SVS PRIME WIRELESS – AKTÍV ÉS OKOS

Az SVS teljesítményt középpontba helyező termékekről ismert, de a csapat leginkább a gigantikus subwooferekről híres. A társaság ezúttal, egy normál méretű aktív és okos hangfallal rukkolt elő…

A világ egyre inkább a multifunkciós eszközök felé fordult, természetesen vannak kivételek, de a trend világosan látható. Az SVS úgy gondolta, ha képes egy ilyen eszközt elkészíteni, miért ne lovagolhatná meg ezt a hullámot, így előállt az SVS Prime Wireless kompakt hangfallal, amelyet mi is kézbe vettünk és feltettük a „tesztpadra”.

Első látásra

A mostani tesztalanyunk külsejének a jellegzetességei ismerősek, hiszen korábban volt szerencsénk a Prime család több tagjához is. A meglehetősen kis doboznak igencsak kicsi a térfogata, de méretei (155 x 260 x 183.22 mm) ellenére nem lebecsülendő teljesítményt ígér. Az SVS mélyfekete zongora lakk külsőt adott a hangfalaknak, ez mindenképpen prémium hatást kölcsönöz nekik. A Prime termékvonal jellegzetességei közé tartozik, hogy az előlap első éleinek felfelé törő, egyre növekvő mértékű letörései vannak. Ezek annyira egyedire sikerültek, hogy akár a márkára jellemző szolid embléma nélkül is nagy biztonsággal beazonosíthatjuk, hogy ez bizony egy SVS gyártmány.

Kialakítás

 

A kétutas hangfalak basszreflex rendszerűek, ebben a méretben természetesen minden lehetőséget ki kell használni a lehető legnagyobb basszus reprodukció érdekében. A hangszóró készlet egy 1 hüvelykes dóm csipogóból, és egy 120 milliméteres mély-közép sugárzóból áll. A mély-közép membránja elég nagyméretű homorú porsapkát kapott, ez bizonyosan segít a káros rezonancia csökkentésében. A két doboz mérete némileg eltér, mert az aktív doboz kezelőszervei megváltoztatják a dimenziókat. A Prime-nak az elől elhelyezett forrás választója és hangerőállítója stúdiós hangulatot idéz. A legtöbb keverőpulton praktikus okokból ilyen a visszahallgató hangfalak megjelenése.

 

Teljesítmény és csatlakozás

 

Az aktív hangfalaknak meg van az az előnye, hogy beépített erősítővel rendelkeznek, így sokkal felhasználó barátibbak. Az SVS Prime erősítését ebben az esetben hangszórónként 50 watt szolgáltatja, ami így összeadva 200 watt kimenő teljesítményt jelent, ez nem kevés. A Prime-ba beépített digitális végfokok nem termelnek nagy hőt és a reflex kialakítás miatt indirekten átmozgatott levegő pont elég hűtést ad, hogy ne kelljen külső hűtőbordát alkalmazni. A két hangfalat egy speciális végű csatlakozó kábellel kell összekötni. A bemeneti csatlakozások terén megtalálható az RCA, az USB, és az optikai, de ami nekem még jobban tetszik, hogy van egy subwoofer kimenet is, így a kis dobozokat kiegészítve egy mély-ládával, nem kell lemondanunk a legmélyebb basszusokról sem.

Bluetooth és Wifi

 

A tervezők természetesen gondoltak a nem vezetékes kapcsolatra, erre a bluetooth, az internetes tartalmakhoz és a zene lejátszáshoz a WiFi és a LAN csatlakozás általi megosztás használható. A tesztalanyt érdekessé teszi a WiFi hálózattal való összetett működése. A hangfal felokosítható, az eszközhöz dedikált DTS Play-Fi névre keresztelt alkalmazással. A hangsugárzó csak félkarú óriás enélkül. A program nem kisméretű az alkalmazások között, de megéri ezt használni. Ha már a neten „lóg” a hangfal, akkor lehetőségünk van a kedvenc netes rádióállomásokat, zenei szolgáltatókat preset-ként eltárolni és ezeket a kijelző segítségével, akár a hangfalról is tudjuk váltogatni. Ennek az aktív hangfalnak nincsen távvezérlője, elsőre hiányérzetet kelthet, de az SVS-nek a program ebben is segít. Ha az Amazonra regisztrálunk, akkor még egy lehetőségünk adódik a teljes kényelemre, sőt az Amazon Alexa alkalmazással még a hangvezérlés is lehetővé válik. Okos eszköz lévén a távirányítás ezennel megoldódott. Az SVS Prime aktív hangfalnak természetesen van egy komoly hangfeldolgozó processzora, ezzel a nagy felbontású zenéket is tökéletesen tudja prezentálni. A beépített DAC 192 kHz/24 bit-es felbontású.

