Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család

Az utóbbi években világosan kirajzolódik egy trend, miszerint a hagyományos felépítésű kompakt, házimozi szettek kezdenek eltűnni, a helyüket pedig átveszik az egyre népszerűbb multi-room rendszerek.

Ezek sajátossága, hogy a vezeték nélküli (WiFi vagy Bluetooth) technológiát használó kompatibilis hangszórókból a felhasználó viszonylag szabadon alakíthat ki csoportokat, a vezérlés és a tartalomszolgáltatás pedig vagy külön erre szolgáló erősítőn, vagy valamilyen mobil eszközön, tableten, telefonon keresztül történik egy applikáció segítségével.

 

Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család

A képen az egész Denon Heos Multiroom család.

 

 

Denon és a multi-room rendszerek

A technika fejlődésének köszönhetően most már lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a már említett hangsugárzókat akár más-más helyiségekben helyezzék el, és központilag határozzák meg viszonylag távolról, hogy mi szóljon rajtuk. Ez a módszer minden korábbinál nagyobb szabadságot kínál, hiszen a viszonylag kisméretű hangfalak rugalmasabban helyezhetőek el, és a rendszer bármikor igény szerint bővíthető. A Denon az otthoni audio eszközök egyik vezető gyártója, így a cég az első pillanattól kezdve komoly szerepet játszott az ilyen típusú terméket fejlesztésében. A gyártó kínálatában ennek megfelelően helyet kapott több multi-room modell, amelyek a HEOS családba tartoznak.

 

Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család szett

 

Ezek között megtalálhatóak a már említett központi egységek, illetve azok az eszközök, amelyek képesek multi-room kompatibilissé tenni bármilyen hangfalat, épp úgy, mint a hangszórókat, hangsugárzókat.

 

 

HEOS Amp és HEOS Link

A Denon HEOS Link egy olyan speciális eszköz, amely képes arra, hogy bármilyen aktív hangszórót, házimozi erősítőt, integrált erősítőt multi-room képessé varázsoljon, és ez által biztosítson vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőséget. A modell lehetővé teszi különféle internetes alkalmazások, így például a Spotify, a Deezer vagy a Tidal közvetlen elérését, azaz az ezeken található zenei tartalmak vezeték nélküli úton történő streamelését. Emellett természetesen hálózati lejátszóként is bevethető, aminek köszönhetően a NAS-on és PC-n, illetve más hálózati eszközön található audio anyagok kezelését is biztosítja. Sokoldalúan használható eszköz, és köszönhetően az analóg, digitális koaxiális és optikai kimeneteknek, azok segítségével akár más HEOS egységekhez is egyszerűen csatlakoztatható.
Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család amp
A Heos Amp ehhez sokban hasonlít azzal a kiegészítéssel, hogy ez már egy saját sztereó végfokkal is rendelkezik, aminek köszönhetően akár egy pár hangfal is csatlakoztatható hozzá. Csatornánkénti 100 wattos teljesítménnyel büszkélkedhet ez a D osztályú erősítővel megtámogatott egység, amely szintén egyszerűen kezelhető és sokoldalúan használható a HEOS Linknél már megismert funkcióknak köszönhetően.

 

 

HEOS Drive

A Denon azokra is gondolt, akik egy teljes otthoni többzónás audio rendszert építenének ki. Az installációs specialisták által tervezett HEOS Drive ugyanis pont ezt a szolgáltatást kínálja. A 2RU házba épített készülék ugyanis egy 4 zónás teljes otthoni audio elosztó rendszer, amelyet 8 csatornás D-osztályú erősítővel szereltek fel, és amely mind a Dolby Digital és Dolby Digital+ dekóderrel rendelkezik – sztereó lekeveréssel.
Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család drive.jpg
Minden zóna rendelkezik egy sztereó pár pre-amp kimenettel és az egyes zónák konfigurálhatóak sztereó vagy mixed mono kimenetre. A mátrixkapcsoló rendszer jellemzője a 2 optikai digitális bemenet, a 2 koaxiális digitális bemenet és a 4 analóg sztereó bemenet, amelyek bármelyike hozzárendelhető bármelyik zónához és minden zóna tartalmaz egy USB-portot a külső USB-meghajtókhoz. A levehető lábaknak köszönhetően igen könnyen beszerelhető egy rackbe is akár, illetve természetesen bármilyen polcra vagy állványra felállítható. Az irányítását jelentősen megkönnyíti, hogy a tapasztalataink szerint, ha már egyszer telepítettük és csatlakoztattuk az eszközöket, akkor a HEOS Drive konfigurálása egyszerűen és gyorsan elvégezhető az Android, illetve iOS operációs rendszerű mobil eszközökre letölthető HEOS alkalmazás által.

