SVS PB-1000 Pro aktív mélyláda teszt

Fél évvel az SB-1000 Pro tesztelése után a hazai SVS importőrtől kvázi karácsonyi ajándékként kölcsönkaptuk a basszreflex felépítésű testvért, a PB-1000 Pro mélyládát. Ezzel saját kíváncsiságunk – vajon melyik a jobb – kielégítése mellett egyúttal sok filmnézéssel töltött óra szubbasszussal fűszerezése vált lehetségessé. Bizony furdalta az oldalunkat, hogy mennyiben és miben különböznek egymástól a teljesen egyforma alapokra épült basszusgenerátorok. Megkaptuk a választ, amit megosztunk Önökkel.

Nem árulunk el titkot azzal, hogy leírjuk, kedveljük az SVS mélyládákat. Nem lenne igaz azt állítani, hogy nincs náluk jobb, de mindenképpen az élmezőnyben vannak. Vonatkozik ez a megállapítás a hangjukra és a folyamatos megújulásra, fejlesztésre, aminek tanúi voltunk és vagyunk. Szó sincs hatalmas dolgokról. Minden cégnél, legyen az autógyár vagy háztartási gépeket előállító üzem, ügyelnek a fokozatosságra, hogy folyamatosan legyen valami a tarsolyban, amivel fenn lehet tartani, sőt, fel lehet kelteni az érdeklődést. Házimoziban ilyen az Atmos, Dolby Vision, HDR, 4K, 8K, egyre több hangcsatorna, pörögjön a gazdaság!

Az SVS fejlesztéseinek talán legjelentősebbje az 5 évvel ezelőtti csúcsmodellekben megismert és megkedvelt, mobilkészülékekre letölthető, az erősítő DSP-jét vezérlő alkalmazás, ami idénre eljutott a legalsó szintre. Így már a belépő SVS mélyládák is rendelkeznek ezzel a képességgel, ezt jelenti a Pro. A Bluetooth kapcsolat jóvoltából nem csak megspórolható a fotelből feltápászkodás, annál sokkal, de sokkal többet nyújt. Hogy pontosan miket, azt már korábbi tesztjeinkben leírtuk, de azért csak felfrissítjük a Kedves Olvasók és saját emlékeinket.

A távirányítók alapfunkciója a hangerő szabályzás és a gyárilag beégetett hangzás profilok közötti váltogatás, ennél többet nagyon kevesek tudnak. Az SVS alkalmazás legjelentősebb tudománya a háromsávos, parametrikus EQ, amivel remekül kisimítható a szobaakusztika által megkavart frekvencia-átvitel. Ehhez kapcsolódó negatívum is akad, a művelethez feltétlenül szükséges egy olyan hangnyomásmérő műszer, ami a szubbasszus tartományban is pontos, tehát a mobiltelefonok döntő többségét elfelejthetjük. Rendkívül hasznos aszubszonikus szűrő, ez Room Gain Compensation néven szerepel a menüben. Aktiválásával levehetjük a szubláda képzeletbeli válláról azt a terhet, amivel már csak nehezen tud megbirkózni, ettől a vágási pont feletti tartomány egyértelműenprofitál, erőteljesebb, megfogottabb, tisztább lesz a hang. Az SVS DSP-je három beavatkozási pontot ajánl fel: 25; 31,5 és 40 Hz választható, a meredekség 6 vagy12 dB/oktáv lehet. A PB-1000 Pro a specifikáció szerint 20 Hz alatt is versenyben van, ezt igazolták a méréseink, nem vitt rá minket a lélek, hogy a 17 és 25 Hz közötti, igencsak számottevő mélybasszustól megfosszuk magunkat. Még akkor sem, ha ezzel bármit kompenzáltunk volna a szobában. Ha lenne egy 20 hertzen beavatkozó szűrőállás, annak engedélyezésén elgondolkoznánk, ám igazából egy mégalacsonyabbat vetnénk be, az illene a PB-1000-hez. Az alkalmazással beállíthatjuk a fázist, polaritást, az aluláteresztő szűrőt,válogathatunk a Movie, Music, Custom, valamint a Default hangzásmódok közül.

Az első háromhoz rendelhetjük az általunk kalkulált EQ korrekciókat, plusz mindegyiket nekünk szimpatikus névvel ruházhatjuk fel. Hasznosnak bizonyult, hogy nem csak egy, hanem három memória állt rendelkezésünkre. Ami értelemszerűen nincs az SB változatok menüjében, az a reflexnyílás(ok) bedugózásához kapcsolódó tétel; a Standard (mindkét port nyitott) és a Sealed (mindkét port zárva) DSP programok közötti váltás lehetősége. Ez érdekes és hasznos, lejjebb, a megfelelő helyen olvashatóak az ehhez kapcsolódó tapasztalataink.

