M&K Sound 950 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Pár hónappal ezelőtti tesztünkben remekül szerepelt az M&K Sound S300 sorozata, de tudjuk jól, hogy nem mindenkinek van igénye ekkora teljesítményre, ezért most meghallgattuk a legkisebb, 950 típusú összeállítást is.

Az M&K Sound nagyon büszke a múltjára, a szubbasszus sugárzók megszületésében és elterjedésében betöltött szerepére, no meg arra, ahogyan az évtizedek során állandó eszközévé váltak termékeik számos nagy hangstúdiónak, mint amilyen a Skywalker Soundis. Mi, egyszerű házimozi rajongók, nem feltétlenül rendelkezünk akkora bevétellel, mintGeorge Lucas a Star Wars után, így nem is biztos, hogy annyit akarunk a hangtechnikára költeni egy moziszobában, mint Ő. Éppen ezért, kíváncsian vártuk, hogy meghallgathassuk az M&K Sound kisebb, 950 jelzésű családját, amit a nagy 300-asok árának töredékéért kínálnak; azokéval összevethető minőséget, nagyjából fele akkora méretben.

Energiabomba

A 950-es sorozat alapja, az LCR950 egy igazi kis tömör gyönyör. Közel 7 kg súlyú, és kopogtatva az is érződik rajta, hogy igazán masszív. Persze szüksége is van erre a kialakításra, hiszen zárt kivitelű, vagyis a hangszórók energiáját “szellőző” nyílás nélkül kell lekezelje. Az LCR950 amúgy 40 cm magas, 18 cm széles és 22 cm mély, tehát mérete alapján az állványos hangfalak közé sorolhatnánk.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

A nagyobb M&K 300 sorozattal a rokonság egyértelmű, pedig a hangszóró-kiosztás a kisebb méret miatt eltérő. Vagyis, az M&K Soundra annyira jellemző, három magassugárzó helyett itt csak egy dolgozik, a két mélyközép hangszóró fölött elhelyezve, ennek esetleges hatására később még visszatérünk, mert érdemes. A rokonság azonban így is tagadhatatlan. A masszív szerkezet, a fém kosarak a magassugárzó előlapi szerelő-kerete és persze a selyemfényű lakkozás is, mind jellemzőek a gyártóra.

MK Sound 950 magassugárzó

A magassugárzó első pillantásra szokványos 1 colos dóm, de a felszín alatt ott rejtőznek a nagy teljesítmény kezeléséhez szükséges műszaki megoldások. Ilyen például a membrán mögötti, nagy és csillapított légkamra. Szintén a magasabb teljesítmény elviseléséről árulkodik a légáteresztő nyílásokkal ellátott lengőcséve, és a rézdrótnál könnyebb, réz bevonatos alumínium tekercs.

MK Sound 950 magassugárzó

A mélyközép hangszórók műszaki megoldásiról nem sokat árul el a gyártó azon túl, hogy 13 centiméteres polipropilén membránokat használnak. Bár talán az is elég kellene legyen, hogy tudjuk, ezek a nagy modellekben használtak leszármazottai. Azért a katalógust lapozva, mégis egy picit elcsodálkozunk, hogy még a mágnesesen rögzített fémhangfalrostélyról is többet ír a gyártó, mint a hangszórókról.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

Persze, a zárt doboz, THX Select2 minősítése miatt, nem is kételkedünk benne, hogy a mélyközép hangszórók is komoly minőséget képviselnek. No meg, ha a brosúrát nézegetjük, feltűnik, hogy az M&K Sound leginkább az összeszerelés minőségét, a fázispontosságot és az aprólékosan megtervezett keresztváltót emlegeti legtöbbet. Még a THX minősítést is szinte csak futólag említik, sőt, magát a logót sem ragasztják rá a hangfalra, hanem külön csomagolják, a tartozékok közé. Mintha ez valamiféle megkérdőjelezhető magamutogatás volna, amit opcionálisnak tekintenek. Szóval, ha van kedve a tulajnak, felteheti a THX jelzést, ha pedig purista, akkor benne hagyhatja a dobozban. Kinek-kinek ízlése szerint.

