Denon AVR-X1300W házimozi erősítő teszt / audio&vision online

A Denon legolcsóbb hétcsatornás erősítője rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, ami manapság már nem extrának számit, hanem jogosan elvárható alapszolgáltatás: teljes körű 4K támogatás, Dolby Atmos (és DTS:X) dekódolási képesség, vezeték nélküli adatátviteli lehetőségek. És mindezt alig valamivel drágábban kínálja, mint 5.2 felépítésű versenytársai.

Változatlan külalak

Az idei modell külső megjelenéséről sok újdonságot nem tudunk mondani, az évről-évre történő frissítések a Denon esetén is inkább a karosszéria alatt levő funkciók bővülésében mutatkoznak meg, mintsem a készülékházak formatervének megváltoztatásában. Sallangmentes, a funkcionalitást előtérbe helyező, ízléses, de mindenféle öncélú dizájnkodást kerülő, mondhatni férfias látványt nyújt. A két megtermett forgatógomb (bemenetválasztó és hangerő) jól kézre esik, bár kérdéses, hogy a mai távirányítós, mobil applikációs korszakban hányan tekergetik, nyomogatják az erősítőjük fizikai kezelőszerveit. A kettőjük közötti kijelző a főbb információkat (forrás neve, bejövő jel formátuma, stb.) jól olvashatóan jeleníti meg. A sötét plexi ablak alatti sávban található a négy Quick Select gomb, melyekkel a leggyakrabban használt beállításokat (bemenet, hangerő, hangzás mód) lehet előre programozni, és egy gombnyomással aktiválni. Ugyanezeket a billentyűket – nagyon helyesen – a távvezérlőn is elhelyezték.

Denon AVR-X1300W házimozi erősítő távvezérlő

Felépítés, csatlakozók

Acsatornaszámú erősítő diszkrét elemekből épített végfokozatai alacsony impedanciás terhelésre is fel van készítve, 4-16 Ohm közötti hangfalak köthetők rájuk. A teljesítményük bőven elegendő egy átlagos méretű nappali hangosításához, két csatornát hajtva 80 wattra képesek (0,08 % torzítás és 8 Ohmos terhelés mellett). Az elmúlt években divatba jött Eco üzemmóddal is rendelkezik a készülék, a bejövő jel függvényében szabályozza a teljesítményfelvételt, és ennek pillanatnyi értékét meg is jeleníti a képernyőn egy apró zöld csík formájában.

Denon AVR-X1300W házimozi erősítő belső

Az AVR-X1300W egy második zónát is képes kiszolgálni a szokásos megoldással, amikor a fő helyiségben csupán 5.2 elrendezést alkalmazva, a fennmaradó két hátsó surround végfokozat egy másik szoba sztereó hangsugárzó párosának meghajtására használható. Az viszont sajnálatos, hogy a készülék nem rendelkezik olyan képességekkel, hogy “helyből” integrálható legyen a Denon saját fejlesztésű HEOS multiroom rendszerébe, ezt csak a külön megvásárolható HEOS Link egység segítségével lehet megtenni.

Denon AVR-X1300W házimozi erősítő

Ettől függetlenül az erősítő széleskörű csatlakoztatási lehetőségekkel rendelkezik mind vezetékes, mind vezeték nélküli téren. A frontoldali aljzatokat vizsgálva örömmel tapasztaltuk, hogy a Denon nem engedett a spórolás csábításának, és egyaránt kialakított USB valamint HDMI bemenetet is. HDMI-ből összesen hat be- és egy kimenet áll rendelkezésre. Ezek mindegyike a legfrissebb, 2.0a verziószámú, teljes körű 4K támogatást nyújtanak, a főbb jellemzőik: HDCP 2.2 másolásvédelem, 21:9 képformátum, 4K/60 Hz pass-through, BT.2020 kiterjesztett színtér kezelése, ARC, 3D, 4:4:4 tömörítetlen szín-mintavételezés, HDR (nagy dinamika tartomány).