Végül, de nem utolsósorban a mélyláda alapfunkcióit igazíthatjuk számunkra megfelelőre, ilyen a bekapcsolás automatizálása és a hátlapi kezelőszervek fényereje. Ha már ez szóba került, nem sikerült megbarátkozni az ICI (Intelligent Control Interface) gombsorokkal, embert próbáló feladat a szubláda mögé hajolva, elemlámpát, szemüveget, nagyítót tartani és úgy nyomkodni azokat.

A PB-1000 Pro hangszórója 30 centis, de kisebbnek tűnik, szinte elvész a 38×48 centis előlapon. Ha már méret, akkor említenünk kell a több mint fél méteres mélységet is, valamint a közel 20 kilogrammos tömeget. Igen, ez a szubláda sokkal nagyobb és nehezebb, mint zárt testvére. A hangszórókosár anyaga sajtolt fémlemez, ebben a kategóriában ez tekinthető általánosnak, nem az alumínium öntvény. Kialakítása kissé eltér a zártétól, csak lyukak vannak rajta, ha jól számoltuk, összesen 78 darab. A rostokkal erősített kompozit membrán ugyanolyan, mint a zárt változaté, a lengőcséve sem változott, másfél col átmérőjű. A mágnes dupla, átlagos vastagságú, a belső kábelezés szintén.

A reflexcsövek számára nem volt elegendő a közel fél méteres belső tér, egy könyök beiktatásával majdnem a tetőlapig nyújtóznak. Ez természetesen nem véletlen, a hangolás, a nagyon alacsony frekvenciák megszólaltatásának igénye tette szükségessé. A felhasználó számára lényegtelen a csövek hossza, belül vannak, nem látja, ellenben az ígért 17 hertzet a testén érezheti.

Az SB-1000 Pro tesztelésekor már megismert Sledge 325D erősítő mozgatja és vezérli mostani tesztalanyunk hangszóróját is, csúcsteljesítménye 820 watt, a folyamatos – erre utal a típusszám – 325 W. Basszreflex szubládának ennyivel bármit meg kell tudnia oldani, majd a vallatásnál kiderül, hogy így van-e?

Ezen kívül is történtek változtatások, mint a diszkrét MOSFET meghajtás, az 50 MHz-es Analog Devices DSP 56 bites szűréssel. A hátlapon USB aljzathoz csatlakoztatható az SVS SoundPath Wireless Audio Adapter vezeték nélküli jelátvitelt biztosító egység. A teljesség kedvéért felsoroljuk a többi csatlakozót: 1-1 pár RCA be- és kimenet, előbbiek egyike LFE jelölésű, valamint szintén 1-1- pár hangszórókábel be- és kimenet, 1 db trigger bemenet. Végül egy újabb nehezen emészthető tulajdonság; a tápcsatlakozó borotva/piskóta kivitelű. Valaki árulja el, ez miért jó? Nem estünk kétségbe, mivel erre is felkészültünk és Nordost Purple Flare tápkábellel vártuk ezt a mélyládát.

A PB-1000 Pro famintázatú fóliával burkolt változata 319990 forintba kerül, ami bizony tekintélyes összeg. Fél éve szerényebb árcédula fityegett rajta, a drágulás nem az SVS és nem is a hazai forgalmazó bűne. Hogy mi áll a háttérben, az bizonyára sokak számára köztudott, boncolgatására nem egy termékteszt a legmegfelelőbb, ezért nem mélyedünk bele.

Meghallgatás

22 négyzetméteres nappaliban használtuk és teszteltük az SVS PB-1000 Pro mélyládát. Marantz processzorról kapta az Audyssey MultEQ XT32 által gatyába rázott jeleket, SVS SoundPath kábelen keresztül.

Teljesen új példányt kaptunk, ezért Audio Engineers bejárató hangokkal mozgattuk meg tesztalanyunk hangszóróját, majd a parametrikus EQ-val nagyjából kiegyengettük a frekvencia-menetét. Két hétig esti, visszafogott hangerejű mozizás közben járattuk be, utána következett az éles bevetés, konkrétan a műszeres mérés. Ezzel egybekötve a lehető legsimábbra vasaltuk a görbét, utána futtattuk le a házimozi processzor automatikus önbemérőjét.

20 hertzen lelkesen, izmosan szólt, ráadásként megremegtette a plafonra szerelt világítótest tisztítás után nem teljesen jól rögzített búráját. Valamicskét emelt a téten 25 hertzen, majd a következő, 31,5-ös lépcsőfokon is. Onnan a vágási pontig szinte egyenes volt a frekvenciagörbe.

