Naim Mu-so High-End vezeték nélküli hi-fi rendszer teszt

3 éve, hogy a patinás angol audiofil gyártó, a Naim szerencsét próbált a vezeték nélküli hangsugárzók kategóriájában. Az új idők szele őket is elérte, és ha már a világ erre tart, megválaszolták a kérdést, milyen a digitális korszak egydobozos hangrendszere a Naim értelmezésében.

Meglehetősen ritka, hogy már több éve piacon lévő termékeket mutatunk be, vagy tesztelünk a HFP-nál, de néha azért kivételt teszünk. A Mu-So hiába három éves, ma is megállja helyét a piacon, és persze a Naim neve önmagában is érdekessé teszi a terméket. Az új hazai forgalmazó ezen felül szeretné a márkát erősebben képviselni, mint azt az elődje tette hazánkban.
Amikor egy audiofil mérnök multimédiás berendezést fejleszt, alapvetően nem változik meg a gondolkodása. A vezeték nélküli hangsugárzó is hangsugárzó, ezért a doboza – ha lehet – fából készül. Természetesen nem kell úgy kinéznie, mintha fából lenne, ezért a Mu-so kapott egy szép fémhatású fóliát, amivel a probléma meg van oldva, nem kellett sem hangban, sem kinézetben kompromisszumot kötni. A doboz maga egyszerű hasáb forma, de tettek annak érdekében, hogy kellően vonzó legyen. Az előbb említett szálcsiszolt fémhatású felület, a több színben elérhető hangszóróselyem, az alsó – kivilágított – plexi lap, a teljes hátoldalt elfoglaló hatalmas alu hűtőborda és a ’fullos’ kezelőegység olyan kinézettel ruházza fel, amelyen garantáltan minden szempár megakad.
Nem kevésbé érdekes a technika, amelyet a készülék belső tere rejt. Hat darab, egyenként 75W-os digitális erősítő hajtja meg a frontlapon elhelyezett 6 hangszórót. Háromutas rendszerben két papírmembrános ovál mélysugárzó, két kerek közép-, valamint két lágy dóm szólaltatja meg a teljes frekvenciatartományt. A mélyhangok illesztését gondosan tervezett, turbulencia-mentes bassreflex port segíti, így erőteljes, meghatározó az alsó frekvenciatartomány.

A Mu-so vezetékkel ill. vezeték nélkül (wifi) kapcsolódhat az otthoni hálózathoz, de küldhetünk rá zenét Bluetooth-on (aptX) és vezetéken (3,5-es jack, és optikai digitális) egyaránt. Az oldallapi USB csatlakozás külső meghajtót fogad, közvetlen lejátszási lehetőséggel.
A támogatott formátumok: WAV, FLAC, AIFF (24/192), ALAC, MP3, AAC, OGG, WMA, vezeték nélküli átvitel esetén maximum 48kHz-es felbontást támogat.
Amennyiben a hálózati kapcsolatot választjuk, az Apple AirPlay vagy a Naim applikációja kínál kényelmes lehetőséget a készülék vezérlésére, igény szerint további lejátszók bevonásával kialakítható multiroom rendszer is. A hálózatra kapcsolt Mu-so lejtszóként számos alkalmazásból direktben elérhető, vezérelhető anélkül is, hogy saját app-ját elindítanánk (UPnP™). Az optikai bemenet pedig kifejezetten TV készülékek csatlakoztatását szolgálja, kiváltva a lapos készülékek satnya saját hangszóróit.
A két legnépszerűbb streaming szolgáltatás – a Tidal és a Spotify – elérhető a Naim felhasználók számára, így aki az albumok gyűjtögetése helyett a szinte végtelen online tartalmakból szemezgetne, a Mu-so-ban partnerre talál.

