Bluesound PULSE vezeték nélküli hangrendszerek tesztje / audio&vision online

 

Kipróbáltunk három egydobozos vezeték nélküli hangrendszert a Bluesound kínálatából, melyek, mint kiderült, tényleg képesek ringbe szállni a legnagyobbakkal. Olyannyira, hogy tudásukba belekötni sem nagyon lehet, persze az átlagosnál jobb hangnak megkérik az árát.

Többet, mint mások

Mivel egyre több cég kínál multiroom-képes hangrendszereket, egyre kevésbé egyértelmű, hogy mely neveket sorolhatjuk a legjobbak közé. A választást leginkább a felhasználó szubjektív ízlése fogja befolyásolni, és persze pénztárcájának vastagsága.

Az általunk eddig kipróbált vezeték nélküli hangrendszerek rendszerint túllicitálták egymást extrák terén. Az idő múlásával ma már annyi netes kliens, csatlakozó és vezérlési lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy valószínűleg a tulajdonosok zöme nem is használja ki zónajátszóinak effektív képességeit. Ettől függetlenül rá tudunk mutatni olyan gyártókra, akik a szolgáltatásokat, a dizájnt és a hangminőséget egyaránt magas szintre küzdték fel. A Bluesound közéjük sorolható. Hogy mennyire szól jól, arra hamarosan kitérünk. Most viszont vessünk egy pillantást a dobozokra, melyek kiváltották belőlünk a pozitív hangnemet!

Küllem

A Bluesound gátlástalanul követi ugyanazt az ösvényt, amit a Sonos taposott ki, de láthatóan igyekszik a letisztult formákat saját motívumaival díszíteni. Utóbbi alatt értendő például, hogy a hangrendszerek csak elöl és oldalt kerekítettek, hátul viszont szögletes alakba formálódnak. Továbbá a tetőlapi kezelőszervek is merőben mások, mint a konkurens(ek) esetében. A PULSE 2 és PULSE MINI közepén érintésérzékeny felület található. A legkisebb PULSE FLEX pedig tízgombos, háttérvilágított modullal rendelkezik.

Mindhárom készüléket simulékony, gumírozott műanyag borítja. Fekete és fehér színopciók közül választhatunk, nálunk utóbbiak vendégeskedtek. A PULSE FLEX annyira kompakt, hogy könyvespolctól az éjjeliszekrényig szinte bárhol elfér. 8,9 centis mélyközép és 2,5 cm magas hangszóróját darabonként 20 wattos erősítők hajtják. Kompaktságához képest meggyőző 1,2 kilós tömege. Kissé masszív érzete minőséget sugall.

Hátulján, a csatlakozók fölött kis gumifedél található, mely alatt egyedi aljzat fénylik. Ehhez illeszthető egy külön megvásárolható akkumulátor (BP100), amellyel akár piknikezni is magunkkal vihetjük a kis hangrendszert.

Látszólag elhanyagolható, mégis sokaknak hasznos lesz, hogy a dobozka konzolmenettel is rendelkezik, amellyel falra rögzíthető – akár fürdőszobákban is, mivel 20-80%-os páratartalom mellett is üzembiztos marad.

De ha fedett terasz vagy erkély képezi a rendelkezésre álló zónát, még ott is helytállhat. Tisztességes küllemének egyetlen apró hiányossága, hogy elfelejtettek rezgéselnyelő gumitalpakat elhelyezni az alján. Célszerű néhány tappancsot rátenni, nem csak a vibráció csökkentése, hanem a készülékház megóvása érdekében is.

A PULSE MINI egyértelmű(bb) Sonos kihívó. Méretét tekintve több, mint kétszeresen felülmúlja a legkisebb testvért. Benne nem két, hanem három (1 db 89 mm-es mélyközép és 2 db 50 mm-es középmagas szélessávú) hangszóró található. Kissé nehéz, tömzsi házának hordozhatósága érdekében markáns mélyedés került a kezelőszervek alá, melyben ujjaink kényelmesen elférnek. Padlólemezének közepén vaskos gumisáv található, mely csúszásgátló funkciója miatt is praktikus.

