Emotiva Airmotive T1 – Plafonkarcoló élmény

Már azelőtt olvastam az Emotiva Airmotiv T1 floorstand hangsugárzóról, mielőtt egy rövid telefonbeszélgetés után eljutott hozzám tesztelésére. Ezúttal az amerikai tervezők keze nem volt megkötve, nem kellett kompromisszumokat kötniük.

 

Már azelőtt olvastam az Emotiva Airmotiv T1 floorstand hangsugárzóról, mielőtt egy rövid telefonbeszélgetés után eljutott hozzám tesztelésére. Két előzetes hír keltette fel az érdeklődésemet. Az egyik, hogy az amerikai tervezők keze nem volt megkötve az építés során és szabadon elengedhették fantáziájukat, a másik, hogy 700 dolláros ára mellett a hangzás terén nem kellett kompromisszumokat kötniük.

Külső

A formatervezők kreativitásán nem múlt a végeredmény, ez már az első pillanatban is látható volt. A teszt során eszembe jutott az Alien filmekből ismerős szögletes tervezés, ami nem csak a futurisztikus dizájnt szolgálja, hanem praktikusan a hangminőséget is. Hiszen a dizájn által kialakított mellesleg letört sarkok csökkentik a hangfalakban létrejövő diffrakció jelenséget, ami így csillapodik és ezáltal a szobában produkált hangzás is ideálisabbá válik.

Felépítés

 

Az Airmotiv sorozat legnagyobb tagjai a T1-esek három utas, négy sugárzós bass-reflex kialakítású álló hangfalak, amelyek nem egy hagyományos dóm sugárzót, hanem egy olyan, hajtogatott 25x32mm-es szalag membrános egységet kaptak, melynek társa egy 130mm-es középsugárzó és kettő darab 150mm-es mélyhangszóró, melyek szőtt rostból készültek. A régebbi Emotiva-rajongók már szinte védjegyként ismerhetik ezt a fajta megoldást, hiszen a márka Stealth stúdióhangfalai ugyanilyenekkel rendelkeznek, amelyek segítségével kevesebb torz magas hang jelenik meg a hangképben. A burkolat szilárd MDF-ből készült ami akusztikailag fontos. Az előlap egyetlen 25 mm-es panelből van kidolgozva, amelyre stabilan rögzítették a hangszórókat.

 

Kívül texturált műanyag réteg borítja az oldalakat és a hátlapot, míg az előlapot selyemfényű lakkal kezelték, amitől elegáns a megjelenés, ugyanakkor tartós és ami a lényeg, nem marad meg rajta az ujjlenyomat, sőt nehezebben karcolódik. A levehető rácsok mágnesesen vannak rögzítve a könnyű eltávolíthatóság érdekében. A kábelezés lehet single, vagy bi-wired, használhatunk hagyományos kábeleket, vagy akár banándugókat, mivel ezeken nem múlik az élmény, mint ahogyan a keresztváltókon sem, amiket audiofil minőségű légmagos tekercsek és jó minőségű kondenzátorok alkotnak, de arra figyelni kell, hogy olyan erősítővel hajtsuk meg, ami tudja a 4 Ohm-ot.

Teljesítmény, hangminőség

 

Az egész tesztelési folyamatban mindíg az a legizgalmasabb rész, amikor az alanyunk megszólal, de hogy ehhez a pillanathoz eljuthassunk, előbb össze kell kábelezni a dolgokat. Az Airmotiv T1-eseket a mellékelt tüskékre állítottam fel, majd egy Hegel H-160 integrált high-end sztereo erősítővel, plusz egy Oppo BDP105-ös Blu-Ray lejátszóval kötöttem össze amihez Furutech FA-Alpha-S22-es kábelezést használtam. Mivel a hangfalak hátulján, a padlóhoz közelebb eső részen egy-egy reflexnyílás található,eért a T1-et a faltól megfelelő távolságban állítottam fel, hogy levegőhöz, jobban mondva térhez jussanak a jobb hangzás érdekében, és hogy elkerüljem a nemkívánatos rezonanciákat. Gyorsan kiderült, hogy a Airmotiv T1 a rockban félelmetesen bátor, és ugyanakkor elég kifinomult ahhoz, hogy Mick Jagger Primitive Cool-ját tökéletesen megszólaltassa. A legjobb szó a erre a produkcióra talán az „élénk” szó. Érzékelhető volt a nagy hangszórók előnye, az Airmotiva páros biztosította a hangzás teljes skáláját és így úgy tűnt, mintha a hang közelebbről szólna, így erősebbnek is hatott, mint a nálam lakó kisebb hangfalak.

