Dali Spektor 6 teszt


Nemrégiben adtunk hírt a Dali legújabb Spektor nevezetű belépő szériájának megjelenéséről, melynek tagjai immár elérhetővé is váltak, hozzám pedig egyenesen Dániából érkezett egy pár Spektor 6-os állódoboz, amivel a hét folyamán már sikerült is közelebbi ismeretséget kötnöm.

Amint azt a sorozatról szóló hírben is leírtam, a belépő szintjük dacára nagyon alapos és minden apró részletre kiterjedő tervező munkával megalkotott, majd a demó szobákban sok-sok órányi zenehallgatás során finomhangolt Spektor hangsugárzókba kizárólag a Dali által tervezett, egymással összehangolt meghajtók kerültek. A dobozok keresztváltói, melyekben ennek okán nem kellett frekvencia korrekciót alkalmazni, kiváló minőségű, szigorúan válogatott alkatelemekből készültek, ezért a jelveszteség szinte a nullához közeli értékű lett. Az erősítők számára alacsony terhelést jelentő kialakításnak köszönhetően még a legnagyobb, két mélysugárzós  Spektor 6 álló hangsugárzókat is jól meg lehet hajtani kisebb teljesítményű sztereó vagy házi-mozi erősítőkkel, így nem kellenek drága és nagyon nagy teljesítményű erőművek ahhoz, hogy korrekt hangzást kaphassunk tőlük.

A két-utas három hangszórós Spektor 6 hangsugárzó 25 mm-es lágy dóm magassugárzója jó felbontással, széles frekvencia átvitellel illetve hangszórással, valamint nagyon alacsony mértékű színezettséggel rendelkezik. A magassugárzó ultra-könnyű szőtt anyagon alapul, amelynek a tömege kevesebb, mint a fele a piacon található, a konkurens márkák által használt anyagokénál (0.056 mg/mm2). A magassugárzó geometriáját a látványnak sem utolsó alumínium front lemez optimalizálja, többek között széles hangterítést és pontos fókuszt biztosítva számára. A kiváló tweeterhez kettő darab 6 ½ ”-os mély/középsugárzó párosul, melyek farost és pépesített papír kompozit membránjai a komolyabb Dali hangsugárzókból származnak. A Dali mérnökei által kifejlesztett speciális anyag nagyon könnyű és merev, emellett hatékonyan minimalizálja a felületi rezonanciákat, egyszóval, még az Isten is hangszórómembránnak teremtette. A kiváló membrán alacsony veszteségű, rugalmas peremmel és csillapított felfüggesztéssel párosul, melynek eredményeként a gyártó szerint pontos és részletezett hangzásra számíthatunk. A hatékony mélysugárzók számára a stabil és merev kabinet valamint a doboz hátulján elhelyezett, maximálisan szabad légmozgást eredményező reflex portok biztosítanak ideális működési környezetet, amelyben bátran kibontakoztathatják képességeiket és szabadjára engedhetik energiáikat, anélkül, hogy bármiféle akusztikai anomáliát okoznának.

A fekete és a mostanság nagyon divatos és elegáns dió színekben kapható Spektor 6 hátuljának alján helyezték el a csupasz kábelvégeket és a szabványos banándugókat egyaránt fogadó single kábel terminál szettet, a doboz tartozékai között pedig a tüskék mellett padlókímélő gumilábakat is találunk.

Jazz muzsikákkal, köztük az elmaradhatatlan Limehouse Blues-zal indítva a meghallgatást, állódobozhoz képest meglehetősen nagy térben elhelyezett, valósan nyüzsgő, zörgő és motoszkáló közönséggel kezdődik az első felvétel, majd jönnek az izmos és energikus dobok és beindul a pezsgő hangulatú élőzene. A korábban hallgatott Dali hangsugárzóknál tapasztalt realista hangvétel és a mérethez képest mindig kiváló basszus legfőbb jellemzőként most is visszaköszön, annyi kitétellel, hogy az utóbbiban a Spektor 6 még rá is tesz egy lapáttal az előzetes elvárásokra. Valószínűleg a Dali marketingesei is jól tudják, hogy a normál hangfalvásárlók szívéhez a jó basszuson keresztül vezet a legrövidebb út, főleg az állódobozok esetében, amiket elsősorban azért választanak, mert több mélyet és nagyobb dinamikát akarnak, mint amire a kisdobozok képesek. A Spektor 6 pedig maximálisan megadja nekik, amire vágynak! A basszus jelenléte zavaró momentumok nélkül is folyamatos és a hangsúlyos a zenében, hatását és jellegét tekintve olyan, mintha egy finoman beszabályozott, sohasem tolakodó szub-wooofer is jelen lenne rendszerben. Amikor szól a zene és átmegyek a szomszédos szobába, kisebb hangerővel ugyan és rezgő ablaküvegek nélkül, de pontosan olyan érzetem támad, mint amikor egy zenés szórakozóhelyen hallom a zenét egy másik helyiségből vagy az utcáról; a basszus lüktet és a dobok mélytónusú ütései hallatszanak. Mindez azonban egy cseppet sem zavarja a felsőbb régiókat, így a közepek és a magasak megszólalása tiszta, levegős és meglehetősen közvetlen. A hangszerhangok valahol félúton vannak a racionalitás és a barátságosság között, a zene pedig egységes és jól szervezett hatást kelt. A fúvós hangszerek levegősen és könnyed hangvételben szólalnak meg, a vibrafon hangjai játékosan és hosszú, valóságos hatású lecsengésekkel csilingelnek, tökéletesen elszakadva a sok esetben egészen monitoros hatást keltő dobozoktól

