Dali Zensor 3 hangfal teszt

Dali Zensor 3 hangfal teszt

A Danish Audiophile Loudspeakers Industries terjedelmes választékában a Zensor sorozat az alsó közép kategóriában helyezkedik el, sokak számára megfizethető áron kínálva többféle méretű ízléses kinézetű és igényes felépítésű hangsugárzót. A dobozok frontlapjának speciális bevonatáról elnevezett családban a Zensor 3 típus a három állványos modell közül a legnagyobb, ami valószínűleg már a testesség és a jó mélyek rajongóinak is tud némi meglepetést okozni.

A szögletes formavilágát tekintve abszolút klasszikus kinézetű 2-utas rear bassz-reflex rendszerű Zensor 3 hangszórókészlete 25 mm-es lágy dóm tweeterből és 7”-os, farostokkal megerősített finom szemcséjű papírpépből készült membrános mély/középsugárzóból áll. A nagy terhelhetőséget és felbontást ígérő csipogó a Dali high-end modelljeiben található magassugárzók technológiái alapján készült, míg az alacsony veszteségű mély/középsugárzó konstrukcióban a merev fémkosár és a négyrétegű hangtekercs biztosítja a precíz és mély basszust ígérő membrán kiemelkedő kontrolláltságát még nagyobb kivezérléseken is. A hifi és házi-mozi hangrendszerek felépítéshez egyaránt ideális Zensor 3 hátlapján a reflex nyílás társaságában egy szett igényes Dali hangszórókábel terminál található. A hangsugárzó a sorozat többi tagjához hasonlóan a klasszikus fekete és a divatos fehér mellett világos dió színben kapható, az előlap mindegyik verzió esetében fényes fekete. A fóliázás a kabinet kiviteléhez hasonlóan a skandináv sztenderdeknek megfelelően nagyon igényes kivitelű, a hangsugárzó például dió színben a természetes dolgok rajongóinak kedvében járva egészen valódi fahatású látványt nyújt.