Denon 4K Pass Through

A többi aljzat darabszáma is jó átlagosnak mondható, a hátoldal még nincs úgy telezsúfolva, mint a felsőbb kategóriákban, de nem is olyan ritkás, mint a belépő modelleké, ahol keresgélni kell az elszórt terminálokat. A banándugót fogadó hangsugárzó aljzatok aDenontól megszokott módon, egy sorban helyezkednek el, és színkódoltak, így könnyen hozzáférhetőek, és a kezdő felhasználóknak sem okozhat gondot a bekötésük.

Denon AVR-X1300W házimozi erősítő hátlap

Képességek, online kapcsolatok

Az üzembe helyezést és a szoba akusztikájához való illesztést a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT hangzáskorrekciós program Silver verziója segíti. Ez maximum nyolc (de a harmadik után befejezhető) mérési pontra optimalizálva állítja be a hangsugárzó jellemzőket. A mérés elindítása előtt a képernyőn megjelenő grafikus útmutató részletes ábrák segítségével magyarázza el lépésről-lépésre a forráskészülékek és a hangsugárzók csatlakoztatását.

Denon Remote App

Az otthoni hálózat elérése LAN kábelen kívül a dupla antennák biztosította WiFi-vel is lehetséges. A kapcsolódás nemcsak az 1-13 csatornákat magába foglaló 2,4 GHz-es, hanem a 36-48 csatornaszámokat biztosító 5 GHz-es sávon is történhet. Az erősítő DLNA tanúsítvánnyal rendelkezik, így lehetőséget ad a hálózaton levő PC-n vagy NAS-on megosztott állományok lejátszására. Természetesen a frontoldali USB-re csatlakoztatható mobil eszközök zenei fájljait is kezeli, itt csupán annyit kifogásolhatunk, hogy a külső háttértárak közül csak a memóriakulcsokat ismeri fel, a hordozható merevlemezeket nem. A kompatibilis állományok formátuma lefedi a leggyakoribb típusokat, az MP3-tól kezdve a veszteségmentes kódolásúkig: MP3, WMA, WAV, FLAC (192 kHz/24 bit), ALAC, AIFF, DSD (2,8 és 5,6 MHz). A veszteségesen tömörített állományok (MP3, WMA) hangzásnak élvezhetőbbé tevéséhez a Denon is kínál egy minőség javító funkciót “Audio Restorer” néven.

Denon Remote App

Internetről Spotify és vTuner érhető el. Apróságnak tűnik, de a Denon volt annyira figyelmes, hogy a távirányítón kialakította a lapozáshoz szükséges gombokat, és így nem egyesével kell lépkedni a több száz állomást tartalmazó listában. Mobil eszközről vezeték nélküli kapcsolattal Bluetooth vagy AirPlay használatával lehet zenét streamelni. Szintén a mobileszközöket érinti, hogy más gyártókhoz hasonlóan a Denon is kínál egy vezérlő alkalmazást, mellyel kiváltható a mellékelt távirányító használata. Ennek a 2016 AVR Remote applikációnak az érdekessége, hogy iOS és Android operációs rendszeren kívül Kindle Fire tablet verzióban is a felhasználók rendelkezésére áll.

Denon Remote App

Meghallgatás (DTS:X nélkül)

Rendszeres olvasóink talán emlékeznek rá, hogy tavasszal, az AVR-X4200W tesztelésekor a készülék első üzembe helyezésekor már letölthető volt a legfrissebb firmware, amely a DTS:X dekódolást valósította meg. Ez alapján jogos volt a feltételezésünk, hogy a következő modellév erősítői már helyből rendelkezni fognak ezzel a képességgel, de csalódnunk kellett. Az AVR-X1300W szintén csak egy későbbi frissítés után válik majd DTS:X kompatibilissé, ráadásul cikkünk írásnak időpontjában a firmware még nem érhető el aDenon honlapján. Csak az előző generációs, AVR-X…200W típusszámú modellekhez állnak rendelkezésre. Kicsit érthetetlen ez a késlekedés, de reméljük, egy következő teszt alkalmával már 300-as család hangdekódolási képességeit is teljes körűen ismertetni tudjuk.

