SVS Prime házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Az SVS aktív szubbasszus sugárzói meghódították a házimozi rajongókat, ezen a sikeren felbuzdulva, hangdobozok gyártásába kezdtek, amelyek tagjai egyesével és csomagként is megvásárolhatóak. Nemrégiben a Prime sorozatból kaptunk egy szettet tesztelésre, 5.0 összeállításban.

Az SVS Prime családba egy állódoboz, két különböző méretű állványos hangfal és egy centersugárzó tartozik. Ezekből többféle szett összeállítható, például szub/szat rendszerek: 5 vagy két db Prime Satellite-ből és SB-1000 mélyládából, amik éppenséggel szerepelnek is a gyártó honlapján, egységcsomagként.

SVS Prime Satellite subsat rendszer

A Home Movie kínálatában, tesztünk megkezdésének idején csak egyféle összeállítással, a pici háttérsugárzóssal találkozhatunk, ez vendégeskedett nálunk, a Bookshelf nevezetű nagyobbik állványos doboz rövidesen érkezik. Mindegyiket igencsak kedvező áron lehet megvásárolni, ahogy ezt az SVS mélynyomók kapcsán már megszoktuk. A tesztelt Prime hangfalak burkolata fekete kőris fólia, nem csúnya, de a némi felárért kapható zongoralakk változat – a képek alapján – nekünk sokkal jobban tetszene. A hangfalak formája teljesen hétköznapi hasáb… lenne, ha az alsó negyedüktől kezdve nem vágták volna le, felfelé fokozatosan mélyülve, az előlapok éleit. Ezzel egyrészt egyedi külsőt adtak nekik, másrészt – elméletileg biztosan – a hangzásra is előnyös hatású ez a formaterv.

A Prime Tower klasszikus állódoboz, nem hórihorgas alakú, mindössze 92 centi magas. Alaphelyzetben bizalomgerjesztő kinézetű, elastomer (gumi-féleség) lábak vannak az aljában, ezek helyére jó minőségű, állítható magasságú tüskéket csavarozhatunk. A többihangfalhoz 3 mm vastag, felragasztható elastomer korongokat mellékelnek, amik a semminél jobbak, de mi azért a kedvenceinket (SuperSpike) tettük alájuk. Hatásuk – az említett SVS tüskéké is – egyértelműen pozitívnak bizonyult, lényegesen javították a hangot.

SVS Prime Tower hangfal

A Tower három és félutas konstrukciójú, előlapján egy 2,5 centis (1 colos), alumínium dóm, egy 11,4 centis (4,5 colos) középsugárzó és két db 16,5 centiméteres (6,5 colos), hosszúlöketű mélysugárzó – utóbbi háromnak a membránja polipropilénből készült – található. Az üvegszál erősítésű ABS kosarak oldalait egyenesre vágták, hogy a karcsúság követelményeinek eleget tegyenek. Ellenkező esetben szélesebbre kellett volna szabni a doboztestet, vagy túllógnának rajta a kosárperemek, de ez még viccnek is rossz. A magassugárzót erős rács védi a mechanikai behatásoktól, valamint akusztikus lencsét (diffúzort) is magába foglal. Erre vonatkozólag, mint a mélynyomók leírásában, szintén megemlítik SVS-ék a FEA (Finite Element Analisys) optimalizációt, melyről bonyolultsága miatt, nem térünk ki bővebben. Ugyanezt a hárombetűs rövidítést találjuk a doboztestek és ahangszórók védőselymének ismertetőjében, tehát egyiket sem hasra ütés alapján tervezték.

A középsugárzó zárt kamrában dolgozik, míg a két mélysugárzó ürege nyitott, erről 2 db 4,3 cm (1,7 col) átmérőjű reflexcső árulkodik a hátlapon.

A Tower érzékenysége 87 dB, ami nem sok, (a többi SVS Prime hangfalé még alacsonyabb) ezért alighanem ajánlott combos erősítőt keríteni melléjük, tapasztalataink ezt egyértelműen igazolták.

