DALI SPEKTOR házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

 

A dán audiofil hangfal specialista, a DALI az alsóbb árkategóriában bővítette kínálatát, amikor piacra dobta a SPEKTOR sorozatot. A hangdobozok megjelenése (főleg a vöröses mélyközép sugárzóknak köszönhetően) hasonló a drágább márkatársakéhoz, ami bizalommal töltött el bennünket, így kíváncsiak voltunk, hogy a pénztárcabarát ár milyen hangminőséggel párosul.

Európai stílus és minőség

A SPEKTOR sorozat jól példázza napjaink – költséghatékonyságra törekvő – globális munkamegosztását: a dániai székhelyű cégnél történik a hangfalak műszaki- és formatervezése, míg az összeállítás Kínában zajlik. Igényes audiofil gyártóhoz méltóan a DALI a beépítésre kerülő hangszórókat nem külső beszállítótól szerzi be, hanem azok is saját fejlesztésűek. A széria négy típusból áll: egy álló- (SPEKTOR 6), egy center- (SPEKTOR VOKAL) és két állványos hangfal (SPEKTOR 1 és SPEKTOR 2) alkotja a választékot. A meghallgatásra összeállított 5.1 házimozi szett a kisebbik állványos dobozt tartalmazta, és egy SUB E-9 F aktív mélyládával volt kiegészítve.

A masszív, MDF-ből készült doboztestek fólia borítást kaptak, kétféle változat létezik, a fekete kőris és a világos dió mintás. Mi az utóbbit, egy barna színű szettet próbáltunk ki, amelynek a feketénél jóval természetesebb hatású a megjelenése. A színvonalas kivitelezést szintén elégedetten nyugtáztuk: a fólia vágásai, illesztései pontosak, ha nem is lehet összetéveszteni egy valódi furnér burkolattal, de messze áll az olcsó “műanyag-tapéta-hatás”-tól. Kettős kábelezésre egyik hangfalnál sincs lehetőség, de az aranyozott terminálok egyaránt fogadhatnak banándugót, villát vagy csupasz végű vezetéket.

A hangfalak konstrukciója egységes, mindegyikük kétutas, basszreflex felépítésű, hátrafelé néző reflexnyílással. Ezt figyelembe kell venni az elhelyezéskor, érdemes kísérletezni a megfelelő mélyhangzás kialakítása érdekében. A kisméretű állványosok esetében még jól is jöhet a fal viszonylagos közelsége, de az álló dobozok esetén minimum 20 cm-es távolságot javasolnak a hátoldal és a fal között. (Szerintünk érdemes ennek legalább a duplájával számolni.) A hangszórók száma és mérete már különbözik az eltérő dobozméretek miatt, az állódoboz két nagyobb átmérőjű mélyközép sugárzót tartalmaz, sőt a hátoldalán két reflexnyílás található. A DALI esetében is igazolódni látszódik az “ahány gyártó, annyiféle membrán anyag” állítás. A SPEKTOR jellegzetes, vöröses színű (a többi, magasabb kategóriás hangfalcsaládból már régebb óta ismerős) mélyközép membránjai speciális kompozit anyagból készülnek. Lényegét tekintve papír, amit megerősítettek egy külső, farost alapú réteggel, növelve a szilárdságot, ezáltal csökkentve a rezonanciára való hajlandóságot. Így alakították ki a kétrétegű kompozit felépítést, amely merevsége ellenére kellően csekély tömegű.

A magassugárzó lágy szövet dóm, de a DALI fontosnak tartja kiemelni, hogy a kis fajsúlyú anyagnak köszönhetően kevesebb, mint fele olyan tömegű, mint a más gyártók szövet dómjai. A dómot egy rovátkolt mintázatú hangvezető tölcsér veszi körbe, ez segíti a magas frekvenciájú hangok jobb diszperzióját. Ennek eredményeképpen a hangfalak nem csak doboztestek tengelyvonalában, hanem jóval szélesebb területen tudnak precíz sztereó színpadképet létrehozni.

