Raktáron!

Audioquest Robin Hood Zero + Robin Hood Bass BiWire hangfalkábel 2x3m

Audioquest

 

 

1 211 800 Ft

A termék után 36 354 hűségpontot kapsz!

Leírás

Audioquest Robin Hood Zero + Robin Hood Bass BiWire hangfalkábel 2x3m

Az AudioQuest kipróbált és tényleges hatékonyságú technológiáira épülő, Garth Powell és Bill Low által tervezett termékek a hangfalkábel legbosszantóbb hátrányára összpontosítanak: az erősítő forrás impedanciája és a hangfal töltési impedanciája közti különbségre. Azzal, hogy a hangfalkábel impedancia karakterisztikáját (ZERO technológia) megszűntetik, az áram kompresszió és a jel/áram tranziens torzítása is jelentősen lecsökken.

Az eredmény dinamikus kontraszt, tranziens visszaadás, és olyan erős basszus, amely erőlködéstől mentes, mivel a kábel elektronikusan nem gátolja a zenét. A Mythical Creatures szériához hasonlóan a William Tell és Robin Hood is kétféle módon használható: alkalmazható önmagában, teljes sávú kábelként a ZERO modell, vagy kombinálható a hozzá illeszkedő BASS kábellel, így BiWire kombináció valósul meg. A rádiófrekvenciás zaj irányításával és szűrésével ezek a hangsugárzó kábelek jelentősen felülmúlják a korábbi technológiákat.

Föld-zaj elnyelés (GND, a BASS kábeleken)

Ez a kimagaslóan hatékony, saját szabadalmat képező közös módusú zajkioltó technológia megtalálható szinte mindegyik AQ tápkábelben, továbbá a basszus/középfrekvenciás hangsugárzó kábelekben is. A GND hatékonysága kompromisszumot jelent a 10 000 Hz fölötti hangokra, ezért a basszus és középtartomány számára szolgáló kábel nem alkalmas teljessávú használatra.

Biwiring és torzításcsökkenés

Ismert, hogy a bikábelezésnek köszönhetően jelentősen csökken a torzítás és alkalmazásával a bikábelezhető hangsugárzók jobban szólnak, de mi van mögötte? Mitől működik? Egyúttal nézzünk kicsit az AudioQuest ZERO és BASS technológiái mögé!

A kettős kábelezéssel kapcsolatban az első meglepetés az, hogy igazából teljesen mindegy, hogy milyen típusú bikábelezhető hangsugárzóról van szó és az milyen márkájú hangfalkábellel van bekötve, a torzítás ennek hatására csökkeni fog, a hang jobb lesz. Sőt, a bikábelezés pozitív hatása még két szett egyszerű lámpazsinórral is megvalósul ahhoz képest, mint ha ugyanazt a hangfalat csak szimplán kábeleznénk. Természetesen az AudioQuest nem véletlenül fejleszt és bízik benne, hogy az ennek eredményeként megszülető termékek – elsősorban a bikábelezést a jelenlegi tudásunk szerint a legmagasabb színvonalon megvalósító legújabb ZERO és BASS kábelek – elnyerik a zenehallgató audiofilek tetszését és a lámpazsinórral szemben azokra esik majd a választásuk. Meggyőződésünk, hogy ennek végső soron az elégedettség lesz az eredménye, a zenehallgatás pedig még nagyobb élményt jelet majd számukra.

Az AudioQuest új ZERO és BASS technológiája által kínált megoldásban az a szokatlan a „hagyományos” kettős kábelezéshez képest, hogy gyakorlatilag megszünteti azt az áram kompressziót, amely mindeddig a legegyszerűbb lámpazsinórtól kezdve a legegzotikusabb kialakítású hangszóró kábelekig mindenre jellemző volt. Minden hagyományos hangszórókábeleknek van karakterisztikus impedanciája, amelynek értéke minden esetben túl alacsony a teljesítményhez vagy az áram tranzienshez képest, ez pedig nem állandó állapotú jelvesztést eredményez (az állandó veszteség egyszerűen az ellenállás és a teljesítmény hányadosa lenne). Ez a torzítás pedig az áram tranziens elmosódását vagy kompresszióját okozza. Azáltal, hogy a ZERO és BASS technológiának köszönhetően megszünteti ezt a problémát, a kábel kevésbé viselkedik úgy, mint egy saját torzításokkal és modulációval rendelkező független áramkör, hanem végre ténylegesen egy egyszerű kapcsolatként működik a hangszóró és a végerősítő között – pontosan úgy, mint ahogy a legtöbb mérnök vélekedik a hangfalkábelekről (de sajnos soha nem azok…).

Az AudioQuest BASS kábelek annak a földzaj disszipációs szabadalomnak az eredményeként születtek meg, amely Garth Powell, a Niagara tápszűrők megalkotójának nevéhez fűződik. Ennek a szabadalomnak a hangszórókábelben történő implementációja egyedi és különleges, de lényegében egy fáziskioltó tömbről van szó, amely nem csak kiküszöböli az egyébként bármely vezető vagy kábel által felvett indukált rádiófrekvenciás zaj nagy részét, hanem működése annyira hatékony, hogy a zaj egy jelentős részét már eleve elirányítja vagy elvezeti a végerősítőtől. Ezután ennek a parazita jelnek a nagy részét veszteséggé alakítja, ami csökkentheti a hangsugárzókra kötött teljesítményerősítők tranziens intermodulációs torzítását (TIM), mert az erősítő kimeneti fokozatán megjelenő jel általában nagyon nagy sávszélességű és abban bármely indukált vagy parazita jelből származó rádiós vagy nagyfrekvenciás moduláció egy kis mértékű, de nagyon csúnya torzítást (TIM) hoz létre. Ez az egyik oka annak, hogy szinte minden végerősítő kimenő fokozatában vagy közvetlenül a hangsugárzó termináloknál használnak egy úgynevezett Zobel tagot, amely segíthet az említett probléma és minden egyébként előforduló instabilitás enyhítésében. Az AudioQuest BASS technológiája ehhez a hagyományos megoldáshoz képest még egy jelentős továbblépést jelent.

Összegezve tehát, mivel használatuk révén jelentősen csökken a torzítás, a biwire megoldások igen költséghatékony módjai a hangminőség optimalizálásának, annak ellenére, hogy a biamp-hoz képest ilyenkor még nem két külön erősítő hajtja a magas és mély hangsugárzókat. A bikábelezés a basszus energiákhoz köthető erős mágneses mezőket távol tartja a magassugárzó kábelétől, ezzel pedig lehetővé teszi, hogy a finomabb magas frekvenciák egy kevésbé zavart úton haladhassanak. A mélysugárzóból érkező „visszarúgás” csak azon a kábelen keresztül tud visszahatni az erősítőre, amivel csatlakoztatva lett, a magassugárzó kábelét ez nem érinti, kizárólag a sokkal kisebb energiájú magas frekvenciák, ennek jótékony hatása pedig a javuló hangminőségben jelentkezik.

Forrás: Audioquest.hu

 

Műszaki információk

Gyártók

Hossza

2x3m

Átmérő

2.62 mm2

Pár ár!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Audioquest Robin Hood Zero + Robin Hood Bass BiWire hangfalkábel 2x3m” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Érdekelhetnek még…