SVS SB12-NSD aktív mélyláda teszt / audio&vision online

 

Jó barátainknak mondhatjuk az SVS szubládákat, az eddig kipróbáltak közül mindegyik bőven teljesítette az elvárásainkat, remekül illeszkedtek azokba a házimozi rendszerekbe, amelyekbe beillesztettük őket. Nemrég egy limitált kiadású modell, az SB12-NSD került az európai piacra, amely elsősorban kedvező akciós árával hívta fel magára a figyelmünket. Naná, hogy kipróbáltuk!

SVS SB12-NSD aktív mélyláda
svs-sb12-nsd-aktiv-melylada

NSD, ez a három betű már régi ismerőse lehet az SVS szubládák barátainak. Éveken keresztül az SVS egyik legnépszerűbb termékének számított zárt és basszreflex változatban egyaránt. Majd elérte a szokásos végzet, kifutó modell lett belőle és megérkezett az utódja, amit mi is teszteltünk. Mindezek ellenére, a zárt NSD egy ideig még felbukkant némely kereskedésben, volt is rájuk kereslet. Ezt látva az SVS illetékesei úgy döntöttek, hogy a meglévő Sledge STA-400D erősítő egységeket összepárosítják az utód, SB-2000 dobozával és hangszórójával (ebben nem vagyunk teljesen biztosak), amiből megszületett a most Magyarországon is megvásárolható SB12-NSD.
svs-sb12-nsd-melysugarzo
A mélyláda bemutatását a régi SVS logóval díszített hangszóróval kezdjük. Alumínium öntvény kosár porszórással kezelt felülettel, nagy kimozdulást (Xmax) engedélyező hurka gumiperem és fekete színű Nomex pille tartja helyén a polipropilén porsapkás alumínium membránt. A 2 col átmérőjű lengőtekercs hatalmas terhelést képes elviselni, mozgását dupla ferrit mágnes segíti. FEA (Finite Element Analysis) optimalizálással alakult ki a végleges forma és szerkezet annak érdekében, hogy a legjobb műszaki jellemzőket érhessék el. Ez érintette a kosártól a pólusvasig, annak furatáig az összes alkotóelemet: küllők geometriáját, pillét, lengőtekercset, szellőzést, mágnes méretet. Említést érdemel a 2,54 mm vastag MDF lapokból készített doboztest, aminek előlapjába tizedmilliméteres pontossággal simul bele a hangszóró kerete. Az a 8 db 45 mm hosszú csavar, ami tartja, fém hüvelybe tekeredik bele, így biztosították sok évre a kellő stabilitást. Ha a miénk lenne ez a szubláda, akkor a belső vezetékét is kicserélnénk valami vastagabbra és minőségibbre, nem csak a tápkábelét.
svs-sb12-nsd-sledge
A Sledge STA-400D DSP ellenőrzés alatt áll, RMS teljesítménye 400 W, csúcsértéke eléri a 800 wattot. A benne lévő, 50 és 160 Hz között állítható keresztváltó 12 dB/oktáv meredekséggel vág, ez LFE bemenet használata esetén nem jut szerephez. A vonalkimenetre fixen 80 hertzre állított vágást alkalmaznak, a fázis 0 és 180 fok között fokozatmentesen változtatható. Kapcsolóval választhatjuk az Auto üzemmódot, ami indulás tekintetében kellőképpen érzékeny és csak több csendesebb perc után áll vissza készenléti állapotba, így nem maradunk le a következő lövés vagy robbanás elemi erejű megszólalásáról. A hangerőt szabályzó tekerőgomb mellett nem a volume szó, hanem gain olvasható, ez némi eltérést jelent például az SB-2000 használata során megszokotthoz. A gyakorlatban annyit tesz, hogy nem 12 óra állásban, hanem fél 1 és 1 között kapjuk ugyanazt a hangnyomást, és ez nem a 100 W különbségnek tudható be. 6 db (3 pár) RCA csatlakozója közül a bal alsót nevezték ki LFE-nek, ugyanez a három betű megtalálható a frekvenciaváltó maximum állásánál is. Ez a régebbi STA-400D erősítőkön nem volt jelölve. Az aktuális üzemállapotot a kapcsoló két oldalára helyezett LED-ek jelzik, fényük visszafogott, nem zavarja a házimozizást.
svs-sb12-nsd-side
A doboz külső felületét vinil fólia borítja, ami famintázatú, jó minőségű és hibátlanul felragasztott, eldolgozott. Fényes lakk bevonattal, mint az ős NSD és az SB-2000, nem rendelhető.