A hangfalak érzékenysége átlagosnak mondható, a legjobb értékkel a 6-os típus büszkélkedhet (88,5 dB). Erőteljesebb felépítésének köszönhetően a többieknél jobban is terhelhető (egészen 150 wattig). A másik véglet az állványos 1-es, amely érzéketlenebb (83 dB), emiatt magasabb a javasolt minimum, de nem is terhelhető annyira, ennek megfelelően csak 40-100 watt közötti az ajánlott erősítő teljesítmény. Ha mérőmikrofonos installációt végzünk, akkor a házimozi erősítő gondoskodik a szükséges szintek beállításáról, de kézi konfiguráció esetén gondosan kell figyelni a hátsó hangdobozok szintbeállítására. Az átviteli frekvenciatartomány szélessége szintén változó, legmélyebbre értelemszerűen az álló megy le (43 Hz-ig) a center és az állványos magasabbról indul (66 illetve 59 Hz-től), a felső határ viszont egységesen 26 kHz.

Az aprócska méretű SPEKTOR 1 nem csak állványon vagy polcon, hanem falon is elhelyezhető. Az ehhez szükséges függesztő konzol nincs ugyan gyárilag felszerelve a doboz hátfalára (csupán a csavarok helye van bejelölve), de tartozékként mellékelik két rögzítő csavar társaságában. Ezt nem igazán praktikus, felhasználó baráti megoldásnak tartjuk, ha tévedhetetlen robotok, vagy magasan kvalifikált munkások már a gyárban elvégzik ezt a műveletet és nem az esetleg gyakorlatlan kezű tulajdonosra van bízva. Az állódobozok esetén azonban már dicséretesebb utat választott a DALI: a becsavarozható rezgéselcsatoló tüskék számára kialakították a menetes hüvelyeket az alaplapon.

A szetthez mellékelt mélynyomó nem a SPEKTOR, hanem az önálló SUB család tagja volt. Ennek ellenére – a márkaegységesség jegyében ugyanolyan világos dió színű fóliaborítással – harmonikusan illeszkedett az öt hangsugárzóhoz. Teljesítménye nem ostromolja az egeket (csúcsban 220, folyamatos üzemben 170 watt leadására képes), de ez bőven elég egy átlagos lakóhelyiségben, és jó partnere volt a belépő kategóriás elrendezésnek. Basszreflex konstrukció, előre sugárzó 23 cm-es alumínium membrános hangszóróval és a padló felé néző reflexnyílással.

A hátoldali kezelőszervek, a keresztváltási frekvenciát szabályzó gomb (40-120 Hz között lehetséges a beállítás), a fázisváltó és az auto standby kapcsolók jelzik, hogy nem fapados készülékről van szó. A bemenetek megvalósítása sem alapszintű, kétfajtát is kialakítottak: egy mono LFE mélyfrekvenciásat és egy sztereó RCA párost. Ez utóbbi használata pl. akkor lehet praktikus, ha nem házimozi, hanem egy hifi erősítőhöz szeretnénk csatlakoztatni egy 2.1 rendszer megvalósításakor.

Hangzás

Elsőként a Pacific Rim (Tűzgyűrű) csatajeleneteiből szemezgettünk. A Jäger/Kaiju összecsapásokat kísérő hanghatásokat a hangfalszett nagy dinamikával, határozottan jelenítette meg. A két hátsó SPEKTOR 1 kis mérete nem befolyásolta negatívan a hallható eredményt, egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Háttérsugárzó szerepkörben – ahol sem teljesítményben, sem frekvencia átvitelben nincs szükség a frontsugárzókéval megegyező paraméterekre – teljes értékű tagjai voltak a konfigurációnak. A tengerben zajló harcot pontos irányhatású, stabilan felépített tér illusztrálta. A megsebzett szörny üvöltése, a sivítva feltöltődő fegyverek, a víz morajlása rendkívül élethű aláfestését adták az eseményeknek. A szubbasszus tartomány, ha nem is falbontó erejű, de – többek között a könnyű és merev alumínium membránnak köszönhetően – izmos, jól megfogott, gyors tranziensű volt. Azonban nem csak a gigászok harcában, hanem az ember-ember küzdelemben, Becket és Mako edzőtermi epizódjában is korrekt produkciót valósított meg a DALI csapat. A levegőben surrogó és egymásnak ütődő botok feszes, kemény hangja, a háttérzörejek kidolgozottsága bizonyította, hogy valójában nem a brutális hangerő, hanem a jól adagolt dinamika az egyik legfontosabb elem a szett eszköztárában.