A Movie tárhelyre rögzített profillal a rengetegszer hallott tesztjelenetek az SB-1000 Pro-hoz viszonyítva még izgalmasabban szóltak, a Valkyrie légvédelmi gépágyúja öblösebben, szigorúbban dörgött. A bombák robbanásait nem csak a padlón és a kanapén, hanem a mellkasunkon is éreztük. Hulk füvön landolása és léptei remegtették a padlót, a különféle lőfegyverek különbözőképpen durrogtak, nem csak afféle katyvaszként, amit a kevésbé gondosan tervezett és kivitelezett reflexládák tudnak előadni.

A Spectre c. James Bond film elején a karneváli forgatagot aláfestő döngések igazi szubbasszus csemegének számítanak, amennyiben azt hitelesen és kellő hangnyomással tudja megszólaltatni a házimozi hangrendszer. Ez sikerült a PB-1000 Pro-nak, a 20 hertzes, sőt, az alá bekukkantó frekvencia-átvitel lenyűgöző tud lenni: feladat kipipálva!

Marcus Miller basszusgitárjának összes húrját és a kísérő lábdobot olyan élvezetesen szólaltatta meg, hogy egy kiváló zárt mélynyomónak is becsületére válna. Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy jobban tetszett a produkció, mint az SB-1000 Pro-é, de nem sokkal maradt el attól.

Sokcsatornás után sztereó zenék következtek: Hans Zimmer – Wheel of Fortune a Pirates of the Caribbean, a Dead Man’s Chest filmből, He Xun-Tian – Earth Drums. Az esetlegesen előforduló, minimális pontosságbeli hiányokat, lazaságot (az SB-hez képest) bőséggel ellensúlyozta a legalsó oktáv ereje, dinamikája. Ekkor jött el az a pillanat, amikor elérkezettnek láttuk az időt a reflexnyílások bedugózására. Előbb a jobb oldalit, utána a másikat is. Az applikációban alapon hagyva és zártra állítva is megfüleltük a hang változását. Úgy véltük, vissza kell térni a filmjelenetekhez és azokat szintén minden létező változattal meghallgattuk: egy dugóval a Port tuning menüpont nyitott majd zárt állásában, két dugóval nyitott majd zárt állásban és természetesen a dugók nélkül újból lefuttattuk a tesztanyagokat. Filmekhez az utóbbit, zenékhez az egy dugó és alapértelmezett (nyitott) DSP állást találtuk leginkább megfelelőnek, de ez abszolút szubjektív. Aki vásárol egy ilyen mélyládát, annak feltétlenül érdemes ezeket a köröket végigfutnia, mert helyiségtől és ízléstől egyaránt függ, hogy melyik felállás lesz a nyerő!

Szintén az állandó teszthang-csomag része a Dolby Atmos demólemez, abból az őserdei jelenet mennydörgése annyira tetszett mindnyájunknak, hogy többször visszaléptettünk az elejére. Eszünkbe sem jutott, hogy ez csak egy belépő mélyláda az SVS palettáján.

Összegzés helyett

Végezetül belehallgattunk a San Andreas című filmbe, mivel már stabilizáltuk az említett rezonáló lámpabúrát, nem féltünk attól, hogy lezuhan. Ám a mélygarázsban a betontömb, majd az általa átszakított padlózaton tátongó nyílásba a limuzin bizony belezuhant, ezt már számtalanszor, számtalan mélyláda társaságában végigborzongtuk. Óriási szerencse, hogy csak fikció, de ettől függetlenül nem tervezzük a törésvonal közelébe költözést. Viszont az SVS PB-1000 Pro megvásárlásának tervéről senkit nem beszélünk le, hanem inkább rá, mert remek társ az akciófilmekhez és a zenehallgatást sem kell elfelejtenie annak, akinek a rendszerébe kerül. Lemegy 20 Hz alá, hangnyomása képes 110 dB fölé kúszni, igaz, kissé termetes, de amelyik moziszobában, rendszerben nem találnak számára helyet, azt fel kell számolni!

Forrás: AV-online.hu

Műszaki adatok

Felépítés:basszreflex
Hangszóró:30 centis, lemezkosaras, kompozit membránnal
Teljesítmény:325 W RMS, 820 W max.
Frekvencia-átvitel:17-260 Hz (+/-3 dB)
Fázis:0-180 között fokonként
Színválaszték:fekete famintázatú fólia
Méretek:380 x 479 x 509 mm
Tömeg:19,3 kg
Ár:319 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest, Pesti Út 237.

Home Center D/9.

homemovie.hu

Webshop:svsound.hu

 

Mérleg

+Könnyedén használható, szinte mindentudó vezérlő alkalmazás, benne háromsávos parametrikus EQ, szubszonikus szűrő és még sok más

+325 igazi wattját hatékonyan használja fel: durva hangnyomásra is képes, miközben megfogott marad a hangja

+20 hertzen is ütősen, rombolóan szól

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4.5
Hangminőség zenére:4.5
Hangnyomás:5
Kivitel:4.5
Formaterv:4
Ár/érték arány:5

Hozzászólás