Oppo UDP-203 4k lejátszó teszt

 

A Blu-ray szövetség hosszas, és több évig értelmetlenül elhúzódó vívódás után 2015-ben hivatalossá tette a Blu-ray formátum next generációjának számító Ultra HD Blu-ray szabványt. Az pedig az Oppo az elsők között volt, amely felismerte a formátumban rejlő lehetőséget.

A szabvány megszületésével, végre boltokba kerülhettek az első ilyen, minden korábbinál jobb kép- és hangminőségű állományokat kínáló lemezek, illetve az ezek kezeléséhez szükséges asztali médialejátszó eszközök.
A minőségi audio berendezéseiről, illetve egyéb AV eszközeiről ismert Oppo tudta, hogy az Ultra HD révén képesek lehetnek kompromisszummentes kép- és hangélményt eljuttatni az otthonokba. A döntést tett követte, és a vállalat viszonylag hamar színre lépett első UHD Blu-ray lejátszójával, az UDP-203 típusjelzésű termékkel, amit most megvizsgálunk.

Extrém dizájn, letisztult forma

Az UDP-203 külsejével le sem tagadhatná, hogy az Oppo háza tájáról származik, vonalaiban hozza a cég korábbi Blu-ray eszközeinél ismert megoldásokat. A polírozott alumíniummal borított frontfelület középen elhelyezett monokróm LCD kijelző és a kör alakú gombokból álló kezelőpanel finom harmóniája uralja az összképet, így a végeredmény kifejezetten elegánsra sikeredett.

Az Oppo mérnökei arra is odafigyeltek, hogy a készülékház ne műanyagból, hanem rozsdamentes, strapabíró acélból készüljön, amely amellett, hogy megóvja az elektronikát, és az optikai meghajtót, még az esetleges rázkódásokat is csillapítja. Szokásukhoz híven a csatlakozókkal sem spóroltak, a hátsó panelen egy 7.1 csatornás audiokimenet található (AKM Velvet Sound 32 bites digitális-analóg konverterrel), továbbá két HDMI 2.0 csatoló, amihez akár Ultra HD felbontású tévék – projektorok, vagy a 4K támogatású AV erősítők is csatlakoztathatók.

Ezen kívül helyet kapott rajta egy HDMI 1.4 a régebbi audio eszközökhöz, de nem hiányoznak a koaxiális és optikai digitális – audio csatlakozók sem, valamint egy Ethernet, egy RS 232, valamint három darab USB port is.  A méretével nem lóg ki túlságosan a termékcsalád többi tagja közül, hiszen 43 centiméteres szélességéhez 31 centiméteres mélység és 7,9 centiméteres magasság társul, összsúlya pedig 4,3 kilogramm.

Felhasználóbarát kezelés

A bekapcsolást követően körülbelül tíz másodpercre van szüksége a rendszernek a felálláshoz, és ezt követően már várja is a parancsokat. Az első látásra szembetűnő, hogy a grafikus kezelőfelület kissé megváltozott, hiszen a kétsoros struktúrát felváltotta egy némiképp letisztultabb, egyszerűbb külsejű kialakítás, amelyben az egyes menüpontok egymást követve sorakoznak a kijelzőn. Az új rendszer talán egy fokkal átláthatóbb, de mindenképpen látványosabb, “trendibb”, mint elődje, sőt még személyre is szabható, hiszen a háttérképet a felhasználó saját maga állíthatja be, ami akár egy nagy felbontású, szép fotó is lehet a tulajdonos kívánsága szerint.

A készülék a távirányító gombjainak nyomására kellően gyorsan reagál, és az is mindenképp pozitívumként említhető, hogy a rendszer kellően stabil, egyáltalán nem tapasztalni belassulást, fagyást, vagy kéretlen automatikus újraindulást. Fontos megemlíteni, hogy a lemeztálca a korábbi Oppo asztali médialejátszókhoz hasonlóan, és néhány vetélytárs termékeitől eltérően kifejezetten masszív darab. Egyáltalán nem lötyög, rázkódik, és működés közben a lemezeket sem “eszi meg”. A menüben egyébként módosíthatóak a kép-, -hang és rendszerbeállítások is, és ezek a paraméterek filmnézés közben is viszonylag egyszerűen elérhetőek. A menü felépítése logikus, ennek köszönhetően minden ott van, ahol lennie kell, így ebből fakadóan minden fontos szolgáltatás vagy opció, igen hamar meglelhető.

