Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek

Az IP alapú technika immáron visszavonhatatlanul beépül mindennapjainkba. Ma már azt hiszem egyetlen gyártó sem engedheti meg, hogy kivonja magát ezen tendencia alól, szinte kötelező minden berendezést hálózati képességekkel ellátni.

Ennek kiváló példája a Pioneer SX-N30 hálózati sztereó erősítő. Amellett, hogy Pioneer termékektől megszokott kiváló hangot nyújt, szinte minden típusú jelforrás lejátszására alkalmas. A Pioneer receivere egyszerű, elegáns megjelenésű. Az előlap áttekinthető, minden szükséges kezelő szervet megtalálunk rajta. A leggyakrabban használt vezérlők, hangerő, hangszín, balansz szabályzók és a bemenetválasztó nagyobb méretben készült, segítve ezzel a könnyebb kezelést. A nagyméretű kijelzőről, – melynek fényereje három fokozatban állítható – távolról is jól olvashatók az információk.

 

Kiváló audió jellemzők

 

Az SX-N30-ban egy Direct Energy erősítő dolgozik. Direct Energy erősítők rövid jelutakat használnak a tisztább és dinamikusabb hang eléréséhez. Az SXN30 a csatornánkénti 85W teljesítményével, nagyméretű hangsugárzók meghajtására is képes. A beépített transzformátor túlméretezett és, hogy az áramköröket minél kevesebb szórt mágneses tér érje szilícium-acél árnyékolást kapott.

 

Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek ezust

Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek ajanlott vetel

 

 

A nagy kapacitású kondenzátorok és a hatalmas transzformátor révén jelentős energia tartalékot képes tárolni, ami lehetővé teszi azt, hogy hangja nem csak a dinamikus részleteknél üt, hanem a tartós nagy energiát kívánó basszusokat is könnyedén leadja. Frekvencia menete (vonalbemeneten) 10Hz-100kHz-ig +1dB és -3dB-en belül egyenes, jel/zaj viszonya vonalbemeneten 100dB. Teljes harmonikus torzítása fél terhelésnél 8 ohm-on 0,03%.

 

 

Hálózati képességek, bemenetek

 

A földfelszíni rádiók vételéhez kétféle antenna csatlakoztatható, melyeket mellékelnek a receiverhez. Az AM adáshoz egy kisméretű hurokantenna, az FM-hez pedig egy BNC csatlakozós kb. 1,5 m-es huzal, ez utóbbi teszi lehetővé a földfelszini digitális rádióadás vételét (ha, majd lesz). A kábeles, vagy vetéknélküli internetes kapcsolat lehetővé teszi számos internetes rádió állomás elérését. Támogatja a népszerű Spotify és Deezer szolgáltatásait. Az Airplay-en keresztül iPhone, iPad, iPod touch eszközökről lehet zenét lejátszani. A Bluetooth képes eszközökről szintén tudunk zenét hallgatni a beépített Bluetooth vevő segítségével. Az otthoni hálózaton elérhető eszközeinkről (PC NAS szerver stb.) a DNLA (Digital Living Network Alliance) rendszer teszi lehetővé a zene lejátszást. Mindezeken felül az előlapon található USB csatlakozón keresztül magas felbontású hangfájlok is lejátszhatók külső tárolóinkról. Az SX-N30 hátoldalán természetesen megtalálhatók a receivereken hagyományosan található RCA analóg csatlakozók is, digitális kimenettel rendelkező készülékeink részére az SX-N30-on két S/PDIF digitális, egy optikai és egy RCA (koax) bemenet is rendelkezésre áll.

 

 

Kimenetek

 

Szintén a hátlapon van egy pár RCA vonalszintű kimenet. Ide, pl. egy rögzítőt csatlakoztathatunk, ha fel kívánnánk venni a receiver-en épp hallgatott műsort. A 2×85 W teljesítményű kimenethez két hangfal szett, A és B kapcsolható. Ezek külön-külön és együtt is használhatók. Ha csak az egyik hangsugárzó párt használjuk, 4 Ohm és 16 Ohm közöttieket, ha a két párt egyszerre hallgatjuk, akkor 8 Ohm-tól 16 Ohm-os hangsugárzókat használhatunk. A hangfalak csatlakozói csupasz kábelvég bekötésére alkalmasak. Az SX-N30-hoz RCA kábellel egy aktív mélynyomót is csatlakoztathatunk, de ez csak abban az esetben működik, ha az A hangszóró párra kapcsolunk.

