Pioneer VSX-831 4K Ready házimozi erősítő teszt

A középkategóriába készülő, 4K kompatibilis 5.2 csatornás házimozi-erősítő. A régi szóval: „házimozi rádióerősítő”, ami persze még igaz is a rádióvevője miatt, de az új jövevény szolgáltatások terén korábbi őseitől messze elhúzott.

 

Szolgáltatások

Az FM rádión túl, a Tidal, Soptify, Google Cast is elérhető a Pioneer új készülékével. A VSX 831 képes kezelni az új, tömörítés nélküli, nagyfelbontású Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio, valamint a több-csatornás Dolby Digital Plus formátumot is. A HDMI csatlakozók már a 2.0 (2.2) szabvány szerintiek, tehát képesek a 4K tartalmak kezelésére. A VSX-831 szolgáltatása közzé tartozik az ingyenesen letölthető iControl AV5 alkalmazás segítségével az iPhone és az iPod Touch távirányítóként is használható. A beépített Bluetooth adapter pedig lehetővé teszi külső audio források vezeték nélküli csatlakoztatását. A továbbfejlesztett Sound Retriever funkció még az MP3-hoz hasonló tömörített adatformátumokba is energiával teli életet lehel.

 

Pioneer VSX-831 4K Ready házimozi erősítő teszt

A Pioneer speciális Full Band Phase Control funkciója lévén, a precízebb fázisillesztéssel még tovább fokozza a hangzás tisztaságát – különösen az alacsony-frekvenciás tartományban lesz ennek nagy szerepe, amikor egy aktív sub-basszus sugárzóval kell harmóniát teremtenie. Az Auto Level Control funkció, pedig kiküszöböli az MP3 lejátszók tartalmának lejátszásakor jelentkező hangerőkülönbségeket. Az erősítőt LAN interfésszel és beépített Wi-Fi-vel is ellátták, így azok otthoni hálózatba integrálása könnyen megoldható. DLNA 1.5 minősítéssel rendelkezik és lehetőséget nyújt arra, hogy internetes rádióállomásokat hallasson vagy lejátssza a hálózati szerver(ek)en tárolt JPEG képeket, illetve zenei fájlokat. A készülék támogatja az Apple AirPlay szabványát is, amivel teljes Online fogyasztókká válhatunk. A 4K Ultra HD szabvány szerinti videókat is képes HDMI-n továbbítani, emellett a HDR meta-adatokat is kezel, amivel biztosítja a teljes „naprakészségünket” a technika terén.

Bemenetekből is sokat kapunk, mert a hat HDMI csatlakozás, szinte az összes modern készülékünkhöz elég lehet, noha az egyetlen optikai bemenet néha kevésnek tűnhet.

Installálás, kezelés

A kezdeti összeállítás és bekábelezése logikus csatlakozásai révén nem okozhat gondot senkinek, aki használt már házimozi erősítőt. Az OSD menüt követve személyre szabható a videó és a hang beállítás is. A VSX 831 érdekessége, hogy a hangbemérő-optimalizáló rendszere nagyon fejlett abból a szempontból, hogy többszörösen és egyesével, méghozzá különböző frekvenciasávú hangcsomagokkal teszteli és állítja be a hangfalunkhoz leginkább illő végfelhasználói hangzást. Ez elég sok időt vesz igénybe és közben természetesen csöndes környezetet kell biztosítani a számára. Az optimalizációt utólag módosíthatjuk is saját ízlésünkre, de a gépi eredmény elég jó, tehát megbízható eredményűnek ítéljük meg. Ez az innovatív, egyedi és praktikus beállító rendszer az MCACC 1 nevet viseli és a hatása tényleg szuper, de erre még a teszt során visszatérünk. A professzionális stúdiók szakmaiságát bevető bemérés és a profi EQ kezelés biztonságot ad a jó hang eléréséhez a kezdő felhasználók számára is.

 

Pioneer VSX-831 4K Ready házimozi erősítő teszt

Egy komoly teljesítményt nyújtó DAC is a felszereltség része, aminek segítségével a nagy felbontású fájlok (PCM 384 kHz/32 bit / DSD 2.8/5.6 MHz) feldolgozása sem okoz gondot a Pioneer számára. Az AMK (AK4458) típusszámot viselő feldolgozó processzor elfogadja, az összes ismeri kiterjesztést, tehát a fedélzeti USB-be helyezett Flash meghajtóját nagyon aktívan tudjuk médialejátszóként alkalmazni.

Házimozi erősítő lévén a videó megjelenítésnek is követnie kell a gyorsan fejlődő szabványokat és ezt meg is kapjuk a Pioneer-től, hiszen a már ismertetett HDR mellett még a BT.20206 videó feldolgozást is ráengedhetjük az elektronikára.

Ha valakinek a mutiroom fontos, akkor egy későbbi Upgrade után hozzáférhető a FireConnect, amivel bármely bemenetről elérhető erre a vevőegységre a zene, és így a különböző szobákban meg lehet szólaltatni a más-más bemenetek hangjait.

