SVS 3000 Micro aktív mélyláda teszt

Az SVS eddig inkább bölcsen elkerülte a kompakt szubbasszus sugárzók kategóriáját. Viszont sokat tanultak a bivalyerős, trezor nagyságú 16-Ultra modellektől. Akkor hogyan tovább? Most arra törekedtek, hogy a felhalmozott tudást a lehető legkisebb formába öntsék. Az eredmény egy meglepően okos és jól terhelhető mélyláda lett!

Kis méret, nagy kihívás

Sokan álmodnak kicsi, de nagy teljesítményű és hangnyomású mélyládáról. A mellkasnak verődő, ugyanakkor zenei basszus azonban megkövetel bizonyos dobozűrtartalmat és hangszóróátmérőt. Az SVS 3000 Micro azért fontos szereplő az ohiói cég történelmében, mert mostanáig mellőzték az ún. “mikro” kategóriát. Specialistaként rálátnak a mélyládák sajátosságaira és a fizikai korlátokra, éppen ettől érdekes, hogy pont ők rukkoltak elő egy helytakarékos megoldással.

Az SVS 3000 Micro kb. 350 000 forintos árával az erős felső/középkategóriába sorolható. A széles átlagnál magasabb ára sejteti, hogy tervezői több trükköt is bevetettek annak érdekében, hogy a kis dobozból nagy hang születhessen. Először is (az SVS fennállása óta először) megálmodtak egy olyan dizájnt, amely kettős, egymással ellentétes irányba néző (mindkét oldalon aktív) 20 cm-es hangszóró készletet tartalmaz. A mélyláda lelke egy D osztályú Sledge STA-800D2 erősítő diszkrét MOSFET kimenettel, 800 W folyamatos és 2500 W pillanatnyi csúcsteljesítménnyel. De az erő önmagában még csak félsiker, irányítani is kell valahogyan.

Itt jön képbe az a tapasztalat, amelyet 16-Ultra modellek fejlesztése során szerzett az SVS. Az elektronikát 50 MHz-es Analog Devices DSP vezérli, tudatosan úgy optimalizálva a rendszert, hogy az a hagyományos otthonok szobáihoz passzoló frekvenciagörbével dolgozzon. Az elektronika finombeállításokat is lehetővé tesz, a drágább SVS modellekhez hasonlóan ezúttal is kényelmesen, telefonos applikáción keresztül érhetünk el számos funkciót.

Mindez kb. 25 x 25 cm-es dobozban fészkel, amely az optimális működés érdekében belső merevítésekkel is rendelkezik. A ferrit mágnesekkel hajtott, lemezkosaras hangszórók alumínium membránjai a gyártó specialitásaként ismert NBR gumiperemeket kapták, hogy hosszúlöketű mozgást produkálva, masszív terhelés alatt se valljanak szégyent.

Küllem

A kb. 10,2 kilós SVS 3000 Micro viszonylag kis méretéhez képest masszív benyomást kelt. Elegáns, magasfényű fekete külseje szépen mutatott azonos színű hangsugárzóink mellett, viszont minden porszem könnyen meglátszott rajta (ebből a szempontból kedvezőbb a fehér kiadás, ami viszont igazi, vetítős házimoziban roppant zavaró tud lenni). A hangszórókra masszív fémrácsot helyeztek, amely alig láthatóan kidomborodik a doboz oldallemezéből. Az éleket akusztikai okból kissé lekerekítették, ami vizuálisan is jót tett a mélysugárzónak.

Az alig 28 cm magas SVS 3000 Micro annyira kicsi, hogy könnyen elhelyezhető az átlagos magyar lakásokban is, de még a legtöbb íróasztal alatt is elfér. Nem nyújt domináns látványt, ami egyértelműen megemeli feleségtűrési faktorát. Valószínűleg éppen ezért látott benne fantáziát gyártója.