Védőrácsa ugyanaz a középkori lovagi páncélra emlékeztető, mint amilyenekkel a korábban tesztelt SVS mélyládákon találkoztunk. Rögzítése nem a mostanában egyre divatosabb mágneses megoldású, hanem mély lyukakba szorulnak a rács jókora pöckei. Erre bizony szükség van, mert a membrán által keltett intenzív légmozgásnak ellent kell állnia. Pici gumilábain stabilan áll a doboz, de azok kicsavarhatóak, így speciális megoldásokkal kiválthatóak, például az SVS SoundPath pogácsákkal, amit mi megtettünk, jó ideig úgy is használtuk ezt a mélyládát, a tapasztalatainkat bővebben kifejtjük egy hamarosan megjelenő külön cikkben.
svs-sb12-nsd-hazimozi-melylada
A megadott frekvencia-átviteli adatokban látható némi eltérés: tesztalanyunk alsó határértéke 23 Hz az SB-2000 19 hertzével szemben. Ennek a gyakorlatban, használat közben nem jelentkezett hátrányként, valójában észre sem vettük.

A meghallgatást Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítő páros segítette, szubkábelként QED gyártmányút használtunk.

Szokás szerint, speciális műszerrel, nem telefonnal, megmértük a hangnyomását 20; 25; 31,5 és 40 hertzes jelekkel, 86,7; 91,2; 94,4 96,1 decibelt olvastunk le a kijelzőről. Ezeket csak tájékoztatásul közöljük, nem laboratóriumi vagy süketszobai adatok és nem abszolút csúcsértékek. Az szűrhető le belőlük, hogy a 25 hertzet erőteljesen képes megszólaltatni az SB12-NSD.
svs-sb12-nsd-melylada-inside
Elkerülhetetlen az összehasonlítás, bár az SB-2000 elég régen, tavaly tavasszal járt nálunk. Semmi lényeges, említést érdemlő különbséget nem tudunk elmesélni Önöknek. Talán a 100 W mínusz a teljesítményében, okozhat hallható eltérést, de az is csak vaduláskor, mert 22 négyzetméteres teszthelyiségünkben, 12 és 1 óra közötti GAIN állásban, bőségesen elegendő hangnyomással szolgált. Talán mondanunk sem kellene, hogy szeretjük, igényeljük a kanapé- és gyomorrengető basszust.

Ezt hiánytalanul megkaptuk szinte az összes szokásos tesztjelenetünk lejátszása során, talán a San Andreas mélygarázsában kevésbé éreztük azt, hogy ránk szakad a ház, mint egy nagyobb teljesítményű és méretű szubláda társaságában. Viszont a Hulk 50-es géppuskája, a Drive kirabolt boltosának (tisztán nem látható, csak feltételezhető) nagy kaliberű revolvere megfogottan, villámgyors (írhatnánk azt is, hogy puskalövés-szerű) indítással és nulla lecsengéssel szólalt meg. Ugyanez elmondható Marcus Miller basszusgitárjáról és a lábdobról is, élvezettel, mosolyogva hallgattuk. Nem állítjuk, hogy azon a szinten van, mint például az SB13-Ultra, de annak az árából majdnem 4 darab SB12-NSD vásárolható. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja veszett dühvel törte meg a nyugalmat, a robbanások keltette rezgéseket éreztük a kanapén és a padlón is. Nem a szubláda adta át, hanem a membránja, ezt fontos megemlíteni. Honnan tudjuk? A gyári lábak SoundPath-ra cserélése igazolta ezt a feltevésünket.
svs-sb12-nsd-with-soundpath
Az SVS SB12-NSD olyan résztvevője a jelenlegi mélyláda piacnak, amit nem lehet, sőt, bűn lenne kikerülni. Rendkívül kedvező ára olyan tulajdonságokkal társul, amik ismeretében kevésnek tartjuk az 5 csillagos ár/érték arányt, de többet sajnos nem adhatunk. Kellhet ennél jobb ajánlás? Szerintünk nem, ebben minden benne van.

 

SVS SB12-NSD aktív mélyláda

Műszaki adatok:

Felépítés:zárt
Hangszóró:30 centis (12″)
Erősítő teljesítménye, típusa:400/800 W, D osztály
Frekvencia-átvitel:23-270 Hz (±3 dB)
Méretek:370 x 360 x 360 mm
Tömeg:16 kg
Ár:269 900 Ft
AKCIÓS ár:174 900 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Webshop:www.svsound.hu

Mérleg

+ Gyors, megfogott, pontos hang, amilyennek egy jó zárt szubládának lennie kell

+ Olyan részletek fedezhetőek fel hangjában, amik ebben az árkategóriában kivételesnek számítanak

+ 25 hertzen még erőteljesen szól

+ Fokozatmentesen szabályozható fázis

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:5
Hangminőség zenére: 5
Hangnyomás: 5
Kivitel: 4.5
Ár/érték arány: 5

forrás: Av-Online.hu

ajanlott_vetel_av_online_award

Hozzászólás