Használat közben

Egyetlen cikk kevés lenne ahhoz, hogy minden egyes funkciót és klienst (illetve azok lehetőségeit) felsoroljuk az olvasónak. A BluOS vezérlésére szolgáló mobil alkalmazás teljes mértékben naprakész és rengeteg opciót nyújt. Többek között Apple Watch okosóráról is elérhetőek bizonyos funkciói. Ugyancsak tengernyi a támogatott internetes szolgáltatók listája, melyek közül a számunkra szükségtelen csatornákat tetszés szerint kikapcsolhatjuk, hogy ne foglaljanak felesleges helyet a menüben.

Az egyre növekvő népszerűségű TIDAL is egyike az opcióknak, mely MQA jelfolyam, azaz tömörített, mégis stúdióminőségű megszólalás közvetítését teszi lehetővé. A zónajátszók Bluetooth vevővel is rendelkeznek, amennyiben hálózati hókuszpókusz nélküli, instant zenejátszásra törekednénk. Említést érdemel a Sonos-tól átvett ébresztő funkció (a számunkra tetszőleges időpontban elindítható a rendszer), melyhez időzített kikapcsolás társul. Mindhárom zónajátszón lehetőség van utólagos hangszínszabályzásra, ami nem csak kiemelést, hanem szükség esetén (ha mondjuk sarokba téve gerjedő basszusokat tapasztalunk) csökkentést is lehetővé tesz.

Mobilunkon tárolt felvételeinket azonnal beolvasta a szoftver, és a jó minőségű felvételeket hallható roncsolás nélkül, tisztán képes volt megszólaltatni. Ez a gyakorlatban nem mindig történt zökkenőmentesen, különösen akkor, ha mindhárom hangrendszert egyetlen csoportba foglaltuk. Utóbbi vélhetőleg szoftverfrissítés után javulni fog. Mindent összevetve, könnyen és gyorsan tudtuk vezérelni a Bluesound komponenseit.

A számítógépes szoftver (valahol paradox módon) nem érte utol a mobilra optimalizált verziók gördülékeny, átlátható felületét. Magunktól például nem jöttünk rá, hogy miként lehet az asztali programba varázsolni számítógépünkön tárolt médiafájljainkat. Rendszergazda vagy helyi hálózati kliensekben jártas felhasználó számára ez nyilván nem okozott volna akkora fejtörést. Az internetes rádióállomásokat viszont villámgyorsan azonosította, és ha a műsorszolgáltató lehetővé tette, az aktuális zeneszám címét, ill. albumborítóját is megjelenítette.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Bluesound multiroom rendszer integrálható a Gear4 és Crestron modulokkal, beleértve a Roon számítógépes médiaszoftvert. Igaz, ezek mind felárat jelentenek a gyári csomaghoz képest, de intelligens házat építőknek hosszú távon kényelmesebbé teszik az életét.

Hangminőség

A PULSE FLEX képes volt felülmúlni várakozásunkat. Nehéz volt elképzelni, hogy miért kerül annyival többe, mint hasonló méretű vetélytársai, és a válasz már internetrádió műsorok hallgatásakor is azonnal megmutatkozott. Akusztikus felvételeknél előjöttek az áhított csilingelő magashangok. Tisztábban szólalt meg a várthoz képest. Megszoktuk, hogy a kompakt vezeték nélküli hangrendszerek DSP-je azok magas frekvenciáit szándékosan simulékonnyá teszi, lehetőleg gazdag basszusokkal megtámogatva. Ehhez képest a PULSE FLEX jóval szigorúbban kezelte frekvenciagörbéjét. Tényleg úgy muzsikált, mint egy hifi hangfal. Igen, önmagában nem volt képes sztereó tér létrehozatalára (két készülék viszont adott esetben sztereóvá integrálható), szórása is pontszerű volt. Viszont a fülünk irányába jutó részletek el tudták velünk hitetni, hogy hifi hangfal szól. A váratlanul gazdag középső frekvenciáknak köszönhetően különös életteliséggel tudta kiadni az éneket. Másfelől terhelhetősége is egész jó volt, nagy hangerőn sem volt érces vagy bántó – igaz, bizonyos szinten túl igencsak megcsappantak a basszusok, de a tisztaságért cserébe egyáltalán nem bántuk.