 

Kevés hangszer esetében a hangsugárzók a szokásos módon még testesebb és meggyőzőbb mélyek megszólaltatására képesek, de a Spektor 6-osok esetében a komplexebb zenei részleteknél sem fogy ki a szufla a basszusból. A dob, nagybőgő, ujjcsettintés és szaxofon kombinációjú felvétel különösen hatásosan, plasztikusan és valóság ízűen szólal meg, egy demón már-már gyanakodnék, hogy eldugtak valahol egy szub-woofert a függöny mögött. Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken a Spektor 6 főleg a kellően őszinte, tiszta és nyílt hangvételével hódít, a hangjában a többi márkatárshoz hasonlóan nincsen semmi kozmetikázás, a színezettség szintje pedig olcsó ára dacára tényleg nagyon alacsony, ahogy a leírásokban ígérték. A levegős és realista hangvételű énekhangok megjelenítése zenei műfajtól függetlenül egyaránt kisdobozos jellegű, a hangok tökéletesen elszakadnak a dobozoktól és szépen középre pozícionáltak, még az énekesek szája széle sem lóg bele a hangsugárzókba. A Mozart opera levegős és könnyed hangú énekesnője tökéletes vezető szerepben szólózik, a kellemesen naturális hangszínekkel megszólaló zenekar diszkréten kíséri. Shirley Horn felvételén az extrém basszussal jól megbirkózik, jönnek is belőle a mélyfrekvenciák rendesen és a fülbedugulás érzet is menetrendszerűen érkezik, zavaró mellékzöngék viszont nem tapasztalhatók vagy nagyon fel kell hangosítani ahhoz, hogy valamit tapasztaljak belőlük. A rockzenék lábdobjai súlyosak, erőteljesek, lendületesek és dinamikusak, a terhelést és a nagyobb hangerőt nagyon jól bírja, és kimondottan hangosan is megőrzi az alapvető karakterét és az egységességét. Popmuzsikákon minőségi buli hangulatot teremt, jó felvételekkel valóban nívós hangzást nyújtva. Elsőként persze mindenki a kivételes basszusára fog felfigyelni, de utána majd észreveszi a finom hangszíneket, a sok részletet és a kellemes, természetes hangvételt is.

Másik területen is kipróbálva a dobozokat a hétvégén éppen szuperhősös képregény adaptációk voltak soron, mint Doctor Strange és Wolverine, és ezeken a műfajokon a Spektor 6-osok igazán megmutathatták, mit tudnak. Valós effekteken életszerű, amúgy hatásos megszólalás, jó párbeszédek valamint szub nélkül is kellően ütős és egészen lenyűgöző akciók jellemezték a produkcióit, egyértelműen bebizonyítva, hogy ezekre a hangsugárzókra bizony egy jóféle mozi szettet is bátran lehet alapozni.

Ajánlás

A minőségi audio eszközök egyre magasabb árai mellett örvendetes jelenség, amikor a belépő kategóriában ilyen kiváló minőségű készülékre vagy hangsugárzóra bukkanunk. Ahogy az a leírásokban is szerepelt, a magasabb kategóriájú Dali dobozok technológiáiból merítő és építkező Spektor 6 valóban nagyon egységes, közvetlen és kifinomultan realista, ráadásként műfaj független megszólalással rendelkezik, amit kivételes basszusával spékel meg. Mindezeknek köszönhetően ezek a nagyobb terekben is sikerrel alkalmazható kiváló ár/érték arányú hangsugárzók ideális belépők lehetnek a minőségi audio világába, tulajdonosaik pedig a belépő szint dacára sok tekintetben cseppet sem belépő szintű hangzásra számíthatnak tőlük.

Dali Spektor 6
Frekvencia átvitel: 43 Hz-26 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-150 W
Névleges impedancia: 6 Ohm
Váltási frekvencia: 2500 Hz
Érzékenység: 88,5 dB
Méretek: 972×195×313 mm
Tömeg: 13,8 kg

Forrás: hifipiac.hu

Tovább a termékhez

Elfogyott

Elfogyott

Dali Spektor 5.0 házimozi hangfalszett

dalispektorszett
A DALI SPEKTOR 6  az erőforrás a SPEKTOR családban.
399 900 Ft
-13%

Raktáron - azonnal

Dali Spektor 6 álló hangfal pár fekete

dalispektor6fekete
(1)
Amennyiben olyan  megfizethető padlón álló hangfalakat keresel, amelyek
279 990 Ft

Hozzászólás