Használat közben

A mélyláda aljába hegyes gumitalpakat csavartak alapértelmezetten, ezekkel kellő stabilitást állíthattunk be, hogy ne billegjen. A 3000 Micro intenzív járatás közben sem “sétált el” a helyéről (a doboz mozdulatlansága a kéthangszórós tervezés érdeme volt, erre közleményében is utalt az SVS). Eleinte hátránynak tűnt, hogy minden gombot a hátsó oldalára helyeztek, de miután telepítettük a telefonos alkalmazást, többé nem kellett a kis fekete kocka mögött matatni.

Az SVS iOS és Android rendszerű okostelefonokra letölthető alkalmazását részletesen bemutattuk az SB16-Ultra tesztjében. Öröm volt látni, hogy a 3x drágább testvér kifinomult konfigurálhatóságát ehhez az olcsóbb modellhez is elérhetővé tették. A mobil szoftver kétségtelenül gyorsabbá és kényelmesebbé tette a finomhangolás folyamatát. Tetszés szerint változtathattuk a jelszintet, fázist és alul-áteresztő szűrőt. Elmenthettünk egyedi profilt és aktiválhattunk zenei/filmes módokat, továbbá még két EQ módosítást is végezhettünk… volna, de a mi konfigurációnk eleve kereknek tetsző hangmezőt nyújtott, ezért nem éreztük feltétlen szükségét.

Megjegyzés: az alkalmazással laikusok számára is elérhető egy kellemes és stabil hangkarakter, de a pontosabb integráció mélyrehatóbb ismereteket, hangnyomásmérő műszert és/vagy külön szakembert igényelhet. Természetesen ez nemcsak a 3000 Micro-ra igaz, hanem a többi SVS mélysugárzóra is, amelyek hozzá hasonlóan aprólékos és kidolgozott vezérelhetőséget kínálnak.

Hangminőség

A meghallgatás először egy kb. 20 négyzetméteres nappaliban történt. Ebben a helyiségben kisméretű, aktív hangdobozokhoz, majd NAD erősítőből és Atlantic Technology hangfalakból álló hifi rendszerhez illesztettük a kis mélyládát. A Magnat esetében 80, az Atlantic hangsugárzóknál pedig 50 Hz vágási frekvenciát állítottunk be. Utóbbit saját ízlésünk alapján tettük, elsősorban azt figyeltük közben, hogy mennyire integrálható a kis mélynyomó.

A viszonylag magas árért cserébe kezesbárányként olvadt össze a hangfalakkal, de csak ha mi is azt akartuk. Ahogy játszottunk az applikációban lévő csuszkával, vagy csak feljebb tekertük az erősítő potméterét, a 3000 Micro máris meglódult. Tekintélyes mennyiségű basszust keltett, de zárt kivitelének köszönhetően közben gyorsaságot, kontrollt is adott az erő mellé.

A gyártó által közzétett frekvenciagörbe rövid teszteléssel hamar igaznak bizonyult. 20 és 30 Hz között csak óvatosan viselkedett a kis mélyláda, de 30 Hz-től felfelé már magabiztosan állt munkába. 35 Hz-nél érkeztek meg a szekrényajtókat rezonáltató mélyhang hullámok, onnan tudott teljes erőbedobással funkcionálni a kéthangszórós rendszer.

Az SVS 3000 Micro mosolygeneráló, testes, ugyanakkor dallamos mélyhangokkal egészítette ki hangfalainkat. A majd’ négyórás Zack Snyder’s Justice League c. film nézése közben próbaképpen lekapcsoltuk a mélyládát, magukra hagyva a kis Magnat állványos hangfalakat. Szegények meglehetősen vérszegényen tudták csak a szuperhősök akciójeleneteit visszaadni. Azután 2.1 csatornás módban az SVS nemcsak megtámogatta, hanem vállára vette kétutas dobozainkat. Elvitte a show-t, nélküle sokkal unalmasabb és hiányérzetet okozó lett volna Batman-ék csetepatéja, hiszen az LFE csatorna jeleit csak egy igazi szubbasszus sugárzó képes maradéktalanul megszólaltatni A 3000 Micro azok közé tartozik, ezt egyértelműen bebizonyította.