A Dire Straits „Brothers In Arms” SACD-jéről a „Money for Nothing” első 30 másodperce után éreztem a kötülöttem kialakuló teret, et tudtam képzelni magamnak, hogy Mark Knoppfer és társai ott voltak velem a szobában. Ilyesmi a gyakorlott tesztelőkkel sem történik meg túl gyakran, éppen ezért különleges élmény volt számomra. Knopfler éneke csak a bal oldali hangfalból, gitárja pedig csak a jobb oldaliból szólt, telten, dinamikusan. Érdekes és izgalmas volt ez a fajta sztereó hangzás, a hangmérnők nyilván unikális megoldásnak szánta, ami ritka csemegének számít a dal hallgatásnál. A közép-mély hangszórók teljesen uralták a hangteret, a zene kontrolláltan szólt minden észrevehető elszíneződés nélkül. Klasszikusok nélkül nem szabad audio termékekről véleményt alkotni, így feltekertem a hangerőt Vivaldi Négy Évszaka alatt is. Persze ez is egy, az alkalomhoz illő SACD változatról hangzott fel és az Ősz 2. tétele esetén is pontosan reprodukálódott a felvétel teljes frekvencia tartománya, a vonósok súlyos ereje és pontos dinamikája pedig annyira meggyőzően szólt – úgy éreztem- hogy a tarkómon lebeg. A hangtér szélessége és mélysége, a sztereó panoráma teljesen lenyűgözött. Persze hallotam már ehhez hasonlót korábban, más álló hangfalaknál, viszont gyorsan meg kell jegyeznem, hogy ezt a teljesítményt az Airmotiva T1 más hasonló termékekhez viszonyítva, jóval alacsonyabb áron nyújtja.

Ajánlat

 

A Emotiva Airmotiv T1 hangfalak teljesítménye és ára egyaránt összhangban van egymással, ami nagy meglepetés lehet azok számára, akik jóminőségű, jóhangzású és erőteljes álló hangfalakat keresnek otthonukba. A tesztelés során a hangfalak teljesítménye minden műfajban elismerésre méltó volt, ezért kiérdemelték szerkesztőségünk elismerését, amit az adott értékelési pontok is igazolnak. Nagyon jó ár/érték aránya és jó tulajdonságai révén, az Emotiva Airmotiv T1 még sokáig izgalmas és megfizethető darabja lesz a hazai piacnak. Ismer bárki jobb teljesítményű álló hangfalat a piacon? Persze, biztosan, de azok jóval többe kerülnek. Ezért javasoljuk, hogy ha valaki mostanában álló hangfalak vásárlásán törné a fejét, a döntés előtt mindenképpen szánjon időt az Emotiva Airmtiv T1 meghallgatására. Nem fogja megbánni.

 

Herbán Tibor (sztereómagazin.hu)

 

EMOTIVA AIRMOTIV T1 HÁROMUTAS ÁLLÓ HANGFALPÁR

 

 

Iránytű

Ár:319.990 Ft / Pár
Forgalmazó:Home Movie Bt
Internet:www.homemovie.hu
Garancia:n.a.

 

 

Technikai jellemzők

TípusHáromutas álló hangfalpár
Érzékenység88dB (db/1W @ 1m)
Impedancia4 Ω
KialakításHátsó bassz reflex
Ajánlott teljesítmény150 W
Hangszórók1x133mm-es közép, 2×152 mm-es mély hangszóró 25×32 mm-es szalag magas-sugárzó
HangszórókKözép/Mély 2 x 165 mm
Frekvencia átvitel37 Hz-től 28 kHz-ig
Méret955 mm, 210 mm, 298 mm
Súly18 kg

 

 

Tesztértékelés

Hangzás, hangképzés95
Zenei részletek bemutatása95
Térleképzés93
Dinamika / életszerűség96
Hangminőség ( átlag )95

 

Kidolgozás98
Kinézet / design98
Kezelhetőség / üzembehelyezés98
Hangminőség ( átlag )98

 

 

Tesztösszesítő

Hangzás:95
Gyakorlati értékelés:98
Végeredmény (átlag):9,7
Ár/érték arány:9,7
Értékelés:Kíváló / Csúcskategória

 

 

Röviden és velősen

Röviden és velősen

Egyedi design
Kiváló dinamika
Jó ár/érték arány

Tovább az Emotiva hangfalakhoz

Hozzászólás