SVS PRIME PINNACLE – MINDENEVŐ NEHÉZFIÚ

Az SVS alapvetően mélyládáival jelent meg a piacon, de emellett gyárt szerelt kábeleket, aktív sztereó hangfalakat és egyéb kiegészítőket is. Ezúttal az amerikai gyártó hangsugárzó palettájáról a középkategória csúcsát képviselő Prime Pinnacle álló hangfalpárt vettük szemügyre.

Kíváncsian vártuk, hogy sztereó rendszerben hogyan teljesít a mélyhang-specialista álló hangfala, a Prime Pinnacle. Mellesleg a marketing anyagban említik, hogy az összes hangfalkonstrukció közül, ennek a modellnek a tervezésére fordították a legtöbb időt, a kifinomult hangzás megteremtése érdekében.

Felépítés
A beüzemelése hasonlít egy obeliszk-állításra. Megküzdöttem a 25.9 kg-os súlyával, beállítottam a rendeltetési helyére a párost és izzadt homlokkal, rövid csendes pihenő közben nyugtáztam; ez tényleg olyan, mint egy obeliszk… A tiszteletet parancsoló 104 cm-es magasság, a karcsú 20 cm-es szélesség és az előlapon felfelé szélesedő él letörés, a márványtömb szerű tömörség mind-mind ezt sugallja. Önmagában az 5 darab hangszóró általában nem indokolja, hogy ilyen szokatlanul nehéz legyen egy ekkora hangfal. A hátulján levő 3 darab reflexcső nyílás viszont okot ad a gyanakvásra, hogy itt valami nem szokványos dologra kell gondolni.

Technológia
A Prime Pinnacle egy 3-utas hangfal, 5 hangszóróval. Legfelül a 13,3 cm átmérőjű középsugárzó található, membránja kompozit üvegszál anyagból készült, gumiperemes felfüggesztésű. A többi hangszórótól légmentesen lezárt kamrában dolgozik. A mögötte lévő záróelem döntve helyezkedik el a kabinetben, hogy a hangszóró hátoldala által keltett rezgések ne verődjenek vissza közvetlenül a hallgató felé, ezzel biztosítva a tisztább megszólalást a közepes frekvenciákon. Alatta a magassugárzó kapott helyet, pont fülmagasságban a kanapéról nézve.

Membránja alumíniumból készült, dóm típusú, 2,5 cm átmérőjű. A 3 darab mélysugárzó mindegyike 16,5 cm átmérőjű, membránjuk a kemény és rugalmas polipropilénből készült, gumiperemes felfüggesztést kaptak. És itt folytatódik a kabinet érdekessége, ugyanis mindhárom mélynyomó, egymástól elszeparált, saját kamrában rezgeti a levegőt. Ezek a kamrák úgy vannak kialakítva, hogy mindegyik találkozik az előbb említett reflexcsövek egyikével. A térfogatuk is különböző, ezáltal a mély frekvenciás spektrum egyedi tartományira vannak hangolva. Így már meg is van a magyarázat a szokatlan súlyra és a márványtömb-szerű tömörségre, ugyanis a kamrákat létrehozó falak merevítőként is jó szolgálatot tesznek.

Az előlap élének letörései pedig nem csupán esztétikai célokat szolgálnak, jóvoltából csökken a hangszórók körüli felület szélessége, így a hanghullámok kevésbé szenvednek torzulást a hangdoboz elhagyásakor. A háromutas hangváltó minőségi alkatrészeit vastagított jelutak kötik össze a veszteség minimalizálása érdekében. A hangfal hátoldalán a csatlakozóterminál legalulra került, banándugó fogadására alkalmas, de a csupasz kábelvégeket is képes beszorítani.

Meghallgatás
A meghajtásról a Sony egykori csúcskategóriás integrált erősítője, a TA-FA5es toroid trafós erőgépe gondoskodott. Forrásként egy notebook szolgáltatott HiRes nagyfelbontású zeneanyagokat, egy AK4490 típusú chip-el szerelt USB DAC-on keresztül. Mindenekelőtt megfogott az SVS-ek jól kontrollált mély tartománya. Semmi szétfolyós brummogás nem volt tapasztalható. Erős és pontos mélyhang visszaadás jellemzi e téren az előadásmódját. A közép és magas hangok jókora térben szólalnak meg, mentesen a túlzó csillogástól a magas tartományban. Szemmel láthatóan és persze hallhatóan is képes a finom árnyalatok közötti különbségek felfedésére. Nagyon jó benyomást tett rám.

