Vincent Audio SV-500 – az audiophile hibrid teszt

Vincent Audio SV-500 – az audiophile hibrid

A bécsi székhelyű Vincent Audio portfóliójában több mint 25 erősítő mellett CD lejátszók, DAC-ok, tunerek, végerősítők, kábelek és hálózati szűrők is találhatók. Most az általuk készített legfrissebb hibrid erősítőt, az SV-500-as modellt vettük górcső alá.

Vincent Audio SV-500

Vincent Audio SV-500
.
Az SV-500-as modell egy, már bevált és sikeres készülék, az SV-227-es hibrid (elektroncsöves / félvezetős) erősítő alapjaira épül, szolidabb megjelenéssel és más csökészlettel. Az előerősítő részben egy 12AX7-es illetve két darab 6N1-es dupla trióda végzi a vonal jelszint erősítését, melyből a 2x80W / 4 ohm teljesítményt Toshiba végtranzisztorok állítják elő. A tápegységben egy nagyméretű, 250VA-es toroid transzformátor található, mely bőséges tartalékokkal rendelkezik, még nagyobb igénybevétel esetén is.

Vincent Audio SV-500

Az erősítő megjelenése nem a mai modern kor, csillogó készülékeire hajaz, sokkal inkább letisztult, egyszerű vonalvezetésű: tiszta fém ház, szálra csiszolt vastag alumínium előlappal, melyen az íves Vincent Audio logo hirdeti büszkén gyártóját. A baloldalon egy bemenet választó kapcsoló, ezzel szimmetrikusan a jobb oldalon a hangerő szabályozó, közöttük a kiiktatható magas, mély szabályozó potenciométerek és a bekapcsoló gomb helyezkedik el. Az előlapon található még egy némító gomb és a fejhallgatót használók örömére, egy 6.3mm-es jack csatlakozó is itt került elhelyezésre. Ránézésre kellemes, egyszerű, könnyen átlátható, de masszív látványt nyújt a készülék. Megfordítva, az erősítő hátulját szemügyre véve az analóg bemenetek mellett több digitális csatlakozót is találni. Az optikai és digitális koax bemenet számos esetben igen előnyös és univerzális lehet, hiszen akár a TV hangja, akár egy CD lejátszó vagy egy média lejátszó digitális kimenete azonnal csatlakoztathatóvá válik. A DAC chip egy kevésbé ismert, de igen jó hangú PCM5100-as Texas Instruments típus. A felbontása 24 bit / 192Khz-es maximális mintavételű file-ok lejátszását teszi lehetővé. Az elektroncsövek a házon belül kaptak helyet, mindenféle led-es megvilágítás és magamutogatás nélkül, mely különösen tetszik számunkra. A csövek élettartamának növelése érdekében a bekapcsolás után egy „soft start” áramkör még 15 másodpercig némítja az erősítőt, erre egy piros led villogva figyelmeztet. A felfűtési procedúra végét egy halk relé kattanása jelzi, utána az erősítőnk hadra fogható.

Vincent Audio SV-500

Úgy vélem, hogy a Vincent Audio ezzel a készülékkel egy igazi hiánypótló terméket gyártott: a mai kor zene szerelmesei az analóg források mellett sok digitális forrás eszközt használnak és itt adott a lehetőség azok csatlakoztatására. A hagyományos félvezetős erősítők mellett azonban vágynak az elektroncsövek meleg, érzelmes hangkarakterére, de ugyanakkor megbízható és hosszú élettartamú termékeket keresnek, melyek képesek kellő teljesítménnyel kiszolgálni a meglevő hangsugárzóikat. Nos, a Vincent Audio SV-500-as sztereó erősítő pont ilyen készülék, ráadásul a megfizethető 1000 EUR alatti ár kategóriában.

Vincent Audio SV-500 csatlakozo

Vincent SV-500: Hangminőség

Magas elvárásokkal álltam neki a tesztnek, de előtte, mivel volt időm, így bőségesen bejárattam a készüléket. Lássuk mit, hogy hallottam: Többféle zenével hallgattam az erősítőt, kezdve a rockosabb stílustól a lágyabb akusztikus jazzig. A hangja mindvégig megfogott meleg tónusú, jó felbontással. A finom részleteket szépen kottázza, telt mélyei jól kontroláltak, mintha még mélyebbre is menne a hangfal, és szinte a gyomromig hatoló dinamikával szólal meg.
Egészen elképesztő módon adja vissza a zenét az SV-500. Tiszta kellemes közepek, csodálatosan kidolgozott színes előadás, ami a hallgatót érzelmileg is megérinti. Ez a tulajdonsága az akusztikus és elektromos hangszereknél jelen van. A Vincent Sv-500 valóságosan rajzolja a színpadot és szólaltatja meg rajta az egyes hangokat-hangszereket. Hangja megnyugtató, érzelmessé teszi a zenét, soha nem válik erőszakossá, és nem kell félnie a nálánál drágább erősítők összehasonlításától sem.