Usher Audio S-520 állványos hangfal teszt

Az Usher Audio kínálatából már több modellt is teszteltünk, és mondhatjuk bizony elégedettek voltunk azzal, amit láttunk és hallottunk. Nincs ez másképp a legkisebb Usher doboz esetében sem, hiszen az S-520 picinyke méreteit meghazudtoló súllyal és hanggal örvendeztet meg minket mindamellett, hogy a fizika törvényeit még ő sem tudta felülírni.

Kicsomagolás és kinézet

Az Usher Audio S-520 még kicsomagolás előtt is meglepő lehet, hiszen már a doboz mérete is jelzi, hogy itt igen kisméretű hangsugárzóval lesz dolgunk. Ebből kiindulva úgy éreztük, könnyedén felkaphatjuk a dobozt, ám ekkor jött a következő meglepetés: az Usher S-520 nehéz! Méreteihez képest darabonkénti 7 kg-os súlyát megérezve már sejtettük, hogy nem egészen azzal a kispályás versenyzővel van dolgunk, mint amire a méretek alapján számítottunk.

Kicsomagoláskor felfigyeltünk a 127 mm-es, átlátszó polipropilén membrános mélyközép-sugárzóra, ami szintén elég szokatlan látványelem, de éppen ezért szerethető is – ilyen jól nem lehet belátni másik hangsugárzóba! A membrán közepén fáziskúpot láthatunk, ami a megjelenést még érdekesebbé teszi.

A magassugárzók dómja 25 mm-es, és kupola alakú fémráccsal fedett, védett, illetve szintén az előlapon helyezkedik el az arányosan kis átmérőjű reflexnyílás is. A dobozkát megfordítva banándugók fogadására is képes szimpla csatlakozókat találtunk. Nem is vesztegetjük tovább az időnket, jöhet az alapos bejáratás, majd a meghallgatás!

Tesztkörnyezet, zenék

Szokásos rendszerünkkel hajtottuk meg az Usher Audio S-520-at: Synthesis Soprano csöves erősítő, MOTU MicroBook 2C DAC, minőségi kábelezés. Tesztzenék tekintetében klasszikus, rock, jazz és elektronikus műfajokkal is megkínáltuk alanyunkat, hogy minél árnyaltabb képet kapjunk képességeiről.

Meghallgatás

Alapos bejáratást követően kezdtük a meghallgatást. Kezdésként néhány napig üzemelt rendszerünkben a kis Usher, viszont még így is többször le kellett játszanunk az IsoTek bejárató lemezt, mert folyamatosan hallottunk javulást, a teszt pedig csak jól bejáratott eszközökkel elképzelhető. Az első másodpercekben feltűnő volt a kifejezetten nagy sztereótér, amire nem számítottunk egy ilyen kisméretű hangsugárzótól (s immár sokadszor lepődünk meg rajta…mi jöhet még?), illetve a kifejezetten tiszta, fátyolosságtól mentes hangkép. A magashangok szépen csilingeltek, és bár néhány részlet elveszett a zenékből, méretéhez és árához képest is kiemelkedő előadást kaptunk. A mélyhangok érdekesen szólaltak meg: bár nem éreztük az igazi dögös, mély basszusokat, amik megremegtetik alattunk a fotelt, mégis minden hang hallhatóan és tisztán érkezett az átlátszó kónuszokból. Furcsa érzés volt így hallani kedvenc zenéinket, de kifejezetten kellemes. Ugyanakkor e tulajdonság változását – javulását – nem várhatjuk, hiszen a kisméretű doboz és a viszonylag kis átmérőjű mélyközép sugárzó okán a fizika nem enged nagyobb teret mélyhangjaink számára. A megszólalás jazz zenék esetében volt a leginkább szerethető, ezeknél egyáltalán nem volt zavaró a mélyhangok megszólalása.

A hangszínpad méretei mindemellett kárpótoltak a súlyos, dübörgő mélyek hiányáért, gyakorlatilag minden zenénket igazán nagy térben jelenítette meg az S-520. Ha nagyon összetett hangszerelést hallgattunk, akkor bizony meg kellett keresni a hangképben a megszokott részleteket, viszont a kis Usher javára írjuk, hogy ezeket többnyire meg is találtuk hangjában. Ebben a kategóriában nem elvárható, hogy a hangszerek pozícionálása teljesen pontos legyen, de hallható-érezhető, hogy körülbelül hol helyezkedtek el, ami ezért az árért szintén nagy szó.

Tesztünket egy körülbelül 30 m2-es helyiségben végeztük és a hangsugárzók minden további nélkül betöltötték a rendelkezésre álló teret. Ekkora dobozoktól ezt nem feltétlenül vártuk volna, így ez is egy kellemes meglepetésnek mondható.

Érdekességképpen filmekkel is kipróbáltuk az S-520-at, ekkor sem kellett csalódnunk: a megszólalás korrekt, a dinamika-tartomány bőven megfelelő volt. A párbeszédek tisztán szólaltak meg, míg a további hangeffektek esetében a kiváló panoráma volt feltűnő.

Összegzés

Az Usher Audio S-520-at méretei és ára alapján nem célszerű megítélni. Egy ilyen kicsi és viszonylag alacsony árfekvésű hangdoboz esetében szinte biztosan vannak előítéleteink, azonban ezek többsége nem állja meg a helyét, és a kis Usher sokkal többet hoz ki zenéinkből, mint számítanánk rá. A basszus viszonylagos hiánya még bőven az elviselhető szinten marad, ha nem az a cél, hogy belső szerveinket is összerázó mélyhang-orgiát hozzunk létre. Valamivel nagyobb terekbe is ajánlható, hiszen ezeket gond nélkül megtölti zenével. Igaz a kategóriában sok versenytársa akad, de különösen a jazz rajongók számíthatnak pozitív élményekre, ha meghallgatják. Természetesen árban és tudásan is hozzáillő további rendszerelemek használatát javasoljuk, hogy az S-520 megmutathassa valós képességeit. Kíváncsian várjuk a további Usher újdonságok érkezését, és ezután szinte biztosak vagyunk benne, hogy sok kellemes élményben lesz részünk!

 

Usher Audio S-520 állványos hangfal

Műszaki adatok

Kivitel:kétutas, basszreflex
Terhelhetőség:50 W
Magassugárzó:25,4 mm-es lágy dóm
Mélyközép sugárzó:127 mm-es, polipropilén
Frekvencia-átvitel:53 Hz-20 kHz (-3 dB)
Keresztváltási frekvencia:2,1 kHz
Érzékenység:86 dB (1 W/1 m)
Névleges impedancia:8 Ohm
Méretek:180 x 300 x 265 mm
Tömeg:7 kg
Ár:139 990 Ft/pár
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

homemovie.hu

Mérleg

+Méreteihez képest kiemelkedő hangzás

+Fátyolosságtól mentes, tiszta magashangok

+Nagy súly, kiváló megépítés

-Basszusok viszonylagos hiánya

Szubjektív vélemény

Hangminőség:4.5
Kivitel:4.5
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5

 

Tovább a hangfalhoz

Hozzászólás