Az M&K Sound 950 sorozatban nem találunk kisebb és nagyobb modelleket, a korábbi állódoboz kikerült a választékból. Az LCR950, amit a neve is jelez, front- és centersugárzónak egyaránt alkalmazható. Ezzel garantált az alapelvárás teljesülése, vagyis, hogy az egyes hangfalaknak amennyire lehet, egyformán kell szólniuk.

A Home Movie szobájában 3 darab LCR950 rejtőzik a vászon mögött. Miért mögötte? Ennek igazán nyilvánvalóak az okai. Ha nagy képet szeretnénk vetíteni, de nincs lehetőségünk aházimozit hatalmas terembe költöztetni, akkor a hangdobozok miatt nem veszünk el a vászonból mindkét oldalon fél métert, vagy még többet. Megoldás a hangáteresztővetítővászon és az olyan hangsugárzók, amik mögötte kényelmesen elférnek. Másik hatalmas előny ennek hozadéka: a centersugárzó pontosan arra helyre kerülhet, ahová kitalálták: a kép kellős közepére, azonos magasságba a frontsugárzókkal. Így egységesebb a hangzás, akárcsak a nagy, közösségi mozikban, illetve akár azokat felülmúlóan.

MK Sound 950 házimozi hangfalszett

Hátul mi szóljon?

A nagykönyvek és a tapasztalatok szerint a front- és centersugárzókéval megegyező hangszórókészlettel felszerelt hangdobozokat kell alkalmazni háttérsugárzóként.  Ennek megfelelnek a SUR95T hangfalak, azonban a típusjelzésben szereplő “T” egy igazi ritkaságra, a tripól elrendezésére utal. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az előre irányított mélyközép és magas hangszórókat kiegészíti 1-1 darab oldalra sugárzó (dipoláris üzemmódban), jelen esetben 7,5 centi átmérőjű közép/magas hangszóró. Az eredmény a helyiség hallgató felőli részét jobban megtöltő, igazi körülölelő hang, ami a “surround” jelentése és lényege. Ez a modell egy picit alacsonyabb az LCR hangdobozoknál, de a membránok felülete hasonló méretet képvisel, így hasonló képességekkel rendelkezik, mint a szett többi modellje.

MK Sound SUR950T tripoláris háttérsugárzó

Akkor ez most szatellit?

Bizonyos szempontból igen, bár az LCR-ek leginkább igényes állványos hangfalaknak tekinthetőek, mégis csak egy (vagy két) aktív mélysugárzóval, jelen esetben a V12 típusúval tudnak igazán kiteljesedni. Ennek oka a frekvencia-átvitelben keresendő, aminek alsó határértéke (-3 dB) 80 Hz, ez megegyezik a THX ajánlásával is. Azonban ez a frekvenciakorlátozás nem azt jeleni, hogy az M&K nem tudna olyan hangfalat gyártani, amely “teljes” frekvenciasávban is dolgozik, egyszerűen úgy gondolják, erre nincs is szükség.

MK Sound V12 aktív mélyláda

Azt viszont fontos leszögezni, hogy az M&K 950 család messze nem olyan, mint a tipikus szatellit hangfalacskák. Ennek a megnevezésnek a köztudatban más, szinte pejoratív a jelentése, az emberek döntő többségének az egydobozos bögreszettek jutnak eszébe. Még a BOSE legendásan jó hangzású, apró kis dobozkáival is felesleges összehasonlítani.

Apró részletek

A Home Movie csapata imád mozizni és élvezik a beállításokkal való aprólékos pepecselést is, ezért nem lepett meg minket, hogy érkezésünkkor már egy precízen bekalibrált rendszer várt ránk. A felszerelés után két napig járatták a hangfalakat, elvégezték a mélysugárzó alapbeállításait, majd sor került az Audyssey Pro kalibrálásra, végül még egyszer ellenőriztek mindent.

Hogyan szól?