 

Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek csatlakozok

 

 

Használat közben

 

Mivel a wireless kapcsolatot összehozni egy kicsit tovább tart, a földi sugárzású rádióhoz meg csak az antennákat kell bedugni, elsőként ezt próbáltam ki. A rádióállomások behangolása a már hagyományosnak tekinthető módon, automatikusan de egyenként történik. A adók tárolása tetszés szerinti memória helyre lehetséges. Sajnos a távirányító nem használható az állomások keresésére és memorizálására, csak a már memorizált állomások kapcsolására. A kijelzőn jól nyomon követhető, hogy mi történik. Az RDS (Radio Data System) által küldött szöveget, annál az adónál ahol ilyen van, a kijelző automatikusan mutatja. Az RDS információk között a RT/PTY/TP gomb ismételt megnyomásával válthatunk. A távirányítóval ezek a funkciók nem kapcsolhatók.
Miután ez a készülék erőteljesen épít a hálózaton található jelforrásokra, a következő lépésben csatlakoztam az otthoni Wi-Fi hálózatra. A procedúra a felhasználói útmutatók követve néhány lépésben történik, (hálózatok szkennelése, kiválasztása, jelszó beírása) probléma mentesen ment. Ha ezzel megvagyunk, rengeteg műsorforrás nyílik meg. Néhány internet -rádió szolgáltatás alapértelmezésben van rögzítve az SX-N30-ban. Ilyenek a TuneIn rádió, a Deezer és a Spotify zenei szolgáltatók.A legérdekesebb a TuneIn rádió volt, melyen keresztül számtalan internet-rádió érhető el. A rendelkezésre állók közül különféle tematikák alapján lehet választani, úgy mint: ország, műfaj, sportműsor, hírek stb. Azokat a rádiókat, amelyek nincsenek a preset-ben, a kedvenc (My Favorites) menüben rögzíthetjük, és a továbbiakban innen, keresés nélkül hívhatjuk elő.

 

Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek app

A Bluetooth eszközeinket párosítani kell az SX-N30-cal ahhoz, hogy a lejátszás működjön. Egyszerre nyolc párosított Bluetooth eszköz adatait képes megjegyezni a receiver. A már párosított eszközökkel komfortosan működik a lejátszás. A Pioneer távirányítón keresztül kiválóan vezérelhető a párosított Bluetooth eszköz, így akár ezzel, akár azzal irányítható a lejátszás. Kereshetők és válthatók a zeneszámok.

Magasfelbontású audio lejátszása az előlapi USB csatlakozón, vagy a lokális hálózaton lévő számítógépről vagy NAS-ról lehetséges a DNLA technológia segítségével. Sajátságos módon az USB bemenet és a DNLA mód is NET menü alatt található, pedig legalább az USB megérdemelt volna egy külön menü pontot, hiszen fizikailag is külön jelenik meg, ugyanúgy mint a többi fizikai bemenet. Ha a számítógépen tárolt zenéinket akarjuk lejátszani előbb be kell állítani a fájl megosztást, illetve az adatfolyam küldési opciókat a Windows Media Player-ben, ha ez megtörtént, akkor mehet a lejátszás, de csak a műsortárban szereplő anyagok között tallózhatunk.

 

 

Ezt hallottuk

 

Az SX-N30-hoz az “A” portra csatlakoztattam két Dynaudio BM6 monitorhangfalat és egy Yamaha mélynyomót. A mélynyomó megfelelő szintű beállítása nagyon fontos, hogy a hangkép kiegyenlített legyen. Miután ez megtörtént CD-vel és nagyfelbontású audióval teszteltem a rendszert. Csak felsőfokon beszélhetek róla. A tesztanyagok között szimfonikus zenekar, kórus, zongora, akusztikus gitár, szóló ének, jazz, és a popzene különböző műfajainak felvételei éppúgy szerepeltek. A színpad nemcsak szélességében, hanem mélységében is megnyílik. Kristálytiszta transzparens hang, ami a pianissimoktól a fortissimokig érzékelhető, a hangforrások jól lokalizálhatók, köztük a hangtér tér élvezhetően levegős. Tartottam attól, hogy a klasszikus zene esetén a mélynyomó hangja leválik a hangképről, de ez nem történt meg. A bőgők és dobok megszólalása nem esett szét, hanem homogén egységet alkotott a teljes zenekari hangzással. Klasszikus zene hallgatásához általában jobban megfelelnek a teljes sávban sugárzó rendszerek, esetükben a mélynyomó alkalmazása nagy figyelmet és megfelelő hozzáértést kíván. Popzenét Prince, Donald Fagen, és Sissel Kyrkjebø felvételeit hallgatva teszteltem. A mélytől a magasig minden tisztán és dinamikusan szólt.

