjuk, hogy a nagynevű gyártó új projektje kiemelten ígéretesen néz ki.

Teljesítmény centrikus felépítés

 

A Mu-so, az óriási teljesítmény realizálásához, hat darab 75 wattos digitális erősítőt tartalmaz, melyek külön – külön az egyedi tervezésű hangszórókhoz küldik a felerősített jeleket, összesen 450 watt-nyi elszeparált energiát leadva!

Minden oldalról látható, hogy ez egy nagyon gondosan megtervezett rendszer. Ahhoz, hogy üzemeltetés közben ne okozzon gondot a nagy mennyiségű levegő áramoltatása, – aminek mozgatását a komolyabb basszus rúgások közben is csekély turbulencia kísérje, – az alulra kerülő széles keresztmetszetű, és ívesen a készülékházba benyúló reflexnyílás nyújt hathatós segítséget. A basszushangszórók ovális kialakításúak a nagyobb felület és jobb helykihasználás érdekében. A kónusz középsugárzók az előlap szélére, míg a lágy dóm magasak beljebb kerültek, és a vízszintes tengelytől feljebb helyezték őket. Az összes meghajtó csavarmentes kialakítással került beépítésre. A nagy teljesítmény semmit sem jelent megfelelő szabályozás és feldolgozás nélkül, azonban a Naim erre is tudja a választ. A Mu-so egy 32-bites digitális jelfeldolgozó processzorral rendelkezik, ami másodpercenként akár több millió számításra is képes. A tökéletes hangminőség eléréséhez ez a processzor adja a rendszer lelkét, miközben háttérben futó szoftver finomítja a hallgatási környezet minden pontját, hogy a zenét tökéletes minőségében élvezhessük. A finomra hangolt rendszer atraktív hangját az „agy” dolgozza fel, továbbá ez a jelfeldolgozó processzor parancsol a 450 wattos teljesítménynek is. Ez az, amit tényleg meg kell hallgatni!

Szolgáltatások

 

A fejlett, mégis egyszerűen használható rendszer a kapcsolatok széles tárházát biztosítja: Airplay, Bluetooth / aptX, Spotify, Tidal, UpnP, hozzáférést a tárolt zenékhez, valamint Internet Radio, Multiroom, USB, analóg és digitális bemeneteket. A Naim biztosítja a letölthető control App-eket az Apple iOS  és az Android alapú készülékekhez is.

 

 

Több, mint 12 kg-os sasszé és kompakt kialakítás determinálja a kis vibrációs faktort, de ez csak egy eleme a jó hangminőség felé vezető rögös útnak. A külön vezérelt hangszórók, már csak a legkiválóbb készülékek sajátja.

A vezetékek bekötése alulról kicsit körülményes, viszont a csatlakozó kiosztás letisztult, ami végül esztétikus látványt eredményez. A tesztelés előtt telepíteni kell a Mu-so vezérlő applikációt, ami segíti az installálás folyamatát, és ráadásul ajándékba kapunk egy teljesértékű távvezérlő programot a mobilunkra. A távvezérlés Wi-Fi-n keresztül történik, mindez gyorsan és látványos formában. A Mu-so-n ébresztési funkció is van, és itt választható ki a kívánt bemenet vagy rádió adás csatornája is. Az ébresztő, a készülék használatakor is működik, ilyenkor a kívánt időpontban átkapcsol az előre beállított adásra. Valószínűleg ezt a készüléket sokan fogják vezeték nélküli használatra igénybe venni, ezért én is így használtam először. A telefonomon tárolt zeneszámokkal teszteltem a Naim-et. Az első dolog, ami feltűnt: az összeforrott és tömör hangzás. Néha meglepő mélységű basszushangok jelentek meg a zenei alapban, ami nagyon lázba hozott. Teljesen leragadtam a jelenségnél, nagyon szeretem a felcsendülő hangokat. Különleges élményt adott a Mu-so, amikor csak MP3 –as fájlokkal teszteltem, mert ezek a kis felbontású zenék is nagyon kellemesen szóltak. A telefonból Stream-elt nagy felbontású FLAC HD számok hallgatásánál, egy időre lecövekeltem a készülék mellett. Norah Jones, „Turn Me On” hallgatásánál igazi High-End közeli érzésben volt részem. Az énekesnő fátyolos hangja teljes realitással szólt és a kísérő zongora remek hangot adott. Egyedül a térhatást éreztem kissé zártnak, de legalább így biztosan nem ürül ki a hallgatási tér közepe, hallgatás közben egy pillanatig sem éreztem holt teret magam körül. Nagy hangerő mellett is minimális torzítást éreztem, a Mu-sonak tetemes hangerő tartaléka van. Filmnézés közben igazi fenevadként viselkedett, a Hercules széles dinamika tartományú jeleneteinél elképesztő hatással érzékeltette az eseményeket. Sokat használtam a Mu-so –t TV nézés közben, és azt kellett megállapítanom, hogy informatív, tiszta hangjával a legkülönbözőbb témájú műsoroknál is jelentősen növelte az élvezetet. A vezérléshez letöltött applikációval teljesen személyre szabhatók a beállítások. Ezek olyan sok lehetőséget és variációt biztosítanak, hogy részletes bemutatásuk csak egy külön cikk keretében lenne lehetséges.

Ajánlás

 

A Naim a Mu-so -val olyan készüléket alkotott, aminek a minőségével nehéz lesz a többi gyártónak versenyben maradni. A gyártó ezzel a készülékkel elsőként a piacon egy teljesen új kategóriát teremtett. A „High-End Wireless Music System” egy eltérő irány és komoly továbblépés a Soundbar kategóriától. A készülék all-in-one biztosítja a minőségi zenehallgatást és a TV nézést, rengeteg kényelmi szolgáltatással, és minden bizonnyal felkelti majd az igényes vásárlók figyelmét. A teszt során nem csak a kinézet és a hangminőség, hanem a készülék kezelhetősége is elégedettségre adott okot. Összességében nálunk nagyon jól bizonyított a Naim újszülöttje, amit az értékelő pontozásban is kifejezésre juttatunk. ( lambert )

 

Tovább a termékhez:

Hozzászólás