A már említett távirányító egy kifejezett ergonomikus darab, amelyen keresztül az összes fontos funkció elérhető közvetlenül és gyorsan. A termék egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén iOS vagy Android alapú mobil eszközzel is vezérelhető, bár az is tény, hogy ez a módszer kevésbé kényelmes, mintha a hagyományos távvezérlőt használnánk erre a feladatra.

Médialejátszóként

A szép dizájn és a felhasználóbarát kezelés persze mit sem ér, ha a fő funkcióval, azaz a médiaállományok kezelésével gondok vannak. Nos, e téren az Oppo UDP-203 abszolút megfelelt az előzetes elvárásoknak, simán megugrotta a magasra helyezett lécet. A formátumtámogatás terén hibátlanul teljesít, hiszen minden jelenleg használatos lemezszabvány kezelését biztosítja. Tehát a 4K UHD Blu-ray mellett a hagyományos gyári, írt, újraírt Blu-ray, DVD és CD korongok sem okoznak neki problémát, sőt még az SACD és Kodak Picture CD típusú adathordozókkal is boldogul.
Emellett a médiaállományokat fogadja az USB 3.0 csatolókon keresztül is, külső adattároló eszközökről, tehát pendrive-ról vagy merevlemezről egyaránt. Emellett a hálózat többi elemén található fájlok lejátszására is képes, Természetesen a már megszokott módon a képek, és videók megjelenítése mellett a zenei anyagok megszólaltatása is gond nélkül működik.

A támogatott formátumok köre az ilyen típusú állományokat tekintve is igen széles. Többek között szavatolja az MP4, M3V, MOV, AVI, AVCHD, DivX, DivX HD, Xvid, illetve természetesen a nagy felbontású videókhoz mostanában leggyakrabban használt MKV típusú file-ok megtekintését. A filmekbe magától értetődően egyszerűen beletekerhet a felhasználó, és azt is pontosan meghatározhatja, hogy honnan szeretné folytatni a lejátszást. A külső feliratok kezelése magától értetődően biztosított, és a szöveg mindig jól olvasható, ami azért ezen a szinten már alapelvárás.
Az audio tartalmak terén magasan kiemelkedik a legtöbb hasonló termék közül, ugyanis képes az MP3 és a WMA mellett az AIFF, WAV, ALAC, APE, FLAC stereo, DSD64/128, illetve a sok csatornás DSD65 típusú állományok megszólaltatására is. Természetesen okoz gondot a nagy felbontású, úgynevezett Hi Res, a jó hangminőséget szavatoló, tömörítetlen, vagy veszteségmentesen tömörített anyagok lejátszása sem. A szoftver zenelejátszó szekciója is kifejezetten kényelmesen használható, és az alkalmazás magától értetődően képes megjeleníteni a lemezborítókat, valamint feldolgozni az ID3 tageket.
A nagyítható és forgatható képek esetében a JPG mellett a BMP, PNG, TIFF és GIF kiterjesztésű file-ok is szóba jöhetnek. A fotók szerkesztésére nincs mód, de a diavetítés funkció azért nem hiányzik, és itt állítható a képváltás sebessége is a már megszokott módon. Fontos megjegyezni, hogy az Oppo UDP-203 minden jelenleg is használatos térhatású hangszabvánnyal képes együttműködni. Azaz a Dolby, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS, DTS HD, DD Plus tartalmakon kívül a legfrissebb, objektumalapú formátumokkal is boldogul! Tehát a Dolby Atmos és a DTS:X típusú, valódi térhatást teremtő, akár 5.1.4. csatornás hangokat tartalmazó filmek lejátszása is benne van a repertoárban.

Kép- és hangminőség

Az tény, hogy minden a kifogástalan forrásnál, és az annak kezelésére képes médialejátszónál kezdődik. Ha valaki jó minőségű képet és hangot szeretne, akkor e téren nem köthet kompromisszumokat. De az is igaz, hogy pusztán ennyi önmagában nem elég! Legalább ilyen fontos a megfelelő hangeszköz, ha lehet persze, akkor egy több komponensből álló különálló szett, valamint képmegjelenítő berendezés, ami ma egy Ultra HD televízió vagy projektor, HDR támogatással.

