SVS Prime Wireless aktív hangfal teszt

SVS Prime Wireless aktív hangfal teszt

Deltás kis okoshangfal!

 

Régen, ha zenét akart valaki hallgatni, akkor vett egy hifi rendszert. A modern felhasználók viszont nem hifi rendszert akarnak, hanem megoldást arra, hogy otthonukban bárhogyan, a tévéről, a régi CD-lejátszóról, az okostelefonról és a számítógépről is megszólaljon a zene. Lehetőleg olyan eszközön, ami minél kisebb helyet foglal. Ilyennek mutatja be magát az SVS Prime Wireless.

 

A lényeg összesűrítve

Rendszeres olvasóinknak és a megszállott házimozisoknak valószínűleg felesleges bemutatni az SVS nevet. Ha mégis, akkor keressenek rá angolul a legjobb mélyláda kifejezésre, és az első toplisták szinte biztosan fognak SVSterméket tartalmazni. Nem csak jó, hanem az egyik legjobb aktív mélysugárzó gyártó. Több fenevadat is teszteltünk tőlük. De az éjjeliszekrény méretű monstrumok után miért döntenek ilyen parányi kis hangfalak gyártása mellett?

Három éve a passzív hangfal bizniszbe is beszállt az SVS, gondolva, hogy ha már a minőségi hangélmény alapjait kívülről fújják, miért ne adhatnák hozzá a többit is? Az eredmény meglepően jól sült el. Ez felbátorította őket, hogy kiterjesszék kínálatukat és azok igényeit is kielégítsék, akik a zenehallgatást modern és minimalista módon akarják megvalósítani, ugyanakkor az extra minőségre igényt tartanak. Az eredmény egy multiroom képességekkel, vezeték nélküli funkciókkal és félig elegáns, félig robusztus külsővel megáldott hangfalpár lett. Ez az okos kis sztereó csomag kompletten 230 000 Ft körüli összegért vihető haza.

Küllem

Prime Wireless nem szokványos téglatest formájú, ugyanis dobozát (épp úgy, mint hangszóró készletét és belső merevítését) FEA (Fine Element Analysis) módszerrel fejlesztették, hangolták.

Egy gyűrűs diffúzorral, fém védőráccsal felszerelt, 2,5 cm-es dóm magassugárzót és egy 11,5 cm-es polipropilén mély/középsugárzót tartalmaz. A valóságban meglehetősen kompakt, a legtöbb médiabútoron, könyvespolcon vagy íróasztalon gond nélkül elfér. Előlapjának éleit ferdén levágták, ami a dobozon belüli állóhullámok létrejöttét csökkenti.

Prime Wireless aktív elven működik, komplett elektronikája a jobb oldali hangfal hátuljában található. Ide rejtették az alig félkilós elektronikát, amely bármennyire is meglepő, hangszórónként 50 W (tehát összesen 200 W) teljesítménnyel képes kiszolgálni a rendszert.

Az aktív dobozhoz kell csatlakoztatni egyedi dugóval szerelt, 3 méter hosszú kábellel passzív, bal oldali párját. A jobb oldali egység alján két potméter segítségével vezérelhetjük a bemenetet/állomást valamint a lejátszást és a jelszintet, azaz hangerőt.

A bemenetek nyilvánvalóan nem annyira bőségesek, mint egy dedikált sztereó erősítőn, a legfontosabbakat viszont hiányérzet nélkül megkapjuk. A beépített WiFi mellé Ethernet port is jár. Az aptX Bluetooth meglétéről egy “Bluetooth Setup” feliratú gombocska árulkodik, az antennát belülre rejtették. Kapunk egy RCA és egy 3,5 mm-es bemenetet, amelyre könnyedén csatlakoztathatunk pl. számítógépet vagy lemezjátszót. Optikai bemenetéhez pl. televízió vagy játékkonzol illeszthető. Talán felesleges említeni, hogy aktív mélysugárzó kimenet is része a felhozatalnak. Ha utóbbira kábelt csatlakoztatunk, akkor az elektronika automatikusan engedélyezi a 80 Hz-es frekvencia vágást, ezáltal a Prime Wireless-nek egyértelműen kevesebbet kell lefelé dolgoznia.

A WiFi és/vagy Bluetooth abban segít, hogy okostelefon/tablet/számítógép segítségével vezéreljük a lejátszást, akár a forráseszközön lévő fájlok, akár az internetről letöltött műsor megszólaltatásával.

