SVS PRIME WIRELESS PRO SOUNDBASE – KICSI, DE NAGYON SOKAT TUD

Az SVS mint mélynyomó-gyártó megalapozott hírnévnek örvend. Nem is olyan régen mutatták be az SVS Prime Wireless Pro SoundBase egységet, amely lehetővé teszi a zene vezeték nélküli streamelését.

Ha Ön is olyan, mint én, akkor valószínűleg nincs szüksége másik vezeték nélküli hangszórórendszerre. De ha puszta kíváncsiságból kipróbálná az új SVS Prime Wireless Pro SoundBase modellt, akkor még inkább hasonlítunk egymásra, mert én sem tudtam elmenni a lehetőség mellett. De mi is történt?

Bevezetés
Az SVS a Prime Wireless hangfalakból kivette a beépített erősítőt, a vezeték nélküli streamelési eszközöket és egy normál méretű erősítőmodulba helyezte őket. Az eredmény: kompakt, ugyanakkor kissé robusztus lett az együttes. Az előlap letisztult grafitszürke megjelenésű, ami a bemenetek (HDMI, Bluetooth, optikai és vonalbemenet) megváltoztatására szolgáló gombbal és a hangerőszabályzóval kimondottan jóarcú megjelenést kapott.

A hátlapon két hangszóró kimenet található, egy pár RCA vonalbemenet, egy sub-out, egy optikai bemenet, egy 3,5 mm-es vonalbemenet, egy sor RCA kimenet és egy HDMI ARC bemenet, ha valaki rajta keresztül szeretné futtatni a tévé hangját a jobb hangzás kedvéért. Az Ethernethez egy RJ-45 be- és kimeneti csatlakozó áll rendelkezésre, valamint természetesen egy tápkábel csatlakozó.

Az előlapon látható kijelző egy 3,15” széles OLED, amely nagyon jól látható távolról is. A streaming szolgáltatástól függően, a műsorszám adatai lassan gördülnek le a képernyőn. A képernyő elsötétíthető vagy teljesen kikapcsolható. Az előlapon hat gombot találunk, amelyekhez előre hozzárendelhetünk olyan tartalmakat, mint például a kedvenc internetes rádióállomások. Mindezek a funkciók elérhetők a SoundBase-hez mellékelt kis távirányítóval is.

Az SVS azt javasolja, hogy elsőként töltsük le a DTS Play-Fi alkalmazást a használatbavétel elindításához. Játszottam vele egy kicsit, de belenyugodtam, hogy nekem a SoundBase-hez az Mconnect alkalmazás a legjobb, ugyanis ez vezérli a PS Audio DSD DAC-omat. Gyorsan megtalálta a SoundBase-t és szinte pillanatok alatt streamelhettem a Qobuzból a nagy felbontású zenéket. A SoundBase kiválóan működik az Amazon Music, a Pandora, a Tidal, a Spotify, és a Google Play szolgáltatásokkal.

Van benne beépített Chromecast és Apple AirPlay 2, de a NASomról is könnyen le tudtam venni a zenét. Csatlakoztasson egy lemezjátszót vagy CD-játszót és pikk-pakk, már mehet is, minden kiválóan működik! Nem nagyon tudnék hirtelen más eszközt elképzelni, ami az SVS Wireless Pro SoundBase sokoldalúságával rendelkezik. Mindössze annyi a dolgunk, hogy hozzáadunk egy pár hangszórót, legyen akár polc- vagy állóhangszóró – és máris nagyszerűen szól minden.

Beállítás és hallgatás
Az SVS Prime Wireless Pro SoundBase üzembe helyezése szinte pillanatok alatt megtörtént. Egyszerűen csatlakoztattam a Sonus Faber hangfalaimat a hangszóró kimenetekhez és persze a hálózati kábelt. A Bluetooth csatlakozáshoz meg kellett nyomni a hátoldalon lévő gombot, ez is simán ment. Letöltöttem az ingyenes Play-Fi alkalmazást, bejelentkeztem Qobuz-fiókomba és néhány percen belül már hallgattam a kedvenc zenéimet. A Play-Fi alkalmazás rendben van, de egy idő után már csak az Mconnect alkalmazást használtam, amellyel csatlakoztam a PS Audio DSD streameremhez. Jól működött, és különben is már megszoktam ezt a felületet.