Az S300 család tesztje során már megtapasztaltunk valamit, ami állítólag az M&K Sound jellegzetessége: dinamika, agresszív karakter nélkül. Ez volt az első élményünk a 950-es szett kapcsán is. Vagyis visszaköszönt a korábbi teszt alkalmával hallottak egy része. A második dolog, ami feltűnt, az a remek térérzet, amiben persze bőséges szerepe volt a nagy vászon mögé rejtett hangfalaknak és a szakszerű kalibrálásnak is. Tulajdonképpen nagyon jó volt, amit az S300 teszt idején hallottunk, de a kisebb LCR950-ek máshová – a vászon mögé – kerültek és ez a változás nekünk kifejezetten tetszett. Még életszerűbb térérzetet, egységesebb hangot kaptunk. Igaz, mérete miatt, erőben nem érte utol a nagyobb testvért, de sikerült akkora hangerőt is előcsalogatni, amit hosszasan már nem hallgatnánk szívesen. Szóval az erő ténylegesen nem kevés, főleg egy ekkora szobába nem az. Ráadásul, a rendszer most is megőrizte a fegyelmezettségét, nem torzított és nem táncolt, ami részben összefügg a minőségi, zárt kivitellel is.

Podrace

Meghallgattuk a Star Wars I. részének fogatverseny jelenetét, mert az évekig uralta a házimozi bemutatókat, no meg azért is, mert a film hangját is M&K Sound hangfalak között hozták össze. Ám előbb a szokásos részletek álltak sorba. A hallottakat nagyon nehéz volna így utólag elválasztani az S300 nyújtotta élménytől, még akkor is, ha ott nagyobb hangnyomás állt rendelkezésre. A filmek hangja egységes és kiegyensúlyozott volt, a magasak pedig meglepően könnyűnek, légiesnek hatottak. Ez pedig egyértelműen hatással van párbeszédekre és a finomabb részletekre.

A nagy meglepetés azonban nem a filmekkel volt kapcsolatos, hanem a zenével. Persze nem panaszkodtunk az S300-ra sem, de a kisebb modelleket hallgatva komolyan felmerült bennünk, hogy itt kijár egy nagy elismerés. Majd eltűnődtünk, meghallgattunk még egy kevés hanganyagot és arra jutottunk, hogy az, amit mi elsőre zeneibbnek éreztünk, tulajdonképpen inkább a hagyományos hangszórókiosztás eredménye. Amíg az S300 3 db magassugárzóval dolgozik, az LCR950 csak egyet használ és ez sokkal inkább hasonlít a tipikus sztereó hangfalak világára. Zenével hallgatva az amúgy robbanékony, de fegyelmezett hangrendszer jobban hasonlított a megszokott sztereó rendszerekre, mint azS300.

Ajánlható?

Nagyon is! Persze ennek a hangfalnak is jól meghatározható a vevőköre. Az M&K Sound 950 még nem annyira apró, hogy simán el lehessen dugni, de még nem is olyan nagy, hogy a látványával letaglózzon. Ez nem a lakberendezők és nem is az exhibicionisták hangfala, hanem a céltudatos filmrajongóké. Ha moziszobát szeretne, vagy csak hajlandó a nappaliját kicsit házimozivá varázsolni, akkor hallgassa meg, mit tud az M&K Sound!

Műszaki adatok

M&K Sound LCR950 THX hangfal

Teljesítmény:150 W
Érzékenység:90,5 dB
Frekvencia-átvitel:80 Hz-20 kHz (±3 dB)
Névleges impedancia:4 Ohm
Méretek:408 x 178 x 223 mm
Tömeg:6,9 kg

  M&K Sound SUR-95T THX Ultra2 tripoláris háttérsugárzó

Teljesítmény:100 W
Érzékenység:85 dB
Névleges impedancia:4 Ohm
Frekvencia-átvitel:87 Hz-20 kHz (±3 dB)
Méretek:259 x 178 x 221 mm
Tömeg:4,7 kg

  M&K Sound V12 THX Select2 aktív mélyláda

Felépítés:zárt
Hangszóró mérete:30 cm
Teljesítmény:300/500 W
Frekvencia átvitel:20-200 Hz (±2 dB)
Teljes harmonikus torzítás:< 0,5% (300W, 4 Ohm)
Maximális áramfelvétel:300 watt
Átlagos áramfelvétel:50 watt
Méretek:465 x 360 x 400 mm
Tömeg:21 kg