 

 

Hangsugárzók: HEOS 7, az igazi nagyágyú

Az önmagukban is használható multi-room hangszórók között a HEOS 7 produkálja a legnagyobb hangerőt és a legjobb minőségű megszólalást. Összesen öt darab, D-osztályú erősítővel ellátott egyéni meghajtóval, és két darab, a basszusokért felelő passzív sugárzóval látták el. Ennek megfelelően a hangzás kellően dinamikus, telt és arányos. A mélyhangok szerencsére egyáltalán nem tolakodóak, a megszólalás tiszta, mindenféle hibától mentes, ami azért ebben a termékkategóriában ma még egyáltalán nem nevezhető általánosnak, sőt.
Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család heos7
A mintegy fél méter széles készülék egyébként élőben is rendkívül mutatós. A vízcseppet idéző, kifejezetten szemrevaló formavilágnak köszönhetően bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető, és a szoba díszévé válhat. Fontos megjegyezni, hogy a többi Denon multi-room hangszóróhoz hasonlóan ez is rendelkezik beépített médialejátszó alkalmazással, amelyre az USB porton keresztül különféle tartalmak juttathatók el.

 

 

HEOS 5, HEOS 3, HEOS 1

A kisebb tudású, hangerejű, de alapvetően otthoni felhasználásra szánt HEOS 5-be egy passzív hangsugárzó, illetve négy D-osztályú erősítő, és hangszóró került. Az elegáns kialakítású modell meglepően hangosan szólal meg, és a hang minősége is rendben van, a megszólalás hibáktól mentes, tiszta, és még a basszusokkal sincs semmi gond. A három hangsugárzóval felszerelt HEOS 3 ideálisan használható a kis és közepes méretű szobákban, vagy akár a konyhában, irodában is. Az állítva és fektetve is használható kompakt termékből nem hiányoznak a nagyobb testvéreinél megismert funkciók, azaz képes a felhőben, telefonon, számítógépen található, vagy USB, illetve hálózati forrásból származó hanganyagok megszólaltatására.
Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család_heos7_5_3
A hordozható, akkumulátorról is működtethető HEOS 1 a család legkisebb darabja. A D osztályú digitális erősítővel felszerelt modell rendelkezik egy speciális DSP-vel (Digital Signal Processing) ami biztosítja a teljes körű hangzást. Lehetővé teszi, hogy a felhasználó a saját ízléséhez igazítsa a magas és mély hangok arányát, ami segít a zökkenőmentes, természetes hangkép beállításában. A közép-mélysugárzóval és a precíziós dóm magas sugárzóval ellátott HEOS 1 a kis méretéből fakadóan nem szól olyan telten, dinamikusan és gazdagon, mint méretesebb, több hangszóróval ellátott rokonai, de ettől függetlenül a kategóriájában a legmagasabb szintet képviseli.

 

 

Kezelés

A mobil eszközre ingyenesen letölthető saját alkalmazásra épülő kezelés nagyon felhasználóbarát. Az üzembehelyezés gyerekjáték, hiszen csak követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat. A paraméterek módosítása, az egyes funkciók aktiválása, a forrás kiválasztása, és lejátszás elindítása, megállítása is egyszerű, kézre esik a logikus felépítésű, köszönhetően az átlátható grafikus kezelőfelületnek.

 

Denon HEOS MULTIROOM 5.1 EISA díjas multi-room család-App

 

Értékelés

Ma már rengeteg cég kínálatában megtalálhatóak a multi-room rendszerek, de ezek közül kiemelkedik a Denon HEOS családja. Nagyon ritka, szinte példátlan, hogy egy cég ilyen széles területet fedjen le termékeivel, kezdve a hordozható, akkumulátoros hangszóróktól kezdve a nagyobb teljesítményű hangsugárzókon át, egészen a komplett rendszerek kiépítésére alkalmas központi egységekig. A vezérlés mellett a dizájn és a hangminőség is elsőrangú, nem véletlen, hogy a széria rengeteg elismerést, 2015/16-ban a presztízs értékű EISA díjat is besöpörte.

forrás: sztereomagazin.hu

Hozzászólás