 

Pioneer SX-N30 Audiofil hang, fejlett képességek fekete

 

 

 

Kényelmi funkciók

 

Sleep Timer A Sleep Timer funkcióval beállíthatunk egy meghatározott időt 10-90 percig (10 perces lépésekben), melynek eltelte után a receiver kikapcsol.

Auto Power Down Ha a receiver 20 percig nem kap utasítást, és a bemenetén nincs audio jel, akkor automatikusan standby állásba kapcsol.

Network Standby A SX-N30 vezérlő alkalmazásán keresztül be- és kikapcsolható a receiver, ha a Network Standby funkció be van kapcsolva.

Bluetooth Wake up A standby állásban lévő készülék bekapcsolható a párosított Bluetooth eszközről, ha a Bluetooth Wake up funkció be van kapcsolva.

Control App Külön meg kell említeni a Pioneer SX-N30 Control App alkalmazást, mellyel, mobil eszközeinkről kiválóan irányítható a készülék a WiFi hálózaton keresztül. Különösen a webrádió az USB-ről és a helyi hálózatról történő lejátszás kezelése kényelmesebb a jól kialakított grafikus felületen, mivel itt a viszonylag összetettebb menüstruktúráról jobb vízuális visszacsatolást kapunk, mint a receiver kijelzőjéről.

 

 

Összegzés

 

A Pioneer SX-N30 hálózati erősítő gyakorlatilag mindenféle műsorforrást képes megszólaltatni. Különösen az internetrádiók bősége ámulatba ejtő. Ha megfelelő sávszélességű az internet kapcsolatunk, akkor a minőségük is megfelelő. Kiváló audio jellemzői okán jó választás a Hi-Res Audio lejátszásához. Kompatibilis a WAV és FLAC fájlokkal, 192 kHz/24bit felbontásig, és a 2,8/5,6 MHz-es DSD fájlokkal. Az SX-N30 Control App használata kényelmes. Az áttekinthetőség miatt jobb lett volna, ha az USB külön menü pontot kap. Szintén a kezelés kényelmét emelné, ha a távirányító gyakran használt gombjai különböznének egymástól (például méretben), habár ezügyben történt előrelépés a Pioneer-nál.

 

Műszaki jellemzők

 

Csatornák száma::

2

 Kimeneti teljesítmény:

(20Hz-20kHz, THD 1%, 8Ω) 2x85W

 Ajánlott hangszóró impedancia:

A, B / A+B 4 Ω – 16 Ω /8 Ω – 16 Ω

Frekvenciamenet:

Vonal / Phono (MM) 10 Hz-100 kHz, +1/-3 dB /20 Hz-20 kHz, ±0,5 dB

Jel/Zaj viszony:

Vonalbemenetről / Phono (MM) 100 dB /80 dB

 TUNER:

FM / DAB 87,5 MHz -108,0 MHz / 174,928 kHz – 239,200 MHz

FÁJL FORMÁTUMOK:

 

 

 

 

 

CSATLAKOZÓK:

 

 

 

MP3/ WMA/WMA Lossless/ WAV/ AAC /FLACOgg Vorbis/ LPCM/ Apple Lossless/ DSD

 

 

 

(analog bemenetek) Phono, SACD/CD, TV, Game (játék), Aux, SAT/CBL, BD/DVD   BEMENETEK:S/PDIF digitális 2db, optikai 1db, RCA (koax) 1 db.

HÁLÓZAT:

LAN / WLAN 10BASE-T/100BASE-TX / IEEE 802,11b, IEEE 802,11g, IEEE 802,11n

 

Tesztértékelés:

Hangzás:97
Zenei részletek bemutatása:96
Térleképzés:95
Dinamika / életszerűség:98
Hangminőség (átlag):97
Kidolgozás:95
Kinézet:92
Kezelhetőség / üzembehelyezés:92
Gyakorlati értékelés (átlag):94

 

Tesztösszesítő:

Hang:97
Általános:94
Végeredmény:96
Ár/érték arány:9,6
Értékelés: kiváló

 

Röviden és velősen:

plus-4-16.gif  Kiváló hang
plus-4-16.gif  Széleskörő kapcsolódási lehetőségek
plus-4-16.gif  jó távszabályó alkalmazás mobil eszközökre
minus-4-16.gif 

forrás: sztereomagazin.hu

Hozzászólás