Ám állódobozainkat is izgalmasabbá, kiterjedtebbé tették a 3000 Micro hullámai. Tehát nemcsak kis hangfalak mellett kamatoztatta képességeit. A szoba, a hallgatói pozíció és a hangfalak elhelyezkedése ingatag, hézagos basszusokat eredményezett. Utóbbit jól kompenzálhattuk az SVS komoly határozottságának és tartalékainak köszönhetően. De hogyan viselkedett zenehallgatás közben?

Kissé melegebb, barátságosabb tónust adott a nagybőgőnek, szilárdabb érzetet kölcsönzött a lábdoboknak. Vadabb stílusoknál (pl. Post Malone, Massive Attack, Prodigy) markánsabbá tette az elektronikus ütemeket, effekteket. Egy kis lágyság, finomkodás lappangott a karakterében, de sok hirtelen változásra és mélyhang textúrára rámutatott. Nem teremtett akkora térmélységet és csupasz transzparenciát, mint az SVS nagyobb és drágább modelljei, de tudásához mérten segített a zenét kerekebbé, teljesebbé alakítani.

A tesztelés második felvonása házimozi rendszerben zajlott, abban a szobában, ahol már több tucatnyi mélyládát vallattunk, gyötörtünk és nyilván élveztük is a hangjukat. Ez utóbbi fokozottan érvényes a 3000 Micro-ra, bár a parametrikus EQ hangnyomásmérő igénybevételével történő aprólékos, pontos beállítása nem éppen a legszórakoztatóbb feladatok egyike, viszont elengedhetetlenül szükséges.

Megmértük a nálunk kapott frekvencia-átvitelt, mert mindegyik helyiség másképpen szól bele a produkcióba, de az eredmények bíztatók voltak. 20 Hz-en 88 dB-t mutatott a műszer, 25-ön 90,5-öt, ami a mérethez képest figyelemreméltó, aztán 31,5-től 80-ig 1 decibelen belül (92,5; 92; 93; 93,5) maradt a hullámzás. Itt is megjegyezzük, hogy a mikrofont a hallgatási pozícióban helyeztük el, nagyjából mellmagasságban, tehát nem szabvány szerint, a membrántól 1 méterre, hanem 3,5-re.

Következő lépésben a DALI tesztlemez néhány számát hallgattuk meg, kezdve Hans Zimmer – Wheel of Fortune-jával. Az applikációban 10 decibellel kellett csökkentenünk a szintet ahhoz, hogy a brutális, egyes vélemények szerint túlzott basszusok emészthetőek legyenek. Így már határozottan kellemesen szólt a zene, közben továbbra is azon törtük fejünket, hogy hogyan tudott akkorát szólni az SVS kis kockája? Következett He Xun-Tian – Earth Drums című szerzeménye, ami ugyancsak perfektül szólt, mintha a 3000 Micro-ra írták volna. Marcus Miller basszusgitárját élvezettel hallgattuk, a kritikus rész, amikor a hangszer testét ütögeti, elégedett bólogatást váltott ki belőlünk. Az ütéseket nem éreztük a mellkasunkon, ahhoz nagyobb hangszórófelület kellett volna, de ettől a mérettől sokkal kevesebbre számítottunk.

Akciófilm részletek következtek, elsőként Hulk kitörése az épületeket összekötő, elgázosított üvegfolyosóról (A Hihetetlen Hulk, 2008). Monumentális effektek teremtek a szobában, ismét meglepetést okozott tesztalanyunk. A katonák fegyver arzenálját érzékletesen mutatta be, mindegyik űrméretet pontosan behatárolhatóan szólaltatta meg, hangnyomásban sem volt hiány. Ugyanezt tudjuk elmondani a Drive revolverlövéseiről, bár nem kaptunk ijedten a szívünkhöz. A San Andreas mélygarázsos és helikopterrel mama-mentéses jeleneteiben megvolt az izgalom és a rettegés, ahogy a hatalmas kőtömbök, majd egész épületek zuhantak, omlottak a földre.