A Fury (Harag) páncéloscsatáiban hasonló karakterű hangkörnyezetbe kerültünk. A motorzúgás és a lánctalpak csikorgása mellett a földbe csapódó, vagy a páncélzaton gellert kapó lövedékek itt is jól példázták, hogy a nyers hangerővel szemben inkább a plasztikusságra helyezi a rendszer a hangsúlyt. A lövegek eldördülésekor a mélyláda itt sem hozott létre gyomorrengető basszusokat, de amit felmutatott, az bőségesen elegendő teljesítmény volt az átlagos méretű helyiségben.

Zenei vonalon Adele Live at the Royal Albert Hall koncertje következett, itt már a centersugárzó is érezhetően nagyobb szerepet kapott. Az ének és az összekötő szövegek természetessége összhangban volt a hangszerek neutrális hangzásával. A lágy dóm – fizikai korlátai miatt – nem sugározta le az extrém magas felharmonikus frekvenciákat, ennek ellenére a hangszereknél nem éreztünk sávhatároltságot, élénk, nyitott előadás jellemezte a lemez teljes hosszát.

Szokásunkhoz híven a két frontsugárzót sztereó módban is meghallgattuk. Főleg kis létszámú dzsessz együtteseknél mutatkozott meg a két SPEKTOR 6 színvonalas térleképzése. Széles, levegős sztereó színpadot építettek fel, jól definiált pozíciókban elhelyezkedő zenészekkel. Próbára tettük a termékismertetőben kihangsúlyozott irányfüggetlenséget is. A két hangfalat nem az egyenlő oldalú háromszög csúcsa, a “sztereó-szék” felé beforgatva, hanem előre nézve, egymással párhuzamosan helyeztük el. Az ígéretnek megfelelően a színpadi szereplők továbbra is pontosan beazonosítható helyeken maradtak, nem változott az összbenyomás, megmaradt a stabil kép. Sőt, az optimális középpontból (ésszerű határok között) balra/jobbra elmozdulva sem tapasztaltunk elmosódottságot vagy zavarossá váló térleképzést.

A hangzást – főleg a középtartománytól felfelé – egyenletesség és kiegyensúlyozottság jellemezte. A gitár, az ének, a zongora egyaránt tisztán, átláthatóan, zavaró elszíneződésektől mentesen jelent meg. A házimozi hangzásnál már megismert magabiztos lendületességgel szólaltak meg a különböző műfajú számok. Azonban az alsó régiókban néha egy kis túlzott dominancia jelentkezett. Ez főleg akusztikus műfajon volt észlelhető, a nagybőgő húrjai a szükségesnél nagyobb amplitúdóval rezegtek, túlzottan magukra akarták vonni a figyelmet. Rock és elektronikus zenén már nem volt zavaró a basszus többlet, a robbanékony, dinamikus hangzáshoz jobban illeszkedett az izmos mélytartomány.

Az emberi hallás számára kritikus közép és középmagas frekvenciák reprodukálása – hasonlóan az Adele koncerthez – műfajtól függetlenül plasztikus és finoman részletezett volt. Így összességében, a sztereó térábrázolástól a hangzásegyensúlyig pozitív benyomásokkal zártuk a tesztet.

Egyenleg

Bár a DALI nevében hordozza az audiofil minőségre való utalást (Danish Audiophile Loudspeaker Industries), a meghallgatott SPEKTOR szett inkább a nívós házimozi/hifi szintjén mozog. Ez a saját árkategóriájában mindenképpen dicséretes minősítés (az audiofil szint minimum 2-3 szoros árnál kezdődik), és így tesztalanyunk hű marad a DALI célkitűzéséhez, hogy a különböző kategóriákban kiváló ár/érték arányú termékeket hozzon létre. A sztereóban tapasztalt, műfajfüggő szubbasszus tartománybeli túlhangsúlyozottsága egyéni ízlés kérdése, hogy előnynek vagy hátránynak tekintjük-e. Ráadásul házimozi elrendezésben nem is jelentkezik, ott a rendszerbe harmonikusan integrálódó mélyláda tehermentesíti a két frontsugárzót az extrém mélyek reprodukálása alól, kiegyensúlyozottabb összképet eredményezve. A hangzásvilág többi jellemzőjén pedig sem mozin sem sztereóban nem találtunk kifogásolni valót, a szett az árszintjének megfelelő, változatos műfajokban hosszú távon is hallgatható minőséget nyújtott.