Ha a jó hangzásnak a tervezésben keresnénk a magyarázatát, akkor bizonyára egyrészt itt köszön vissza a kabinet szeparált üregeinek akusztikai finomhangolására fordított munkaórák tömkelege, másrészt a teszthez használt erősítő is jó választásnak bizonyult. Tovább folytatva a hallott zenei produkciók és a hangzás elemzését, hasonló megállapításra jutottam. A közép és magas hangok jókora térben szólalnak meg, ugyancsak mentesen a túlzó csillogástól. A közepes frekvenciatartományban hangsúlyozottan észrevehető volt egyfajta élénkség, amely egyértelműen érzékelhető volt a hangzásban, és ami nem engedte ellaposodni a produkciót. Életteli, részletező játéknak lehettünk fültanúi.

Hangszerek bűvöletében
Ezt a képességét a „melegebb” hangkarakterű Sony erősítővel is képes volt megtartani és a zenében rejlő részletek kétségtelenül hallható varázsával elbűvölni. A Pirates of the Caribbean c. film zenéiben a nagy zenekar lehengerlő hangzása az SVS Prime PInnacle óriási energiáit szabadította fel. Az igazán mélyről induló alsó frekvenciák mellett, a részletekre törekvő közép és magas tartomány megszólaltatja a kevésbé domináns hangszereket is; a hatalmas hangözön egy kerek produkcióba olvad, melyet élmény volt hallgatni a sztereó panorámán. Paganini műveinek tolmácsolásakor a hegedű hangját színezetlenül szólaltatta meg, de ugyanez elmondható az akusztikus gitár hangjáról is. Kimondottam az volt a tapasztalatom, hogy nagyon jól állnak neki a hangszeres zenék.

Vangelis Conquest of Paradise c. művében a rengeteg finom részlet mellett, nagy élmény volt felfedeznem a hangfal környezetében cikázó elektronikus effektek hangját. Úgy gondolom, egyfajta összegzésként nyugodtan megállapítható, hogy az SVS Prime nem válogatós, ha rock vagy éppen pop zenéről van szó, amiben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy építői nem spóroltak az anyaggal, ami feltétlen dicséretet érdemel és mint azt tesztünk során tapasztaltuk, az SVS Prime mindezt többszörösen meghálálta. Igazi „mindenevő”, nem fogunk csalódni benne, bármely műfajnak is vagyunk a rajongói.

Ajánlás
Az SVS Prime Pinnacle meggyőző hangélményt produkál minden műfajban, óriási térben ábrázolva a produkciót. Kabinettervezési megoldásai kategóriájában egyedivé teszik, az így létrejövő masszív felépítésének és formájának köszönhetően mentes a káros rezonanciáktól. Sőt a gyártó mellékel hozzá 4 darab, a hangfal aljába becsavarozható tüskét és az ezek alá helyezendő ötforintos nagyságú korongot a rezgések további csillapítása érdekében.

Akár nagyobb, 30-35 négyzetméteres helységeket is képes betölteni hangjával. A nagyobb hangerőtől sem riad vissza, reméljük ez elmondható a szomszéd lakókról is. Azonban fontos megjegyezni, hogy ridegebb hangú, analitikus elektronikák képesek lehetnek bizonyos zenéknél, az amúgy is a részletek kiemelésére kihegyezett középtartományt kissé nyerssé tenni. Ha van rá módunk, vásárlás előtt saját elektronikával és kábelekkel tesztelve, győződjünk meg magunk az elvárt összhang meglétéről.

 

Forrás: sztereomagazin.hu (Varga Balázs)

Ajánlott

Rendelhető 2-6 nap

SVS Prime Pinnacle Audiophile álló hangfal

svsprimepinnacle
Sima, éles és kifinomult hangzás, megerőltetés nélküli döbbenetes
839 990 Ft919 990 Ft

Hozzászólás