Így hiába készítettük be DTS:X hangsávú filmjeinket, egyelőre maradnunk kellett a szokásos Dolby Atmos tesztanyagainknál. Ezen a téren viszont remekül vizsgázott az erősítő, precíz, jól felépített hangteret hozott létre. A magassági hangsugárzók akkor és olyan hangerővel szólaltak meg, ahogy azt a filmbeli akció éppen megkívánta. Azt űrből támadó videójátékok (Pixels) vagy a mentőhelikopter (San Andreas) hangjai jól definiáltan, pontos irányhatásokkal érkeztek a hallgatási pozícióba. Ez mindenképpen az Audyssey kalibrációs program javára szól, és precíz munkáját dicséri, mert lefuttatása után nem változtattunk az erősítő által kalkulált és beállított értékeken (mint ahogy valószínűleg a felhasználók jelentős része sem). Így reálisabban tudjuk felmérni az erősítő képességeit, hogy mire számíthat a vásárlók nagy többsége.

Denon AVR-X1300W házimozi erősítő belső

A 3D-s hangtér magaslataiból visszatérve a földfelszínre, az AVR-X1300W ötcsatornás filmeken is precíz, határozottan felépített hangkörnyezetet valósított meg. A The Book of Eli(Éli könyve) utcai tűzpárbaját mintaszerűen képezte le. A tüzelő fegyverek villámgyors tranziensű közvetlen dörrenésein kívül a gellert kapott lövedékek csattanása, vagy a házfalakról többszörösen ide-oda verődő visszhangok gondos kivitelezése jócskán hozzájárult a jelenet életszerűségéhez. A Deadpool nyitó akciójelenetében, a gépkocsi utastérében történő közelharc és a hídon felboruló járművek, lövések, motorkerékpárok zaja alól mindig tisztán szólaltak meg a főszerepelő belső monológjai. Alacsonyabb hangerőre váltva és aktiválva az Audyssey Dynamic EQ funkciót, a diszkrétté halkított jelenetekben nem enyésztek el a párbeszédek, továbbra is megmaradtak jól artikuláltnak, tisztán érthetőnek. Hasonló benyomásokat szereztünk a Drive (Gázt!) megtekintése közben. Az erősítőképességeit nem igazán tette próbára sem a centersugárzóra pozícionált csendes, visszafogott dialógusok, sem az összes csatornát megmozgató, hirtelen meginduló robusztus hanghatások reprodukálása. Optimálisan kiegyenlített dinamika, részletesen kidolgozott hangeffektek jellemezték végig a filmet.

A Twin Peaks filmzene CD-n a főtéma dallama megnyugtatóan hömpölyögve áradt szét a helyiségben. Az AVR-X1300W könnyedén, plasztikusan és elmosódottság nélkül jelenítette meg a domináns basszus tartományt. Jól egyensúlyozva találta meg az arany középutat, hogy ne váljon túlhangsúlyozottá, ugyanakkor maradjon meg a dallam izgalmassága, ne süllyedjen érdektelen unalomba az előadás. Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor közös produkciója, a Latin levegős, jól átlátható gitárzenéje könnyedén teljesíthető feladat volt számára. A teljes albumot lendületesen, jó tempóban játszotta végig, egyszer sem éreztük, hogy ideje lenne már lemezt cserélni. Ugyanakkor a világos, letisztult hangzás néha túl sterilnek tűnt, a produkció elviselt volna egy kicsivel több testességet, nem volt eléggé kidomborítva a hangszerek tárgyszerűsége. Más (főleg dzsessz) albumokon is, ha szándékoltan megfigyeltük külön-külön az egyes hangszerek (zongora, szaxofon, vibrafon) karakterét, elcsíphettük azokat az apró hiányosságokat, amelyek miatt nem valósult meg a teljes hitelesség, de összességében hallgatva a produkciót a friss, dinamikus előadásmód kompenzálta ezt.