Műszaki adatok

DALI SPEKTOR 6 álló hangfal

Felépítés:kétutas, három hangszórós, basszreflex
Frekvencia-átvitel:43 Hz-26 kHz (+/- 3dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvencia:2500 Hz
Érzékenység:88,5 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény:30-150 W
Maximális hangnyomás:109 dB
Névleges impedancia:6 Ohm
Magassugárzó:2,5 cm-es lágy dóm
Mély/középsugárzó:2 db 16,5 cm-es, kompozit membrános
Színválaszték:fekete kőris, világos dió
Méretek:972 x 195 x 313 mm
Tömeg:13,8 kg
Ár:219 990 Ft/pár

DALI SPEKTOR VOKAL centersugárzó

Felépítés:kétutas, három hangszórós, basszreflex
Frekvencia-átvitel:66 Hz-26 kHz (+/- 3dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvencia:2100 Hz
Érzékenység:87 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény:40-120 W
Maximális hangnyomás:107 dB
Névleges impedancia:6 Ohm
Magassugárzó:2,5 cm-es lágy dóm
Mély/középsugárzó:2 db 11,4 cm-es, kompozit membrános
Színválaszték:fekete kőris, világos dió
Méretek:152 x 435 x 204 mm
Tömeg:5,3 kg
Ár:69 990 Ft

DALI SPEKTOR 1 állványos hangfal

Felépítés:kétutas, két hangszórós, basszreflex
Frekvencia-átvitel:59 Hz-26 kHz (+/- 3dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvencia:2100 Hz
Érzékenység:83 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény:40-100 W
Maximális hangnyomás:103 dB
Névleges impedancia:6 Ohm
Magassugárzó:2,1 cm-es lágy dóm
Mély/középsugárzó:11,4 cm-es, kompozit membrános
Színválaszték:fekete kőris, világos dió
Méretek:237 x 140 x 195 mm
Tömeg:2,6 kg
Ár:69 990 Ft/pár

DALI SUB E-9 F aktív mélyláda

Felépítés:basszreflex, előre néző membrán, lefelé néző reflexnyílás
Maximális teljesítmény:220 W
Folyamatos teljesítmény:170 W
Maximális hangnyomás:111 dB
Hangszóró:23 cm-es, hosszú löketű, alumínium membrános
Frekvencia-átvitel:37-200 Hz (+/- 3dB eltéréssel)
Keresztváltó:40-120 Hz
Fázis állítás:0 vagy 180 fok
Bemenetek:Mono (LFE) RCA, sztereó RCA
Maximális teljesítményfelvétel:250 watt
Színválaszték:fekete kőris, világos dió, fehér
Méretek:307 x 288 x 311 mm
Tömeg:11 kg
Ár:159 990 Ft

Iránytű

5.0 hangfalszett ár:359 970 Ft (SPEKTOR 6, SPEKTOR VOKAL, SPEKTOR 1)
AKCIÓS 5.0 hangfalszett ár:299 990 Ft (SPEKTOR 6, SPEKTOR VOKAL, SPEKTOR 1)

 

Mérleg

+ Házimozin jól kontrollált, lendületes, dinamikus hangkép

+ A mélyláda harmonikusan egészíti ki a szettet

+ Elegáns megjelenés (főleg a világos dió színű változaté)

– Sztereóban a mélytartomány néha kontrollálatlanul az előtérbe kerül

– Lehetne nagyobb a színválaszték

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira: 5
Hangminőség zenére: 4.5
Kivitel: 4.5
Formaterv: 4.5
Ár/érték arány:5

 

Forrás: AV-Online.huTovább a termékhez

-22%

Rendelhető 2-6 nap

Dali Spektor 5.0 házimozi hangfalszett

dalispektorszett
A DALI SPEKTOR 6  az erőforrás a SPEKTOR családban.
399 000 Ft
-25%

Raktáron - azonnal

Dali Spektor 6 álló hangfal pár fekete

dalispektor6fekete
(1)
Amennyiben olyan  megfizethető padlón álló hangfalakat keresel, amelyek
239 900 Ft
-23%

Rendelhető 2-6 nap

Denon AVR-X1700H házimozi erősítő + Dali Spektor 6 hangfalszett, rendszer

denon1700hdalispektor6
Akciós házimozi szett tartalma: Denon AVR-X1700H házimozi erősítő
629 990 Ft

Hozzászólás