Dali Zensor 3 hangfal fehér

Dali Zensor 3 hangfal teszt

Nem mostanában hallottam utoljára Dali hangsugárzót és régebben sem találkoztam sokkal közülük, így nincsenek különösebb emlékeim velük kapcsolatban és kapásból azt sem tudnám megmondani, hogy nagyjából milyen hangzásvilággal rendelkeznek. Ha azonban a Zensor 3 hangja alapján kellene tippelnem, azt mondanám, a hitelesség a legfőbb paraméterük, mert ez a hangsugárzó olyan, mint egy skandináv krimi, őszinte, nyílt és szókimondó. Noha a részletezettségét nem érezni kínosan precíznek és fárasztóan soknak, mégis minden részlet előjön a bitekből és a fájlokból, a hangszínek világosak és élénkek, és az utóbbi jelző a komplex megszólalásra is tökéletesen igaz.
Az állványos hangsugárzók másik sarkalatos pontja a basszus, ami miatt, legyenek a többi téren akármilyen kiválóak, a vásárlók jó része mégis az álló modellekre szavaz. Az utóbbi időkben viszont számos olyan kisdobozt hallottam, ami erőteljes, testes és energikus mélyeket szólaltatott meg, és a 17 cm-es wooferrel rendelkező Zensor 3 szintén ehhez a vonulathoz csatlakozik, sőt a basszusára a hátsó reflex-nyílás miatt még a hátsó falakkal is rá lehet valamennyit segíteni. Monitor jellegzetességként kevés hangszer esetében egészen brutális mélyek megszólaltatására képes, míg komplexebb zenei részleteknél azért fogy a basszus ereje és a tömege, de az eredmény így is impozáns marad. A dob, nagybőgő, ujjcsettintés és szaxofon kombinációjú felvétel például egészen lenyűgözően és a doboz árkategóriáját jócskán meghaladó kvalitásokkal szólal meg. Az erő és a határozottság mellett a mindennél fontosabb életszerűségből is hatásos ízelítőt kapok, egy efféle felvétellel egy demón a doboznak azt hiszem, elég hamar nyert ügye lenne. A jazz muzsikák lendületes, friss stílusban, feszes ritmusszekcióval szólalnak meg, a hangok szépen leválnak a hangsugárzókról, amelyek a legjobb pillanataikban szinte függetlennek tűnnek zenétől, mintha a megszólaló hangok nem is belőlük érkeznének. Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken szintén az őszinte és nyílt hangvételével hódít. Nincs semmi cicoma, nem csempész a zenébe némi mediterrán hangulatot, mint az olaszok vagy egyes franciák, de ugyanúgy zavaró effektusokat sem tapasztalni, csak a tiszta zene van. A hangok mindenféle műfajon szépen elkülönülnek egymástól és a hangsugárzó ismét csak a kategóriáját meghaladó módon enged betekintést a zene szöveteibe és mélyebb rétegeibe. Egy átlagosan jó minőségű gitáros felvétellel olyan valósághű, részletező és gazdag hangzást nyújt, mint egy felsőkategóriás modell, de a színvonal általánosan is elég magas. Fúvós hangszereknél a kiáramló levegő érzete erősíti a valódiság illúzióját, amelyet a tiszta és naturális színvilág fokoz tovább. Shirley Horn felvételén az extrém terhelést jelentő basszussal is jól megbirkózik, zavaró mellékzöngéket pedig még azoknál a részleteknél sem tapasztalni, amelyek már végképp meghaladják az erejét. Ugyanilyen hatásosak a rockzenék lábdobjai is, amelyeket a gyomromban érzek, de akkor sem jön zavarba, amikor az egyik tesztanyagon valaki lendületesen leránt egy szekcionált garázskaput, majd őrölt módon elkezd rajta dörömbölni.
A dús és erős alsó szekciókhoz levegős és könnyed közepek és magasak párosulnak, az énekhangok pedig végtelen lazasággal és energikusan szólalnak meg, szinte szárnyra kapva és teljesen elszakadva a dobozoktól. A hangszerekhez hasonlóan az emberi hangokat is összetetten és részletezetten ábrázolja, Shirley Hornnál tökéletesen megmutatva az enyhe reszelősséget, míg az operaénekesnőnél a mézédes orgánumot. A popos és rockos témákat izgalmas, energikus és dinamikus módon prezentálja, a sok hangszer nagyobb hangerőn azonban már kissé fémes hatású lehet és egyes hangok mintha kiszólnának a többiek közül. Lágyabb hangú félvezetősökkel vagy csövesekkel ez már nem zavaró, így a hangsugárzó tökéletes partnerei egyértelműen az efféle elektronikák közül kerülhetnek ki.

A kedvező külföldi szaksajtó véleményekhez csatlakozva én is csak dicsérni tudom a Zensor 3-ast, amely engem személy szerint leginkább az őszinte és nyílt hangvételével, valamint a basszusával vett le a lábamról, ami a monitorok jó terével és könnyedségével együtt igazán élvezetes hangzást eredményezett. Számára ideális elektronikai környezettel, jól elhelyezve és átlagos szobaméret esetén a doboz műfaj független minőségi hangzást és általánosan magas színvonalat nyújt, bőséges megszolgálva az érte kifizetett mindent egybevéve nagyon is barátságosnak mondható árat.

 

Dali Zensor 3 hangfal jellemzői:

  • Frekvencia átvitel: 50 Hz-26,5 KHz (+/-3 dB)
  • Teljesítmény: 2×125 W (8 Ohm)
  • Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-125 W
  • Váltási frekvencia: 2600 Hz
  • Érzékenység: 88 dB
  • Méretek: 351×205×293 mm
  • Tömeg: 6,3 kg
  • Ár: 129.900,- Ft

 

TOVÁBB A TERMÉKHEZ

forrás: hifipiac.hu

Hozzászólás