Értékelés

Mozis szempontból a Denon AVR-X1300W kiegyenlített teljesítményt nyújtott, sem hangminősége, sem szolgáltatásai kapcsán nem éreztük, hogy a gyártó kínálatán belüli “legolcsóbb hétcsatornás”-ként szűkre szabott szolgáltatásai miatt redukált felhasználói élményben lenne részünk. Ami pár éve még a csúcsmodellek kiváltsága volt, azt ma már a sorozatok legkisebb tagjai is magától értetődően nyújtják. Egy megfelelő gondossággal hozzápárosított, közepes árfekvésű (de nem középszerű) hangfalszettel jövőbiztos, minőségi filmélményt biztosító rendszer építhető ki vele.

Ugyanakkor ezen a szinten még nincsenek annyira előtérben a minőségi sztereó zenehallgatás szempontjai, mint a sorozat drágább típusainál (nincs PureDirect üzemmód, phono bemenet) de amit nyújt, azt korrekt és megbízható minőségben teszi. Ha nincsenek audiofil elvárásaink (és nem szándékozunk többszörös összeget költeni) akkor egy jól definiált hangú, lendületes, határozott előadást nyújtó erősítőként, zenei téren is kielégítő élményt nyújthat.

Műszaki adatok

Teljesítmény:80 W (8 Ohm, 2 csatornán, 20 Hz-20 kHz, 0,08 % THD)

120 W (6 Ohm, 2 csatornán, 1 kHz, 0,7 % THD)

Alkalmazható hangsugárzók:4-16 Ohm között
Frekvencia-átvitel:10 Hz-100 kHz (+1 dB/-3 dB eltéréssel)
Jel/zaj viszony:98 dB
Hangformátumok:Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS Express, DTS:X (firmware frissítés után)
HDMI tulajdonságok:3D, ARC, Deep Color, x.v.Color, ARC, 4K/60p, HDR, BT.2020 színtér, 21:9 formátum
Bemenetek:6 db HDMI (1 előlapi), 2 db optikai, 2 db kompozit videó, 2 db vonalszintű sztereó RCA
Kimenetek:1 HDMI, 1 kompozit videó, 7 db hangfal, 2 db mélynyomó, 1 fejhallgató
Egyéb csatlakozók:Bluetooth, WiFi, LAN, USB, mikrofon, FM és AM antenna
WiFi szabvány:IEEE 802.11 a/b/g/n
Támogatott Bluetooth profilok:A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) 1.2 és AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) 1.4
Bluetooth frekvencia-átvitel:20 Hz-20 kHz
LAN kompatibilitás:DLNA 1.5 verzió
Tuner:AM/FM, 56 programhellyel
Maximális teljesítményfelvétel:430 watt
Készenléti teljesítményfelvétel:0,1 watt
CEC készenléti teljesítményfelvétel:0,5 watt
Hálózati készenléti teljesítményfelvétel:2,7 watt
Méretek:434 x 151 x 339 mm
Tömeg:8,5 kg
Ár:169 990 Ft
Forgalmazó:Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

Mérleg

+ Dinamikus, határozott, lendületes karakterű hangzás, jól pozícionált Dolby Atmos hangtér

+ Bőséges szolgáltatásokkal rendelkezik

+ Masszív, stabil összeszerelési minőség

A DTS:X firmware frissítésre újra várni kell, holott a korábbi modellekhez már elérhető volt

A rácsatlakoztatható külső USB eszköz csak FAT32 formázású memóriakulcs lehet, nem kezeli az NTFS könyvtárszerkezetű hordozható merevlemezeket

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4.5
Hangminőség zenére: 4.5
Kivitel: 4.5
Szolgáltatások: 4.5
Formaterv: 4.5
Ár/érték arány: 5

Denon AVR-X1300W Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

forrás: av-online.hu

Hozzászólás