Tesztelés

Az SVS beüzemelésekor a beállítások sok feladatot adnak, komoly figyelmet igényelnek. A szokásos, SVS kék előlapi kijelző funkcióit is fel kell fedezni, amely egyébként a két szabályzó potenciométer között helyezkedik el. Nagyon érdekelt az alkalmazáson keresztüli zenehallgatás, úgyhogy belevetettem magam. A számtalan online zeneszolgáltatás ellenére a tárolt tartalmakat részesítettem előnybe, szerencsére az alkalmazáson belül elérhető lehetőségek listájában a saját zenéimet tartalmazó ikont is megtaláltam. A hangsugárzó nem cáfol rá az SVS márkanévre, mert a méretéhez képest meglepő hangerőt tud generálni, ez megalapozta, hogy a keményebb műfajokkal kezdjem a tesztelést.

Az Arch Enemy, „Will To Power” albumát indítottam el a DTS Play-Fi alkalmazásból. A WiFi-n keresztül küldött hangadat néhány másodperces adatbetöltést igényel, majd felszólal a „nehéz fém” zene. A hangfalakból tömör, feszes hangzás támadt rám, olyan jellegzetesen amerikaiasan, erősen. Végigfuttatva a szokásos teszt anyagaimat, benne sok klasszikus zenével a következőket hallottam. Az SVS Prime nagy, testes hanggal járul hozzá a hangulatos műélvezethez. Még úgy is, hogy a legalsó oktávot nem tudja teljesen megjeleníteni, a hang karaktere erőteljes és egységesen tömör, amelyben nincs helye kilengésnek, nem „húz” a magas tartományok felé sem. Ez sok esetben a kicsi hangfalak általános hibája lehet, de ebben az esetben az SVS szépen megálljt parancsolt a hang fényesítésének, tehát a „balansz” abszolút a helyén van. Az énekhang tartományban a nyílt és szuggesztív hangzás fedezhető fel. A férfihangok energiája és karakteres tónusa eszméletlenül meggyőző. A legjobban azonban a térhatás tetszett, amelynek következtében briliánsan megnyílt a térérzet, becsukott szemmel tudom mutatni a hangszeres zenészek helyét a színpadon. A basszus átvitel azonban nem teljes, de ezért van a plusz mélysugárzó bemenet. Az SVS ebben a szegmensben a legprofesszionálisabb gyártó, úgyhogy mindenki nyugodt lehet ezen a téren a teljesség egy szubláda beiktatásával tökéletesen megoldható.

Ajánlás

Az SVS belépett arra a szintre, amelyre sok nevesebb márka még csak most igyekszik. A gyártó a teljesítmény és hangminőség szempontjából ismét nagyot alkotott. Szerintem a kis méretből szépen kihozták a maximumot, körülbelül ez az optimális megoldás az ár, és a felépítés viszonylatában.

 

Lambert János

 

 

Iránytű

Ár: 229.990 forint/pár
Forgalmazó:

Home Movie Kft.
Internet: www.home-movie.hu
Garancia: 2 év

Technikai jellemzők

Teljesítmény:

Frekvencia:

200 Watt, 4 x 50 Watt

52 Hz – 25 kHz

DAC

192 kHz/24 bit

Zenei források:

Amazon Alexa, DTS Play-Fi
Bemenetek:

Kimenetek:

RCA, optikai, AUX (jack), USB-A, USB-B, Ethernet

Ethernet, Sub kimenet

Bluetooth:

Bluetooth 4.0 aptX, ACC

Hangszórók:

Méretek:

Magas (2,54 mm)/közép-mély (120 mm)

Aktív (150x260x183,22 mm) Passzív (150x260x160,4 mm)

Tömeg:

Aktív (4,33 kg) Passzív (3,96 kg)

Tesztösszesítő

Térleképezés:90

Hangzás, hangképzés:90

Részletek bemutatása:85

Kivitelezés:90

Dinamika, életszerűség: 85

Gyakorlati értékelés (átlag): 8,75

Ár/érték arány: 8,8
Értékelés: Nagyon jó/Kiváló

Röviden és velősen

+Audiofil hangminőség

+Jó építési minőség, minőségi anyagok

 

forrás: sztereomagazin.hu

 

Tovább a termékhez…………………………………………..

Elfogyott

Elfogyott

SVS Prime vezeték nélküli aktív hangfal

SVSprimeaktívhangfal
Az SVS Prime Wireless vezeték nélküli aktív hangfal

Hozzászólás