Tesztelés

Nálunk a fekete gépházzal ellátott Pioneer VSX 831 készülék járt és nem okozott problémát a sima egyenes frontpanel látványa, mert így is egy modern és egységes stílusú dizájnt láthattunk. A központi kijelző pontmátrixos, ami másodlagos funkciójú, főleg a filmnézésnél, hiszen ott van az On Screen megjelenítés, ezért is szinte már túl nagy karaktereket jelenít meg az erősítő fedélzete, bár ez személyes megítélés kérdése, mindazonáltal a távolabbi elhelyezésnél nagyon is fontos a hangerő állás közvetlen monitorozása. Egy olyan középkategóriás erősítő, ami minden fontos újítással meg van töltve, lassuk be azért elég izgalmas feladat a kezelése.

 

Pioneer VSX-831 4K Ready házimozi erősítő teszt

A filmeken tesztelve a Pioneer-t rögtön a bemérő-mikrofonos beállítás élethű eredménye lepett meg. A készülék által jóváhagyott érték teljes harmóniát teremtett az öt hangfal között. Átkapcsolva a beállítás (kalibrálás) nélküli értékekre, igazán hallható a különbség, mert így a hang kicsit “ércesebb” és kevésbé összefogott, valamint a pontosság is csorbul és valamiféle puhaság is jellemzi ilyenkor a hangot. Tehát minden képen érdemes a bemérést elvégezni, ha nem akarunk a saját magunk fülére hagyatkozni és hosszan keresgélni az optimális állapotot. A beállított erősítő hangzása harmonikus. A zenei tesztet követően, amit főleg az előlapi USB-be beillesztett adathordozóról játszottunk, azt a megállapítást tehetjük, hogy a zenés filmekig nagyon jól szerepelt a VSX 831-es. Az audiofileknek valószínűleg azért nem fog tetszeni a zenei előadásmódja, mert a Dolby Digital hangzásnál elérhető dinamikus hangzás, a sztereó produkciója közben már nem kápráztatja el az érzékszerveinket. Természetesen ez túlzott elvárás is lenne, hiszen egy abszolút középkategóriás házimozit tesztelünk, aminek sok más érdeme van, és ez elvitathatatlan. A zenehallgatásra szerintünk nem is érdemes efféle filmnézésre kitalált erősítőt használni, mindenképpen jobban járunk, ha zenére sztereóhangzást használunk. Vissza a filmekhez. A Pioneer a magas dinamikájú filmrészeknél dús és izgalmas hanghoz juttat. A nagy energiasűrűségű, hangvolumeneknél sem jön zavarba, ezért akár egy nagyobb nappaliban is bevethetjük.

Ajánlás

Amint a fentebbi írásunkból leszűrhető, a Pioneer VRX 831 jól megállta a helyét a saját közegében, a filmek világában. Az erősítőt a Point Break és a Halálos iramban filmeken tesztelve kitettük mindenféle nehéz feladatnak és ezeket minden nagyobb hiányérzet nélkül megoldotta, ezért a hangért és a szolgáltatásai miatt elég magas pontszámokat fog tőlünk kapni.

Technikai jellemzők

 

Hangcsatornák száma:9.2
Teljesítmény:130 Watt csatornánként ( 6 ohm)
Frekvencia átvitel:20 Hz – 20 kHz
Feldolgozás:384 kHz/32-bit DAC (AK4458), Digital core Engine with Cirrus Logic (Quad core)
Támogatások:

 

 

DLNA, Apple Airplay kompatibilitás, Spotify Connect, Tidal, Deezer és Google Cas, Internet rádió / 4K videó felkonvertálás / Beépített Wifi és Bluetooth
Bemenetek:

 

Kimenetek:

6 x HDMI, 1 x Koax digitális, 1 x optikai digitális, 2 x RCA audio, 2 x kompozit video, 1 x Ethernet, 1 x USB,

 1 x HDMI,  1 x kompozit video, 2 x Subwoofer Preout, 1 x Fejhallgató

Tesztértékelés: (MAX. 100 ADHATÓ)

Hangzás:  90
Zenei részletek bemutatása:92
Térleképzés:94
Dinamika / életszerűség:92
Hangminőség (átlag):92

 

Gyakorlati értékelés:

Kidolgozás:95
Dizájn:92
Kezelhetőség, üzembe helyezés:94
Összesen:
94

 

TESZTÖSSZESÍTŐ

Hang:92
Gyakorlatban:94
Végeredmény:93
Teszteredmény:93
Ár / érték arány:9,3
Értékelés:Nagyon jó/kiváló

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif  Kiváló hang és szolgáltatások
plus-4-16.gif  Széleskörű kapcsolódási lehetőségek
plus-4-16.gif  Jó távszabályó alkalmazás mobil eszközökre
  Sztereó hangzás

 

TOVÁBB A TERMÉKHEZ

 

forrás: sztereomagazin.hu

Hozzászólás