Az a gyakorlati próba során kiderült, hogy az Oppo UDP-203 UHD Blu-ray lejátszón nem múlik semmi! A készüléket egy teljesen egyedülálló, saját fejlesztésű négymagos képfeldolgozó, videoprocesszorral rendelkezik, amely jó néhány képjavító, képmódosító technológiát is tartalmaz. Ilyen például a zajszűrés, amely rendkívül hatékonyan működik, illetve a felbontás felskálázás, amely az alacsonyabb felbontású tartalmakat teszi valamelyest jobbá. A készülék képes a nagy dinamikatartományú, azaz HDR (High Dynamic Range) típusú tartalmak kezelésére.

Ezek sajátossága, hogy a képi jelekkel együtt érkező meta adatok segítségével a kompatibilis tévék és projektorok képesek egy időben eltérő fényerővel megjeleníteni az egyes képrészleteket, amely minden korábbinál nagyobb színgazdagságot, kontrasztarányt és valósághűbb képet reprodukál, de ehhez természetesen elengedhetetlenül szükséges a megfelelő médialejátszó.  Az Oppo UDP-203 pedig ilyen, sőt a masina még arra is képes, hogy a HDR anyagokból SDR-t konvertáljon, ami a régebbi típusú, nem HDR kompatibilis tévé, vagy vetítő használata esetén lehet nagy segítség. Hangminőség terén ez a modell az abszolút élvonalat képviseli, köszönhetően többek között a már korábban is megemlített AKM Velvet Sound 32 bites digitális analóg konverternek. A DAC egység ma még egyértelműen ritkaságnak számít az ilyen jellegű eszközök között, és ez olyan tényező, ami akár a vásárlási döntést is befolyásolhatja.

Okostévé? – Nincs!

Ma már szinte alapelvárás, hogy egy ilyen asztali eszköz lehetővé tegye különféle internetes alkalmazások, így többek között az online videó- és filmmegosztó programok futtatását. Ezek közül például a Netflix, a YouTube és az Amazon már módot ad 4K felbontású HDR tartalmak elérésére is, tehát egy ilyen típusú készüléknél teljesen logikusnak tűnik ezek támogatása. Az Oppo UDP-203 azonban erre nem ad módot, aminek a hátterében az áll, hogy a cég döntéshozói szerint az ily módon elérhető videók minősége nem olyan jó, mint amit a lemezek, vagy a nagy felbontású, USB-n vagy a hálózaton keresztül eljuttatott fájlok produkálnak. Tehát smart alkalmazások nincsenek, ami nem hiba, nem tévedés, hanem egy megfontolt, tudatos döntés következménye.

Konklúzió, értékelés

Az Oppo az UDP-203 esetében egy abszolút etalonnak számító eszközt tett le az asztalra. Egy olyan modellt, amely azoknak készült, akik a minőség terén nem ismernek kompromisszumot. A kezelés nagyon kényelmes, a működés stabil, a kapcsolódó szolgáltatások is rendben vannak. A dizájn nagyon jól sikerült, a formátumtámogatás kifogástalan, a termék által nyújtott kép- és hangminőség, pedig egész egyszerűen elsőrangú!

Forrás: sztereomagazin.hu ( Somfai Gábor )

 

Technikai jellemzők

Formátumok:4K UHD Blu-ray, Blu-ray, Blu-ray 3D, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/R
Video:XviD, DivX, DivX HD, AVI, QuickTime, MKV, TS, M2TS , M3V, MOV
Hang formátumok:AIFF, WAV, ALAC, APE, FLAC, DSD64/128, WMA, MP3
Térhatású hang:Dolby Digital, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS HD Master Audio, DTX:X
Bemenetek:Ethernet, 2 HDMI 2.0, HDMI 1.4  optikai digitális kimenet, koaxiális digitális kimenet, 3 USB 3.0,  7.1 analóg audió kimenet, RS 232
Képfelbontás:Full HD / 4K (UHD) / 4K felskálázás /3D Full HD
Méretek:430x310x79
Súly:4,3 kg

 

Tesztértékelés ( max 100 adható )

 Kép BD:100
Kép DVD, 3D100
Hang:100
Kezelhetőség:98
(átlag):99

 

Gyakorlati értékelés:

Kidolgozás:98
Kinézet:100
Jelfeldolgozás:

Távirányítás:

Beüzemelés:

100

95

96

Gyakorlati értékelés (átlag):
96
Végeredmény:97,5
Ár/érték arány:9,8
Értékelés:kiváló/Csúcs kategória

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif Nagyon jó képminőség
plus-4-16.gif Ultra HD Blu-ray támogatás
plus-4-16.gif Remek médialejátszó
minus-4-16.gif Internetes tartalmak elérése hiányzik

Tovább a termékhez

Hozzászólás