SVS Prime házimozi hangfalszett

Szimpla csatlakozói nem éppen mívesek, a lehető legegyszerűbbek, ám a funkciójukat maradéktalanul ellátják. Számunkra semmiféle hátrányt nem jelentett, hogy kettős, kábelezésre és erősítésre nincs lehetőség, mert jobban szeretjük a duplázás helyett, inkább egy kategóriával jobb kábelre kiadni, nehezen megkeresett pénzecskénket.

Az SVS honlap nem szűkölködik a hangzatos megnevezésekben. Szofisztikáltnak is nevezi a keresztváltót, ez magyarul sok szépet és jót jelent: kifinomult, tapasztalattal megalkotott, igényes, de van negatív fordítása is: túlbonyolított. (Forrás: idegen-szavak.hu). Már ennek elolvasásakor látatlanban szinte biztosra vettük, hogy nem az utóbbi érvényes az SVS Prime hangfalak frekvenciaváltóira és ebben nem csalódtunk. Igazából SoundMatch fantázianévvel illetik a frekvenciaváltót, alkotóelemeiről szólva leírják az összes dicsérő, magasztaló jelzőt, ami ebben a műfajban elő szokott fordulni. Mi ezeket nem idézzük, akit érdekel, járjon utána. Egy biztos, a fényképen tényleg pofás szerkezet látható.

SVS Prime Center centersugárzó

A Prime Center háromutas, négy hangszórós, ezért valamivel magasabb az átlagosnál, amit figyelembe kell venni a számára kijelölendő hely megválasztásakor. Magassugárzója megegyezik a frontokéval, azonban a középsugárzója és a mélyközepei kisebbek: 8,9 (3,5 col) és 13,3 centisek (5,25 col). Utóbbiak már eléggé nagyok ahhoz, hogy ketten együtt, persze a basszreflex nyílások segítségével, tisztességes mélyhang tartományt szolgáltassanak, amihez a tekintélyes doboztérfogat is hozzájárul. A középsugárzó ebben a dobozban is magánzárkát kapott.

SVS Prime Satellite háttérsugárzó

A Prime Satellite rászolgált a nevére, meglepően apró termetű, viszont igencsak súlyos darab, 3 kilót mutatott alatta a mérleg, ami nem szatellit hangszórókra jellemző. Az egy colos dóm alatt pontosan ugyanolyan középsugárzó helyezkedik el, amilyet a Tower-ekből már ismerünk.

Egy szubjektív megjegyzést hagytunk az ismertetés végére: szerintünk kicsit sok (összesen 104, megszámoltuk) csavarfej látható az SVS Prime hangfalakon. Akit ez zavar, kénytelen lesz feltenni a védőselymet, úgy annak tartólyukait sem kell nézegetnie.

SVS Prime Satellite háttérsugárzó

Meghallgatás

A Prime hangfalcsalád bő két hónapig tartózkodott tesztszobánkban. Ezen idő alatt Marantz AV8802A/MM8077 elő és végfok párossal, Cambridge Audio CXR200 és 551R V2 házimozi erősítőkkel, Vincent SV-238MK és Norma Revo IPA-140 sztereó készülékekkel hajtottuk őket. Sokcsatornás üzemmódban többféle szubládát (SVS, ELAC, Sunfire) illesztettünk a rendszerbe, az idő jelentős részében kettőt, mert úgy az igazi.

SVS Prime házimozi hangfalszett

Rengeteget házimoziztunk és sztereó zenét is bőséggel hallgattunk, szinte minden műfajjal és stílussal jól bánt a Prime hangfalszett, egyáltalán nem volt válogatós. A Towerállódobozok szobát és gyomrot megrezegtető, ugyanakkor pontos, feszes basszusaitól még sokadszorra is széles mosolyra húzódott a szánk, amit elismerő bólogatás kísért. Ez a legnagyobb erőssége. Középtartománya – női és férfi énekkel vizsgálva – meglepően hitelesnek tűnt, ami kissé meglepett mindnyájunkat, ettől kezdve egyre nagyobb tisztelettel méregettük a nem kifejezetten szobadísz kinézetű hangfalakat. Házimozi üzemmódban, az imént magasztalt mélytartományból levágtuk a 80 Hz alatti részt, annak megszólaltatása a szubládák feladata, ám a felső basszus kiválósága ekkor is tisztán kivehető volt.

