Emotiva BasX A-100 sztereó erősítő teszt / AV-Online

Időről időre újabb és újabb Emotiva termékkel lep meg minket a hazai forgalmazó. Korábbi tesztjeinkben volt már nálunk sztereó és házimozi hangfal szett, többféle erős, szép, és okos elektronika, melyekben az volt a közös, hogy meglepően jó hangot produkáltak szokatlanul kedvező áron. Ami a kedvező árat illeti, most megtudhattuk, hogy mire számíthat az, aki maximum öt számjegyű összeget kíván költeni egy erősítőre.

A kevesebb néha több, sokkal több

Az Emotiva BasX A-100 integrált sztereó erősítő megtestesíti a tiszta, klasszikus minimalista zenehallgatás élvezetét mindenki számára. Hogy mit is jelent ez? A recept egyszerű: egy forrás, egy erősítő, egy pár hangfal. Ennyi és semmi több. Valahogy így tudjuk elképzelni Dan Laufmann (az Emotiva igazgatója) utasítását, amikor az A-100 MiniX utódját megálmodta: “OK
srácok, fogjatok meg egy több ezer dolláros erősítőt és pucoljátok ki! DAC? Nem kell! Phono? Ki vele! Több be- és kimenet? Felesleges! Digitális kijelző? Minek? Sőt, még távirányítóra sincs szükség! Megvan minden? Most pakoljátok át egy akkora házba, amiben nem marad felesleges hely! Megkaptuk ugyanazt a hangot a harmada árból? Akkor KÉSZ!” Az a hasonlat jutott
eszünkbe, amikor a versenyautók belsejéből minden felesleges dolgot kiszednek, hogy a teljesítmény/súly arány drasztikusan növekedjen.

Napjaink funkciómániás világában nem kockázatmentes ötlet egy ilyen készülék, de azt be kell ismernünk, hogy ebben az erősítőben tényleg csak az maradt meg, ami a kiváló hangminőséget szolgálja, és minden mást kihagytak belőle, ami arra hátrányosan hat. Nehéz eldönteni, hogy ez valóban egy integrált sztereó, vagy egy asztali fejhallgató erőstő-e, de pont az a legszebb a szakmánkban, hogy ezt kiderítsük, és továbbadjuk azoknak, akik nem szeretnének kockáztatni egy ilyen döntésben.

A belső

Az előd MiniX-hez képest nem sok minden változott a motortérben. Egy túlméretezett toroid transzformátor, lineáris tápegység, minimálisra redukált jelutak, és egy ventilátorral ellátott méretes hűtőborda igyekszik a lehető legjobb minőségben előállítani a csatornánkénti 50 W-ot (8 ohmon, 80 W 4 ohmon) mindezt 0,05 % alatti THD torzítás mellett, ami több mint ígéretes adat ennél a készüléknél. Hogy miért kell a ventilátor? Mert egy A/B osztályú erősítőről beszélünk, és a kisméretű ház belseje valóban ki lett használva, így nagyobb teljesítményen bizony hajlamossá válik a melegedésre.

A külső

A BasX A-100 méreteiben és formájában szintén megegyezik az elődjével, azzal ellentétben ez most csak szálcsiszolt fekete színben kapható. Valóban nem klasszikusnak mondható “standard” mérettel rendelkezik, de eddigi tapasztalataink hasonló készülékekkel (pl. Cyrus) nagyon pozitívak voltak.

A masszív alumínium előlapon csak egy hangerőszabályzó, és egy 6,3 mm-es fejhallgató csatlakozó díszeleg, és bizony a hátlap vizsgálatára sem megy rá az esténk. Itt találtunk egy-egy pár analóg (RCA) be- és kimenetet (végfokhoz), két pár banándugós hangsugárzó kábel csatlakozót, egy rendszerbe kötést megkönnyítő trigger csatlakozót, egy készenléti billenő kapcsolót, valamint egy automatikus ki-be kapcsolót mely a bejövő jelre éleszti fel a készüléket. Sajnos az A-100 csak borotva (piskóta) csatlakozós tápkábellel üzemel, de felfoghatjuk úgy is, hogy legalább cserélhető, s ezáltal bizonyos kereteken belül fejleszthető is. A tárgyilagos ismerekedés után, nagyon kíváncsiak lettünk a kis Emotiva hangjára is.

Meghallgatás

Az Emotiva A-100-at a fent említett egyszerűségének köszönhetően minimális ideig tartott beüzemelni. A teszt környezetet egy OPPO BDP-105, valamint egy Yamaha NP-S303 hálózati zenelejátszó alkotta, valamint több különböző hangfal mellett az ELAC Uni-Fi BS U5 Slim volt az állandó társa. Ahogy korábban a TA-100 modellnél, úgy itt is erősnek mondható “elektronika szag”
áramlott a készülékből, amit mi akár Wunderbaum-ban is szívesen megvásárolnánk. Új készülék révén, jó pár napig hagytuk járni a háttérben, néha akár magasabb hangerőn is, hadd melegedjen fel párszor. A konkrét teszt első pillanatiban ugyanaz a meglepetés ért minket, mint ami eddig az összes Emotiva készüléknél. Szinte minden cég PR anyaga (kivéve a high end szintet) arról szól, hogy milyen csodálatos hangot kapunk majd szinte aprópénzért. Ez mostanában több esetben is beigazolódott bizonyos ésszerű kereteken belül, de az Emotiva erősítői tényleg megdöbbentően szólalnak meg. Az, hogy használat közben nem tudjuk a kanapéról vezérelni a hangerőt, szinte jelentéktelen részletté válik, ha figyelembe vesszük, hogy épp egy 99 990 (!!!) Ft értékű készülékkel ülünk szemben.