Prime Wireless ugyanazt a férfiasan elegáns, ugyanakkor funkcionális dizájnt kapta, mint a passzív hangfalakat tartalmazó Prime széria. Minimalista megjelenése és fekete színe (nincs pontos információnk arról, hogy mikor, de várhatóan fehér verzió is fog érkezni) által sok helyen jól mutat. Az egyetlen tényező, ami kicsit visszavesz a látványból, hogy az előlap nem mágneses (így nélküle látnunk kell a lábaihoz tartozó gumis lyukakat). A két potméter közt kék háttérvilágítású kijelző mutatja az aktuális csatornát/bemenetet.

Használat közben

Minimális angoltudás és műszaki érdeklődés kell hozzá, hogy gördülékenyen beüzemeljük és kiismerjük a Prime Wireless főbb képességeit. Hasonló a helyzet a DTS Play-Fi applikációval is, amely elsőre komplikáltnak tűnhet. Ha azonban valaki már rutinosan kezeli pl. a Spotify alkalmazását, akkor annak nem lesz kevésbé nehéz a DTS szoftverét feltérképezni. Az első napokban hiányoltuk az infravörös távvezérlőt, de mivel így rákényszerültünk a telefon használatára, egyre jobban beláttuk, hogy a WiFi alapú vezérelhetőség kényelme nehezen felülmúlható. Pl. a Play-Fi alkalmazás fő menüjéből azonnal elérjük a hangerő szabályzó csúszkát.

Utóbbit azért említjük, mert a hálózati szolgáltatások képezik a Prime Wireless lelkét. Éppen általuk jelenthető ki, hogy a termék egyedi és praktikus csomagolásban teszi lehetővé a modern zenehallgatást. A multiroom képesség pedig azt jelenti, hogy ha van a helyi hálózaton belül más Play-Fi-képes eszközünk, akkor csoportokba foglalhatjuk őket és külön-külön vagy egységesen vezérelhetjük rajtuk a lejátszást.

Mi egy számítógépet (Jack-Jack kábellel) és egy televíziót (optikai kábellel) csatlakoztattunk a hangrendszerhez, a helyi hálózathoz pedig szintén kábellel csatlakoztattuk, hogy elkerüljük a WiFi által követelt plusz lépéseket. A tesztelést kis alapterületű szobában végeztük, de volt alkalmunk megfülelni a dobozkákat a Home Movie nagyobb méretű bemutatótermében is.

Érdekességként megjegyezzük, hogy a hangrendszer átkapcsolható monó üzemmódba, ami hasznos lehet akkor, ha a hangfalakat nem rendeltetésszerűen használjuk (láttunk már olyan lakást, ahol a térválasztó polcrendszer sajátossága miatt a két hangfal a tér jobb-bal oldala felé nézett. Ilyenkor a sztereó nem sokat ér! További figyelmesség, hogy az aktív egységre USB port is került, amellyel okostelefonunkat tölthetjük, vagy rádughatunk egy opcionális SVS SoundPath vezeték nélküli adaptert, ha kábelmentesen akarjuk mélyládánkkal összeilleszteni a hangfalakat.

Hangminőség

A magas terhelhetőség az SVS Prime Wireless egyik legalapvetőbb és leginkább meglepő jellemzője. Képes váratlanul nagyot szólni, és ha hangosabban járatjuk, akkor is egészen kontrollált arcát mutatja. Karaktere összességében kellemes, digitális keresztváltójának köszönhetően szépen összesimítja a mély/közép és magashangokat minden jelszinten. A D osztályú erősítő által viszont a legapróbb részleteket kissé felületesen kezeli, kis méretéből eredően pedig értelemszerűen nem képes a fizikát meghazudtolni, a legmélyebb basszusokkal nem próbálkozik. Ettől függetlenül élénk, méretéhez képest testes, lendületes és kellemes, hosszan hallgatható hangot kínál. Sztereó tere stabil annak ellenére, hogy kissé lazán kezeli a mélységeket és irányokat. Ez a karakter remekül áll bármilyen videojátéknak vagy filmnek és számos zenei műfajnak.