A magassugárzók kellőképpen részletezőek, ennek ellenére, az általunk jól ismert zenék apró rezdüléseit, finomságait valahogy mégsem tárta elénk az SVS Prime Tower, valami kis fűszer hiányzott belőlük. De ezt az árkategóriájában másoktól sem kapjuk meg, tehát hibájául felróni esztelenség lenne. Ugyanaz mondható el a színpadszélességről és mélységről, mindkettő lehetne kiterjedtebb, de csak azok érzik ezt igazán, akik hozzánk hasonlóan, számos sokszorta drágább hangdobozpárral hallgatták ugyanezeket a zeneszámokat. Ennyi pénzért – 349990 Ft/pár – teljesen rendben van. Norma erősítőnkkel enyhén karcosnak, szőrősnek tűntek a felső frekvenciatartományok, amit a fém magassugárzónak tudtunk be, aztán a Vincentre váltva teljesen eltűntek ezek a negatívumok. A Nordost Heimdall 2 hangfalkábel szintén sokat finomított, simított a hangzáson. Ismét, sokadszorra bebizonyosodott, hogy rendszerben kell gondolkozni, nem szabad csak úgy, találomra összedobálni az alkotóelemeket. Ebből az is kiderült, hogy a Prime Tower páros pop és rock tolmácsolásában remekel, minőségi elektronikus zenét is élvezet velük hallgatni, ugyanakkor a szimfonikus nagyzenekari művek és a jazz nem nevezhetők erősségeinek. Az alumínium dómok zúzós, lövöldözős, csattogós, csörömpölős akciófilmekkel voltak igazán elemükben, ez rendjén való, hiszen házimozi hangfalszettről beszélünk.

SVS Prime Center centersugárzó

A centersugárzó pontosan azt produkálta, amit vártunk tőle: hibátlan beszédérthetőséget, végtelen dinamikát, a Towerektől már megtapasztalt remek énekhangokat a koncertek alatt. De nem nyersen, nem új korában! Bejáratás nélküli center hangdobozzal kezdtük el nézni és hallgatni kedvencünket, a Hit Man Returns: David Foster and Friends című filmet. 10 perc után kikapcsoltuk és elindítottuk az IsoTek Rejuvenation lemezt, majd kezdtük elölről a filmnézést. Mintha kicserélték volna a centersugárzót (és a szatelliteket), akkorát változott, javult a hangzás. Ezt persze tudhattuk volna, hiszen napokkal korábban, a tesztelés megkezdése előtt, sztereóban, a Tower pároson már elvégeztük ezt a forszírozott bejáratást, azokon ugyanekkora, radikális változást hallottunk. Tanulság: mindenki alaposan járassa be rendszerének minden egyes alkotóelemét, főként az új hangfalakat, mielőtt véleményt alkotna a hangzásáról!

SVS Prime Satellite háttérsugárzó

A háttérsugárzók méretének láttán picit fanyalogtunk, később ez mosolyra változott, mert egy kis méregzsákot ismertünk meg a Satellite dobozok “személyében”. Nem gondoltuk volna, hogy ekkorát és így tud szólni. Néha nem éreztük teljesen egységesnek, igazi surroundnak, vagyis körülölelőnek a hangteret, mintha nem ért volna teljesen össze a jobb- és baloldali rész. Máskor viszont, úgy, ahogy kell – ezeket a jeleneteket számos egyéb felállással meghallgatva ismerjük – pontosan mögülünk, középről érkeztek az effektusok.

Talán a műszaki adatokból egyesek arra következtethetnek, hogy a centersugárzó eltérő méretű középhangszórói és a magassugárzók háromféle alsó vágási frekvenciája kihallható. Megnyugtatásul közöljük, ezeknek a leghalványabb nyomát sem tapasztaltuk, a hangzás egységessége mintaszerű volt. Az a tippünk viszont bejött, hogy az SVS Prime hangfalak igénylik a teljesítményt, a wattokat. Állandó hangdobozainkhoz, a quadral Aurumokhoz képest, 1-1,5 órányival feljebb kellett tekerni a Norma hangerő potméterét, hogy ugyanakkora hangnyomást kapjunk. Ugyanez szintén érvényes a házimozi üzemmódra, aTower, a Center és a Satellite is igényelték, követelték a kakaót, 5×100 tényleges, mindegyik csatornán egyszerre mérhető wattnál kevesebbel nem tudják tudásuk legjavát megmutatni. Ezzel egyidejűleg, a hangszórók tűrőképességéről is kitűnő bizonyítványt állítottunk ki, a Marantz végfokkal alaposan megküldve sem tapasztaltunk hangzásbeli anomáliát, pláne torzítást. Csak a hallgatóság dobhártyáinak megóvása szabott határt a decibelek áradatának.