Iránytű

5.1 szett ár:1 607 380 Ft
AKCIÓS 5.1 szett ár:1 399 990 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt. +36-1-2566478 1171 Budapest, Óvónő u. 23. www.homemovie.hu
Információs oldal:mksound.hu

Mérleg

+ Rengeteget megőriz a jóval drágább S300 karakteréből és dinamikájából

+ A mérete miatt akár lakószobákban is könnyen elhelyezhető

+ Filmek mellett zenével is remekül szerepelnek az LCR950 típusok

Akkora, hogy már nem lehet bárhol elrejteni, így jó lenne, ha rendelni lehetne esetleg fehérben is

forrás: AV-Online.hu

English

A few months ago the S300 series of M&K Sound performed brilliantly in our test, but we are well aware that not everyone needs such power, so this time we also checked out their smallest assembly, the 950.

MK Sound 950 házimozi hangfalszett

M&K Sound is very proud of its past and of the role it played in the birth and proliferation of subwoofers, plus of course the fact that over the decades its products have become the everyday equipment of several large sound studios, such as Skywalker Sound. We, simplehome cinema fans do not necessarily earn as much as George Lucas did from Star Wars; so perhaps we do not wish to spend as much on sound technology for a home cinema as he would. Precisely for this reason we were curious to listen to the smaller 950 family of M&K Sound, which is offered at a fraction of the price of the large 300 units, with a quality comparable to those, in roughly half the size.

Energy bomb

The basic block of the 950 series, the LCR950 is a true compact gem. It weighs nearly 7 kg, and just tapping it one can feel that it is truly robust. Of course, it has to be, on account of its closed design, due to which it needs to handle the energy of the loudspeakers without a “ventilating” opening. The LCR950 is 40 cm high, 18 cm wide, and 22 cm deep, which means that based on its size we could classify it as a standmounter loudspeaker.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

Its kinship with the larger M&K 300 series is evident, even though due to its smaller size its speaker configuration is different. Specifically, instead of the three domes so typical of M&K Sound it uses only one, which is situated above the two central bass/mid speakers, whose possible impact we will return to later, as it is worth mentioning. Nonetheless, the similarity is undeniable. The robust structure, metal baskets, the front mounting frame of the dome and, of course, the silk coat are all characteristic of the manufacturer.

MK Sound 950 magassugárzó

At first glimpse, the dome is a standard 1″ dome, but beneath its surface it hides the technical solutions required to handle its high performance, such as the large and dampened air chamber behind the membrane. The ability to withstand higher output is also attested by the vents of the voice coil and the copper-coated aluminium coil, which is lighter than copper wires.

MK Sound 950 magassugárzó

The manufacturer does not reveal much about the technical solutions used in the bass/mid speakers beyond the fact that they use 13 cm polypropylene membranes – although it could be enough to know just that they are derived from the speakers used in larger models. Still, leafing through the catalogue we were a little surprised that the manufacturer talks more even about the magnetically secured metal mesh grille than about the loudspeakers.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

Naturally, in light of the THX Select2 classification of the closed box we have no doubt that the mid/bass speakers, too, represent respectable quality. Besides, looking through the brochure it is noticeable that M&K Sound mentions the quality of assembly, phase accuracy, and the carefully designed crossover the most. Even the THX classification is only mentioned in passing – what’s more, even its logo is packaged separately, together with the accessories, instead of sticking it onto the loudspeaker, as if that would be some sort of questionable bragging, which they regard as optional. So, if the owner feels like it, they can attach the THX label, while if they are purists, they can leave it in the box. Each according to their taste.

In the M&K Sound 950 series we do not find smaller and larger models – the previous floorstanding speaker was omitted from the range. As can also be seen from its name, theLCR950 can be used as both front and centre speaker. This guarantees meeting the basic requirement that individual speakers should sound the same, as much as possible.

In the Home Movie room there are 3 LCR950 speakers behind the screen. Why behind? The reasons for this are obvious. If we would like to project a large picture, but lack the opportunity to move the home cinema into a vast room, then we do not lose half a meter or even more from both sides of the screen due to the speakers. The solution is to use a sound permeable projection screen and loudspeakers that fit comfortably behind it. Another huge advantage that results from this is that the centre speaker can be placed exactly where it was meant to be: in the very centre of the image, at the same height as the frontspeakers. This produces a more uniform sound, just like in large cinemas, or even better.