Az alkalmazás használata egyszerű, működése stabil. Kapunk tartozékként távvezérlőt is, ami az app mellett sok esetben hasznos lehet. És ott a Mu-so saját „vezérlő tárcsája”, ami mellett nem lehet elmenni egy szóval, annyira professzionális minden tekintetben. A hatalmas forgató-jeladó masszív fém gyűrűje rendkívül finom működéssel folyamatos hangerő szabályozást biztosít, középső felülete pedig érintés alapú vezérlést a bemenetek kiválasztásához és a track-ek léptetéséhez. Fehér ledes perem-világítása „kiemeli” a fedőlap síkjából, ugyanakkor a középső fekete akril lapon az érintőfelületek piktogramjai szintén – az állapot függvényében erősebb vagy gyengébb – fehér fénnyel világítanak. Biztos sokan vannak, akik a távvezérlő vagy az applikáció helyett ezt választják az alap műveletekhez, a magam részéről ezen nem is csodálkozom.

A kivitel és a szolgáltatások egyaránt ötöst érdemelnek, de senkinek ne legyen kétsége affelől, hogy a Naim a hangzásnak legalább ekkora figyelmet szentelt. Az összes eddig hallott aktív hangszóró közül a Mu-so áll a legközelebb ahhoz a hangzásvilághoz, amit az audiofil berendezések képviselnek. Érezhető ugyanakkor az is, hogy az átlag – nem audiofil igényű – zenehallgató réteg szívéhez is közel akartak kerülni, úgy gondolom sikerrel. A hang telt és erőteljes, ugyanakkor ez a legkisebb mértékben sem megy az egységesség rovására. A teljes hangtartományban jó felbontást kapunk, a felvételek apró részletei is megjelennek, érdekes és élvezetes az előadás. A hangszerek teste, felharmonikusai jól kivehetők, szépek a tónusok. Nem próbál egy pontból előállítani egy mesterséges teret, inkább a természetesség jellemzi. A Take Five jól ismert dallamai sem hoznak nagyon mást, mint ami a fülünkbe „égett” évek alatt. A beütések nem olyan elemi erejűek, mintha egy nagyobb állódoboz szólna, és a tér is hiányzik kicsit, de a szaxofont szépen előtérbe helyezi és a cintányérok csilingelése is dicséretet érdemel. Kapunk a színpad neszeiből is annyit, hogy az előadás egy jól összerakott egészként jelenjen meg előttünk, ami szinte hihetetlen teljesítmény egy multimédiás hangsugárzótól.
Ha könnyűzenével próbálkozunk, hamar megvan a bulihangulat, Lüktető, friss és gazdag hangzás, amit kicsit magasabb hangerőn a fotel helyett inkább a táncparketten élvezne az ember. Nem kell bőgetni ahhoz, hogy tisztességes mélyhangokat kapjunk, alacsonyabb hangerő mellett kiemelt basszus és magas tartomány teszi dinamikusabbá a megszólalást.
Természetesen a legjobb hangot az USB-ről nyerhetjük, nagyfelbontású WAV ill. FLAC fájlokat lejátszva, az információ-többlet itt érezhető. Saját hálózatban tárolt fájlok esetében csak minimálisan kapunk kevesebbet, és a Tidalról streamelt zenékkel is nagyon meggyőző az, amit hallunk. Ha ki akarjuk használni a Mu-so képességeit, a Bluetooth helyett inkább a hálózati átvitelt válasszuk.

A Naim első vezeték nélküli multimédiás készüléke nem szenved gyerekbetegségektől, kivitelben és hangban is olyan magasra tette a lécet, ami a legtöbb piaci szereplő számára szinte elérhetetlennek tűnhet. Mindezt ugyan nem mérik olcsón, de azt gondolom az ár/minőség mutató abszolút rendben van, és a Mu-so által megcélzott zenehallgató réteg számára a 380 ezres vételár nem tűnhet túlzónak. Szerintünk kitűnő ajánlat!

Forrás: HifiPiac

 

Tovább a termékhez:

Hozzászólás