SVS Prime házimozi hangfalszett

Ezek után kíváncsiak lettünk az Ultra sorozat tagjaira is, melyek képről és adatlapjaik alapján igazi csemegék lehetnek a csúcskategóriás házimozit építeni szándékozók számára is. De ameddig azokat nem kaphatjuk meg tesztelésre, mert csak rendelésre hozzák be, boldogan beérjük az SVS Prime hangfalcsaláddal és bátran ajánljuk minden házimozi rajongónak, aki audiofil tulajdonságok felé is kacsingat.

Műszaki adatok 

SVS Prime Tower álló hangfal

Felépítés:három és félutas, basszreflex
Hangszórók méretei:2,5 cm; 11,5 cm; 16,5 cm (2 db)
Frekvencia-átvitel:30 Hz-25 kHz (+/-3 dB)
Névleges impedancia:8 Ohm
Keresztváltási frekvenciák:165 Hz, 350 Hz, 2,1 kHz
Érzékenység:87 dB (2,83 V, 1 m, 300 Hz-3 kHz)
Ajánlott erősítő teljesítmény:20-250 W
Méretek:914 x 203 x 282 mm (lábak nélkül)
Tömeg:18,2 kg
Ár:349 990 Ft/pár
Ár lakkfekete kivitelben:384 990 Ft/pár

 

SVS Prime Center centersugárzó

Felépítés:háromutas, basszreflex
Hangszórók méretei:2,5 cm; 8,9 cm; 13,3 cm (2 db)
Frekvencia-átvitel:48 Hz-25 kHz (+/-3 dB)
Névleges impedancia:8 Ohm
Keresztváltási frekvenciák:350 Hz, 2,5 kHz
Érzékenység:86 dB (2,83 V, 1 m, 300 Hz-3 kHz)
Ajánlott erősítő teljesítmény:20-200 W
Méretek:193 x 472 x 218 mm
Tömeg:9,16 kg
Ár:149 990 Ft/db
Ár lakkfekete kivitelben:184 990 Ft/db

 

SVS Prime Satellite háttérsugárzó

Felépítés:kétutas, basszreflex
Hangszórók méretei:2,5 cm; 11,5 cm
Frekvencia-átvitel:69 Hz-25 kHz (+/-3 dB)
Névleges impedancia:8 Ohm
Keresztváltási frekvencia:2,3 kHz
Érzékenység:85 dB (2,83 V, 1m, 300 Hz-3 kHz)
Ajánlott erősítő teljesítmény:20-150 W
Méretek:222 x 125 x 152 mm
Tömeg:2,95 kg
Ár:99 990 Ft/pár
Ár lakkfekete kivitelben:134 990 Ft/pár

Iránytű

Szett ár:599 970 Ft
AKCIÓS szett ár:539 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop:www.svsound.hu

Mérleg

+ A frontsugárzók nagyon kellemes hangzásúak sztereó zenével is, kitűnő basszusukra sokáig emlékezni fogunk

+ A centersugárzó, részint háromutas felépítésének köszönhetően, igazi élményt nyújtott a koncertfilmek énekhangjainak visszaadásakor

+ A három elülső hangdoboz, mintaszerűen egységes hangteret alkotott, ez ellensúlyozta a háttérsugárzók apró mivoltát4

+ A frontsugárzók gumilábai a mellékelt, jó minőségű, állítható magasságú tüskékre cserélhetők és a többi hangfalhoz is jár felragasztható alátét

Kissé puritán kidolgozás, valamint a fóliázott változat nem éppen elegáns, ezért javallott a kicsit drágább, lakkozott felületűt választani

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4.5
Hangminőség zenére: 4.5
Kivitel: 4
Formaterv: 4.5
Ár/érték arány: 5

 

forrás: AV-Online.hu

Hozzászólás