Caro Emerald – Back It Up c. száma rávilágított arra, hogy a Prime Wirelessképes egyszerre pihentető és jóleső hangot nyújtani. Intenzív járatás közben is meglepően kontrollált közép és magas frekvenciás részleteket nyújtott, a mélytartomány viszont érthető módon kiürült (nem véletlen, hogy aktív mélysugárzó kimenetet is tettek rá). Cassandra Wilson – Red Guitar c. jazz számát is kellemesen volt képes ábrázolni. Inkább puha, óvatos stílusban mutatta az élesebb részleteket is, ezáltal a digitális hidegséget ügyesen kerülte.

Annak ellenére, hogy nem high end szinten kifinomult rendszer, többször is igyekezett a zenére irányítani a figyelmet és a lényeget kiragadni. A levegősség, lebegő érzet gyakran elmaradt belőle, a zene nem annyira akart kijönni a dobozokból. A szobánkat viszont erőlködés nélkül képes volt betölteni, néha szinte követelte, hogy tekerjük feljebb a hangerőt. Deadmau5 – Saved c. számát hallgatva (annak ellenére, hogy a legmélyebb ütemek kimaradtak), egész jól állt neki a nagy hangerő. Az effekteket bátran kilőtte magából, folyamatosan kerülve a harsányságot.

Kiegészítés: próbaképpen egy aptX-es lejátszóval is meghallgattuk referencia számlistánkat. Az aptX ellenére picit elmosottnak éreztük a részleteket, a dinamikából és sztereó hatásból viszont sokat megőrzött a Prime Wireless. Ha valaki nem búvárkodni akar kedvenc zenéinek részleteiben, hanem arra vágyik, hogy instant módon háttérzenét csiholjon, akkor nem fog csalódni a Bluetooth-ban sem (különösen akkor ha aptX-es forrást használ)

Végszó

Az SVS Prime Wireless azért ravaszul pozícionált termék, mert kifogástalan ún. első hangrendszer lehet sokak számára. Benne van mindaz, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet. Ugyanakkor könnyen beilleszthető bármilyen élettérbe, hiszen kompakt. Kissé markáns, szögletes dizájnját és puritán kezelőszerveit nekünk szokni kellett, de figyelembe véve, hogy főbb funkcióit kényelmesen elértük telefonról is, az előlapjával végül egyáltalán nem foglalkoztunk. Nem elhanyagolandó előnye, hogy képes meglepően nagyot szólni. És itt meg kell jegyeznünk még valamit: a terméket a Fekete Péntek (Black Friday) hétvége ideje alatt várhatóan kedvezményes áron, 229 990 Ft helyett 184 990 Ft-ért lehet majd megvásárolni!

Aki azt gondolja, hogy ilyen pici dobozok nem fognak neki elég hangerőt nyújtani, annak javasoljuk, hogy először próbálja ki. Másodszor, ha otthon tényleg masszív mélyhangokra merül fel igény, akkor pont tudunk ajánlani egy céget, akik remek mélyládákat készítenek!

SVS Prime Wireless aktív hangfal

Műszaki adatok

Felépítés:kétutas, basszreflex rendszerű aktív hangfal
Teljesítmény:4×50 W
Frekvencia-átvitel:52 Hz-25 kHz
Erősítő:D osztály
Magassugárzó:2,5 cm-es FEA-optimalizált alumínium dóm
Mély/középsugárzó:11,5 cm-es, polipropilén membrános
Digitális keresztváltási frekvencia:2 kHz
DAC:192 kHz/24 bit
Színválaszték:lakk-fekete
Méretek:155 x 260 x 183,2 mm
Tömeg (aktív/passzív doboz):4,33/3,96 kg
Ár:229 990 Ft
Black Friday AKCIÓS ár:184 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

homemovie.hu

Mérleg

+Korszerű szolgáltatás felhozatal, megkapunk minden olyan alapvető bemeneti lehetőséget, amire egy átlagos otthonban szükség lehet

+A DTS Play-Fi vezérlés és a hozzá társuló applikáció különösen praktikus multiroom rendszerbe illesztéshez

+Meglepően nagyot szól

+Határozott, élénk hangmezőt kapunk, hosszú távon is kellemes karakterrel

-A fehér verzióra egy ideig még várni kell

-Kissé egyszerű előlapi kezelőszervek

Szubjektív vélemény

Hangminőség:4.5
Teljesítmény:5
Kivitel:4.5
Szolgáltatások:5
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez:

Elfogyott

Elfogyott

SVS Prime vezeték nélküli aktív hangfal

SVSprimeaktívhangfal
Az SVS Prime Wireless vezeték nélküli aktív hangfal

Hozzászólás