A Pro SoundBase-en a bal oldali gomb segítségével állítottam be a bemeneteket és műsorforrásokat, ugyanez a gomb, ha megnyomjuk, vezérli a kijelző fényerejét is (világos, tompított, kikapcsolva). A hangerő a jobboldali gombbal állítható, ami nyomásra, szünetelteti vagy elnémítja a hangot. Az OLED kijelző elég nagy és világos ahhoz, hogy távolról is látható legyen, zenehallgatás közben a kijelző lassan görgeti a műsorszám adatokat – ez tök jó. A forrás, a szünet/némítás, a hangerő és a műsoradatok is láthatók itt, amennyiben a szolgáltató adatai között elérhetők.

Ha az előre beállított gombokat használjuk, a kijelző erről is visszajelzést ad, például, ha az első gomb egy kedvenc internetes rádióállomáshoz van rendelve stb. Azok számára pedig, akik fülesen keresztül hallgatnak zenét, az előlapon, a jobb gomb mellett egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó is rendelkezésre áll.

Szokatlan módon nincs bekapcsoló gomb sem elöl, sem hátul. A SoundBase néhány percnyi használaton kívüli állapot után elalszik és a távvezérlő bármely gombjának megnyomására felébred. A távirányító mindent tud, ami a SoundBase vezérléséhez szükséges, és miután beállítottam, soha nem kellett semmit módosítanom az egységen. A rendezett távirányítón nagyon könnyű navigálni és egy kis idő elteltével rájöttem, hogy anélkül is tudom használni, hogy ránéznék a gombokra. Csatlakoztattam a hálózathoz is, ahol gyorsan megtalálta a NAS-t, és lehetővé tette, hogy hozzáférjek az ott tárolt zenei könyvtáramhoz.

Zenéket szinte kizárólag a Qobuz-on hallgattam, de az iPhone 11-ről is streameltem néhány felvételt az AirPlay 2 segítségével. A hallgatás közben egyszer sem szakadt meg a kapcsolat, és nem volt akadozás. Általánosságban elmondható, hogy a hang életszerű, erőteljes volt és nagy hangteret biztosított kiváló dinamikatartománnyal.

Zenehallgatás
Kiválasztottam egy klasszikus muzsikát, hogy megnézzem, az SVS Wireless Pro SoundBase-ben van-e elég izom a dinamikához és empátia a finom hangokhoz a csendesebb részeken. Zenekari művekhez Villa-Lobos „Bachianas Brasileiras” című művét választottam a Cincinatti Szimfonikusok előadásában Jesus Lopez-Cobos vezényletével (Telarc), amely Bach zenei szerkezetét latin árnyalatú ízzel és ritmussal ötvözi.

A kiváló dobszekció mellett harsanó kürtök, a triangulum és a cintányérok a hangzás és a dinamika széles skáláját csillogtatták. A basszus mély és szilárd volt; a gitárhúrok természetesen szóltak, minden durvaság vagy ridegség nélkül. Még akkor is tiszta hangon szólt minden, amikor feltekertem a hangerőt. A referencia hangszóróimat használtam, csak a forrás lejátszó volt különböző. Valójában csak itt jöttem rá, hogy az SVS Pro SoundBase igazi értéke a semlegességben rejlik.

Összefoglalás:
Az SVS Wireless Pro SoundBase teljesen átveszi a Prime Wireless hangsugárzók jellegzetességét és erejét, és egy kis dobozba helyezi őket, amely bármilyen hangszórópárt gyilkos hangrendszerré varázsol. Segítségével új lelket lehelhetsz a régi, nem streaming vevővel működő hangszórókba. Ha valaki egy Soundbar beszerzésén gondolkodik, előbb próbálja ki a Pro SoundBase-t néhány minőségi polc hangszóróval, tegyen hozzá egy mélysugárzót, ezekkel a tévészoba házimozivá varázsolható át. Az SVS Wireless Pro SoundBase segítségével a streamelés nemcsak álom, hanem bárki otthonában valóság is lehet.

(Herskovits Tamás)

Hozzászólás