Tiszta, kellemes, megfogott igazi A/B osztályú hangkarakter áradt az amúgy árban tökéletesen passzoló hangsugárzókból. A hangszerek szellősen, jó térábrázolásban szólaltak meg, olyan basszusokkal és tiszta énekhangokkal, amik valóban ritkák ebben az árkategóriában. Tudtuk, hogy 2×50 W áll rendelkezésre és azt is, hogy ez a belépők belépője az Emotiva kínálatában, de a
fülünk mégis máshogy érzékelte ezt. Andrea Razzauti – Black Sand-ja csillogóan tisztán kezdett bele, majd a gitár, és a dobok megfogott, meleg erőteljes ütemei olyan élvezetesen áradtak szét a szobában, hogy egyszerűen nem bírtuk ki, hogy ne kössünk rá valami komolyabb hangsugárzót. Ez a késztetés végül, átment hangfaltesztbe ahol az ELAC BS 403-tól, a HECO Aurora
700 állódobozig, sok mindenen végigmentünk.

Természetesen magasabb hangerőn érződött a dinamika csúcsokon, hogy nem egy erőmű dolgozik a kis Emotiva testében, ahol olykor már a hűtőventillátor szolgálatára is szükség volt, de ahogy azt illik, elvárásainkat a vételárhoz, és az adatokhoz mértük, amit igazából minden hangsugárzónál felülmúlt. Kedvenc rock albumaink számait sem akartuk elléptetgetni, mert egyszerűen ki akartuk élvezni a teljes hosszukban őket. Nem tapasztaltunk bántó magastartományt, zavaró elektromos gitárt, vagy csörömpölő cintányérokat. Minden a helyén volt. Erődemonstráció gyanánt több elektronikus albumot is végigpörgettünk és a számítógépek által generált dinamikus impulzusok, például az Extrawelt – In Shape To Escape című számában minden gond nélkül bírták alapos táncra a membránokat. Teljesen mindegy milyen stílussal nyúztuk az A100-at, kulturált jelszinten, folyamatosan egységes, pontos és megfogott előadást nyújtott. Egyszerűen nem tudtunk belekötni a hangjába, és többször felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mire lehet képes például egy valóban csúcskategóriás sztereó Emotiva? Reméljük lesz
alkalmunk megtapasztalni!

 

Fejhallgató kimenetén szintén végighallgattuk kedvenc muzsikáink nagy részét, és nagyon hasonló tapasztalataink voltak. Dinamikus, kellemes és tiszta hangzást biztosít a beépített erősítő, gondosan tagolt sztereó színpaddal. Alapvetően maximálisan megállja a helyét asztali fejhallgató erősítőként is, bár csak erre a célra több dedikált készüléket is kaphatunk komolyabb
képességekkel, de mint tudjuk, nem ez tesztalanyunk fő funkciója, hanem egy mindenki számára elérhető, magas szintű hangzásélmény, amely feláldoz mindenféle kényelmi sallangot a hangminőség és az alacsony ár oltárán.

Összegzés

Az Emotiva BasX A-100 tovább folytatta az amerikai cég termékeinek stabilan pozitív megítélését csapatunk körében. Hangminősége minden túlzás nélkül, lepipálja több, akár kétháromszoros értéket képviselő, ám bőségesebb szolgáltatáscsomaggal rendelkező vetélytársáét. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ez a kedvező ár, éppen eme szolgáltatások teljes nélkülözése, és nem a hangért felelős alkatrészek minősége miatt marad ebben a sávban. Azok, akik együtt tudnak élni azzal, hogy nem források sokaságát fogja majd felsorakoztatni, néha fel kell állni és odasétálni a hangerőt kezelni, nincs Bluetooth, AirPlay, beépített DAC, sem bármilyen kijelző, akkor több mint korrekt áron kaphat meg olyan hangminőséget, melyet más készülékektől csak jóval több pénzért.

 

Mérleg

+ Masszív időtálló készülékház
+ Kategórián felüli, tiszta, dinamikus hang
+ Jó minőségű fejhallgató erősítő
+ Integrálhatóság
+ Kompakt méret
-Nincs távvezérlő
-Minimális szolgáltatáscsomag

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 5
Kivitel: 4.5
Kezelhetőség: 4
Szolgáltatások: 3
Ár/érték arány: 5

AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez:

Hozzászólás