A PULSE MINI kevésbé volt finomkodó. Húsos, feszes basszusait nem félt minduntalan büszkén megmutatni. Középmagas frekvenciái nem voltak olyan légiesek és tiszták, mint a PULSE FLEX-é. Természetesen ettől még nem neveznénk rossznak, egyszerűen csak hozta azt a szintet, ami egy D osztályú vezeték nélküli hangrendszertől elvárható. Enyhe ködösségét bőséges erőtartalékkel kárpótolta. A beszédek, dinamikus ütemek jóval hangsúlyosabban jelentek meg vele, ezért jobban betöltötte a szobát. Kis hangerőn is dominánsabb, erőteljesebb háttérzenei aláfestést nyújtott.

A PULSE 2-ben a PULSE MINI és a PULSE FLEX előnyei keveredtek. Egyfelől zeneiségre törekedett, kevésbé hajtotta bizonyítási vágy. Higgadtabb közlésmódjának velejárója, hogy basszusai nem voltak annyira túlerőltetve. Nagyobb, tágasabb mezőt tudott kelteni maga körül, mint a MINI, de a fentebb említett feszességet jóval lejjebb szorítva – kis hangerőn. 20 % fölött viszont teljességgel meglódult, fenevadként ontotta magából az ütemeket. Ha a műfaj megkívánta, képes volt mindenféle erőlködés nélkül klubhangulatot teremteni. Határozott, közvetlen karaktere sok könnyűzene kedvelőnek tetszeni fog. El kellett fogadnunk viszont, hogy az aránylag kis méretből nem tudott igazi sztereó tér és mélység megjelenni. Mindenesetre nem érdemes alábecsülni a PULSE 2-t, aránylag magas árcédulájának miértjét nagy hangerőn lehet könnyen megérteni.

Végszó

Igaz, hogy ezzel még csak egy szeletet mutattunk be a teljes Bluesound kínálatból, de a három hangrendszer hamar meggyőzött minket. Különösen a legkisebb, azaz a PULSE FLEX. Ritkán találkozunk ennyire funkcionális eszközzel, ami tényleg az első pillanattól kezdve egy hifi rendszer felbontását képes nyújtani. A PULSE MINI és PULSE 2 klasszikus megoldást jelentenek azoknak, akik kábelek, erősítők és minden egyéb bonyodalom nélkül akarnak jól terhelhető, ún. leteszem és szól jellegű zónajátszót. Más kérdés, hogy a PULSE 2 magas árát emészteni kell. Az összkép ettől függetlenül versenyképes, apró tökéletlenségei ellenére nevezhető élvonalbelinek, a szolgáltatásokat és hangot figyelembe véve is.

Összesített mérleg

+ Mai viszonylatban kifogástalan extrák

+ Igényesen megtervezett készülékházak

+ Jól átlátható mobil applikáció, rengeteg klienssel és hasznos almenükkel

– Az asztali szoftver lehetne egy fokkal helyi hálózat centrikusabb (számítógépen tárolt média lejátszásának felajánlása, stb.)

– Telefonon tárolt médiák lejátszása esetén néha bizonytalan csoportmód (ez vélhetőleg szoftverfrissítéssel javulni fog)

– A PULSE 2 nem csak hangerő, hanem ár terén is ráver a konkurenseire

 

Forrás: Av-Online.huTovább a Bluesound multirum termékeihez

Tovább a Bluesound sztereó komponenseihez

Hozzászólás