Vincent Audio SV-500 – az audiophile hibrid teszt

Vincent Audio SV-500 – az audiophile hibrid

A bécsi székhelyű Vincent Audio portfóliójában több mint 25 erősítő mellett CD lejátszók, DAC-ok, tunerek, végerősítők, kábelek és hálózati szűrők is találhatók. Most az általuk készített legfrissebb hibrid erősítőt, az SV-500-as modellt vettük górcső alá.

Vincent Audio SV-500

Vincent Audio SV-500
.
Az SV-500-as modell egy, már bevált és sikeres készülék, az SV-227-es hibrid (elektroncsöves / félvezetős) erősítő alapjaira épül, szolidabb megjelenéssel és más csökészlettel. Az előerősítő részben egy 12AX7-es illetve két darab 6N1-es dupla trióda végzi a vonal jelszint erősítését, melyből a 2x80W / 4 ohm teljesítményt Toshiba végtranzisztorok állítják elő. A tápegységben egy nagyméretű, 250VA-es toroid transzformátor található, mely bőséges tartalékokkal rendelkezik, még nagyobb igénybevétel esetén is.

Vincent Audio SV-500

Az erősítő megjelenése nem a mai modern kor, csillogó készülékeire hajaz, sokkal inkább letisztult, egyszerű vonalvezetésű: tiszta fém ház, szálra csiszolt vastag alumínium előlappal, melyen az íves Vincent Audio logo hirdeti büszkén gyártóját. A baloldalon egy bemenet választó kapcsoló, ezzel szimmetrikusan a jobb oldalon a hangerő szabályozó, közöttük a kiiktatható magas, mély szabályozó potenciométerek és a bekapcsoló gomb helyezkedik el. Az előlapon található még egy némító gomb és a fejhallgatót használók örömére, egy 6.3mm-es jack csatlakozó is itt került elhelyezésre. Ránézésre kellemes, egyszerű, könnyen átlátható, de masszív látványt nyújt a készülék. Megfordítva, az erősítő hátulját szemügyre véve az analóg bemenetek mellett több digitális csatlakozót is találni. Az optikai és digitális koax bemenet számos esetben igen előnyös és univerzális lehet, hiszen akár a TV hangja, akár egy CD lejátszó vagy egy média lejátszó digitális kimenete azonnal csatlakoztathatóvá válik. A DAC chip egy kevésbé ismert, de igen jó hangú PCM5100-as Texas Instruments típus. A felbontása 24 bit / 192Khz-es maximális mintavételű file-ok lejátszását teszi lehetővé. Az elektroncsövek a házon belül kaptak helyet, mindenféle led-es megvilágítás és magamutogatás nélkül, mely különösen tetszik számunkra. A csövek élettartamának növelése érdekében a bekapcsolás után egy „soft start” áramkör még 15 másodpercig némítja az erősítőt, erre egy piros led villogva figyelmeztet. A felfűtési procedúra végét egy halk relé kattanása jelzi, utána az erősítőnk hadra fogható.