KEF Q400b aktív mélyláda teszt / audio&vision online

 

Régi, kedves ismerőseink a különféle KEF hangfalak, honlapunkon olvashatnak róluk cikkeket, ám mélyláda mostanáig nem érkezett hozzánk. Kíváncsiak voltunk, mit alkotott a patinás angol gyártó ebben a műfajban, íme, a Q400b tesztelése során szerzett tapasztalataink összefoglalása.

A KEF Q400b zárt rendszerű, meglehetősen kicsi, pár milliméter eltéréssel szabályos kocka alakú doboz, ládának titulálni már-már túlzásnak tűnik. Típusjelöléséből kiderül, hogy a Q sorozat álló- és állványos hangfalaihoz szánták tervezői, viszont ezen a betűn kívül más hasonlóságot nem sikerült felfedeznünk.

Esztétikus kinézetű ez a mélynyomó, ami köszönhető a hangszórókosár peremét és az azt rögzítő csavarokat elrejtő gumikeretnek. Utóbbi idom harmonikus egységet képez az előlappal.

A 25 centis hangszóró membránja polipropilén, nem alumínium, mint a többi Q sorozatú hangfalakban lévőké, nem öntvény a kosár, csupán sajtolt fémlemez. A porsapka méretéből következtetve a lengőcséve alighanem szintén 50 mm-es, mint például a Q900 mélysugárzóié. Szubbasszus hangszóróhoz képest szokatlanul keskeny gumiperem övezi a membránt, melynek így rendkívül feszessé vált a felfüggesztése, ujjainkkal alig tudtuk megmozgatni.

A tripla mágnes nem gyakori, itt bőkezűek voltak a tervezők és a hűtésről/szellőzésről is gondoskodtak a pólusvas jókora átmérőjű furatával. A dobozon belüli dobozba rejtett erősítő 200 W teljesítményű, D osztályú. A hátlapon két darab RCA (egyikük LFE) és egy speciális aljzat (mellékelték a beleillő csatlakozót) fogadja az erősítő jelét, utóbbi a hangszórókimenetekét. A keresztváltás és a hangerő lágyan racsnizott potméterekkel állítható, a fázis szabályzó kétállású: 0 vagy 180 fok.

A két tekerőgomb közé helyezett LED piros vagy zöld fénnyel jelzi az üzemállapotot. Ennek fénye a legközelebbi falra vetülve a nézői/hallgatói pozícióból tisztán látható és cseppet sem zavaró.

A mélysugárzó védőkeretét vékony MDF lapból faragták ki, kiváló minőségű textilborítást feszítettek rá, ami a lehető legkevesebbet tart vissza a megmozgatott levegőből. Ennek ellenére nem hagytuk rajta pár percnél tovább. Rögzítése négy pöcökkel történik, az előlap erre szolgáló lyukai alig észrevehetőek.

A mélyláda a padlóhoz 4 db csonka gúla gumilábbal kapcsolódik, azokat tüskékre cserélni csak jelentős barkácsolás után lehetséges.

A Q400b négyféle borítással készül – fekete, fehér, dió és rózsafa – de mindegyik csak fólia, nem valódi fa és nem is lakkozás.

Árakról csak a cikkek végén szoktunk említést tenni, de most itt is leírjuk, hogy az importőr jelentős árengedménnyel kínálja a KEF Q400b mélyládát: a 229990 forintos listaár helyett 129990 Ft-ért, ami több mint kedvező.

Meghallgatás

Két erősítővel párosítottuk a Q400b mélyládát, egyikük a szokásos Cambridge Audio CXR120, másik az éppen tesztelés alatt álló Marantz SR7011. Csatlakoztatásához Nordost Bass-Line valamint QED szub- és IsoTek tápkábelt használtunk.

Dinamikában – ami nem keverendő össze a hangossággal – egyértelműen jeleskedett, pontosságban és feszességben úgyszintén. A műszaki adatokban szereplő 28 Hz-es alsó frekvenciahatár korrekt, fedi a valóságot, sőt, nyugodt szívvel írhattak volna 1-2 hertzcel kevesebbet. A 110 decibeles legnagyobb hangnyomás nem elérhetetlen, de ahhoz már akkora kivezérlés szükségeltetik, ami az egyébként meglévő pozitívumokat halványítja, ezt többször megtapasztaltuk. A keskeny gumiperem nem enged extra membránkitérést, inkább a gyorsaságot, precízséget segíti és ez egyáltalán nem baj.

Ez a mélyláda nem azoknak való, akik fal- és kanapérengető lökéshullámokra vágynak. A Deepwater Horizon című film robbanásait és egyéb basszus effektjeit tisztességesen megszólaltatta, nem volt hiányérzetünk. Sorra vettük a szubláda tesztelő akciófilm csokrot ABC sorrendben, kezdve a Drive zálogház kirablós és autós üldözéses jelenetével, folytatva a Hulk-kal, befejezve a Valkyrie sivatagi repülőgépraj támadásának sokkoló képsoraival. Kivétel nélkül mindenhol ugyanazt az arcát mutatta a Q400b: enyhe visszafogottságon kívül mindent jól oldott meg, még részletező is volt a hangja. Eme tulajdonság és a remek dinamika Marcus Miller basszusgitár játékát sokkal élvezetesebbé tette, mint egy böhöm basszreflex láda a maga mellkast döngető brutalitásával.

Kipróbáltuk a 40 hertzen 6 vagy 12 dB mértékű basszus kiemelést, de sok éve kialakult ellenérzésünk nem enyhült az ilyesfajta beavatkozásokkal szemben. Nem lett ettől hirtelen 30 centis a membrán, nem mozgatott meg kétszer annyi levegőt, mint korábban, ezért inkább kikapcsoltuk, legyen kevesebb decibel, de ami szól, abba ne lehessen belekötni.

Összegzés

A KEF Q400b a mélyládák nagy családfájának olyan oldalágán található, melyről a méretüknek, teljesítményüknek és kialakításuknak megfelelő, hivalkodástól mentes, feladatukat precízen ellátó gyümölcsök szüretelhetők. Aki kevesli a hangnyomását, vegyen belőle kettőt, akkor decibelekből is minden igényt kielégítő bőségben részesül és a végösszeg még mindig nem lépte túl a 260000 forintot.

Műszaki adatok

Felépítés:zárt
Hangszóró mérete:25 cm
Frekvencia-átvitel:28-140 Hz (±3 dB)
Maximális hangnyomás:110 dB
Erősítő teljesítménye:200 W
Keresztváltó:40-140 Hz (negyedrendű)
Teljesítményfelvétel:200 VA
Nettó térfogat:23,2 l
Méretek:335 x 330 x 330 mm
Tömeg:13,6 kg
Ár:229 990 Ft
AKCIÓS ár:129 990 Ft
Forgalmazó:A.I.D.A. Audió Kft.

+36-1-248-2030

2040 Budaörs, Gyár u. 2.

Mérleg

+ Precíz, feszes, dinamikus hang

+ Hibátlan kivitel

– Kissé visszafogott a hangnyomása, ezért 20 négyzetméter feletti szobákba érdemes kettőt venni belőle

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4
Hangminőség zenére:4.5
Hangnyomás: 4
Kivitel: 5
Formaterv: 4.5
Ár/érték arány: 4
Ár/érték arány AKCIÓS áron: 5

Forrás: AV-Online.huTovább a termékhez:

Hozzászólás