MK Sound 950 házimozi hangfalszett

What should we use for surround sound?

According to both the “rulebook” and experience one should use sound boxes equipped with the same set of speakers as the front and centre speakers for surround speakers.  TheSUR95T speakers meet this requirement, with an extra: the letter “T” in their type mark refers to a real rarity – tripole arrangement. Specifically, this means that the front-radiating bass/mid and high-frequency speakers are complemented by two 7.5 cm pulp mid-tweeters on the two sides (oriented in dipole fashion). The result is a truly surround sound that fills the viewing area of the room. Although this model is slightly shorter than the LCR sound boxes, the surface area of their membranes is similar, so their capabilities resemble those of the other models of the set.

MK Sound SUR950T tripoláris háttérsugárzó

So is this a satellite?

In a certain respect yes: although the LCRs can best be characterised as refined standmounter speakers, they still require one (or two) active subwooofers – of the V12type in the present case – to become truly complete. The reason for this lies in frequency response, whose lower limit (-3 dB) is 80 Hz, which also matches the recommendation ofTHX. However, this frequency limitation does not mean that M&K is unable to produce speakers that operate in the “entire” frequency range – they simply consider this unnecessary.

MK Sound V12 aktív mélyláda

We must make it clear, however, that the M&K 950 family is very different from the typical small satellite speakers. For most, this name is associated with a different, almost pejorative meaning, bringing to mind tiny, single-box “can” sets. The comparison would be idle even with the small speakers of BOSE, despite their legendary sound quality.

Small details

The Home Movie team loves watching movies and also enjoys meticulous “fussing” with settings, so it did not come as a surprise for us that a precisely calibrated system was already in place upon our arrival. After mounting the speakers, they ran them for two days, carried out the basic settings of the subwoofer, and then performed the Audyssey Pro calibration, after which they once again checked everything.

How does it sound?

Already during the test of the 300 family we experienced something that is said to be characteristic of M&K Sound: dynamism, without an aggressive character. This was also our first impression of the 950 set – that is, we once again experienced part of what we heard during the previous test. The second notable feature was the excellent surround feeling, in which the speakers hidden behind the large screen and professional calibration naturally played a major part. What we heard during the test of the S300 was in fact very good, but the smaller LCR950s were placed elsewhere ? behind the screen ?, which we found to be a very pleasant modification. We experienced even more lifelike surround quality and uniform sound. Although, due to its size, its power fell short of its larger sibling, we still managed to coax such volume from it which we would not like to listen to for long. In short, its power is far from small, especially in a room of this size. What’s more, in this case, too, the system remained precise, without distortion or shaking, which is due in part to its high-quality enclosed design.

Podrace

We listened to the podrace scene from Episode I of Star Wars, partly because for years it dominated home cinema demos, and, of course, also because the sound material of the film was created using M&K Sound speakers. But first, the usual details lined up. Now, after the test, it would be very difficult to distinguish what we heard from the experience provided by the S300, even if the available sound pressure of the latter was higher. The audio of the film was uniform and balanced, and high sounds sounded surprisingly light and airy, which has a clear impact on dialogues and finer details.

The biggest surprise, however, came not in connection with films, but with music. Naturally, we did not have any complaints about the S300, either, but listening to the smaller models we seriously felt that major kudos are in order here. We then had a think and listened to a little more of the sound material, and came to the conclusion that what at first we thought of as a more musical sound is in fact due rather to the distribution of the speakers. While the S300 works with 3 domes, the LCR950 uses only one, which is far more similar to typical stereo speakers. Listening to music on it, the otherwise explosive, but disciplined sound system resembled the usual stereo systems more than the S300 did.

Would we recommend it?

Very much so! Naturally, these speakers, too, are aimed at a well-defined clientele. TheM&K Sound 950 is neither tiny enough to be tucked away simply, nor large enough to astound with its appearance. This loudspeaker is not for interior designers or exhibitionists, but for purposeful movie fans. If you would like to have a cinema room, or are willing to turn your living room into a little bit of a home cinema, have a listen to what M&K Soundis capable of!

Hozzászólás