Szeretjük az efféle meglepetéseket, amikor valamitől és valamiből a vártnál sokkal többet kapunk. Az SVS 3000 Micro testének méretei és a 20 centis hangszórók nem éppen szubbasszus orgiát vetítettek előre, pláne közvetlenül az SB-1000 Pro tesztelése után. Ám a tervezők tapasztalata, tudása és a 800/2500 wattos erősítő (a 325/820-szal szemben) együtt képes volt ámulatra késztetni sokat megélt munkatársainkat. Akinek nem elengedhetetlenül fontos a 20 Hz-ig lineáris frekvencia-átvitel, ellenben erőteljes és pontos szubbasszust szeretne hallani egy szobát nem uraló, szinte észrevétlenül megbújni képes mélyládából, annak megfontolandó az SVS 3000 Micro.

Végszó

Az SVS 3000 Micro néhány másodperc alatt is bebizonyította, hogy fejlesztői az árért cserébe jobb teljesítményt, terhelhetőséget és irányítottságot valósítottak meg ahhoz képest, amit a hasonló méretű, olcsóbb dobozból tapasztaltunk. Örvendetes és vadabb zenehallgatós/filmnézős/videójátékos alkalmakhoz sok vidámságot okoz majd komolyan vehető ereje, de ami fontosabb, hogy kontrollálható is. Egymagában is képes volt beolvadni a hangfalaink színpadképébe, hogy csak finom alátámasztást nyújtson, de szükség esetén meglepő határozottsággal mozgatta a szoba légterét. Tette ezt szinte “cuki”, úgymond feleségbarát megjelenéssel karöltve.

Sebesség és térmélység tekintetében nem volt annyira holografikus vagy transzparens, mint a gyártó drágább modelljei. A legalsó mélyhangokat óvatosabb elánnal közelítette meg, mint a nála kétszer nagyobb SVS mélyládák, de könnyedebb zenei stílusokkal kifejezetten kellemes energiát és zeneiséget mutatott. A 3000 Micro főleg állványos hangfalak mellett okoz majd drámai, megdöbbentő hatást, de középkategóriás állódobozok társaként is alkalmazható, ha leendő tulajdonosa a lehető legkisebb méret mellett szeretne kiegészítő mélyhangokat.

SVS 3000 Micro aktív mélyláda

Műszaki adatok

Felépítés:ellentétes irányba néző, kettős hangszóróval szerelt zárt rendszer
Teljesítmény (RMS/max.):800/2500 W
Hangszórók:2 db 20 cm-es
Frekvencia-átvitel:23 Hz-240 Hz (+/-3 dB)
Színválaszték:magasfényű fekete, magasfényű fehér
Méretek:297 x 278 x 271 mm
Tömeg:10,2 kg
Ár:359 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1173 Budapest Csomafalva utca 1 D/9

Home Center üzletközpont

homemovie.hu

Webshop:svsound.hu

 

Mérleg

+Magabiztos partner állványos és álló hangfalak számára egyaránt

+Precíz vezérlési és beállítási lehetőségek az applikációnak köszönhetően

+Méretét meghazudtoló terhelhetőség és kontrollált karakter

+Letisztult, igényes megjelenés

-Sok hangfal már matt feketében készül, lehet, hogy ezt a trendet is érdemes fontolóra venni a jövőben

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:4.5
Hangminőség zenére:4.5
Hangnyomás:4.5
Kivitel:5
Szolgáltatások:5
Formaterv:5
Ár/érték arány:5

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a mélyládához…………………….

Raktáron - azonnal

SVS 3000 Micro aktív mélyláda magasfényű fehér

svs3000microfeher
Teljesítmény: 800 / 2500+ Watt Frekvencia átvitel: 23
-15%

Rendelhető 2-6 nap

SVS 3000 Micro aktív mélyláda magasfényű fekete

svs3000microfekete
Teljesítmény: 800 / 2500+ Watt Frekvencia átvitel: 23
389 990 Ft459 990 Ft

Hozzászólás